Pepenasi de iulie-august 2008 (39)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns the_andreea spune:

Mitzi,nu fierb apa,i-o dau direct din stica,nu vad rostul,desi am auzit multa lume care o fierbe.
Anaxena,FELICITARI pt premiu.
Ile,unde esti?Imi lipsesc mesajele tale.

Andreea mami de Theona(27.08.2002) si Casian (18.06.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Salutare

am zis s ama bag si eu intr-o discutie

Alina - nu e chiar asa cum spui...
Nu cred ca a pus vreuna copilul in fund, discutia despre scaunul de masa de mai devreme, cum ca se poate folosi de la 4 luni, era in sensul ca spatarul scaunului are mai multe pozitii. Apoi, astea de plastic au "salteluta" aia moale, deci copilul sta ca in fotoliu, sau ca in carut atunci cand ridici putin spatarul.
Poate ca ai citit sau discutat cu mamici carora le place sa se laude cu cat de rapid le-a mers puiul sau cat de repede a stat in fundulet, dar nu cred ca asta reprezinta ceea ce se intampla in Romania, si nici nu cred ca la noi copiii sunt mai altfel decat copiii din alte tari.
Cu pampersul, e drept ca unele se grabesc, si e normal, pentru ca aici nu ti-l primeste la gradinita cu pampers, iar mamele cam trebuie sa munceasca. Deci e musai ca la 3 ani copilul sa nu mai poarte pampers, sa faca singur la oala si sa manance singur, ba chiar sa se si imbrace si sa se dezbrace, ca altfel esti nevoita sa iei bona (daca iti permiti) sau sa te folosesti de o bunica (daca ai). Ba mai mult, sunt foarte multe cazurile mamicilor care grabesc cumva copilul sa stea pe olita, din cauza faptului ca sunt al naibii de scumpe scutecele astea, si aici nu glumesc deloc!
Copiii nu SUNT PUSI de mamici sa faca una si alta, asa de nebune ce sunt mamicile astea! Daca sora ta "se da mare" nu inseamna ca ceea ce face ea este reprezentativ sau ceea ce intelegi tu ar fi corect!
Eu o duc pe Eliza la balet si la inot, ii place, si tin sa mentionez ca ea A CERUT sa o duc, inca de la 3 ani, doar ca atunci nu mi-o primea nimeni! As fi dus-o si la scoala de muzica la un curs special de initiere pentru prescolari, si iti spun si de ce:
- in sistemul nostru, prescolarii nu fac NICI UN PIC de miscare!
- mai nou, in toate curtile gradinitelor se construiesc noi gradinite (in Bucuresti), deci copiii nu mai ies nici macar in curte (ma rog, in majoritatea cazurilor)!
- la gradinitele de stat (iar cele private nu sunt departe) nu se face aproape nimic legat de miscare, igiena...
Stiu ce se face in Franta, de exemplu se modeleaza foarte mult, inclusiv in lut. Se fac foarte multe activitati creative. Se picteaza cu degetele, cu talpile. Se fac activitati la exterior, jocuri cu mingea, ba chiar vara se joaca cu apa, se stropesc, iar multi dintre ei merg la piscina. Se face origami. La noi nu. Cu gradinita!
Mai stiu si cum e in Canada, stiu ca i se dau parintelui fise prin care sa intareasca ce a invatat copilul la gradinita - notiuni de igiena, despre familie, despre igiena (chiar si dentara), despre autonomie, daca stii sa te inchei la fermoae, daca iti cunosti adresa...
La noi nu exista asa ceva!
Nu stiu cum e la voi, dar stiu un singur lucru: la noi, daca nu te zbati tu, copilul are NUMAI de pierdut. Sistemul e rigid, invechit, educatoarele / invatatoarele sunt indiferente... Exceptiile sunt FOARTE putine! FOARTE! In majoritate, copilul e "dresat" sa stea in banca lui, sa nu vorbeasca fara sa ridice mana si cam atat cu dezvotarea individuala...
Mie ca mama de doi copii mi se pare ca dezvoltare NORMALA pentru un copil este atunci cand mintea si corpul lui sunt antrenate inca de mic, chiar de la nastere. Iar majoritatea psihologilor pe care i-am citit sunt de acord cu mine
Nu putem considera ca bebe e prea mic pentru a acumula, pentru a face miscare, pentru a invata. Iar daca in Romania nu il invata sistemul, atunci il invata parintele.
Cu ce imi incarc eu copilul ca merge de doua ori pe saptamana la balet si o data pe saptamana la inot? Curte nu avem, vremea deja e rea, ce ar face? Ca in casa se plictiseste mai devreme sau mai tarziu, desi ea deseneaza, modeleaza, coloreaza, construieste... Si TOTUSI are momente cand se plictiseste.
Copilul nu se dezvolta singur. Si daca parintele se preocupa sa il "ocupe", nu inseamna ca acesta va deveni ce va vrea parintele. Copilul va sti singur sa aleaga tocmai pentru ca a experimentat.
Si, din pacate, in Romania, copilul nu prea experimenteaza decat daca este ajutat de parinte. Ar trebui sa aiba noroc cu carul sa nimereasca intr-o gradinita sau scoala unde sa experimenteze ceva. Si nu vorbesc de betisoare, litere si multimi, ca din astea experimenteaza din pacate inca de la 3 ani, pe cand nici nu stie sa tina bine creionul in mana....
Nu cred ca ti-o ia nimeni in nume de rau si nici nu cred ca se supara cineva, iar replica mea nu are ca scop decat sa sublinieze ca lucrurile nu sunt chiar asa cum par de la 2 mii de km distanta ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caprioara spune:

Anka, o , ca mi-ai luat vorbele din gura. Adaug si eu ca Matei, care e in clasa I, merge la inot si la engleza, pentru ca eu consider ca trebuie sa faca si sport si ca fara o limba straina nu se va descurca. Iar la gradi si scoala NU SE FACE SERIOS sau NU SE FACE DELOC nici una nici alta. Daca ar sta acasa, ar sta precis mai mult la tv sau calculator . Pe cand asa, iata, face ceva sa-i placa dar care e si sanatos si util. Engleza face la Lexis, care au un sistem de invatzare prin joc.

pup you all,

Caprioara, mami de Matei si de Ilinca
Povestea nasterii Ilincutzei
poze
(cont abimami2008 cu parola de la mailul comun)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iul-aug2008 spune:

CAPITOLUL NUMARUL 40

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maitreyi spune:

am pus pozici noi si cu ocazia asta am vazut puiu' mihaita - mami mai pune poze sa va vedem mai bine , sara cu mamica ei , pe piticii blonzi de andreea amandoi galbeni-galbiori ca proaspat iesiti din gaoace , pe barbatelul matei , piticii lu' ladymina care asteapta Craciunul , pe sofia pe care o rog sa ne spuna si noua de unde vine apa la ea la robinet ca sa incercam si noi smecheria cu ienlusu' , pe clara cu ropita rosie , poze de la botezul lui tudor - superba poza de pe coperta , pe nicholas care chiar seamana cu mami lui, si ea o frumoasa ca de bebe nu mai zic .

ma duc la invatat acu' ca maine am examen la medicina muncii

-------

Ana-Maria de iepuras coconas

-------

Cine-ti saruta genele-n somn ?
Si cine-i acolo cand ingerii dorm ?
Toate zanele bune sa te ocroteasca...
Toate florile campului sa te infloreasca...

Minunea de la Doamne-Doamne 17.06.2008

Mergi la inceput