Copiluti de mai-iunie 2005 (89)
Raspunsuri - Pagina 10
Danelutza spune:
bau, pot sa ma pling si eu, chiar daca nu-i joi 
M-a omorit odrasla cu trezitul asta noapte, cica o durea gitul si avea nasul infundat. I-am dat siropel aseara, dimineata am repetat figura, macar nu a facut febra. Nasul infundat cred ca-l are de la faptul ca atunci cind e acasa, nu vrea dom'le sa stea pe canapea, sta culcata pe covor si oricit ar fi de cald sint trei usi in jurul ei dintre care una mare cit peretele
. Dimineata a inceput ca o doare nasul si nu merge la gradinita, ca sta cu mami acasa. Spun: bine, dar nu vrei sa faci gimnastica astazi ? ea: nu; eu: nu vrei sa maninci la prinz cu copiii, la care ea toata un zimbet: meg la gadinita ![]()
Acum peste o ora ma duc sa o iau sa vad ce a facut, cum s-a simtit, sper ca bine.
Cloreta cum adica stau copiii fara educatoare dimineata ? Pai aia ce face doarme, ea trebuie sa fie prezenta la intrarea lor in clasa. Iar cind papa copiii, ii invata cum sa tina lingura, cutin, furculita, iar pe cei care inca nu se pot imbraca singuri, ii ajuta educatoarea.
NewMami ce bine de Patrick ca-l duci la innot. Si Isabella face probe, in patul mare seara, imi spune ca innota si pune minutele in fata si se arunca, bineinteles pe plapuma
, dar eu sint multumita ca a invatat cum se face, bineinteles de la televizor, ca eu ma tem de apa numai cit o vad ![]()
Oana la noi daca a facut o pozna copilul, daca a spus vreun cuvint urit si ea a fost nevoita sa-l certe, cind parintii vin sa ia copiii acasa, educatoarea se prezinta frumusel, preda copilul si spune daca la certat, nu se ajunge niciodata sa spuna copilul parintilor, inaintea educatoarei.
Gabitza si la noi se urla dimineata, ba sta si danseaza in fata oglinzii in baie vreun sfert de ora, in loc sa se spele, ba deseneaza pe pereti in loc sa manince, de imbracat o mai imbrac eu, din criza de timp, iar daca nu-i dau bluzita care vrea ea, incepe sa urle din nou si asta e programul din fiecare dimineata 
Mercedes mi se pare inuman din partea educatoarei, sa aiba preferinte printre copiii, pentru ca ei sint inca mici si simt tot. Ufff, ce-as intra un pic in doamna educatoare 
Mai fetelor, si pe Isabella o mai impinge cite unul sau o musca sau loveste, i-am spus sa dea si ea inapoi, ca eu i-am explicat tot timpul sa nu loveasca, dar vad ca nu pricepe, doar pe mine ma altoieste cind nu-i convine ceva, la gradinita e ingeras
. Aseara facea pipi, ii spun sa iasa din baie ca adoarme pe olita, ii sting lumina si plec in camera ei. A inceput sa urle ca din gura de sarpe, a luat un papucel de-al ei si mi-a altoit una peste fund. Tura asta nu am mai certat-o, i-am dat si eu cu papucelul peste minuta. A inceput sa plinga, ca sa-i dau pupic ca o doare, la care eu, care ma comport ca ea
, i-am spus sa-si dea pupic singurica la minuta, ca eu o sa-mi dau la fundulet, unde m-a lovit ea ![]()
Noi o sustinem pe Simona! www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=mirese%20cu%20stil%20si%20farmec&page=21" target="_blank">si1 si si2 

Elvetia in miniatura
Androix spune:
Deci eu sunt in tabara cealalta: cum il fac sa priceapa sa nu mai bata copiii la gradi si sa nu mai fie atat de posesiv cu jucariile care apartin de fapt tuturor? In parc nu pare sa mai fie atat de posesiv cu ustensilele pentru nisip, socializeaza cu copiii, vorbeste, face cunostinta, se joaca. Care e faza cu gradi ca ma sui pe pereti? Nici mie nu-mi place sa-mi tot spuna educatoarea ca tot impinge si altoieste cate un copil in fiecare zi si cred ca e la fel de neplacut sa-ti spuna ca a incasat-o. Plus ca stau mereu cu frica in san sa nu fac vreo prostie mai mare, cine stie cum prinde un moment de neatentie din partea educatoarei si invineteste vreun copil sau mai stiu eu ce ![]()
Altceva ce sa va mai spun, mai stau putin si merg sa-i aduc acasa.
Am venit de la scoala si nu am primit vesti bune, exact acum cand sa termin si eu amarita asta de facultate s-au hotarat ei sa nu mai afiseze grilele de examen. Asta nu ar fi asa de grav dar nu le mai afiseaza nici pe alea pentru licenta ceea ce este destul de grav avand in vedere nici nu sunt multe doar vreo 1000 de intrebari...
Vacanta in Maroc cu POZE
Andreea mama de Filip si Georgia
onixone spune:
Danelutza:tocmai de aceea am intrebat la gradininta pe una din femei daca a fost certat Ale ca de obicei au caietelul cu ele, si cand mergi sa il iei iti prezinta incidentele, dar dupa spusele femeii nu s-a intmplat nimic ...am vrut sa vad daca fii-miu nascoceste.
Andreea:cred ca e greu si sa fi pe partea celalata a baricadei,si I feel for you ar spune englezoii.Nu era vorba de gradinte si de comportamentul copiilor acolo, ci eram eu "suparata" ca nu am cum sa il protejez pe fii-miu de cele ale vietii, respingere, batai si de tot ce e neplacut in viata asta...avand in vedere ca sunt asa de mici si inocenti,(ex a fost cu circul in care un baietel era evident deranjat de fii-miu si fii-miu inca ii vorbea si radea la el incocent, fara sa isi dea seama ca il deranjeaza) Si eu atunci ca mama i-am spus sa il lase in pace pe baiat si sa nu il mai deranjeze, chiar daca m-a durut ca fii-miu e respins.Cam despre asta era vorba!!!!(asta am scriu eu).Despre gradinite era vorba de preferinte...
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex
nelia spune:
Nu am citit tot, dar iar m-am oprit la mesajul lui Onixone.
Pentru ca inteleg ce simte, eu am si plins din motive de genul acesta cind era Agata micuta, ca ea sufera rau cind nu e bagata in seama, nici acum nu s-a schimbat prea mult, a si fost unul din motivele pentru care am schimbat scoala (la fiecare doua zile venea plingind ca nu se joaca nu stiu ce fetite cu ea, sau se strimba cind e intrebata ceva si raspunde bine invatatoarei etc.). Adevarul este ca era un grup de fetite impreuna de la gradinita, care au facut bisericuta si le excludeau pe celelalte si, dintr-un motiv sau altul, Agatei chiar ii amarau sufletul, cind se jucau, cind o respingeau.
Dar altceva am vrut sa-ti spun. Dupa o perioada in care nu am fost singura cum sa reactionez cind imi vedeam copilul suferind din cauza asta, am ales tot sinceritatea: i-am spus inca de cind era micuta ca nu toata lumea iubeste pe toata lumea! Scurt si cuprinzator!
si asa am procedat si cu Tudora, dar macar ea e mai mereu in tabara cealalta, adica ea e cea care, eventual, respinge, iar daca e respinsa, intoarce spatele si isi vede de viata ei.
Adica ele sint frumoasele, desteptele, nemaipomenitele lui mami si ale lui tati, dar din motive reale sau imaginare sau pur si simplu din neatentie sau indiferenta, nu toata lumea le vede la fel. Daca vad ca nu reusesc sa se integreze intr-un grup, le incurajez un pic sa incerce sa se imprieteneasca, sa vina cu idei noi de joaca... daca nu si nu, atunci le spun clar ca nu sint acceptate din motivul real: copiii sint prieteni si nu mai vor altii din afara, sint mai mari, au chef sa se joace singuri sau numai cu un anumit copil... si tot timpul le dau exemple din ceea ce fac ele si cind (exemple reale, concrete, de care isi aduc aminte, cu persoane reale sau personaje din carti, desene animate sau filme). Agata la un moment dat a inteles, cred ca avea vreo 4 ani si ii explica altui copil suparat, pe care il luase de dupa umeri si ii spunea pe un ton intelept: asta e viata, nu e intotdeauna asa cum vrem.
Si as adauga: dar putem tot timpul sa schimbam cite ceva, sa o facem mai usoara si mai frumoasa, nu? Sa ne cautam alt grup in care sa fim acceptati mai usor, alta persoana care ne asculta si ne intelege...
In cazul tau concret: in primul rind evit sa o duc pe Tudora undeva unde merge si Agata, cu riscul sa le separ, si una sa mearga si alta nu, unde nu sint si copii de virsta ei. In primul rind, o obliga pe Agata sa fie tot timpul atenta la sora ei, stie si intelege acest lucru, dar e obositor pentru un copil si nu am cum sa evit momentele de frustrare ale Tudorei, indiferent ce as face. Deci, nu-i luai si gata sau luai un copilas de virsta lui. Vreau sa spun ca trebuie sa anticipezi ce se va intimpla in situatiile in care va fi pus copilul tau si sa incerci, pe cit se poate, ca nu vei reusi intotdeauna, sa eviti momentele neplacute, frustrarile, mai bine acasa, la un desen si cu ceva bun in fata.
Iar daca ai ajuns totusi intr-un moment din acesta neplacut, singura solutie este sa joci tu rolul ascultatorului: spune-mi mie ce vezi, iubitule, ca uite baietii sint mai mari, sint prieteni, au mai fost si nu mai sint atit de incintati... dar eu nu am mai fost si sint la fel de incintata ca tine. Si te asezai intre ei, separindu-l de baieti. Incintarea lui era atit de mare incit nu ar mai contat cui ii spune... Mie mi s-a intimplat chiar sa plec de la o petrecere... pentru ca Agata pur si simplu a stat cu nodul in git toata seara din cauza unei fetite. Pentru ca, vezi tu, sint copii, dar sint copii si copii. Unii nu-si dau seama, dar altii isi dau si stiu ca fac rau, atit cit pot ei sa inteleaga inteleg, dar continua, pentru ca le place sa faca asta, le place sa se simta in pozitie superioara si sa vada victima suferind. Sincer, nu exagerez. Agata are citeodata comportamente de genul acesta cu Tudora, la ea e din razbunare (dar asta e alta poveste), pe care o inteleg perfect. Nu trebuie sa-i spun decit ce faci, faci si tu ca R. (fetita de mai sus)? Gindeste-te cum te simteai cind se purta R. asa cu tine si apoi uita-te la sora ta, merita asa ceva? Nuuuu! Si o ia in brate si o pupa si se joaca 5 minute cu ea, ca mai mult nu rezista!
Alteori zice scurt: da, asa-i trebuie, ca si ea e rea (si are perfecta dreptate), dar nu pot incuraja asemenea comportament. Dar copiii astia sint si nu-l vei putea feri de asa ceva, decit daca il izolezi. De fap, ce e trist, ca nu numai copiii, adultii sint de 10 ori mai rai, rautatea asta se inmulteste odata cu anii, numai ca gasim metode de a o stopa cumva, gindim, dar obtinem odata cu virsta taria de a nu pune in practica, de a opri totul la nivel de gindire. Unii... cei buni, ca noi, cele de aici, dar sint altii... stiti voi ce spun!![]()
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
nelia spune:
Ah! Si inca ceva, pe care am introdus-o in educatia copiilor mei dupa episoadele crunte pe care le-a trait Agata, si eu alaturi de ea, si asta numai pentru ca nu am avut taria sa rares intilnirile cu parintii si fetita respectiva. Dialog intre ele: eu sint frumoasa, spunea R. Agata, mai mica cu doi ani decit fetita raspundea: si eu! Ba nu! Ba da! Mie mi-a spus mama mea ca sint cea mai frumoasa fetita din lume si deci tu nu ai cum sa fii pentru ca e numai una singura si aceea sint eu.
Si a mea se punea pe plins... De atunci, le spun fetelor: sinteti cele mai frumoase, cele mai destepte, cele mai cele... din lume, pentru mine si pentru tati, pentru ca sinteti ale noastre si asa va vedem. Dar fiecare copil e la fel pentru fiecare parinte, deci toate fetitele si toti baieteii sint printi si printese pentru cineva anume. Si ne-a ajutat si o replica din film, Mica printesa, pe care Agata nu o uita, in care fetita gindea la fel si ii spunea unei femei adulte ca e pacat ca nu a a aflat pina acum ca toate fetitele din lume sint printese!
Nu pot si nu vreau sa le mint, ca sint cele mai cele, pentru ca eu stiu ca sint inegalabile in sufletul meu, dar mai stiu ca in lume nu sint asa cum le vad eu.
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
loreen spune:
Buna seara,
Sper sa reusesc ceva coerent in seara asta ca ma simt al naibii de rau ... nu ma doare ceva anume doar ca mi-e rau de pic ... probabil e alergia la aerul de Romania.
De doua zile si a mea miorlaie la gradinita, dar nu pentru ca vrea acasa ci just like that ... azi cel putin isi innoda lacrimile in barba si imi facea pa intr-una smiorcaind...
La ea la gradinita doamnele au programul de la 8 , dar prin rotatie vin cate una la 7,30 si stau cu toate grupele pana vin educatoarele ... ce te faci ca lui fii-mea nu-i place de doamna de la grupa mica si plange cu suspine pana vine a ei ... dar in ceea ce priveste ajutatul la mancat cred ca nu face parte din programa de invatamant ... daca pot ei sa manance e bine, daca nu D-zeu cu mila , exact cum arata hainele ei ...nici la baie nu merg cu ei , probabil face parte din dezvoltarea instinctului de supravietuire ... parerea mea e ca nu-i bine si nu-i normal dar parca conteaza parerea mea...
In schimb ii da raportul femeii pe care a prezentat-o drept bunica , daca a fost cuminte sau nu, daca a mancat sau a mai caftit pe cineva desi nu a facut-o pana acuma...
Am citit ce spuneti despre cat pot fi copii de rai unii cu altii sau despre parinti si doamne partinitoare ...
Eu nu ma bag intre copii ...stau in expectativa si astept ...ii las putin sa-si elibereze furia ... dar ce te faci ca alte mame stau pe picior de lupta si abia asteapta sa izbucneasca , ratoindu-se preponderent la copilul care-l provoaca pe-al ei ...asa cum face draga de fina-mea ... chiar zilele astea a muscat-o putin de fund pe fii-mea, pe principiul ca fiu-su e un pampalau si toti copii isi bat joc de el...la care eu nu mai tac si ma dau la ea ... pai asa l-ai invatat mereu ai sarit sa-l aperi si de firul de praf , sa-i faci dreptate, sa decizi in locul lui cand putea sa o faca el... ceea ce nu vede fiina-mea este cat de rau , la propriu, este baiatul ei cand nu este ea de fatza, mai ales ca scoate coltii la Delia ... ce nu stie el este ca Delia abia astepta sa fie provocata ... si ca sa-i pun capat discutiei cu fina-mea a trebuit sa-i repet ca am avut copii inaintea ei si chiar stiu ce vorbesc ...
Una peste alta nici nu stiu daca sa ma bucur sau sa-mi fac probleme ca Delia este atata de independenta si ca obtine ce doreste prin metodele ei ... nu am incurajat-o niciodata sa-si faca dreptate daca nu are , nici sa raspunda cu violenta la violenta , nici nu-i tolerez vaicareala si miorlaiala la care mai apeleaza cand crede ea ca a fost nedreptatita ...
Hai ca zic si eu precum Onixone ca scriu da nici eu nu stiu ce ... apropo Onixone si eu am fost botezata acasa ortodox dar in rit catolic ...as fi vrut sa ma cunun la fel sa ma duca tata la altar nu nasul ala care era un strain pentru mine ...
ma duc sa ma pun in pat poate-mi revin naibii pana maine ...
sanatate puiutilor si atentie mare sa nu dea virusul brisbrane peste voi
Laura cu
BIANCA si
DELIA
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"
Androix spune:
Oana, nu de ce ai scris tu acolo am raspuns eu, nu am avut vreme sa citesc tot azi, eu raspunsesem doar la mesajul Danelutzei, deci sa nu crezi ca am scris ceva de rau ca raspuns la postarea ta. Acum fug sa citesc 
Vacanta in Maroc cu POZE
Andreea mama de Filip si Georgia
onixone spune:
Andreea:am sesizat ca nu ai citit tot, facusem eu un rezumat la carnatul care l-am scris inainte ca sa nu te mai chinui.Nu am facut rezumat pentru ca ai fi scris ceva de rau,am vazut ca la ceea ce am scris eu tu esti pe partea cealalta de baricada si am zis I fell for you(cum zic englezoii)...pentru ca asa cum mi-a fost greu sa imi vad copilul respins, sau lovit sau mai stiu eu ce... tot la fel de greu iti pica si tie sa vezi ca, copilul tau face nu stiu ce la altul...atat doar,nu am sesizat nici o rautate in ceea ce a scris,Doamne fereste.
Nelia:tu ar trebui sa scrii o carte de cum se educa copiii, din experienta ta.Vezi tu, eu i-am facut observatie lui Alex sa lase copilul in pace, dar nu mi-a trecut prin bostanul asta gol(cate o data) sa il rog sa imi spuna mie, ca se vedea ca este entuziasmat si nu avea cui sa zica.Rusine sa imi fie, alta data am sa stiu ce sa fac.De aceea ma bucur ca scriu aici!!!Si abordarea despre " esti cea mai" mi s-a parut extraodinara!!!
Stiu alte mamici care ne urmaresc din umbra, pentru ca scriem despre tot ce intampinam pe drum si bune si rele si mai suntem si funny(a spus cineva despre noi)
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex
gabitzam spune:
La multi ani de Sf. Mihail si Gavril la toate sarbatoritelele mamici si la sarbatoritii copilutzi!!! Va imbratisez cu drag pe toti.
Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla
patriciaRO spune:
La multi ani de sf. Mihail si Gavril celor ce-si serbeaza ziua de nume... Va pupppp!
Beatrice, mamic de Alex pifos