Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)-2
Raspunsuri - Pagina 12
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui delia_alx Buna, Am si eu o problema sper cineva sa ma poata ajuta. Eu nu sunt angajata, sunt asociata in firma mea si-mi platesc darile la stat lunar( Declaratie de asigurare)la Casa de pensii de la Vitan si separat imi platesc sanatatea la CASMTCT. Acum trebuie sa intru in CIC si am luat adeverinta de la sanatate (am terminat 42 de zile)si stagiul de cotizare la zi de la Casa de pensii Vitan. Cand am mers sa depun dosarul mi se spune ca trebuie sa obtin de la circa financiara de sector adeverinta de venit din care sa reiasa ca am avut venituri impozabile in ultimele 12 luni inainte de nastere ca fara ea nu pot intra in CIC. Mi se pare aberant atata timp cat am toate darile platite la zi sa mi se ceara asa ceva. Sunt la al 2lea copil si la primul CIC nu mi s-a cerut aceasta adeverinta. Stie cineva sa-mi explice aceasta cerinta este legala sau nu? |
Din pacate, este legala solicitarea lor.
Legile s-au schimbat, nu mai este nevoie de plata contributiilor sociale, ci a impozitului pe venituri profesionale.
Tu nu ai platit "toate darile", ai platit "aproape" toate, dar nu ai platit pe cea mai importanta, cea care iti dadea dreptul la CIC, impozitul acela.
Poate ca ai platit impozit pe dividende, dar daca nu ai obtinut venituri impozabile din desfasurarea unei activitati profesionale (contract de munca, PFA, agricultura etc), nu ai dreptul la CIC.
Imi pare sincer rau...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Rozi spune:
citat din mesajul lui ellis OCTOPUSU - categoric venitul net; |
Ellis, te rog sa precizezi baza legala pe care te bazezi.
Eu zic sa ne punem de acord in "chestiunile" in care legile ne permit sa facem asta, ca sa nu "confuzam" colege/colegi de forum.
Multumesc!
![](images/user_woman.png)
blue_hat spune:
Elara,
Multumesc pentru raspuns. Si eu stiam la fel, dar cand am sunat la institutia la care trebuie sa depun dosarul, mi-au spus ca nu se pune ca vechime.
Mai auzisem si de faza ca se pune ca vechime in munca, dar nu ca vechime in serviciu (adica pe post)
Cred ca ii mai sun o data sa le zic de art. 18. Prevad ca o sa am mult de convins la doamnele de acolo
Rozi spune:
citat din mesajul lui T_Ioana [...] In sensul a mmi se pare o stupizenie daca intri in CIC 2 din CIC 1 si ai vrea sa optezi pt 85% sa primesti 85% din 600 lei ![]() |
Nimeni nu primeste 85% din 600 RON! Daca din recalculare reiese o indemnizatie mai mica de 600 RON, se platesc 600 RON.
Asta e valabila chiar daca se lucreaza cateva luni intre CIC-uri - lunile de CIC si indemnizatia aferenta, din cele 12 luni necesare, nu se iau deloc in considerare la calcul. Se iau doar veniturile din lunile lucrate si se imparte la 12, indiferent de nr de luni lucrate. Se aplica 85%. Daca da < 600, se plateste 600.
elara spune:
editez!
dupa ce am studiat atent nu mai cred ca ai dreptate
CIC e perioada asimilata in care SE REALIZEAZA VENITURI!
art 19 indice 1 din normele de aplicare
(5) Īn situatia īn care cele 12 luni anterioare datei nasterii
copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute
la art. 4 alin. (7) īn care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cāteva luni īn
interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea
cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este
reprezentata de suma totala a veniturilor realizate īn aceste luni,
īmpartita la 12.
tanima_i2002 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui elara
de fapt nu intri din cic1 in cic2 ci dac anasti in interiorul cic1 ..acesta se prelungeste. daca optezi pt 85% se calculeaza din venitul de dinainte de a avea bb anterior (bb1 sau bb2 daca vorbim de bb3). daca situatia asta apare dupa 1 ian 2009 se acorda aceeasi indemnizatie (asta fiindca se presupune ca cine vrea recalculare pt primul bb a cerut-o deja sau oricum..are dreptul sa o cear apana la 30 iunie 2009 urmand sa primeasca retroactiv diferenta de la 1 ian 2009).
Doamnele se inseala!!! Cic e luat in calcul. Daca, de ex, lucra doar 2 luni asa s ecalcula: 10 luni cic=2 luni lucrate = 12 luni adunate si impartit la 12 si scos procent de 85% (dac da mai putin de 600 ron se acorda tot 600 ron). Oricum....in cazul ei, unul fericit, are destule luni lucrate ca sa iasa in avantaj. Elara, fericita mamica a Mariei Roxana (20.03.2008) Albumul printesei mele ![]() www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza! "Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca |
Eu urmeaza sa nasc zilele urmatoare, adica la inceputul lui februarie. am terminat CIC 1 in octombrie, am 4 luni lucrate si 8 de Cic 1. Sa inteleg ca cele 8 se iau si ele cu procent de 85%? Pe mine nu ma avantajeaza in nici un fel aceasta lege, ca am salariul mic avand si un concediu medical in prima luna de lucru unde iar m-au rupt ca m-au bagat la salariul min pe economie. Daca se luau in calcul cele 6 mil fara procent mi se mai salta si mie cu cateva sute de mii.
Deci 8*6 mil + 4*salariul net totul impartit la 12 si procent de 85%
Eu speram ca se calculeaza altfel, dar legea-i lege.
Mamica lui Rares (15 oct 2006) am 2 ani poze ,
![](gravida.gif)
![](fetita.gif)
elara spune:
citat din mesajul lui T_Ioana Intr-adevar, amica are 11 luni lucrate intre CIC-uri, deci nu intra din CIC1 in CIC2, dar doamnele de la Directia...(unde s-a adresat ea) au asigurat-o ca nu are nici un drpet sa solicite 85% in loc de 600 lei deoarece nu are 12 luni integral muncite. |
Revin si sustin. CIC e luat in calcul.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
Eseea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui elara
Eseea, fii f atenta ca sintagma "o indemnizatie la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil" este valabila doar pt situatiile de dupa 1 ianuarie 2009. Cel din urma copil, e cel pt care vrei recalcularea. Pt cele ce au nascut in 2008 bb2 (sau bb3) in interiorul CIc 1 (sau CIC2) se face recalculare din veniturile de dinainte de bb1 ,sau bb2..depinde de caz daca vb de un bb3,(asa cum spui si tu) dar nu va fi aceeasi cu indemnizatia pt bbele anterior!!!, adika va fi mai mult de 600 ron daca mamica a avut venituri mari inainte de bb1. Daca legea nu facea precizarea (dupa 1 ianuarie 2009) ar fi obligat toate mamicile cu copii suprapusi (cum ziceai tu ca sunt numiti de functionari) sa ia acelasi venit ca pt bb1 ceea ce clar le-ar dezavantaja pe unele mame. Te rog, reciteste ART 8 SI 30 indice 2!!!! Iata mai jos si pag unde eu am redat textul de lege si am subliniat cu rosu situatia aceasta. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=131740&whichpage=4 |
Elara, eu ma refeream la mamica din cazul expus de Ioana, in care ea naste la sfarsitul lui ianuarie.
![](icon_smile.gif)
deci eu inteleg asa ...in cazul meu : bb nascut in apr 2007, bb 2 se va naste in martie 2009.
am depus deja cerere de recalculare pt bb1, deci voi lua pt lunile ramase pana in aprilie 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni inainte de nasterea lui bb1.
acum...pt bb 2, conform noilor norme, fiind nascut in anul 2009, voi lua o indemnizatie "la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil", adica o indemnizatie egala cu cea primita anterior nasterii lui bb2 ( el e cel din urma copil), adica voi lua de fapt tot atat cat voi lua indemnizatia recalculata pt lunile astea pana in aprilie pt bb1. Gresesc cu ceva??
mai studiez acum cu mamicile care au nascut in 2008.
Mami de fetita
![](copilas.gif)
![](fetita.gif)
![](gravida.gif)
![](baietel.gif)
monaraus spune:
citat din mesajul lui mama lui Jonika Buna fetelor. Am si eu o intrebare pt. cele care ati depus deja dosarul in Hambarului. Cei de la servicu au trecut in adeverinta 12 luni inainte de nasterea copilului, fara a trece si luna in care am nascut. V-a primit astfel de adeverinta, ca banuiesc ca mai multi au avut-o astfel intocmita. Nu prea mi-ar conveni sa satu la coada si cei de acolo sa imi spuna cu nu e buna. mpopescu |
Eu am sunat ieri la Hambarului si mi s-a spus sa am 13 luni pe adeverinta, deci si luna nasterii copilului.
Mona, mami de Antonia (22.06.2004) si Stefan (18.11.2008)
Fancy spune:
Ciao, fetelor.
la multi ani, ca nu am intrat de mult:).
fetelor, eu sunt din timisoara; am depus dosarul la primarie ieri si pe adeverinta mi-au cerut 12 luni, asa este tipizatul; de la Dir Muncii; si eu precizat clar ca luna 12 trebuie sa fie luna dinaintea lunii de nastere a colipului; eu am nascut in 31 iulia 2008 si mi-au luanta lunile: iulie 2007-iunie 2008.
Nu e peste tot la fel???
daca sunt 12 luni, cum se face media? Se imparte la 13 sau....?
Ziceati ceva ca daca copilul este nascut dupadata de 14 a lunii atunci trebuie sa fie trecuta si luna in care s-a nascut.
Mai trebuie sa apara precizari in norme??
Lucia & Iulia, 31.07.2008