Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)-2

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tamaraspt spune:

Poate intereseaza pe cineva

Am fost astazi in Hambarului, am cam degerat la coada vreo ora jumatate dar am reusit sa depun dosarul pt recalcularea indemnizatiei.

In primul rand programul cu publicul este de la 9 la 15 doar 3 zile pe sapt: lunea, mircurea si joia. Am ajuns imediat dupa ora 9 dar era o coada pana in strada. Cand am plecat pe la 11 deja se scurtase coada, cred ca mai dupa 12 va fi mai liber. Si cine nu are cu cine sa-si lase copilul acasa se poate duce cu copilul si li s-a permis intrarea in fata.

Este doar o functionara care iti verifica actele, dar merge destul de repede daca totul este ok.
Acte necesare:
- adeverinta de venit cu venitul din ultimile 13 luni, chiar verifica daca sunt 13, deci din luna cand s-a nascut copilul anul anterior pana in luna si anul cand s-a nascut copilul;
-copie CI mama
- copie cerificat nastere copil
- cerere in care se specifica ca subsemnatul, cnp, adresa, posesor CI, telefon si nume copil +CNP copil. trebuie specificat ca esti in cic si doresti recalcularea la 85% din venitul net. anexat se afla adeverinata de venit.

Tamara si Matei Alexandru (20 mai 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madina71 spune:

Haideti sa va spun ce am rezolvat eu: astazi m-am plimbat intre asistenta sociala si directia muncii de nu stiu cate ori... Initial au spus ca nu beneficiez de 85% pt bb2, apoi le-am "dat cu legea in cap" si dupa ce au mai studiat ei (cei de la directia muncii, ca cica astia hotarasc cum se aplica legea) au zis ca intr-adevar, sa depun la dosarul de indemniz pt bb2 si adev de dinaintea nasterii bb1, cu alte cuvinte o sa beneficiez si eu de cei 85%...
Acuma, pana nu vad nu cred, ca cine stie cum se mai sucesc astia, ba ca am dreptul, ba ca nu am....

mami de Lucian (05.07.2008) si Adrian (20.01.2007)

http://picasaweb.google.com/iulie.august/Madina71

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilema spune:

Buna, am si eu o nelamurire si am tot citit pe aici dar nu am gasit ceva asemanator. Uitati care e situatia mea:
- in iunie, 2008 am terminat facultatea dar nu am reusit sa-mi dau licenta
- in 7.iulie 2008 m-am angajat
- tot in iulie (intre 15-30 iulie) am ramas insarcinata
- bebe ar trebui sa se nasca prin 20 aprilie,
- deci la momentul nasterii copilului, voi avea mai putin de 12 luni lucrate.

Am dreptul la concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului? Ce ajutor primesc de la stat in conditiile prezentate?
Si daca imi iau licenta acuma in feb. nu se iau in calcul anii de facultate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinuca_81 spune:

Tamaraspt am si eu o mare rugaminte: imi poti da si mie modelul de adeverinta pe care l-ai avut tu (cel in care s-au trecut 13 luni si nu 12 inainte de nasterea copilului). Mie mi se pare normal sa se ia in considerare si luna in care s-a nascut copilul pt ca am nascut pe 28 si nu am avut nici o zi de concediu prenatal, am intrat in postnatal din ziua in care am nascut.

Multumesc mult

Citat:
citat din mesajul lui tamaraspt

Poate intereseaza pe cineva

Am fost astazi in Hambarului, am cam degerat la coada vreo ora jumatate dar am reusit sa depun dosarul pt recalcularea indemnizatiei.

In primul rand programul cu publicul este de la 9 la 15 doar 3 zile pe sapt: lunea, mircurea si joia. Am ajuns imediat dupa ora 9 dar era o coada pana in strada. Cand am plecat pe la 11 deja se scurtase coada, cred ca mai dupa 12 va fi mai liber. Si cine nu are cu cine sa-si lase copilul acasa se poate duce cu copilul si li s-a permis intrarea in fata.

Este doar o functionara care iti verifica actele, dar merge destul de repede daca totul este ok.
Acte necesare:
- adeverinta de venit cu venitul din ultimile 13 luni, chiar verifica daca sunt 13, deci din luna cand s-a nascut copilul anul anterior pana in luna si anul cand s-a nascut copilul;
-copie CI mama
- copie cerificat nastere copil
- cerere in care se specifica ca subsemnatul, cnp, adresa, posesor CI, telefon si nume copil +CNP copil. trebuie specificat ca esti in cic si doresti recalcularea la 85% din venitul net. anexat se afla adeverinata de venit.

Tamara si Matei Alexandru (20 mai 2007)

Irina fericita de Amalia (28.06.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madina71 spune:

din cate stiu eu ult luna care se ia in calcul este luna anterioara celei in care ai nascut... eu am primit de la asist sociala un model de adev cu 12 luni, nu cu 13...

mami de Lucian (05.07.2008) si Adrian (20.01.2007)

http://picasaweb.google.com/iulie.august/Madina71

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gologanii spune:

Buna,
Pentru depunerea dosarului pt intrarea prima oara in cic, ce acte ne trebuie de fapt? Ma puteti ajuta, n-as vrea sa fac mai multe drumuri...
Fetele din sector 4 aveti noutati, cum merge cu depunerea dosarelor? Ce fel de adeverinta cer, cu 12 sau 13 luni?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiseli_11 spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorellay

La mine pe fluturasii de salariu e odata venit net si o data salariu net.Nu sunt la fel. Care din ele se ia in calcul?

Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!

www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]

Salariu net.

Mihaela de Miruna Cosmina (13.11.2008)

Pozele mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Buna seara,
Am citit si eu pe aici, ca ma intereseaza si pe mine cum stau treburile
Trebuie sa-mi depun si eu dosarul pt recalculare, cel putin pt bebe1, momentan.
INtrebari "organizatorice" ca sa zic asa:
- sunt necesare si originalele actelor CI mama si certificat de nastere copil?
- daca scris cererea de mana si o semnez, + toate actele cerute, se poate duce altcineva sa depuna acele acte in locul meu? (am 2 copii, alaptez si e si departe de mine locul - str hambarului)

Acum partea legala:
Sunt cam in aceeiasi situatie cu Madina, inteleg ca doar acum pana in iulie beneficiez de recalculare? La CIC 2, nu...
Mie mi s-ar parea normal ca daca se face recalculare, avand in vedere ca ai dreptul sa treci dintr-un cic in altul , cu alte cuvinte sa nasti 2 copii unul dupa altul fara reluarea activitatii (adica nastere bebe 2 pana cand face bebe 1 2 ani), daca se recalculeaza indemnizatia, sa ramana recalculata pana cand expira perioada de stat acasa ...adica mi se pare ilogic, de ce la bebe 2 sa ti se dea mai putini bani decat la bebe 1? Doar ca am stat in cic1 + cic 2? (in conditiile in care ti se permite)?
Nu stiu, mi se pare putin ilogic...

Copiii mei sunt nascuti dupa cum se vede si in semnatura:
bb1 - 11 iulie 2007,
bb2 - 13 nov. 2008.

Si acum alta situatie a unei amice: a terminat cic 1 acum este in cic 2...ea are dreptul la recalculare?
Datele ei sunt cam asa (stiu decat lunile in care s-au nascut copii, nu si data precisa)
bb1 - oct 2006 (cic 1 finalizat in oct 2008)
bb2 - ianuarie 2008 (cic 2 se va finaliza in ian 2010)
Ea are dreptul la recalculare considerandu-se salariul de dinaintea nasterii lui bb1?

Pe site-ul Ministerului Muncii apar niste clarificari, cica:

Pe lâng#259; persoanele care nasc începând cu data de 1 ianuarie 2009, beneficiaz#259; de indemniza#539;ia în cuantum de 85% #537;i persoanele aflate în una din urm#259;toarele situa#539;ii:
a) în plata indemniza#355;iei pentru cre#351;terea copilului;
b) în plata indemniza#355;iei pentru cre#351;terea celui de-al doilea copil în situa#539;ia în care acesta a fost n#259;scut pân#259; la împlinirea de c#259;tre primul copil a vârstei de 2 (3) ani;
c) în plata stimulentului lunar;
d) în concediu de maternitate #351;i în plata indemniza#355;iei aferente;
e) ar fi fost îndrept#259;#355;ite s#259; beneficieze de indemniza#355;ia pentru cre#351;terea copilului sau de stimulentul lunar #351;i nu au solicitat acest drept;
f) cererile privind acordarea indemniza#355;iei pentru cre#351;terea copilului nu au fost solu#355;ionate pân#259; la data de 31 decembrie 2008 inclusiv.

sursa: http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2009-01-07/clarificari-privind-acordarea-indemnizatiei-pentru-cresterea-copilului-926-articol.html

Conctret, intrebarile in ambele situatie se refera la indemnizatia primita in cic 2 cat va fi.
Multumesc, si scuze de lungimea textului

Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007 www.andreeaioana.ro" target="_blank"> Poze
Povestea sarcinii si a nasterii

si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rozi

Elara, iarta-ma, sunt si eu bolnava si obosita, dar nu inteleg care este opinia ta, contrara celor de pana cum; mai poti detalia, te rog?

Rasp meu: bb2, nefiind nascut dupa 1.1.2009, ci inainte, indemniz pt CIC2 nu va avea legatura cu CIC1. Daca a fost numai in CIC1 in aceasta perioada, CIC2 = 600 RON.

Te rog, reciteste art 8 alin (1). Potrivit acestui art. exista o legatura clara. Cic 1 se prelungeste chiar daca bb2 e nascut inainte de 1 ian 2009!
Sincer... chiar am obosit sa explic....

Redau mai jos textul de lege( situatia de care vorbim am subliniat-o cu rosu):

ART. 8 din HG 1025/2006

(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care situatia prevazuta la alin (1) se produce dupa data de 1 ianuarie 2009 ,se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil."

faptul ca nu i se aplica art 8, alin 2 NU INSEAMNA CA RESTUL NU I SE APLICA!

"ART 30 indice 1

Dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului în cuantumul prevazut la art. 2 alin. (4) (aici e vb de cei 85%) se acorda începând cu luna ianuarie 2009 si persoanelor care, la data de 1 ianuarie 2009, se aflau în una dintre urmatoarele situatii:
a) în plata indemnizatiei pentru cresterea copilului;
b) în plata indemnizatiei pentru cresterea copilului în
conditiile prevazute la art. 8 alin. (1);
c) în plata stimulentului lunar;
d) în concediu de maternitate si în plata indemnizatiei
aferente;
e) ar fi fost îndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru
cresterea copilului sau de stimulentul lunar si nu au solicitat
acest drept;
f) cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea
copilului nu au fost solutionate pâna la data de 31 decembrie
2008 inclusiv.
Art. 302. — (1) Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului în cuantum de 85% în situatia prevazuta la art. 301 lit. a), b) si f), persoanele beneficiare transmit la agentia teritoriala o cerere scrisa care sa contina în mod obligatoriu numele si prenumele, codul numeric personal, adresa, atât ale persoanei beneficiare, cât si ale copilului pentru care se primeste indemnizatia, însotita de documentele doveditoare, conform prevederilor art. 6 alin. (5) si (6), pâna cel târziu la data de 30 iunie 2009.
(2) În situatia prevazuta la art. 301 lit. b), documentele doveditoare mentionate la alin. (1) sunt cele dinaintea nasterii
copilului/copiilor anterior/anteriori
.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitzi76 spune:

Citat:
citat din mesajul lui gologanii

Buna,
Pentru depunerea dosarului pt intrarea prima oara in cic, ce acte ne trebuie de fapt? Ma puteti ajuta, n-as vrea sa fac mai multe drumuri...
Fetele din sector 4 aveti noutati, cum merge cu depunerea dosarelor? Ce fel de adeverinta cer, cu 12 sau 13 luni?

sandra

Buna, citeste mai in urma posturile mele. Am scris ce acte trebuie si cum le vor ei la sector 4. Sau da-mi un mail la adresa de la semnatura si-ti raspund cat de curand.

Mamicutza de Luca-Sebastian, David-Tudor si Toma-Paul
Primele zile ale lui Toma
Luca, David si Toma, cei trei muschetari!
www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/vrem_85_pentru_ingrijirea_copilului-p04052042.html?msg_ok=1" target="_blank">PETITIA MAMICILOR
lucdavi2004@yahoo.com

Mergi la inceput