S-a băgat moaşte!
Raspunsuri - Pagina 17
irina.c. spune:
primele marturii cu privire la la cinstirea moastelor ne-o de epistola bisericii din Smirna (anul 166) in legatura cu martiriul Sf Policarp, episcopul Smirnei(Asia Mica):"noi am strans osemintele lui ca un odor mai scumpcat aurul si decat pietrele pretioase si le-am asezat unde se cuvine ,aici ne vom aduna cu bucurie si Domnul ne va da noua sa sarbatorim ziua nasterii sale celei martirice ,spre bucurie " Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
irina.c. spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui kariguld
cel mai intelept era sa nu spui nimik.... BeLucci, a vb la modul general! KariSi iata secretul meu, unul foarte simplu:numai cu inima poti vedea ce este drept, pentruca esentialul este ascuns privirii!Antonie de Saint-Exupery |
am blog
BeLucci spune:
Citat: |
primele marturii cu privire la la cinstirea moastelor ne-o de epistola bisericii din Smirna (anul 166) in legatura cu martiriul Sf Policarp, episcopul Smirnei(Asia Mica): "noi am strans osemintele lui ca un odor mai scumpcat aurul si decat pietrele pretioase si le-am asezat unde se cuvine ,aici ne vom aduna cu bucurie si Domnul ne va da noua sa sarbatorim ziua nasterii sale celei martirice ,spre bucurie " |
Dar scrie asta si in Biblie?(nu intreb cu rautate, cu ura,cu nervi cu ciuda...nimic negativ e o simpla intrebare care nu vrea sa iste alte pagini de:aia e asa,aia e asa!!! a se intelege)!!
Cel putin in Biblia mea traducerea Cornilescu(ortodox, deci nu am nik nik nik cu ortodocsii!!!)nu am gasit scris ceva de genul asta.
irina.c. spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui BeLucci
Dar scrie asta si in Biblie?(nu intreb cu rautate, cu ura,cu nervi cu ciuda...nimic negativ e o simpla intrebare care nu vrea sa iste alte pagini de:aia e asa,aia e asa!!! a se intelege)!! Cel putin in Biblia mea traducerea Cornilescu(ortodox, deci nu am nik nik nik cu ortodocsii!!!)nu am gasit scris ceva de genul asta. Succesul fara Dumnezeu inseamna faliment!:) |
am scris ceva dar am sters, imi dau seama ca putem merge cu discutiile astea la infinit si nu ajungem nicaierieu am incheiat aici Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
ladyJ spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui irina.c.
am scris ceva dar am sters, imi dau seama ca putem merge cu discutiile astea la infinit si nu ajungem nicaieri eu am incheiat aici Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007) am blog |
Mai bine ca ai sters,Irina.
Ca ce intrebai tu era cam...stii tu...
Ti-as fi raspuns,tot printr-o intrebare cam la fel ca a ta, dar nu mai zic nimic...
a..si sunt convinsa ca nu ai sters ´´pentru ca mergem cu discutia la infinit´´
E o intrebare simpla(ce a intrebat BeLucci) iar tu ai gasit ca raspuns o intrebare infantila.Ai evitat raspunsul- da sau ba.E atat de simplu!
b.nica spune:
Nu am vrut sa intru pe acest topic mai ales datorita vulgaritatii titlului,dar vazand ca se intinde si urmarind genul de raspunsuri care se dau,consider ca se impune o intrebare:
-Credeti ca ceeace se intampla la diferitele evenimente religioase(ortodoxe dar nu numai/),legate de prezentarea unor moaste: aglomeratia,incidentele,isteria (de multe ori intretinuta si amplificata de media),constituie un fenomen religios autentic sau mai curand un fenomen care ar putea fi explicat si eventual gestionat de psihologi si sociologi?
Persoane care posteaza aici si care prezinta prin seriozitatea raspunsurilor lor consecventa convingerilor lor cred ca au cazut(imi cer scuze daca gresesc)intr-o cursa.
Fenomenul la care au fost incitate sa raspunda nu cred ca are explicatie religioasa.
Ceeace se intampla la astfel de evenimente puternic mediatizate,este reactia unei mase de oameni care se exprima isteric.
Cred ca daca te duceai in mijlocul lor si spuneai ca vine sfarsitul lumii era prapad!
Slujitorii Bisericii cred ca ar trebui sa fie mai atenti si sa nu incurajeze astfel de manifestari la care desi numarul de credinciosi este mare nu cred ca acesta ajuta prin imaginea creata Biserica Ortodoxa.
Nu cred ca acesta este modul cel mai bun de a aduce credinciosii spre Dreapta Credinta!
Elena spune:
citat din mesajul lui irina.c. subiectul respectiv "prelegeri" este deschis de un neoprotestant, ca sa scrie fiecare la el pro si contra ortodoxie. |
De unde stii tu Irina de ce a deschis el subiectul asta? ai fost tu acolo langa el, ti-a spus el tie care sunt intentiile lui? in orice caz, acel subiect nu este contra ortodoxiei, cum ai mintit tu!
Si normal ca pe un forum neoprotestant exista subiecte unde ortodocsii sunt invitati sa posteze fiindca np iubesc discutiile de genul asta,prin ele traiesc,ca ei mereu cauta un ortodox pe care sa-l convinga |
Cu asta m-ai 'omorit': auzi la ea, neoprotestantii "cauta mereu cauta un ortodox".
Draga mea, cred ca ai o mare problema. Cred ca stai prea mult pe forumuri, pe buuune.
Cam 90% din forumul ala e format din discutii si dispute pe diverse subiecte nu doar intre np su ortodocsi, dar si intre np si np , care se acuza reciproc de erezie. |
Ei da, bine ca intre ortodocsi e armonie perfecta . Nu mai departe de saptamana trecuta, fratii ortodocsi se calcau in picioare, se impingeau, se inghionteau si se balacareau. Dar noi ne uitam desigur ce fac ereticii, in loc sa ne uitam in propria ograda. . Sau poate aceia erau ortodocsi 'de mina a doua'?
Ca sa nu mai spun de cum se fratiile ortodoxe pe forumuri ortodoxe. Mi-a spus un preot ortodox ca s-a retras pur si simplu scarbit de certurile "fratilor" de pe un forum ortodox in care a activat ceva vreme.
Daca nu-ti convine ceva din ce scriu e un buton cu "raporteaza la moderator", iti recomand sa-l folosesti. |
Hai mai Irina nu te mai face ca nu intelegi ce ti-am spus. Ideea nu era de raportat la moderator, ci de faptul ca tu esti mereu gata sa sari cu gura si sa vezi paiul din ochiul altuia, in loc sa-ti vezi birna din ochiul tau!
Dar sunt forumuri ortodoxe unde np sunt acceptati atata timp cat dialogheaza cu bun-simt. |
Daca esti draguta, poti sa-mi dai si mie linkurile acelor forumuri? sunt chiar curioasa sa vad si eu. Din cate stiu de la alti np, am inteles ca li s-au inchis conturile rapid.
Acestea fiind zise , si Domnul sa te binecuvanteze, draga Elena! |
Si pe tine sa te bincuvanteze, Irina! Pace si liniste si mangaiere sa iti dea Domnul!
BeLucci spune:
Uite pt ca nu mi-am permis sa scriu la "cei plecati vesnic", o fac aici pt ca oricum se vorbeste de morti.
Nu mi-am permis pt ca acolo sunt oameni care au suferit o pierdere si nu vreau sa isc un scandal cu Irina pe-acolo.
Am intrat pur intamplator si nu pt ca urmaresc pe cineva.
Dumnezeu sa-i odihneasca, sa-i ierte si sa-i mantuiasca pe ce dragi! |
Irina, oamenii pot fi iertati si mantuiti doar cat sunt vi. Dupa ce au murit nimeni nu mai poate sa faca nimica. Nu spun acest adevar doar ca sa am un conflict cu tine, ci doar ca sa nu-si faca unii parere ca mai au o sansa dupa moarte. Nici toate rugaciunile de pe pamant nu mai pot sa mantuiasca o persoana, sau sa fie iertata. Cat esti viu poti sa-ti schimbi viata. Dupa ce mori mergi doar in locul unde meriti. Cui ai ales sa i te inchini in viata, aceluia ii vei slujii si dupa moarte.
ham spune:
citat din mesajul lui irina.c. primele marturii cu privire la la cinstirea moastelor ne-o de epistola bisericii din Smirna (anul 166) in legatura cu martiriul Sf Policarp, episcopul Smirnei(Asia Mica): "noi am strans osemintele lui ca un odor mai scumpcat aurul si decat pietrele pretioase si le-am asezat unde se cuvine ,aici ne vom aduna cu bucurie si Domnul ne va da noua sa sarbatorim ziua nasterii sale celei martirice ,spre bucurie " |
Corect, fiindca pana atunci, la 200 de ani dupa Iisus, cunoscandu-se bine tendinta umana spre materializarea obiectului rugaciunilor/credintei, deci spre IDOLATRIE, mormintele celor sfinti, vezi Maria, Iisus (al carui corp NU s-a inaltat, ci a ramas sa putrezeasca pe pamant, unde-o fost nascut de muma-sa), apostolii, toti au fost inmormantati in secret, pentru a nu deveni cadavre-obiecte de cult, cum se proceda in religiile anterioare (vezi mumiile, nu doar egiptene).
Din acelasi motiv nu s-au adoptat simboluri (pana la Constantin cel Mare, ce a inventat crucea ca simbol) si n-au fost permise icoanele (pana dupa anii 800 dh s-au dus lupte armate intre factiunile iconoclaste si cele proicoane).
Toate aceste vizau porunca din Decalog ce nu permite inchinarea si rugaciunea la altceva decat Dumnezeu si interzicea investirea obiectelor cu calitati sfinte- fie ele animale si oameni, cadavrele lor, obiecte ce la reprezentau- statui, picturi, simboluri, etc
PS- fara suparare, nici cei pedepsiti ca se-nchinau la vitel, nu se inchinau la materia din care era facuta statuia ci la zeul simbolizat de statuia-vitel, adica Baal.
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ham
Corect, fiindca pana atunci, la 200 de ani dupa Iisus, cunoscandu-se bine tendinta umana spre materializarea obiectului rugaciunilor/credintei, deci spre IDOLATRIE, mormintele celor sfinti, vezi Maria, Iisus (al carui corp NU s-a inaltat, ci a ramas sa putrezeasca pe pamant, unde-o fost nascut de muma-sa), apostolii, toti au fost inmormantati in secret, pentru a nu deveni cadavre-obiecte de cult, cum se proceda in religiile anterioare (vezi mumiile, nu doar egiptene). Din acelasi motiv nu s-au adoptat simboluri (pana la Constantin cel Mare, ce a inventat crucea ca simbol) si n-au fost permise icoanele (pana dupa anii 800 dh s-au dus lupte armate intre factiunile iconoclaste si cele proicoane). Toate aceste vizau porunca din Decalog ce nu permite inchinarea si rugaciunea la altceva decat Dumnezeu si interzicea investirea obiectelor cu calitati sfinte- fie ele animale si oameni, cadavrele lor, obiecte ce la reprezentau- statui, picturi, simboluri, etc PS- fara suparare, nici cei pedepsiti ca se-nchinau la vitel, nu se inchinau la materia din care era facuta statuia ci la zeul simbolizat de statuia-vitel, adica Baal. "Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..." |
Asa e,deci biserica(ma rog,unii care aveau putere de decizie) au introdus moastele.Nu are nimic a face cu Biblia sau crestinismul timpuriu.