Copiluti de mai-iunie 2005 (89)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

La multi ani, Gabriela, Mihaela, Gabriel, Mihai!

La multi ani, pitici, mamici, tatici, bunici !
Sa fiti fericiti cu totii, sanatosi si sa va petreceti frumos ziua !

Androix sa-ti spun ca Isabella are o prietena cu care nu se joaca nimeni, pentru ca altoieste la greu. Stii ce o invat eu pe Isabella, sa se joace cu toti copiii si sa incerce sa-i apropie pe cei care sint respinsi. Sotul meu spune de fetita respectiva, bine ca e sanatoasa, caci cu timpul se va linisti si nu va mai lovi. Asa si cu Filip, e sanatos, asta e important, tu ii explici mereu ca nu trebuie sa se comporte asa si intr-o zi o sa priceapa . Si inca ceva, eu ramin la parerea ca lui Filip nu-i place gradinita sau educatoarele, de aia se razvrateste .

Daniela, mami de capsunica
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, poze in casuta galbena , www.dropshots.com/danelutza" target="_blank">filmulete
Elvetia in miniatura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cloreta spune:

LA MULTI ANI PENTRU GABRIELELE SI MIHAELELE SI PENTRU TOTI COPILASII CARE POARTA NUMELE SFINTILOR DE ASTAZI!

Androix, stiu ca e greu si pentru tine, la lovit chiar nu m-am gandit ci la micile rautati ale copiilor. Si daca Teodora este mica in grupa ei, fetitele in cauza stiau sigur ce fac.
Nelia si eu iispun Teodorei ca este frumoasa si desteapta, ca asa o vedem noi doar ca ea nu realizeaza asta in legatura cu alte persoane, e adevart ca nici nu sufera daca cineva nu se joaca cu ea ci doar daca nu ii da un anumit lucru, nu simte nuantele atunci cand ou copil o respinge. Intr-un fel ma bucur acum, am intrebat-o aseara daca s-au jucat fetitele cu ea si mi-a spus ca da si ca toti copiii se joaca cu ea. Se poate sa o fi acceptat in momentul ala si pentru ca s-a dus asistenta cu ea, o iubeste mult femeia asta bag seama ( si garga dimineata cand intra in gradinita direct la cabinet se duce sa o salute si se iau in brate, si a incercat sa "calmeze" putin situatia.
Mercedes, Teodora e la grupa mijlocie, cred ca am mai povestit eu (daca nu m-am ramolit :)) ), la grupa mica erau 35 de copii deja si in ziua inscrierii noastre (care s-a intamplat mai tarziu) directoarea, asistenta si o educatoare de la alta gradinita au evaluat-o, au d-sope rand in clasa la ambele grupa si au decis ca ea mai bine pt ea la grupa mijlocie pentru ca este destul de inaintata, vorbeste foarte bine si nu plange. Si pot sa iti spun ca asistenta imi repeta destul de des ca e mai bine pt ea la grupa mijlocie. Si mie imi convine pentru ca, v-am spus de partea cu mancatul, poate se va agita sa manance singura daca ii vede pe toti ceilalti ca o fac. LA gruap mica probabil ca sunt toi ajutati oricum la mancat dar sunt cam multi copilasi care plang acolo si cred ca in scurt timp ar fi inceput si a mea sa o faca din spirit de turma:))
Mie numai educatoarea asta tanara mi-a zis ca nu e de grupa mijlocie, e clar pentru mine ca se refera numai la faptul canu se descurca la mancat/imbracat. Altfel face ce fac toti ceilalti, prinde extrem de usor tot ce i se explica/arata, nu ca e a mea dar e isteata si intuitiva. Din tema propusa pentru acest semestru nu cred ca la gradinita o invata ceva din ce nu stie deja pentru ca este f curioasa si dornica sa stie tot. Noi lucram cu ea si acasa, adica facem diverse activitati de la colorat/desenat/pictat/la intrebari si raspunsuri, invatat lucruri pentru care isi manifesta ea interesul, evident in limita timpului care ne ramane dupa ce venim de la servici. Dar incerc sa imi fac zilnic timp pentru ea pentru ca nu vreau sa o "pierd" si imi amintesc de Cornelia cand ne povestea de Maria, ca a trecut pintr-o perioada grea cu ea incercad sa recupereze.
Ei, in sfarsit, this is it, ma bucur ca am avut dialogul asta cu voi, ma bucur ca va am aici si ca ne dam sfaturi una alteia.

“If you want to feel rich, just count the things you have that money can’t buy”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Hai ca am reusit si eu sa citesc tot din urma ca sa nu mai pic ca musca in lapte. Voi vorbeati de una si eu dau cu nuca in perete.

Cloreta, asta chiar e rautate din partea colegeror de gradinita. Si eu cu atat mai dureros cand stii cat de sociabila si comunicativa este Teodora, exact ca si Alex la circ. Pana la urma exact cum ati spus si voi apucaturi apucaturi dar pot fi corectate daca parintii si educatoarele reactioneaza.

Eu de fapt nu intrebam retoric ce sa mai fac, cred ca o sa deschid si un subiect la parintii intreaba pentru ca sa-i repet de nenumarate ori acelasi lucru nu da rezultate pana acum. Ba chiar a invatat placa si de fiecare data cand ii spun baga repede: "nu mai fac altadata, am gresit si eu putin, nu mai bat copiii, n-o mai bat pe georgia" Georgia, care in prezent are nu mai putin de o mica vanataie sub un ochi si o mega zgarietura pe barbie de la Filip. Scrisesem "barba"

Vacanta in Maroc cu POZE
Andreea mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onixone spune:

LA MULTI ANI PENTRU SF MIHAIL SI GAVRIL!!!

Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR

www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saryta spune:

LA MULTI ANI! tuturor celor ce poarta numele Sf. Mihail si Gavriil.
Petrecere frumoasa!

Mariana - mamicuta de 3 - ANDRA('99), SARA('05) si ANTONIA(nov.'06)

Pot sa va spun astazi ca va iubesc ? Daca nu, pot sa va spun maine ? Dar poimaine ? Pentru ca va voi iubi in fiecare zi din viata mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onixone spune:

Acum sa va zic cate ceva de baietelul care era deranjat de Alex...ca sa vedeti ca nu parintii sunt de vina(si pot sa spun asta ca nici un parinte nu isi doreste ca, copilul sau sa fie obraznic, sa loveasca...etc..stiti ce vreau sa spun) si sa va spun de ce.Nu pot sa explic frumos asa cum o face Nelia dar am sa incerc cu cuvintele mele.

Baietelul acesta cand a venit aici era de o cumintenie fantastica.A venit acum un an si ceva.Ii dadea lui Alex tot ce vroia, se juca cu el, chiar daca Alex era mai mic, dar din nou, era cam singurul copil pe care il stia, si se purta extraordinar, iar mama lui era si inca este drastica cu el in ceea ce priveste educatia.La o adica il mai si pocnea din cand in cand cand facea copilul figuri,na ce sa faci, fiecare si-l educa cum stie...iar copilul si in ziua de azi de fatza cu maica-sa se comporta exemplar.
Problema este ca, copilul s-a dus la scoala.Primul an, comportamentul copilului nu se schimbase ca era nou la scoala, limba nu o stia...etc.Eh, in al doilea an, alta mancare de peste.

Mama copilului mi-a spus ca ii vine sa il tranteasca cate o data ca s-a facut un nesimitit.Chiar asa mi-a spus!!!Si imi povestea cum ca la scoala copilul ei are in clasa un baietel pe care fiul ei il place mult, dar nu prea il baga in seama, si atunci baitul ei face tot ce e posibil ca celalat sa se joace cu el.Il copiaza in tot ceea ce face, iar baietul nu este tocmai un exemplu bun de urmat .Iar maica-sa moare de ciuda,ca parca il scapa din maini.

Eu am observat schimbarile copilului ei la o zi onomastica a altui copil, unde Alex era hranit de sotul meu , iar Alex al meu(micul de el-"fac si eu ca mamele "-al meu, e cel mai mic si ma napastuit)s-a inecat cu mancare...si il vad pe baiatul de care vorbesc cum arata cu degetul sper el si radea cat il tinea gura.

Sincer fetelor, niciodata nu am facut o observatie unui copil, dar de data asta m-am intors la el si l-am intrebat de ce rade?ii se pare amuzant ca alex s-a inecat?Ei bine a ramas traznit pt ca indiferent de ce altercatie eu avut impreuna niciodata nu am facut observatie, ci am incercat sa rezolv amiabil situatia.
Hai ca sunt furioasa si nu stiu de ce(stiu de ce, mi-am adus aminte faza si parca as fi in stare sa nu imi dau copilul la scoala numai sa il feresc de asa ceva....si totusi mananc r....t ca vorba aia Alex merge la gradinita)!!!Am inteles!Copii se cearta la scoala, se imping isi iau jucariile, DAR NU SUPORT UN COPIL SA RADA DE ALTUL.MI SE PARE DE ULTIMA SPETZA.SI SUNT CONVINSA CU TOATA EDUCATIA CARE O DAU COPILULUI MEU, VA FI UN PUNCT CAND VA FACE LA FEL.SI FAC SI EU CA MAMA BAITULUI-MOR DE CIUDA-Si m-am intins....ca o paleashca.Uite asa m-ai imi spun si eu oful.

Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR

www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loreen spune:

Buna dimineata...

LA MULTI ANI GABITZELOR , MIHAITZILOR ... SA TRAITI CU NUMELE SA VA BUCURATI DE VIATA SI DE CEI DRAGI ...

Onixone din pacate asta e viata ... pentru copii este foarte simplist totul ...acum rad acum se cearta si se impaca... pentru ei este un mod de viata din a epata si a "face in ciuda" mai ales pe spatele si puterea parintilor si cat am incerca unii dintre noi sa-i facem pe copii sa inteleaga ca nu toate comportamentele ne fac cinste nu reusim si atunci nu putem decat sa -i consolam si sa-i mangaiem cand sufera pana cand vor putea sa ajunga adulti ca noi si vor avea discernamantul necesar sa ia atitudine...
Pentru noi adultii , daca ne-am certa si impaca la fel de usor cum o fac copii, ar insemna sa fim toleranti si ingaduitori si ar fi viata mai blanda fara atatea crime si razboaie,dar copii cand cresc uita ...
Delia plange cand nu se joaca un copil cu ea si eu incerc sa o fac sa inteleaga ca poate la momentul respectiv acel copil avea alte planuri de joaca si ca daca viitoare va avea mai multa disponibilitate pentru ea ...ea mititica nu reuseste sa inteleaga si sufera ,dar isi cauta alta preocupare ...in schimb la Bianca lucrurile au devenit mai complicate pentru ca amprenta materiala a parintilor a modificat comportamental reactiile si discutiile intre copii ... isi creeaza invidii legate de mobile, haine, accesorii care nu sunt obtinute de ei ci de parintii lor si uite asa isi creaza anturaje in functie de potenta materiala si in care nu esti acceptat decat daca faci fatza ... si suferinta este la o intensitate si mai mare ... dar eu n-am sa pot sa o las sa aiba prieteni superficiali ... invat sa -si aleaga prietenii pentru ceea ce este ea si pentru ceea ce reprezinta ea si nu pentru ceea ce pot eu sa-i ofer

Laura cu BIANCA si DELIA
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

La multi ani de Sf. Mihail si Gavril la toata trupa care o serbeaza!

Cloreta-te intrebam de gr. de la gradi deoarece vroiam sa vad daca sunt copilasi de aceeasi varsta(vartsa copilasilor nostri) care sunt in gr. mai mari de gradi decat varsta lor.
Mi s-a spus la un moment dat cum ar fi bine pentru bia sa tin cont si de acest aspect in gr. mica unde ar fi prima sau in gr. mijlocie unde ar fi ultima probabil.Cum se simte copilul cand termina o lucrare sau o tema primul sau cand termina ultimul? Am ales atunci gr. mica si ma dau cu capul de pereti ca am ales gresit. Am lasat -o in gr mica pe considerentul ca inca nu vorbeste perfect( asta dupa capul meu) in rest fara sa fiu subiectiva este mult avansata fata de copiii din gr.mica.

onixone-mama copilului care a ras de copilul tau cand era sa se innece nu a facut niciun gest nu a zis nimic? chiar nu stiu cum as fi reactionat eu in locul tau dar sigur ii ziceam parintelui ceva... copilul daca nu e educat e problema parintilor...

Desi ar tb.sa ma apuc de invatat pentru examen de promovare citesc o carte faina al lui pavel corut ,, arta succesului pentru copii,,printre altele mi a placut f mult aceasta idee ,,relatia dintre prunc si ingerul sau veghetor va permite sa i modelati pozitiv personalitatea,, .Realizez acum cititnd primele pagini cat de important este pentru un copil sa stie ca cineva este tot timpul cu el si il vegheaza astfel incat sa nu fie idemnat sa faca vreo prostie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitzam spune:

Multumesc frumos de urari

Eu am o durere de cap crunta.
Dimineata am fost cu toti barbatii si barbatzeii mei la Carrefour, pe urma la un loc de joaca, am si mancat pe acolo. Plus am incercat si eu o cafea la Starbucks, sa nu mor nestiutoare

Cei mari s-au dus la tuns, eu stau cu piticul. Se lasa cu tipete si jale mare la tuns, mai bine ca s-au dus fara mine.

Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Mie mi-a scapat citeva pagini in urma, tot citesc ce s-a mai scris... dar ma introc sa le citesc si pe acelea. Pina atunci, sa zic si eu ceva despre cum e la noi cu risul. Copiii sint copii, pina la un punct nu trebuie luate reactiile lor care ale adultilor. Noi, acum, nu am mai putea ride de o intimplare care stim ca nu e deloc placuta, desi, hai sa fim sincere, de cite ori nu ne-a pufnit risul macar mental, cind cineva s-a impiedicat, cind a cazut, desi stim ca nu e frumos si ca persoana respectiva e intr-o situatie jenanta, daca nu chiar periculoasa, si ca numai de risul sau zimbetul nostru nu are nevoie. Si imi mai aduc aminte cum ne pufnea risul din te miri ce la scoala, in timpul orelor si era atit de molipsitor acel ris ca pur si simplu nu ne puteam abtine. Am inceput cu lucrurile pe care le inteleg cind vad copiii reactionind asa, dar asta nu inseamna ca le las asa cind le observ la copiii mei. Agata este un copil care are si lipsuri, e departe de a fi perfecta, dar este un copil cu un suflet mare, ca intelege si a inteles de mica foarte multe lucruri, pentru ca este intuitiva si inteligenta, cum spunea Cloreta. Si cu toate acestea, ride, citeodata, de Tudora cind pica in bot, cind cade de pe scaun, cind da mincare pe ea... si Tudora se supara si plinge. Si nu stiu cum sa reactionez in momentul ala, pentru ca, pe de o parte, stiu ce am spus mai sus, dar pe de alta parte nu-mi convine ca celalalt copil e tot al meu. Nu prea am vazut-o facind cu prea mult copii asa, si ca mama ma deranjeaza ca o face cu sora-sa. Singura explicatie pe care am reusit sa o formulez si sa o servesc oricarui copil care face asa este sa le spun ca nu e frumos, ca e un semn de slabiciune pentru ca rid de un copil mai mic. Ah, asta observati cu atentie la copiii vostri si in general, la copii: nu rid decit de cei mai slabi decit ei (mai mici, mai nedescurcareti, mai plingaciosi), dar nu si de cei pe care ii simt deasupra lor sau pe care ii admira.

Ah, stati asa, ca in timp ce scriu am intrebat-o pe Agata despre subiect si raspunsul ei este: sint copii care rid de toata lumea, dar astia fac probleme la scoala de toate felurile (aici e educatia parintilor de vina, pentru ca nu in toate cazurile putem da vina pe parinti), copiii care rid numai de cei mai mici pentru ca ei cred ca au crescut si nu mai sint asa prosti, adica nestiutori s-a corectat imediat, ca aia mici (na, ca sa vezi cum ii vad cei mari pe cei mici) si copii care nu rid desi poate le vine sa rida dar stiu ca nu e frumos. Si tu unde esti? Pai mie imi vine sa rid, ca e amuzant cind cazi de pe scaun, dar imi dau seama imediat ca nu e frumos si oricum, imi vine sa rid doar la faze amuzante, cum e cind cade un copil de pe scaun, ca nu se uite unde se aseaza, dar nu cind a facut ceva si ii este rau sau s-a lovit sau simt ca e prea jenat ca sa reactioneze. Si de Tudora de ce rizi? Ei, pai ea e sora mea si imi permit, nu ma mai controlez, ca sint acasa, intre ai mei! Cred ca Agata a cam spus tot...

In legatura cu scoala, la noi se vede diferenta intre comportamentul Agatei de acum doi ani, cind era la scoala de cartier, cu cei din cartierul unde locuim (si unde numai aici, in jurul blocului meu e bine de trait, ca in rest iti vine sa fugi), venise acasa cu niste aere si gesturi si vorbe... de-mi venea sa pling, fata de acum, cind e la o scoala intr-un cartier mult mai civilizat. Sincera sa fiu, daca dupa primul an, in fiecare zi imi venea sa o opresc acasa, acum nu am mai simtit nici o transformare negativa la ea din cauza scolii. Conteaza foarte mult scoala, mediul, anturajul, copiii sint ca niste bureti acum, absorb orice, mai ales ce e rau, si din familie si de la scoala si de peste tot... Dar situatia despre care vorbea Loreen si ce se petrece cu copiii mai mari, care inteleg deja puterea banului... asta e trista de tot. Si daca in prima situatie, cea cu risul si altele asemanatoare, nu poti da vina intotdeauna pe parinti, in a doua o dau cu toate miinile. Aici sint mult mai modesti oamenii, ne invirtim intr-o patura medie, de la partea ei inferioara pina la cea superioara, dar oamenii au destul cit sa traiasca decent si acest avut nu-l etaleaza de nici o culoare. Nu vei gasi mobil in scoala, cel putin nu in clasele primare, ii imbraca in tinute sport, cind te uiti la copii in curte, nu-ti dai seama care e cu bani si care sarantoci, ca noi. Bine, ca si eu fac eforturi ca Agata sa fie imbracata simplu, dar cu gust si iau lucruri de calitate, ca sintem prea saraci sa iau multe si proaste, dar chiar nu as putea sa o fac pe Agata sa arate ca un copil bine imbracat daca toti ar veni la scoala cu hainele lor bune. Dar nu vin, la scoala poarta ce de tavalit, parintii de aici sint foarte axati sa fie bine imbracati in sensul sa nu le fie frig, sa nu transpire etc., nu pe modernitate sau pret piperat. Nu sint snobi sau cel putin eu nu-i simt. Nu simt discriminari la nivelul copiilor, la clasele mici vorbesc, nici de culoarea pielii, nici de limba pe care o vorbesc acasa, nici de mediul din care provin. La scoala sint toti elevi si atit. Nu se cara nimic la scoala ca sa-ti favorizezi odorul si daca unii poate o fac, nu se vede cu ochiul liber. Oricum, aici notele sint confidentiale, nu exista cel mai bun din clasa, nu exista premii, coronite etc. Si constat cu bucurie ca notele de la scoala sint destul de obiective, nu mi s-a parut niciodata pina acum ca Agata stie de mai mult sau de mai putin. Bisericute intre copii exista, dar de alta natura, sa zicem de afinitati, preocupari etc. Am citiva prieteni care au si copii in secundare bune si mi-au spus ca situatia nu se schimba prea mult la nivel general, doar ca trebuie invatat copilul sa-si aleaga anturajul... Dar in Romania, cind am fost, am nepoti de 12-14-18... m-am ingrozit! Puteti sa va imaginati discutii intre copii care se bazeaza numai pe culoara si marca mobilului, si haine si alte lucruri de genul acesta!?! Nu exagerez... si sa stiti ca ii cunosc si pe parintii nepotilor mei, poate ca nu sint ei chiar perfecti, dar sint departe de a creste copii fara un sistem de valori. Pentru ca asta e problema parintilor, de aceea dau vina pe ei: cresc copii intr-o lume unde banul are puterea cea mai mare, le ofera tot ce se impune sa fie oferit (asa cred ei, ca au facut totul pentru copii daca le-au dat), dar uita lucrul cel mai important: sa le transmita si un sistem solid de valori, sa le ofere repere, modele pe care sa le urmeze. Poate ca si ei le-au uitat prinsi intre dorinta de a alege termopanul cel mai cool, de care sigur nu are vecinul si mobilul cel mai scum (mi-a zis sora mea ca vinzatoarea de la magazinul unde face contabilitatea ca ore suplimentare are un mobil de trei ori mai scum decit isi poate permite din salariul pe care il are, asta in conditiile in care a cerut de multe ori bani in avans ca nu mai are de mincare... si a intrebat-o de ce si-a luat ultimul racnet de mobil, cind putea sa fie unul banal si ieftin... si s-a uitat fata aia la ea cu o privire... era clar ca nici ea nu intelegea cum sora mea poate sa puna asemenea intrebari). Concluzia mea este parintilor ca Loreen, ca prietenii mei pe care ii stiu ca isi cresc copiii altfel, le va fi foarte greu sa salveze si sa intretina acest sistem de valori pe care incearca sa il transmita copiilor, pentru ca rivalul lor este mult mai puternic si se bazeaza pe dorinta aceasta de a avea cu orice pret si nu conteaza ce atit timp cit nu mai are nimeni, pe snobism, pe hotie, pe minciuna, pe spaga, pe nepotism etc. Dar sper eu ca ce in mina nu e minciuna si ca indoctrinarea cu valorile bune va da raode chiar daca acestea nu se vad la virste fragede, ci mai tirziu, in viata de adult. Sper ca atunci cind acesti copii vor deveni adulti si vor fi nevoiti sa faca alegeri si sa actioneze in functie de alegerile facute, valorile primite din educatia de acasa va avea un cuvint foarte greu de spus. Sper!!!

La multi ani tuturor celor care au numele legat de sf. Mihai si Gavril!

CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU

Simplitatea in viata este adevarata libertate. (George Enescu)

Mergi la inceput