Pepenasi de iulie-august 2008 (38)
Raspunsuri - Pagina 20
marimar spune:
Vreau sa impartasesc ceva frumos cu voi:
COPILUL
Pentru copil, adultul este un obiect particular de iubire. (...)
Copilul este acela care iubeste adultul, si nu invers. El doreste prezenta adultului. Placerea lui este sa atraga atentia asupra lui: "Priveste-ma....ramii linga mine..."
Cind se duce la culcare, seara, copilul cheama persoana pe care o iubeste si o implora sa nu il abandoneze. Cind sintem la masa, bebelusul, cel care inca bea laptele in biberon, si-ar dori sa vina cu noi, nu pentru a minca, ci doar pentru a ne privi. Adeseori, adultul trece nepasator alaturi de aceasta iubire mistica de care nici macar nu isi da seama. Si aceasta mica fiinta care ne iubeste va creste si va dispare. Cine oare ne va mai iubi la fel? Cine ne va mai chema, in momentul in care se culca, spunindu-ne: "Ramii..."? Mai tirziu, acest copil ne va spune, indiferent: "Noapte buna." Si cine oare va mai avea o asemenea dorinta intensa de a ne privi, pur si simplu pentru a ne vedea, in timp ce noi mincam, el raminind fara mincare? Noi, adultii, ne aparam in fata acestei iubiri care se va stinge. Si nu vom mai gasi o alta asemeni. Nerabdatori, spunem mereu: "N-am timp. Nu pot. Am o gramada de treaba." Si in acelasi timp, gindim: " Acest micut trebuie sa
isi corecteze comportamentul, altminteri vom ajunge sclavii lui." Ceea ce am vrea este sa ne eliberam de el, pentru a face doar ce ne place noua, pentru a nu renunta la micile noastre placeri.
Un capriciu teribil este cel care consista in a trezi parintii, dimineata, cind acestia dorm inca. (...)
Si totusi, ce altceva decit iubirea, impinge copilul de-abia trezit sa isi caute parintii? Si oare ce altceva ar putea face copilul, sarind din pat, cind rasare soarele? El pleaca sa isi caute parintii care dorm inca, ca si cum ar dori sa le spuna: "Invatati sa traiti odata cu natura. Uitati lumina, dimineata a venit." Si alearga, pur si simplu, pentru a-i revedea pe cei pe care ii iubeste. Fara indoiala, camera este inca sumbra, copilul avanseaza tremurind, cu inima strinsa de teama de obscuritate; dar el reuseste sa depaseasca toate aceste piedici si se apropie incetisor...isi atinge parintii...care il cearta...."Ti-am spus de-atitea ori sa nu ma trezesti dimineata!" - "Dar nu te-am trezit, spune copilul, doar te-am atins. As fi vrut doar sa te imbratisez."
Ca si cum ar spune: "N-as fi vrut sa va trezesc de-a binelea, ci doar sa va chem sufletul..."
Iubirea copilului e foarte importanta pentru noi. Tatal si mama dorm toata viata, ba chiar au tendinta de a dormi mereu; si e necesar ca o fiinta noua sa ii scuture si sa ii sustina cu o energie proaspata si vie, care lor le lipseste deja. Avem nevoie de aceasta fiinta care actioneaza de o maniera atit de diferita si care vine sa ne spuna , in fiecare dimineata: "Exista o alta viata, pe care ati uitat-o.Invatati sa traiti mai bine."
A trai mai bine, a simti iubirea atingindu-ne....Omul ar degenera iremediabil fara un copil care sa il ajute sa se inalte. Si daca adultul nu se trezeste, incetul cu incetul o scoarta dura il va acoperi si il va face insensibil.
Maria Montessori, L'Enfant
-------
eu si cele 3 minuni ale mele
........
Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului!
Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile !
ankalaura spune:
ANA - cu tusea asta a vostra.... Aspirati nasucul? Sau nu mai are deja secretii? Cum respira noaptea? Elizei ii puneam o capsula de Karvol pe o batista, undeva in apropiere si ii mai dadeam pe piept cu balsam mentolat (Baby balm sau cum se cheama ala de la Vick). Ii mai puneam si pungute de-alea cu gel pe piept, incalzite la microunde. Sigur ca e mic, dar de la sine nu trece, daca zici ca e asa de serioasa treaba...
Sanatate multa!
ankalaura spune:
Si ca azi am limbarita...
Si smechera asta a mea s-a prins imediat.... cu cat chitaie mai tare si mai jalnic, cu atat mai repede vine cineva sa vada ce are. Cum o iei, cum nu o mai doare nimic...
Da' eu nu pot fratilor sa o tin toata ziua in brate! Si nici nu vreau, chiar daca as putea.
Asa ca ma asez in fata ei si fac urmatoarele
- Goanga Goanga - e o chestie care o distreaza pana si pe Eliza... Goanga goanga un' te duci? La Eliza s-o mananci? Si de unde o apuci? De-aici de-aici... Si fac un "mers" cu degetele pe copil, si la sfarsit il ciugulesc cu ele. Se tavalesc amandoua de ras.
- bat din palme si fac OLE!
- o apuc de labute pe rand si fac miscari cu ele, iar ea devine foarte interesata de picioarele ei. La fel cu mainile.
- fac precum toate motoarele din lume... brrrrrr, crrrr....
Da' in brate nu o iau decat atunci cand chiar are nevoie de asta.
Nu de alta, da' atatea ce am avut de tras cu Eliza, ca mama nu o scotea cu carutul ci in brate, ca era carutul mare si greu si nu incapea in lift si nu se descurca cu el, nu ii dadea sa manance in scaunel ca plangea, ci in brate...
Nu mai vreau asa ceva ca iti mananca zilele si noptile! 
SunSmile spune:
Neata,
Monica multumim! Pupam Mariuca si sper sa va si cunoastem curand, totusi!
Moni multumesc si bun venit! Ai un baietel splendid!
Flori bun venit! Scrie repede mesajele si da-ne datele! (banuiesc ca nickul tau asta inseamna, pus invers)
Capri si eu as zice sa faci asa cum iti dicteaza tie inima, pentru ca astfel te incadrezi in ceea ce se numeste parinte intuitiv, nu-i asa? Si ca sa-ti raspund la intrebare, totusi, daca as fi in locul tau si as fi ingrijorata, as prefera completarea cu lapte praf diversificarii. Sanatate Ilincutei!
Fetele cu 2/3 copii, vorbiti atat de frumos! E o placere sa va citesc! Felicitari!
Cris bem humana 1. Am intrebat-o pe dna dr la controlul de 4 luni si a zis scurt "nu trecem la 2" si m-am executat. Adevarul e ca eu sunt foarte fericita ca-l bea cu placere (desi eu il gasesc odios) si ca ia in greutate (pt ca e printre cele mai hipocalorice formule). Nu stiu daca e cutie noua, oricum voi intreba iar la controlul de 5 luni!
Adina MULTUMESC! Multumesc din suflet pentru articol! Astfel nu ma mai simt obsedata pentru cateva "lucruri"...faptul ca ma trezesc noaptea, din senin, si merg sa ii pup o manuta (desi e la 1 m de mine, in patutul ei), faptul ca poate sa arda si sa fie inundatie, ca eu nu aud, faptul ca in weekenduri tati(un urias somnoros altfel) se ridica si o aduce intre noi si ne amuzam teribil de trilurile pe care poate sa le scoata, faptul ca recunoastem (si ne place la nebunie) ca da, suntem sclavii ei. Ne-a ingenuncheat din momentul in care era cat o bobita. Ne uitam la ea si ne dam seama ca suntem inca prea mici pentru cat e ea de mare, pentru cata vointa a avut si are ea, pentru cata dorinta de viata si cata energie si iubire in starea cea mai pura emana! Multumesc, Adina, este atat de frumos si de adevarat ce ai scris....
O zi frumoasa, tuturor! Si la muuuulte lunite sarbatoritilor zilei!
SUN - mamica minunii luptatoare THEA-PATRICIA (16.06.2008)
Cand Dumnezeu saruta suflete
moni_or spune:
Anka, multumim de complimente pentru papushelul meu, si mie imi vine sa-l pupacesc toata ziua pe obrajorii aia rotunzi... Sa stii ca te admir foarte tare, as vrea sa ajung candva o mama ca tine ca din ce citesc imi pari o femeie care se descurca in orice situatie, nu se panicheaza, nu dispera, esti puternica si optimista si sunt sigura ca fetele tale vor ajunge niste oameni de milioane... Cand va citesc si pe tine si pe ana_a cum va jucati cu copiii abia astept si eu sa creasca Luca mai mare sa ma joc cu el!
Cristina_26 multumim de aprecieri.
O fi de la Ducray sau Foltene samponul? Ca pe ambele le-am incercat inainte de sarcina, cand mi-a mai cazut parul, dar nu prea au avut efect la mine.
irolf1 bine ai venit!
Era si cazul sa ne facem si noi curaj sa scriem aici, nu? Ca si eu le citesc pe fete de mult![]()
marimar, e atata de frumos citatul ca mi-au dat lacrimile... Si m-am simtit putin vinovata, ca eu de multe ori dinandins plec de langa Luca atunci cand mananc, ca mi se pare ca se uita asa cu jind si pofteste si el la ce mananc... Dar poate ca totusi nu e asa si ii place pur si simplu apropierea... Si intr-adevar, cine oare ne va mai iubi la fel ca si copiii astia nevinovati? Ca eu nu am avut nicioadata pe cineva care sa chiuie de bucurie dimineata cand ma trezesc, iar Luca face asta de fiecare data.
Oare cartea asta a Mariei Montessori se gaseste si la noi? Sau ai tradus tu fragmentul? Ca vad ca nu locuiesti in Romania.
La multe lunitze sarbatoritilor de azi!!
Monica, mami de
Luca 17.07.2008
moni_or spune:
Bujo si fetele care va stocati surplusul de lapte la congelator, in ce anume il stocati? Si cum? Ca banuiesc ca nu puneti la congelator un vas dupa fiecare masa? Tineti in frigider vasul si ce s-a strans in 24 de ore il stocati in congelator? Sau cat se poate tine la frigider laptele?? Ca am hotarat sa ma mulg si eu ca tine, Bujo, sa vedem daca se mareste productia si in caz ca da, sa incep si eu sa stochez, desi slabe sanse... Trebuia sa fac asta in primele luni, cand aveam mai mult lapte.
Monica, mami de
Luca 17.07.2008
moni_or spune:
Cand deschideti capitol nou ne puneti si pe noi in listuta pleeeease?
Va mai dau o data datele, ca sa nu trebuiasca sa cautati in spate:
Luca (17.07.2008) de moni_or (24.06.1980) 3,400 kg, 52 cm, Apgar 9/10, cezariana, 39 sapt.
Multumim!!
Monica, mami de
Luca 17.07.2008
ralirali spune:
Doamne Adina, m-au trecut toti fiorii din lume. E atat de frumos si de adevarat ce ai scris tu acolo.
Ieri m-am suparat pe Anastasia a fcut fitze de zile mari la somnul de pranz si pentru a ma impaca, inclusv azinoapte s-a trezit si m-a strans in brate pentru a-mi spune ca ma iubeste.
Anca, eu ma regasesc foarte mult in ceea ce scrii despre copii, despre timpul acordat fiecaruia. Eu ii explic Anastasiei de fiecare data cand trebuie sa ii acord timp doar lui Cezar ca "acum mami trebuie sa se ocupe de bebe, dupa care se ocupa doar de ea". Conteza enorm ca cel mare sa stie ca si lui i se acorda timp exclusiv. Diferenta este ca eu nu pot fi atat de organizata ca tine, uite eu rar mai am timp de forum.
Sun, ai un talent deosebit de a-ti exprima sentimentele

. Am tot tinut sa iti spun...pe nepotica mea (de 19 ani) o cheama Teodora si i-am spus Thea de mica. Ce regret eu, ete ca dupa ce a mers la scoala colegii au inceput sa ii spuna Teo... Thea e atat de special
Va pup, se trezeste strumful si mie imi explodeaza un san ca nu a mai papat de la 12, azi noapte, din el.
ralirali spune:
Am revenit in special pentru Ana. Noi am scapat de tuse si nas curgator cu aerosoli cu ser la Cezarar si cu ser+ACC la Tia. e aur curat un apart de aerosol in casa. Noi la cei mai mici muci il punem in functiune, chiar si pentru noi.
Fetele, voi ce parere aveti despre aparatul salin? Tare ma bate un gand si nu e nici f scump.
Monica, eu am strans 24 de ore laptele si pe urma l-am congelat, dar am pus si portii mici care imi sunt de folos la cereale. Portiile mari le-am stocat cam degeaba pentru ca al meu pitic nu accepta laptele din bibe. A preferat intr-o zi sa stea nemancat 5 ore si sa miorlaie pana a adormit, dar bibele nu l-a vrut neam. Eu am stocat in recipiente de la Avent.