Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)-2
Raspunsuri - Pagina 18
Eseea spune:
Monica, ai aici :
http://www.romleas.ro/legi/HG1025-2006/index.html
http://www.dreptonline.ro/legislatie/hg_modificare_norme_metodologice_sustinere_familie_crestere_copil_1682_2008.php
Mami de fetita
si de baietel
30+
anaco spune:
Buna...
nu am reusit sa citesc din urma prea atent, dar sunt tare nelamurita de o problema cu care ma confrunt si asi avea 2 intrebari referitor la recalcularea indemnizatiei:
1 - se iau in considerare si veniturile obtinute din bursele de doctorat urmat la forma cu frecventa?
2 - se iau in considerare si concediile medicale prenatale? (am nascut in august 2008 si am concediu medical toata luna iulie)
Si o alta intrebare :
- daca am depus deja actele de completare a dosarului cu recalcularea indemnizatiei, se poate reveni cu inlocuirea adeverintei in caz ca angajatorul imi da alta?
Multumesc anticipat....
mami fericita de buflishor Mara Alexandrina, 12.08.08
crestem...
ruxi74 spune:
Elara imi pare rau ca revin, dar ma repet citind ce s-a mai scris pe acest forum eu am inteles ca pentru lunile in care cineva a fost in cic 1 apoi s-a intors la lucru si a intrat in cic 2 venitul care este luat in calcul pentru lunile din cic1 este de 6 mil/ luna si nu zero. Vad ca si cei de la Protv la fel au inteles, chiar in ultima stire dau diverse exemple de calcul. Eu ma refer sa situatia cu x luni in cic 1 si y luni de munca pana la nasterea celui de al doilea copil.(http://stirileprotv.ro/stiri/social/indemnizatia-de-85-din-salariu-nu-se-acorda-pentru-copiii-pe-banda-rulanta.html si http://stirileprotv.ro/exclusiv/exclusiv-online/vezi-aici-actele-necesare-pentru-indemnizatia-de-crestere-a-copilului.html)
S-a mai schimbat ceva, pentru ca eu nu am inteles de ce ai dat raspunsul acela cu venit zero pentru lunile din cic1
? Iarta-ma daca te bat la cap, dar am vazut ca esti cea mai pregatita la acest subiect.
anaco spune:
UPS...acum mi-am dat seama....oare am nimerit la subiectul la care se discuta numai despre mamici cu doi pui mici?! Daca da, scuzati ca am pus intrebarea aici, dar poate totusi gasesc raspuns si la voi....

mami fericita de buflishor Mara Alexandrina, 12.08.08
crestem...
elara spune:
Ruxi, eu am inteles exact cum scrie si in articolul ce mi l-ai dat tu.
http://stirileprotv.ro/exclusiv/exclusiv-online/vezi-aici-actele-necesare-pentru-indemnizatia-de-crestere-a-copilului.html
Cu aceleasi posibile situatii si solutii.
Articolul celalalt, cu stirea de la pro tv insa m-a bagat in ceata.
Anaco, eu cred ca ai nimerit bine. 
Nu stiu sa iti spun sigur dar as spune asa. La intrebarea nr 1 cred ca raspunsul este NU (nefiind cursuri la zi) iar la a doa intrebare raspunsul este DA.
elara spune:
Iata ce spun ei in stire (stire de anul acesta, de acum 10 zile si 13 ore - asa imi arata mie)
"Initial, normele de aplicare la noua lege calculau cele 85 de procente ignorand complet lunile cu 600 de lei, adica indemnizatia primita o perioada pentru primul copil. Era folosita exclusiv media celor cateva luni, de cand mama s-a intors la serviciu si a primit salariul intreg."
Ei bine eu am legea cu noile norme, publicata in Monitorul Oficial in 23 decembrie 2008 si nu asta spunea legea. Nu stiam ca indemnizatia CIC nu se considera venit dar stiu sigur ca nu se facea media lunilor de munca.
So...cazul Adriei (mama din reportaj):
- 5 luni de CIC cu 600 ron ce (spune fostul SS din Min Muncii, Teodora Berti, ca nu se considera "venitul femeii" ci un ajutor de la stat)
- 7 luni de munca (spun ei, pe un salariu de 3 ori mai mare = 1800 ron)
Calculul lor: - "media celor cateva luni de cand mama s-a intors la serviciu si a primit salariul intreg" ceea ce inseamna:
7 luni ori 1800 ron impartit la 7 si calculat procent de 85% adica 1800 ron ori 85 = 153.000 impartit la 100 = 1.530 indemnizatie pt bb2.
Conform legii (noile norme din decembrie 2008), la alin 5 din art 19 indice 1 se spune ca baza de calcul se determina prin suma veniturilor realizate in cele 12 luni (chiar daca sunt mai putine luni, cazul Adriei = 7 luni) si impartit la 12 nu la 7 asa cum spun ei.
Ceea ce presupune, evident, o medie mai mica.
7 ori 1800 = 12600 impartit la 12 = 1050 din care s eface procent de 85% adica 1050 ori 85 = 89250 si impartit la 100 = 892,5 ron.
Inculzand in calcul si lunile de CIC cu cate 600 ron pt fiecare din cele 5 luni (care altfel ar fi reprezentat venit 0) i-au facut Adreiei un serviciu!
Asa ca..sincer eu nu ii inteleg. Cum eu nu am vazut propunearea de modificare nu stiu clar ce aveau ed gand sa spuna, dar din cele prezentate de ei in stire... rezulta ca INDUC LUMEA IN EROARE!
Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
Albumul printesei mele 
www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza!
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
elara spune:
Din aceeasi stire:
"Concediile pentru cresterea copilului sunt acum considerate perioade asimilate, la fel ca somajul, concediile medicale si perioadele de formare profesionala"
Ei bine...legea deja prevedea si acest lucru, inca din decembrie naul trecut.
Concluzia mea: Nu stiu de capul lor dar se apuca de facut stiri!Niste neprofesionisti!
Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
Albumul printesei mele 
www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza!
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
Serenity90 spune:
Buna ziua!
Am si eu niste nelamuriri in legatura cu concediul asta si cu indemnizatia...o sa va povestesc pe scurt care este situatia mea si daca ma puteti ajuta cu niste raspusuri v-as fii foarte recunoscatoare!
Am nascut pe 27.08.2008 si nu am lucrat inainte deci nu pot beneficia de indemnizatie dar "sotul" (in ghilimele pt k nu suntem casatoriti inca) poate si as vrea sa stiu daca acum poate lua cei 85% din salariu..?
Eu am 19 ani si nu mi-am terminat liceul inca de anul acesta m-am transferat la fara frcventa (sambata si duminica) ca sa pot avea grija de bebe...am tot auzit ca as beneficia si eu de un ajutor ceva pentru ca sunt eleva...este adevarat? si daca da in ce conditii as putea sa fac asta...
Am citit tot felul de chestii despre subiectul asta dar sincer nu prea am inteles nimic..asa k daca ati putea sa ma ajutati...va rog..
Mii de multumiri, Denisa
P.S. Daca am gresit topicul va rog sa-mi spuneti ![]()
Denisa mamy de
Radu Mihai 27.08.2008
Dovlecelul meu
Poze Cu Sufletel Mic
elara spune:
Ce mai buna solutie pe care o vad eu pentru voi.
Tatal copilului (dac l-a recunoscut oficial) intra in CIC, in locul tau, si va primi 85% din salariul ce il avea inainte ed nasterea copilului (media celor 12 luni).
Numai bine.
Nu ai gresit subiectul.
Serenity90 spune:
Deci se poate! Ms mult de tot! 

Denisa mamy de
Radu Mihai 27.08.2008
Dovlecelul meu
Poze Cu Sufletel Mic