Romanii din Marea Britanie (19)
Raspunsuri - Pagina 18
alinutza00 spune:
scuzati ca dau buzna asa...
aveam nevoie de o informatie..
Ne gandim sa ne mutam pentru un an in UK. Sotul lucreaza in IT si vroiam sa aplicam la cateva job uri in domeniu, dar nu stim legislatia. Fiind cetateni UE are drept de munca sau ar tb ca firma interesata de profilul lui sa se ocupe de acte etc?
Multumesc
ella_64 spune:
Alina,
Daca sotul tau este cetatean roman are nevoie de permis de munca deoarece britanicii nu au ridicat restrictiile pentru romani. Firma la care va lucra va trebui sa aplice pentru permis de munca in numele lui.
Daca are cetatenie italiana nu are nevoie de permis de munca.
Letitia1 spune:
Daca va mai aduceti aminte ceva, va rog sa-mi spuneti si mie. De la ce e must have pentru botezul de la biserica, pana la miruire, sau cum se cheama baita aia de acasa de dupa botez. La fiica mea a fost in aceeasi zi cu botezul, pentru a simplifica totul, dar am inteles ca de fapt se face a doua zi. E musai sa fie a doua zi?
Lara, noi am facut a 2 zi. Nici nu se putea altfel, ca dupa biserica s-a facut o petrecere cu mai multa lume. A 2 zi am fost numai noi, in calitate de nasii si parintii copilului + copilul evident. Eu i-am facut baia dupa care i-am pus in fata mai multe lucruri (pieptene, bani, carti etc)din care a trebuit sa aleaga. Cica in fuctie de ce alege poti sa-ti dai seama ce meserie o sa aiba (aiurea, eu nu cred in asa ceva). La biserica trebuie sa ai pregatit un prosop mare in care se scoate copilul din baie precum si un set de haine noi. A doua zi iarasi ne-am dus cu o groza de haine (sa aiba pina la un an) si alte cadouri. Ce sa zic, o gramada de bani.
motanik spune:
In Muntenia asta cu alesul obiectelor de pe tava se face la taiatul motului.
A doua zi dupa botez se face baita, nasa spala bebele intr-un lighean cu apa cu ulei, petale de flori, malai, sare, ceva de aur, ceva de argint...nu stiu exact care e insemnatatea la fiecare dar asa e traditia, sa aiba bebe pielea frumoasa, sa aiba noroc samd.
--------------------
Andra si bebe Theodora Povestea noastra
www.youtube.com/watch?v=UyfQOTCCbXg" target="_blank">The King has left the building
danidani74 spune:
hop si eu. ce sa fac daca n-am stare.
Lara, eu cand mi-am botezat copila n-am stiut ca trebuie mers a doua zi la biserica. Noroc cu popa ca mi-a trimis e-mail si am mers duminica urmatoare. Cica a doua zi dupa botez copilul primeste Sfanta Impartasanie sau ceva de genul asta( nu prea ma pricep)
Bani la biserica a dat nasa copilului dar pt ca a vrut ea. Nu ne-a impus nimeni o anumita suma de bani.
Letitia1 spune:
Eu n-am auzit pe asta cu mersul a 2 zi la biserica. Noi n-am mers, nici cind mi-am botezat copilul nici cind am botezat copii altora.
lara_c spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui motanik Lara_c, nu inteleg exact ce informatii iti trebuie. Companii cu care sa inchei pensie? Experiente ale celor ce au pensii private? Noi nu avem pensie privata pt ca nu intentionam sa imbatranim aici, dar intr-adevar pensia de stat e undeva la 70-80 lire pe saptamana, habar nu am cum se descurca batranii care nu au privata. Caci nu cred totusi ca toti au si privata. Cred ca e o idee buna sa te interesezi deja desi nu am inteles, dupa 3 ani de Bangladesh va intoarceti in Uk si ramaneti definitiv aici? Parca ai zis ca sotul e diplomat deci probabil o sa calatoriti in continuare des pe perioade lungi, nu? Daca totusi stii sigur ca aici o sa iesiti la pensie, cred ca ccc cu cat mai repede aplici cu atat mai bine. Noi ne-am facut in Ro pensii private cu asigurare de viata si sumele cotizate depind si de varsta si istoric medical. Probabil la fel si aici. Cand plecati pana la urma? Esti cu bagajele facute deja? Cred ca esti nerabdatoare sa cunosti alta cultura, sper sa intri in continuare pe forum si de acolo si sa ne povestesti cum e. Mult succes si sper sa va fie bine! -------------------- Andra si bebe Theodora Povestea noastra |
Offf, Motanik...pai cam asta e problema...ca o sa tot fim plecati...si cu cat se apropie plecarea ma incearca asa o panica...Sotul nu are nici o problema din punctul asta de vedere.Dar eu va trebui sa gasesc un pension plan care sa functioneze si sa mi se potrivesca.
Problema este ca atunci cand inchei o pensie privata aici nu o ai pana mori ci pana se termina fondul.Am inteles ca poti folosi acel fond pt.a cumpara annuity (cu alte cuvinte o asigurare pana la sfarsitul vietii).Sigur, aigurarea asta functioneaza ca orice alta asigurare...adica daca ai 70 de ani (am inteles ca asta ar fi varsta la care se preconizeaza ca se va iesi la pensie)si pari sanatos tun vei primi mult mai putin decat daca ai 82 si sanatate subreda.Deci avand in vedere ca , companiile care incheie pensiile investesc banii pe care tu ii platesti lunar- deci suma finala depinde de cat de bine merg investitiile( nu demult am vazut la tv. cum mii de pensionari au scos mai putin decat au platit)si apoi folosesti fondul asta ca sa 'cumperi' de la o companie de aisgurari o suma lunara, este posibil sa te alegi cu mai nimic.
Multi spun ca ar fi mai bine s apui banii intr-un cont cu dobanda buna...Dar daca iei in considerare inflatia si puterea de cumparare...din 2050.....
Fetelor, daca stiti mai multe va rog dati-mi si mie o idee...Companii sunt multe...si sigur ca fiecare sustine ca e leader in domeniu...dar asa cum spuneam mai sus sunt oameni care dupa ce au platit o viata au scos jumatate din banii investit.Daca v-am bagat in ceata total si vreti sa iesiti la pensie aici....interesati-va din timp caci sistemul de pensii de aici e cel mai prost din EU (nu eu o spun, chiar Guvernul recunoaste).
Multi dintre cei in varsta acum si care nu beneficiaza decat de pensia de stat, dupa ce isi termina economiile, ajung sa vanda casa, sa isi ia una mai mica si sa foloseasca banii pt a trai decent....Mie mi se pare inadmisibil.....
Motanik, se poate sa iti faci pensii in RO daca nu esti rezident?Stii cumva ce se intampla cu vechimea de pe cartea de munca (adica cu pensia de stat)?Eu tot timpul m-am gandit ca acei ani sunt pierduti, ca nu ii mai pot folosi in nici un fel.
Noi speram sa plecam in max 2 sapt...mai ales ca majoritatea bagajelor pleaca luni...si deci va tb sa ne descurcam fara aproape nimic prin casa
Pentru noi e mai usor...mancam in oras ...mai stam pe net sau citim o carte ( din cele 2 pe care le pastram....) dar va fi greu cu Erinn...fara cuptor cu microunde sa incalzim laptic si papa, fara storcator, play pen, fara jucarii fara carucior....Si mai asteptam si vreo 2 luni dupa ele...ca le trimitem cu vaporul....De abia astept sa ajungem si sa 'se aseze' lucrurile...
O zi frumoasa!
Erinn's mummy
Hawaii Mexico US * Around The World * Wedding
* Erinn Kendall
motanik spune:
Lara, tu ai renuntat la buletinul romanesc? Nu mai ai nici un domiciliu in Ro?
Habar nu am acum daca se poate daca nu mai ai nici o dovada de adresa.
Mama ma bate la cap ca nu am facut treaba cu ing-ul si ca mai repede imi plateste pensie la stat, ca si cum as lucra in Ro, ca se poate si asa (nu stiu insa daca e si legal, o sa ma interesez cand merg in Ro).
Si daca ai ani pe cartea de munca, contributii la statul roman, probabil ca ai si dreptul la pensie daca te mai intorci acolo.
Nici noi nu am mers la biserica a doua zi dupa botez si nu am mai auzit.
Nasii vin acasa sa imbaieze bebelusul.
--------------------
Andra si bebe Theodora Povestea noastra
www.youtube.com/watch?v=UyfQOTCCbXg" target="_blank">The King has left the building
mara2008 spune:
Buna ,
Motanik nu este ilegal ...platesti la casa de pensii in Romania venit minim asigurat este in jur de 100 RON pe luna (doar pensia) si se considera vechime si cotizatie la pensie .Eu asa fac de cativa ani buni pt sotul meu care de ani buni lucreaza in strainatate.Cand am facut dosraul am dus Cartea de munca, o adeverinta de la fisc ca este persoana fara venituri,si o cerer tip de la ei.Cartea lui de munca e la Casa de pensii.Daca vrei poti sa platesti si la sanantate este vreo 20 Ron /luna.Salutari la toate fetele.