S-a băgat moaşte!
Raspunsuri - Pagina 27
Marilena12 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ham Eu nu consider ca s-a inspirat crestinismul din altceva decat Evanghelia propovaduita de Mantuitorul Hristos. Si faptul ca multe popoare sunt inca idolatre are pentru mine explicatii multiple, care depind in mare masura de mediul in care traiesc, cultura si tipurile de cultura cu care au venit in contact, cat si nu in cele din urma, faptul ca au avut nesansa sa nu aiba parte de o propovaduire precum cea a Sf. Ap. Pavel sau a Sf. Ap. Andrei, etc. Si mai cred ca Dumnezeu a randuit ca pamantul sa fie impartit in neamuri diferite in atatea moduri, inclusiv diferite in credinta. Cat despre poporul ales de Dumnezeu la vremea aceea, adica poporul evreu, daca ai citi Scriptura, ai intelege acolo o intreaga istorie si ai mai intelege un lucru: ca voia lui Dumnezeu nu se discuta! Nu toate spitele/neamurile au fost alese de Dumnezeu ca sa primeasca darul Lui. Si n-as vrea sa mai insist. Marilena Blogul meu |
ĶDOL, idoli, s.m. Divinitate pagāna; (concr.) chip, figura, statuie, fiinta, lucru reprezentand o asemenea divinitate si constituind, īn religiile politeiste, obiecte de cult religios. Fig. Fiinta sau lucru care reprezinta obiectul unui cult sau al unei mari iubiri. Din sl. idolu.
IDOLATRĶE s.f. (Īn religiile politeiste) Adorare a idolilor, īnchinare la idoli. Fig. Adoratie, cult, iubire exagerata. Din fr. idolātrie.
Sursa: DEX '98
Deci moastele, cruce, icoanele, etc sunt IDOLI!
[/quote]
Haide mai Ham, lasa-ma cu de-alde de-astea! O fi pentru altii idolatrie, care uita de Dumnezeu cand cinstesc Sf. Cruce insa pentru cei mai multi este slava adusa lui Dumnezeu prin cinstirea sfintilor in care El a pus Har.
Eu ma refeream evident la cei mentionati de Hannen in exemplul ei, vezi mai sus.
Marilena
Blogul meu
ham spune:
Citat: | ||||
Haide mai Ham, lasa-ma cu de-alde de-astea! O fi pentru altii idolatrie, care uita de Dumnezeu cand cinstesc Sf. Cruce insa pentru cei mai multi este slava adusa lui Dumnezeu prin cinstirea sfintilor in care El a pus Har. Eu ma refeream evident la cei mentionati de Hannen in exemplul ei, vezi mai sus. Marilena Blogul meu |
Considera sfinte moastele, se roaga la ele?
Se roaga la sfinti ca la Dumnezeu?
Macar evreii lui Moise se rugau la vitelul in care il vedeau pe Baal, macar vitelul nu reprezenta vre-un alt sfintisor ci pe insusi zeul lor.
Sa te rogi la mai multi sfinti este un fel de politeism; sa te rogi la chestii neinsufletite, pe care le consideri sfinte este cf. DEX si logicii, nu un fel ci FIX idolatrie.
cortexia spune:
Draga Ham,
Daca ai sti greaca veche si daca ai citi NT mai cu atentie, ai vedea ca mult-hulitul termen de "icoana", pe care tu il asimilezi "idolului" este atribuit de Sfintul Pavel chiar lui.....Iisus Hristos: "Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevazut" ("eikon tou Theou tou aoratou"), Coloseni I,15. Deci daca Hristos este numit "icoana", cu atit mai mult ii putem reprezenta prin icoane pe cei care s-au straduit sa Il imite pe Hristos. Si deci sa cinstim icoanele, pentru ca Hristos Insusi este icoana Tatalui.
Si, in plus, nu e de ajuns sa numesti icoana "idol", ca ea sa devina unul.
BeLucci spune:
Draga Ham, Daca ai sti greaca veche si daca ai citi NT mai cu atentie, ai vedea ca mult-hulitul termen de "icoana", pe care tu il asimilezi "idolului" este atribuit de Sfintul Pavel chiar lui.....Iisus Hristos: "Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevazut" ("eikon tou Theou tou aoratou"), Coloseni I,15. Deci daca Hristos este numit "icoana", cu atit mai mult ii putem reprezenta prin icoane pe cei care s-au straduit sa Il imite pe Hristos. Si deci sa cinstim icoanele, pentru ca Hristos Insusi este icoana Tatalui. Si, in plus, nu e de ajuns sa numesti icoana "idol", ca ea sa devina unul. |
Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, si sa nu te inchini lor.
Este a 2-a porunca din cele 10 porunci. Vrei te rog sa ne traduci ce inseamna asta?
Cum traduci tu porunca asta? Pentru noi e clar! E scris foarte clar.
ham spune:
citat din mesajul lui cortexia Draga Ham, Daca ai sti greaca veche si daca ai citi NT mai cu atentie, ai vedea ca mult-hulitul termen de "icoana", pe care tu il asimilezi "idolului" este atribuit de Sfintul Pavel chiar lui.....Iisus Hristos: "Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevazut" ("eikon tou Theou tou aoratou"), Coloseni I,15. Deci daca Hristos este numit "icoana", cu atit mai mult ii putem reprezenta prin icoane pe cei care s-au straduit sa Il imite pe Hristos. Si deci sa cinstim icoanele, pentru ca Hristos Insusi este icoana Tatalui. Si, in plus, nu e de ajuns sa numesti icoana "idol", ca ea sa devina unul. |
Iisus este "icoana" Tatalui, asa cum noi suntem "dupa chipul si asemanarea Lui"; cuvantul "icoana", in acel context, nu are sensul de pictura sfanta!
cortexia spune:
Am inteles. Deci luam citatele si termenii ca atare, atunci cind ne convine si le interpretam atunci cind trebuie. Recte: cind trebuie sa jignim alte religii interpretam cu larghete citatele biblice (sau, dimpotriva, ne tinem au pied de la lettre), insa cind trebuie sa justificam fata de altii convingerile noastre, procedam asijderea, dar cu alte citate, care ne convin.
Si apoi, nu pricep de ce deranjeaza aceasta inchinare la icoane si moaste pe cei care reprezinta alte religii.
Nici mie nu mi se par corecte practicile cultelor, insa niciodata nu le contest pe forumuri. Cine se poate considera detinatorul adevarului suprem? Cica inteleptul mereu se indoieste de ceea ce stie...
Ca ma inchin "la" icoane, cu ce deranjeaza pe cineva care nici nu intra in biserica ortodoxa? Sau poate doriti sa ne salvati din ignoranta si intunericul spiritual in care ne gasim? Cred ca fiecare trebuie sa isi vada punctele tari, dar si slabiciunile si sa ignore paiul din ochiul celuilalt. E valabil si pentru ortodocsi, si pentru catolici, si pentru celelalte religii!
Personal, "inchinarea", "pupaturile" si peregrinarea la sfintele icoane nu mi se par cele mai blamabile lucruri pe care le poate face cineva. Mi se par mai de incriminat si mai grave anumite abateri care ar merita discutii interminabile pe forumuri. Daca aceste "ritualuri" sunt niste...pacate, niste blasfemii etc., de ce nu se amintesc pacatele cu adevarat strigatoare la cer? De ce nu este incriminata, de exemplu, credinta in zodiac, bioenergie, in visele premonitorii si multe altele, despre care se discuta, insa, cu seninatate? De ce nu se revolta nimeni ca aceste practici, care vin si prin literatura si prin mass-media, sunt primite cu bucurie de parinti pentru copiii lor?
Si mindria este un pacat. Mindria ca detii cheile adevarului.
cortexia spune:
In acest caz trebuie sa renuntam la toate portretele copiilor nostri sau ale celor dragi, caci, daca le sarutam, intr-un acces de sentimentalism sau impinsi de dor, daca plingem cind le privim, caci reprezinta un mort drag, le consideram idoli. Daca faci aceste gesturi privind fotografia unuia dintre parintii plecati dintre noi inseamna ca te inchini la ea? Spui unei prietene: uite-l pe Ionel! Ionel chiar este acolo? E doar imaginea lui, la vederea careia te bucuri. Si parca iti mai trece dorul daca ii stringi poza la piept...
Dar daca tu chiar crezi ca unii credinciosi sunt atit de involuati intelectual, incit sa fie convinsi ca Dumnezeu sau Iisus sunt IN lemnul/sticla icoanei......Sau asa iti place sa crezi. Dar eu sunt de parere ca fiecare stie ca Dumnezeu este dincolo de aceste lucruri materiale si ca se inchina Lui, nu picturii care il reprezinta.
fdoina spune:
citat din mesajul lui cortexia Si apoi, nu pricep de ce deranjeaza aceasta inchinare la icoane si moaste pe cei care reprezinta alte religii. |
n-ai inteles...Ham e ortodox
ham spune:
Aici nu-i vorba despre larghetea sau ingustimea cu care interpretam litera Bibliei ci de faptul ca icoanele, moastele, popii, etc NU fac minuni si nu-i normal sa-i consideram de esenta divina si sa ne inchinam LOR.
De-asta exista acea porunca iconoclasta si anti-idoli:
"Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, si sa nu te inchini lor."
cortexia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui fdoina
n-ai inteles...Ham e ortodox |
Raspunsul nu i se adresa neaparat lui.