Copiluti de mai-iunie 2005 (89)
Raspunsuri - Pagina 12
onixone spune:
FETELOR SUNT CONFUZA...CAND FACETI SUPA CU GALUSTI , GALUSTELE LE FIERBETI SEPARAT?
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex
Danelutza spune:
Oana, eu nu fac supa cu galusti, ca nu ma pricep, dar banuiesc ca atunci cind e aproape gata supa, arunci si galustile inauntru sa traga vreo citeva clocote, astept expertele sa ma contrazica ![]()

Elvetia in miniatura
onixone spune:
Merci Daneluta, am facut si jumate mi s-au sfaramat si nu stiu de ce jumate au iesit.Le-am pus la foc mic, asa cum scrie pe net, dar am vazute retete diferite si unele le fierbeau in apa separata unele in supa.Ei, eu le-am pus in supa dupa care a trebuit sa scot tot din ea si sa o strecor ca era plina de galuste sfaramate.dar la gust e buna,numeri galustele, dar merge.Primul venit primul servit, restul zeama.
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
gabitzam spune:
Oana, eu nu le fierb separat. dar atunci cand le pun supa trebuie sa clocoteasca. De-abia dupa ce le-am pus pe toate dau focul ceva mai mic si acopar pe jumatate oala.
Poate nu ai pus suficient gris? Eu inainte sa le pun in oala, bag farfuria cu aluatul in frigider 10 minute. Nu mai stiu de unde aveam tips-ul asta, dar imi ies galustile in 95% din cazuri. Nu-mi ies daca e grisul prea fin.
Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla
nelia spune:
Si eu le bag la frigider si un alt secret este sa bati un pic albusul cu furculita si apoi sa pui galbenusul, il mai bati un pic si pun un pic de unt topit, dar putin, si apoi pun grisul. Dar eu le fierb separat, ca si perisoarele, pentru ca imi place zeama limpede la ciorbe si la supe, si pun si zeama in care au fiert, dar strecurata. Si ca sa fiu sigura... ca mie imi ies galustile cam 85%... de trei ori da, o data nu. Si sint tare mindra de mine, ca e supa preferata a fetelor si se pare ca si a lui Lisandru si acum citiva ani inca le mai cautam prin oala sau ieseau tari ca piatra...
Asa ca, Onixone, persevereaza, asta e secretul, esti o fericita ca ti-au iesit totusi de o masa, ca eu aruncam supa cu totul.
La noi ploua, dar e placut afara, am dus-o pe Tudora la gimnastica si cit a stat acolo, eu cu Agata si Lisandru am fost in piata. Frumos, totul proaspat (si scuuump!), pline de apa, flori multe peste tot... si mirosea a ploaie si a toamna. Am luat cirnati si bacon afumat ca sa fac varza calita (cu mamaliguta), am luat carne tocata si verdeata ca sa fac chiftelute si rosii si castraveti pentru salata. Am luat si mere si frisca ca sa fac un tort cu mere (si am o reteta si cu crema de zahar ars peste blatul cu mere, dar nu stiu daca sa o fac pe aia sau nu, poate o maninc numai eu) si compot de caise ca sa am cu ce insiropa si orna. Noi nu am mai mincat o buna perioada nici un fel de carne in afara de peste, numai pentru fete iau pui, dar acum m-a pocnit o pofta pentru ceva taranesc, asa ca ne destrabalam, de luni trecem din nou la cumpatare.
Am zis ca-mi iau masina si uscator ca sa scap de calcat si sa termin mai repede cu rufele... dar se pare ca am singe lasatul rufelor pe masa sau pe unde apuc, ca nici acum nu sint impaturite si in dulap. M-a tinut fix doua saptamini minunea... si daca astazi stau in bucatarie citeva ore, la noapte e musai sa scriu la tema pe care trebuie sa o dau marti, miine si luni la fel... dupa aceea incep alta si tot asa... mie cine imi pune rufele in dulap?
Cind or inventa astia o masina completa pentru vase si pentru rufe: spalat, uscat, pus in dulap, calcat, impaturit si pus la locul lor!?!
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
loreen spune:
Nelia cu riscul ca ai mei copii vor suferi cand vor fi mai mari din cauza evolutiei bolnave a societatii tot nu voi abdica de la principiile mele de crestere si educare a lor ... poate imi vor multumii cand vor intelege ce-am vrut sa le transmit.
Oana nici eu nu le fierb separat ... nu fac galuste decat de vreo 2 ani incoace cand mi-a zis fina-mea cum le face ea si de-atunci imi ies tot timpul, si chiar mai mari si pufoase decat speram ... dupa ce fac maglavaisul le las pana e umfla grisul suficient de tare cat sa fie pufos si apoi le pun in supa clocotind si apoi le mai stropesc cu nitica apa rece .Asta nu stiu de ce-o fac , dar asa vazusem la mama ...
Eu am o dilema legata de puradel ... in vacanta i-am servit niste portii de Sterimar pentru alergii si apoi o tura de Olynth pentru alergici si in doua zile nu mai fornaia deloc.Dupa o saptamana de gradinita este fonfaita ingrozitor ... stau si ma intreb de la ce ar putea fi ... ori e inceput de viroza ori e vreo forma de alergie?!
Laura cu
BIANCA si
DELIA
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"
nelia spune:
Loreen, chestia asta cu umflatul grisului nu o stiam, dar si eu le las la rece un pic... tu le lasi la cald sau la rece. Si poti sa dai reteta exacta, cea pe care o folosesti tu, ca ce nu-mi place mie la ale mele, fata de altele mincate, este ca nu sint chiar atit de pufoase cum mi-ar placea, sa zicem ca sint acceptabile la gradul de pufosenie.
Da, pai de asta am spus sper, si eu cred la fel ca tine ca daca ne straduim sa le insuflam anumite valori, putine dar solide, atunci cind va fi nevoie in viata ii va ajuta, indiferent de ce se intimpla in jurul lor. Agata din ce a vazut ca au altii vrea: casa cu scara interioara de lemn si cu semineu, cu gradinita in fata unde sa puna flori cu mama, o pisica si un ciine. I-ar placea si un cal sau macar un ponei, dar nu crede ca va avea loc sa-l tina.
Modesta fata mea, nu?
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
loreen spune:
Nelia pai bat doua oua lasate la temperatura camerei cu niste sare, 2 linguri de ulei si un varf de praf de copt dupa care pun 6 linguri de gris si amestec. daca mi se pare prea moale mai pun inca una cel mult doua si las sa se odihneasca pana se umfla grisul ...apoi cu lingurita fierbinte iau din compozitie si pun in supa pana le termin ...
Amestecul umflat arata precum cerealele copiilor mici care se fac cu lapte sau apa ...ceva mai gros sa nu curga din vas.
Sper c-am fost destul de explicita ca nu-mi iese nimic inteligent acuma din plisc
Laura cu
BIANCA si
DELIA
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"
onixone spune:
Si eu am batut doua albuse , cu putin unt(dar netopit) si am adaugat galbenusurile si grisul si l-am lasat sa se umfle , si s-a intarit prea tare(zic eu) si am pus 2 liguri de supa asa cu scrie pe "gustos" si jumate au iesit jumate nu...dar e buna
Oana lu'Alex
loreen spune:
Oana eu bat oualele impreuna, nu le separ ... si -acuma mai e o chestie ...daca nu suferi de aspectul mancarii atunci e ok daca au gust bun... eu cu capul cum sunt daca nu are forma estetica mancarea atunci giaba are gust parca ar trebui sa fie la expozitie
Laura cu
BIANCA si
DELIA