Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)-2

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

Citat:
citat din mesajul lui elara

Citat:
citat din mesajul lui Eseea

iar ce zici tu cu legile si interpretarea lor de cei in masura sa le aplice....asa e!! ieri erau vreo 7-8 functionare in biroul ala, noroc ca nu mai era nimeni dinafara venit cu intrebari...vreo 2-3 sarisesra pe mine ca CIC-ul se termina inainte cu o zi de a face bb 2 ani ( in interpretarea lor : " pana la implinirea varstei de 2 ani = cu o zi inainte, nu inclusiv ziua aia cum e legal), apoi a sarit o colega de-a lor si mi-a dat dreptate si apoi a parut ca au inteles toate. Nu erau insa f convinse de ce ziceam eu si colega lor.

Astora trebuie sa le mai dea cineva putin cu legea in cap cum a facut Madina.

Art 11 din OUG 148/2005

Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.

pai exact asta le indicasem si eu si colega lor care m-a inteles ce spuneam!! dar tot sustineau, pana si acum, ca asta e altceva, ca inceteaza doar plata drepturilor, ceea ce nu e totuna cu terminarea CIC!!, care s-ar termina cu o zi inainte, ca asta ar insemna " pana la implinirea varstei de 2 ani"

Mami de fetita si de baietel 30+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns T_Ioana spune:

O amica insarcinata urmeaza sa nasca la sfarsitul lunii ianuarie 2009. In perioada 05.02.2006-05.02.2008 (ma rog, scazand cele 42 de zile de concediu postnatal, practic copilul nascandu-se in 05.02.2006) s-a aflat in CIC. Acum, interesandu-se in ce conditii poate intra in al doilea CIC si care sunt demersurile necesare pentru a opta pentru 85% din salariu i s-a spus de la forurile "competente" ca nu va putea opta pentru 85% ci va primi doar 600 lei deoarece nu are 12 luni integral de munca(practic are 11 luni si ceva).
Din cate stiu eu, ordonanta 148/2005 specifica foarte clar ca CIC reprezinta stagiu de cotizare deci se poate intra chiar din CIC1 in CIC 2 daca exista continuitate. Sa inteleg ca dupa noua "lege a mamelor" trebuie sa ai 12 luni de activitate efectiva in campul muncii sau tantiile alea sunt rau-intentionate, neinformate si limitate???!!!
Daca este asa cum cred eu si poate cere 85% deoarece CIC1 reprezinta stagiu de cotizare imi poate spune cineva, concret, cu ce sa se prezinte la tantiile in cauza ca sa le demonstreze ca dansele se inseala?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri!

PS: Citind pe aici am inteles ca daca intri din CIC1 in CIC2 risti ca 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni sa fie practic 85% din 600 RON?!!

Ioana si www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1bb14a37cece1022bc3177&skin_id=0" target="_blank">Razvan (03.12.2005) (montaj)
www.dropshots.com/T_Ioana" target="_blank">1
www.dropshots.com/T_Ioana2" target="_blank">2
www.dropshots.com/T_Ioana4" target="_blank">3 NOUTATI

"Cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

eu cred ca ceva e gresit in postarea ta sau nu inteleg eu....

ce legatura are CIC 1 cu CIC 2 in cazul ei???

spui ca primul copil e nascut in februarie 2006, deci ea a fost in CIC pana in februarie 2008, pe 06.02.2008 presupun ca a reinceput serviciul si lucreaza pana in prezent. Acum suntem in 2009. Si atunci de ce intrebi de prelungirea CIC?

in cazul ei, daca e asa cum zic eu mai sus, va lua 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, deci din salariul net pe care l-a obtinut in aceste luni ( chiar si in cazul in care nu ar intra la calcul luna nasterii lui bb2- ca nu se stie inca cum se va aplica legea, adica inclusiv luna nasterii sau cea anterioara- ii mai intra la calcul si o luna din CIC 1, dar care nu cred ca i-ar afecta prea tare media celor 12 luni). CIC este stagiu de cotizare.

daca intri din CIC 1 in CIC 2 ( dar asta e cu totul ALTA intrebare, fara legatura cu cele descrise de tine}, deci conform art 8 din HG 1025/2006 , CIC se prelungeste si iei 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni inainte de nasterea lui bb1 ( ma rog, normele spun "o indemnizatie la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil", ceea ce e acelasi lucru, deci iei ceea ce ai primit inainte de nasterea lui bb2, adica indemnizatia pt bb1).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns T_Ioana spune:

Citat:

eu cred ca ceva e gresit in postarea ta sau nu inteleg eu....

ce legatura are CIC 1 cu CIC 2 in cazul ei???

spui ca primul copil e nascut in februarie 2006, deci ea a fost in CIC pana in februarie 2008, pe 06.02.2008 presupun ca a reinceput serviciul si lucreaza pana in prezent. Acum suntem in 2009. Si atunci de ce intrebi de prelungirea CIC?

in cazul ei, daca e asa cum zic eu mai sus, va lua 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, deci din salariul net pe care l-a obtinut in aceste luni ( chiar si in cazul in care nu ar intra la calcul luna nasterii lui bb2- ca nu se stie inca cum se va aplica legea, adica inclusiv luna nasterii sau cea anterioara- ii mai intra la calcul si o luna din CIC 1, dar care nu cred ca i-ar afecta prea tare media celor 12 luni). CIC este stagiu de cotizare.

daca intri din CIC 1 in CIC 2 ( dar asta e cu totul ALTA intrebare, fara legatura cu cele descrise de tine}, deci conform art 8 din HG 1025/2006 , CIC se prelungeste si iei 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni inainte de nasterea lui bb1 ( ma rog, normele spun "o indemnizatie la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil", ceea ce e acelasi lucru, deci iei ceea ce ai primit inainte de nasterea lui bb2, adica indemnizatia pt bb1).

Essea, multumesc pentru proptitudine!
Constatarea mea cu intrarea din CIC1 in CIC 2 este intr-adevar pe langa subiectul pe care l-am abordat si se vrea doar o constatare. In sensul a mmi se pare o stupizenie daca intri in CIC 2 din CIC 1 si ai vrea sa optezi pt 85% sa primesti 85% din 600 lei....
Intr-adevar, amica are 11 luni lucrate intre CIC-uri, deci nu intra din CIC1 in CIC2, dar doamnele de la Directia...(unde s-a adresat ea) au asigurat-o ca nu are nici un drpet sa solicite 85% in loc de 600 lei deoarece nu are 12 luni integral muncite. Eu voiam doar o confirmare de la voi ca e asa cum stiu eu, adica CIC reprezinta stagiu de cotizare deci are suficiente luni in care a platit contributia ca sa poata cere 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni.

Sa inteleg ca practic la Ordonanta 148/2005 modificata si actualizata, Ordonanta asta de dupa 1 ianuarie 2009 (nu stiu ce nr e) face referire doar la art. privitor la cuantumul indemnizatiei restul Ordonantei 148 ramanand neschimbata

Ioana si www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1bb14a37cece1022bc3177&skin_id=0" target="_blank">Razvan (03.12.2005) (montaj)
www.dropshots.com/T_Ioana" target="_blank">1
www.dropshots.com/T_Ioana2" target="_blank">2
www.dropshots.com/T_Ioana4" target="_blank">3 NOUTATI

"Cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue_hat spune:

Salut,

Stie cineva daca CIC se pune ca vechime? Trebuie sa dau un examen de grad, iar inscrierea la examen e conditionata de x nr. de ani de vechime in munca.

Multam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Citat:

Eseea, fii f atenta ca sintagma "o indemnizatie la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil" este valabila doar pt situatiile de dupa 1 ianuarie 2009. Cel din urma copil, e cel pt care vrei recalcularea.

Pt cele ce au nascut in 2008 bb2 (sau bb3) in interiorul CIc 1 (sau CIC2) se face recalculare din veniturile de dinainte de bb1 ,sau bb2..depinde de caz daca vb de un bb3,(asa cum spui si tu) dar nu va fi aceeasi cu indemnizatia pt bbele anterior!!!, adika va fi mai mult de 600 ron daca mamica a avut venituri mari inainte de bb1.
Daca legea nu facea precizarea (dupa 1 ianuarie 2009) ar fi obligat toate mamicile cu copii suprapusi (cum ziceai tu ca sunt numiti de functionari) sa ia acelasi venit ca pt bb1 ceea ce clar le-ar dezavantaja pe unele mame.
Te rog, reciteste ART 8 SI 30 indice 2!!!!

Iata mai jos si pag unde eu am redat textul de lege si am subliniat cu rosu situatia aceasta.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=131740&whichpage=4

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui OanaRusu

Elara, la mine la firma am fost obligata sa intru in lauzie (Cele 42 de zile), mi s-a reactivat CM cu data nasterii fetitei mele - 13 iunie, baietelul meu a implinit 2 ani pe 21 iunie.
Nu am avut posibilitatea sa aleg daca intru in zilele de lauzie sau nu, mi s-a spus clar ca sunt obligata sa intru in lauzie.
Mai mult, contabilele au spus ca sunt obligata sa fac toate cele 126 de zile de concediu de maternitate.

nu..nu esti obligata sa faci 126 zile in nici un caz!!!
In situatia ta nu erai obligata nici macar la cele 42 de zile, asa cum e in cazul altor mamici.
Parerea mea e sa ii dai in judecata!
Dupa cum a aflat si Eseea, de la birourile agentiei teritoriale, copiii acestia care se nasc la mai putin de 2 ani unul dupa altul, fie si cu o zi, se numesc suprapusi si ai dreptul la prelungirea CIC1.
La tine la munca, te-au prejudiciat material (asta e f imp de dovedit daca ii dai in judecata - dar poti doar sa ii ameninti ca sa anuleze cumva decizia cu pricina) pentru ca de la 1 ianuarie 2009 ai dreptul la indemnizatie recalculata pt fetita ta, dar dupa veniturile obtinute inainte de a naste baiatul! Asta daca se anuleaza decizia de reintoarcere la munca! Altfel iti vor calcula 12 luni inante de nasterea fetitei..adik 85% din 600 ron..deci tot 600 ron vei lua.

Citat:

Acum, avand in vedere ca cele 12 luni anterioare nasterii fetitei mele am fost in CIC, nu inteleg de ce nu m-as "califica" la recalcul indemnzitatie din cauza concediului de sarcina si lauzie care au fost platite dupa nasterea fetitei mele. Nu sunt zile lucrate.

Intrebarea asta nu o inteleg.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui elara

Citat:

iar ce zici tu cu legile si interpretarea lor de cei in masura sa le aplice....asa e!! ieri erau vreo 7-8 functionare in biroul ala, noroc ca nu mai era nimeni dinafara venit cu intrebari...vreo 2-3 sarisesra pe mine ca CIC-ul se termina inainte cu o zi de a face bb 2 ani ( in interpretarea lor : " pana la implinirea varstei de 2 ani = cu o zi inainte, nu inclusiv ziua aia cum e legal), apoi a sarit o colega de-a lor si mi-a dat dreptate si apoi a parut ca au inteles toate. Nu erau insa f convinse de ce ziceam eu si colega lor.

Astora trebuie sa le mai dea cineva putin cu legea in cap cum a facut Madina.

Art 11 din OUG 148/2005

Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.

pai exact asta le indicasem si eu si colega lor care m-a inteles ce spuneam!! dar tot sustineau, pana si acum, ca asta e altceva, ca inceteaza doar plata drepturilor, ceea ce nu e totuna cu terminarea CIC!!, care s-ar termina cu o zi inainte, ca asta ar insemna " pana la implinirea varstei de 2 ani"

So...dupa capul lor...se incheie situatia de natura a genera dreptul la plata, adica mi se incheie CIC daaarr mi se mai acorda plata pt o zi in plus... asaaaa din generozitate...dar fara sa ma aflu in CIC!

Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
Albumul printesei mele

www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza!

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui T_Ioana
Essea, multumesc pentru proptitudine!
Constatarea mea cu intrarea din CIC1 in CIC 2 este intr-adevar pe langa subiectul pe care l-am abordat si se vrea doar o constatare. In sensul a mmi se pare o stupizenie daca intri in CIC 2 din CIC 1 si ai vrea sa optezi pt 85% sa primesti 85% din 600 lei....

de fapt nu intri din cic1 in cic2 ci daca nasti in interiorul cic1 ..acesta se prelungeste.
daca optezi pt 85% se calculeaza din venitul de dinainte de a avea bb anterior (bb1 sau bb2 daca vorbim de bb3).
daca situatia asta apare dupa 1 ian 2009 se acorda aceeasi indemnizatie (asta fiindca se presupune ca cine vrea recalculare pt primul bb a cerut-o deja sau oricum..are dreptul sa o cear apana la 30 iunie 2009 urmand sa primeasca retroactiv diferenta de la 1 ian 2009).

[editat si sters o parte din mesaj fiindca m-am inselat]

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui blue_hat

Salut,

Stie cineva daca CIC se pune ca vechime? Trebuie sa dau un examen de grad, iar inscrierea la examen e conditionata de x nr. de ani de vechime in munca.

Multam

Art 18, alin 7 din OUG 148/2005 cu modif si completarile ulterioare

(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Mergi la inceput