casatorie ea catolica el ortodox
Raspunsuri - Pagina 2
adriana spune:
Da, NU SE POATE o casatorie intre ortodox si catolic DECAT daca catolicul trece la ortodoxie.
Poti sa citesti Canonul 72 trulan. Uite ce spune:
"Sa nu se īngaduie ca barbatul ortodox sa se lege (prin casatorie) cu
femeia eretica;, nici ca femeia ortodoxa sa se uneasca (prin
casatorie) cu un barbat eretic, ci de s-ar si vadi ca s-a facut un lucru ca acesta de catre vreunul dintre toti, casatoria (nunta) sa se socoteasca fara de tarie, si casatoria (īnsotirea nelegiuita) sa se desfaca - caci nu se cade a amesteca cele ce n-au amestecare, nici
oii sa se īmperecheze cu lupul, si nici partii lui Hristos cu soarta
(ceata) pacatosilor; iar daca cineva ar calca cele orānduite de noi,
sa se afuriseasca."
Mai poti citi despre casatoriile mixte aici:
http://www.crestinortodox.ro/Casatoriile_mixte-201-7498.html
Theiuta spune:
Dragi moderatori, unde sunt cele 2 raspunsuri postate de mine la acest subiect?
Theiuta
Mami si Nicolas
Sanatosi sa fim!
spic de grau spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adriana Da, NU SE POATE o casatorie intre ortodox si catolic DECAT daca catolicul trece la ortodoxie. Poti sa citesti Canonul 72 trulan. Uite ce spune: "Sa nu se īngaduie ca barbatul ortodox sa se lege (prin casatorie) cu femeia eretica;, nici ca femeia ortodoxa sa se uneasca (prin casatorie) cu un barbat eretic, ci de s-ar si vadi ca s-a facut un lucru ca acesta de catre vreunul dintre toti, casatoria (nunta) sa se socoteasca fara de tarie, si casatoria (īnsotirea nelegiuita) sa se desfaca - caci nu se cade a amesteca cele ce n-au amestecare, nici oii sa se īmperecheze cu lupul, si nici partii lui Hristos cu soarta (ceata) pacatosilor; iar daca cineva ar calca cele orānduite de noi, sa se afuriseasca." Mai poti citi despre casatoriile mixte aici: http://www.crestinortodox.ro/Casatoriile_mixte-201-7498.html |
Adriana, din cate stiu eu, ortodocsii (preotii), nu-i considera eretici pe catolici. Mai degraba pe protestanti.
E adevarat ca daca asculti pe anumiti preoti, mari preoti ( ca Pr Teofil Paraianu), ei vor spune ca nu se cade.
In Occident insa - se trece cu vederea. Mai ales la casatorii īntre persoane de nationalitati diferite.
Mie un preot mi-a zis: mai bine mergi si asculta slujba la catolici, decat sa nu asculti nimic.
lui David Andrei 4.5 ani si 35+
Stanescu spune:
Noi, ortodocsi fiind (ha!), am fost nasii unui cuplu mixt catolic-ortodox. Casatoria a fo' facuta in biserica catolica, nimeni nu a avut nimic impotriva. Personal mi se pare mult mai elegant si civilizat (cel putin ca nasi poti sta jos) la catolici.
ham spune:
Fain este ca, desi capii bisericilor, ce-au facut crestinismul bucati, nu vor sub nici-un chip unirea crestinatatii, la nivel de oameni simplii, de ce ne civilizam, crestinii nu mai fac diferente intre ei.
Stiu caz, ea ortodoxa, el reformat.
La reformati (faina religie, super-descleiata in conceptii), n-au fost probleme (preoteasa, sau cum i-o zice, a spus scurt- "Toti suntem CRESTINI!"). La ortodoxi i se cerea reformatului sa treaca prin tot felul de lepadari si in final un botez. Asa ca de atunci merg la biserica reformata, botezurile copiilor au avut loc tot in biserica reformata, chit ca, spre exemplu, tin ambele Paste...
ocebine spune:
citat din mesajul lui adriana Da, NU SE POATE o casatorie intre ortodox si catolic DECAT daca catolicul trece la ortodoxie. Poti sa citesti Canonul 72 trulan. Uite ce spune: "Sa nu se īngaduie ca barbatul ortodox sa se lege (prin casatorie) cu femeia eretica;, nici ca femeia ortodoxa sa se uneasca (prin casatorie) cu un barbat eretic, ci de s-ar si vadi ca s-a facut un lucru ca acesta de catre vreunul dintre toti, casatoria (nunta) sa se socoteasca fara de tarie, si casatoria (īnsotirea nelegiuita) sa se desfaca - caci nu se cade a amesteca cele ce n-au amestecare, nici oii sa se īmperecheze cu lupul, si nici partii lui Hristos cu soarta (ceata) pacatosilor; iar daca cineva ar calca cele orānduite de noi, sa se afuriseasca." Mai poti citi despre casatoriile mixte aici: http://www.crestinortodox.ro/Casatoriile_mixte-201-7498.html |
Adriana, cu regreet iti spun ca gresesti.
Eu sint ortodoxa, sotul catolic si ne-am casatorit la biserica ortodoxa. Am fost sfatuiti de parintele Vasile Vasilache (la vremea respectiva). Casatoria s-a oficiat la Catedrala St. Demetrios...pe care o cunosti foarte bine :).
Sotul a intrabt si la episcopul catolic de unde apartinea el si la fel, am fost asigurati ca nu esste nici o problema.
Nu trebuie convertire.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
ham spune:
ocebine, CANONUL ortodox e scris EXACT cum a citat Adriana, dar avem si preoti destupati la minte, care gandesc cu creierul lor din cap!
adriana spune:
Ocebine, te pup, dar in cazul tau si al lui ham e un singur raspuns: ecumenism, cu tot ce implica..
PS. Edit:
Anamaria,
Nu vreau sa se inteleaga ca eu judec, sunt de acord ca fiecare casatorie are specificul ei, facuta in anumite circumstante, unii au intrebari si acum, eu din fericire am dat peste un ortodox, nu stiu cum as fi reactionat daca sotul era catolic.. Sincer, nu stiu. Dar nu cred ca as fi avut pace, atata tot spun.
Chiar as vrea sa ma ierti daca am provocat tulburare...
ocebine spune:
citat din mesajul lui adriana Ocebine, te pup, dar in cazul tau si al lui ham e un singur raspuns: ecumenism, cu tot ce implica.. PS. Edit: Anamaria, Nu vreau sa se inteleaga ca eu judec, sunt de acord ca fiecare casatorie are specificul ei, facuta in anumite circumstante, unii au intrebari si acum, eu din fericire am dat peste un ortodox, nu stiu cum as fi reactionat daca sotul era catolic.. Sincer, nu stiu. Dar nu cred ca as fi avut pace, atata tot spun. Chiar as vrea sa ma ierti daca am provocat tulburare... |
Departe de mine intentia de a provoca tulburare, dar ce anume nu ti-ar da pace? Sincer...daca nu vrei nu raspunde...nu mi-as dori polemica, in special cu tine.
Eu recunosc ca nu sint extrem de credincioasa (mai putin oricum decit sotul meu)...
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
adriana spune:
Biserica ortodoxa adevarata, judeca dupa Canoane. Ele nu pot fi indreptate sau adaptate vremurilor. In ortodoxie nu exista "aggiornamento".
Asa ca, dupa canoane, o asemenea casatorie nu stiu daca e ok in fata lui Dumnezeu.
M-ar durea sa stiu ca dincolo, nu voi mai fi impreuna cu sotul meu.