De ce "razboi"?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cortexia spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro

Mai mult in documentarul ala de pe Discovery spunea naratorul ca in momentul cand cele 4 evanghelii au fost puse impreuna, mai mult ca sigur ca era o serie de povestiri in care autorii sunt necunoscuti dar numele apostolilor au fost puse pe ele.

Si ce, Discovery e cumva vocea lui Dumnezeu (sic!) pe pamint?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui cortexia

Citat:

Conchita, exact asta m-am intrebat si eu...de ce s-au descalificat 26 de marturii, daca au fost 30, in favoarea astora 4? Cu ce autoritate a sters/ars/distrus nenea asta, Irinaeus si ceilalti dupa el, celelalte marturii?

De unde stim cu certitudine ca au fost 30 de evanghelii?

Negi ca s-a renuntat voit la unele evanghelii?N-au fost 30..sa fi fost 7 si tot se ridica cel putin un semn de intrebare.

Esti culmea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cortexia spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:
citat din mesajul lui cortexia

Citat:

Conchita, exact asta m-am intrebat si eu...de ce s-au descalificat 26 de marturii, daca au fost 30, in favoarea astora 4? Cu ce autoritate a sters/ars/distrus nenea asta, Irinaeus si ceilalti dupa el, celelalte marturii?

De unde stim cu certitudine ca au fost 30 de evanghelii?

Negi ca s-a renuntat voit la unele evanghelii?N-au fost 30..sa fi fost 7 si tot se ridica cel putin un semn de intrebare.

Esti culmea

Serios ca nu stiu despre ce vorbiti. Nici nu neg, nici nu sustin existenta celor 30 de evanghelii; imi declar sincer lipsa de informatie la acest capitol.
Deci poate ma lamureste cineva CINE stie cu siguranta si de unde ca au fost 30 de evanghelii din care niste ipochimeni au eliminat 26 de au ramas 4?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Gospels

Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Am citit cam in diagonala si as fi avut mai multe de spus in legatura cu postarile anterioare dar din pacate am lipsit ceva timp pe aici si nu vreau sa va aduc inapoi.
Preluand ultimile postari intervin deoarece ma numar printre cei care au rasfoit "Evangheliile gnostice";spun rasfoit pt. ca de fiecare data cand am citit din ele am oscilat intre interes si scepticism.
Mi se pare f. ciudat ca de cativa ani "beneficiem" din plin de recuperarea/traducerea unor documente de aceasta speta.Pe de alta parte citind aceste "Evanghelii" ti se prezinta o abordare mai filozofica, uneori captivanta ca intelesuri;acesta este momentul cand intervine suspiciunea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:

"De ce sa descalificam o marturie pentru ca e despre Iisus?"

adevarul e ca nu stiu decat partial, despre unele adica. se cheama evanghelii apocrife, adica de origine indoielnica. ca analogie, si evreii clameaza ca manifestul zionismului e opera contrafacerii kgbiste. cu alte cuvinte, s-au pastrat ca marturii valide numai cele carora li s-a putut autentifica autorul. pe de alta parte, ortodocsii copti recunosc apocrifele si le-au integrat in scrierile sfinte, alaturi de cabala, mistica veche, etc.

Mergi la inceput

Citat:
Cand au fost scrise evangheliile? la 200 de ani dupa IIsus? Pai dupa atata timp,pentru a scrie laic, ar fi fost nevoie de dovezi palpabile, sapaturi,obiecte,documente, etc.

de fapt, au fost atestate arheologic in jurul anului 70 dupa Iisus.

Citat:
Daca apostolii au crezit in Mesia mie mi se pare natural ca acestia sa fi scris avand in centru credinta lor.

pfiu, ce telepatica esti. stii de cand ma framanta pe mine indoiala daca apostolii, cel putin in Evanghelii, au ajuns sa creada ca Iisus e Mesia? cei mai convinsi mi se par Ioan si Luca, in timp ce Matei si Marcu sunt istoriografi autentici, nu le scapa nici un detaliu, parca sa fie siguri ca isi amintesc tot, transmit tot ce au vazut si auzit, dupa care depinde de cititor sa traga concluziile. sigur, Pavel e evident ca e convins, dar el n-a fost martor direct.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

Citat:
citat din mesajul lui AB

Xeno te ambalasi prea tare. Teoriile expuse relativ la dinozauri sunt cel putin trei. Practic toate care justifica schimbarea brusca de climat.

asa stiam si eu...adica asa m-au informat copiii, ca ei sunt la curent cu teoriile astea stiintifice

AB , un parinte ortodox spune ca "zilele" Facerii sunt acte ritualice, ca Dumnezeu e in afara timpului, El "zice" si "se face"

iar sufletul e mai mult decat activitate cerebrala

daca nu ma inseala memoria, asta tinea de o dezbatere semantica si de traducere. "zile" sau "ere" in ebraica. AB, cand te intorci din vacanta, ia sa ne lamuresti si pe noi, pliz. (adica de ce te-as ataca???!!!)

Mergi la inceput

Citat:

Pentru ca 4 oameni l-au vazut pe Isus divin nu inseamna ca si era.

panteruta, stai putin ca omitem ceva esential! evangheliile acestea 4 sunt printre marturiile scrise despre Iisus, dar nu sunt singurele marturii despre existenta crestinilor la inceput de mileniu! cu alte cuvinte, primii crestini s-au bazat ei pe ceva, nu, cand s-au lasat carne la lei in arenele romane! ca ei nu citisera evangheliile, nu aveau cunostinta de cate evanghelii au fost acceptate si cate nu, ce zice Papa, ce zice Episcopul, ce zice conciliul de la Niceea! ei au vazut si au marturisit prin martiriu, iar despre ei nu poti contesta ca exista nu numai marturii scrise, ci si artefacte, siteuri istorice(vezi catacombele romane).

Mergi la inceput

Citat:
de ce te miri de cel care ucide si nu crede in DD cand ar trebui sa te miri MAI MULT de cel care ucide si crede in DD?

stii, eu cred ca un bun crestin ar trebui sa se mire in ambele cazuri. si nu numai sa se mire, dar sa si actioneze - in preventie, in ajutor, cu ruga pentru indreptarea celor rai...taberele astea ideologice (nicidecum religioase!) ucid suflete. eu nu cred ca ne dezbina credinta, ci politizarea ei.

Mergi la inceput