Contract de economisire-creditare - are cineva?
A facut cineva un contract de economisire-creditare?
Am auzit ieri la stiri, faci economii pe o anumita perioada si banca iti da o suma de bani credit pe baza sumei economisite. Ce suma poti primi credit si dupa cit timp?
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Raspunsuri
catale spune:
Sirimie, nu am, dar stiu ca genul asta de contract este pe termen lung. In general, e bun sa zicem pentru copii. Cand ajungi sa economisesti 40% din suma pe care ti-ai propus s-o economisesti, poti face un imprumut cu o dobanda foarte mica si constanta. Sigur, te poti folosi de instrumentul asta doar pentru economisire, nu te obliga nimeni si sa faci un imprumut. La noi, parca doar HVB si Raiffeisen au astfel de oferte.
In general, aceste contracte sunt pentru achizitia unei locuinte, unui teren, pentru renovarea casei...
Ideea mi se pare buna, insa in criza actuala din lume, nu stiu ce sa zic.
Claudelu spune:
SI BRD-ul are un astfel de program, se numeste MULTIPLAN. eu am, dar nu stiu sa-ti spun daca e rentabil sau nu, ca deocamdata doar pun bani Din cate scrie in contract voi putea scoate credit cu dobanda de 6,1%, dupa 2 ani de economisire. Am doi ani de contract dar nu ma grabesc sa-l folosesc
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui catale Sirimie, nu am, dar stiu ca genul asta de contract este pe termen lung. In general, e bun sa zicem pentru copii. Cand ajungi sa economisesti 40% din suma pe care ti-ai propus s-o economisesti, poti face un imprumut cu o dobanda foarte mica si constanta. Sigur, te poti folosi de instrumentul asta doar pentru economisire, nu te obliga nimeni si sa faci un imprumut. La noi, parca doar HVB si Raiffeisen au astfel de oferte. In general, aceste contracte sunt pentru achizitia unei locuinte, unui teren, pentru renovarea casei... Ideea mi se pare buna, insa in criza actuala din lume, nu stiu ce sa zic. |
Asta stiu si eu despre acest gen de economisire-creditare.
Ti se pune un termen,de exemplu tu in 3-4 ani reusesti sa economisesti x la suta din suma pe care ti-ai propus-o.
cand ai ajuns la acest X%, banca iti ofera un credit(in functie de cat e valoarea contractului de econimie probabil).Acest credit are avantajul unei dobanzi mai mici.
In general, persoanele care apeleaza la aceasta varinata doresc pe viitor ca achizitoneze sau sa construiasca o casa,pentru copii.
Evident ca dobanda pentru economii este mica,insa se compenseaza cu dobanda pe care ti-o vor cere in urma creditarii.
Practic acesti bani pe care tu ii economisesti la banca vor fi folositi in momentul creditului ca si garantie.
In functie de tine personal,stabilesti valoarea economiei si ´´rata´´ lunara.Deci depinde de disponibilitatea ta, pe cati ani alegi sa strangi economiile.Daca stabilesti ,ca exemplu 40.000 de euro,dar tu platesti lunar doar 200 euro,iti va lua mai multi ani sa acoperi X% necesari creditului in aceste conditii.Cu cat platesti mai mult lunar cu atat intri in posesia creditului mai repede.
dianocica spune:
Eu am (avut, in viitorul apropiat :) ) la raiffeisen pt locuinte. Suma maxima era 400 mil (li vechi) pe cont. Adica tu strangi 200 si banca mai pune 200.
Plusuri
Dobanda e mica pt imprumut, 6%
Cat depui lunar tot atat vei da inapoi. In cazul meu sunt 1,4 milione (vechi) pe luna.
Poti sa depui mai mult, cat si cand vrei, dar nu mai putin. E un fel de garantie ca esti bun platnic.
Statul te ajuta cu 30% din suma depusa in cursul unui an, la sfarstul anului. Sa ajungi mai repede la cei 200mil ai tai.
Minusuri
Nu conteaza cat de repede ajungi tu la cele 200 mil depuse, conteaza un indice calculat de ei in functie de mai multe, mai devreme de 4 ani nu prea poti sa faci imprumutul.
Teoretic nu ai nevoie de alte garntii, ca doar ai depus lunar suma x si esti un bun platnic. Practic, iti pot cere oricand dovezi sau garantii suplimentare, asa e facut contractul
Se poate face numai in lei.
Statul iti da 30% dar numai daca nu depasesc un salariu mediu, parca, anii trecuti era vreo 8 milioane pe an...
Daca mai ai intrebari si stiu ..revin
Parent like there's no tomorrow!
ellinia spune:
Si BCR-ul are un astfel de contract de economisire - creditare. Pentru copii in special, intra alocatia copilului si dupa 5 ani poti lua o anumita suma. Sau poti alege sa depui in plus si suma se mareste. Nu mai am la indemana hartia de la banca. Stiu ca eu ma gandisem, la un moment dat sa las alocatia lui Stefan, mai pun 60 lei lunar si peste 5 ani puteam lua 20.000. Inca nu am semnat contractul, ca a inceput nebunia asta cu bancile prin lume si am mai amanat putin. Eu zic ca nu e o suma foarte mare, careia sa-i simti lipsa in buget (la cei 60 lei ma refer). Plus ca am inteles ca se mareste alocatia de la 1 ian si atunci se mareste si suma.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
http://www.shutterfly.com/view/pictures.jsp
http://community.webshots.com/user/ellinia_c
karligutza spune:
hello,
produsul de economisire-creditare este prost inteles pe alocuri... drept pentru care am sa trasez si eu cateva idei (sunt foarte multe de zis ca deh' am tinut traininguri dupa traininguri pe aceasta tema) si am sa va spun in primul rand ca eu cred ca este cel mai bun sigur produs de pe piata la ora actuala...
aceste banci pentru locuinte au ca tinta NU DOAR COPIII carora, intr-adevar, noi parintii le putem deschide un astfel de contract ci pur si simplu toate categoriile de varsta de la 0 la 100 si de ani .... de ce? simplu! pentru ca produsul este impartit in 2 faze, cea de economisire, si cea de creditare... ambele faze se pot parcurge de catre un client, dar CREDITUL nu este obligatoriu... faza de economisire poate fi la fel de avantajoasa doar ea singura.
In economisire banca acorda o dobanda, iar ajutorul acela de la stat, numit PRIMA DE STAT, este momentan 15% (a fost in primul an de existenta a acestor banci pentru locuinte de 30%) din suma depusa intr-un an (dar nu mai mult decat o anumita limita stabilita prin lege la maxim 150 euro) pentru ca altfel ar veni jiji cu jdemilioane si ar lua PRIMA de la stat la sfarsitul anului 15%, ceea ce nu este corect. De aceea sistemul impiedica astfel de manevre de imbogatire peste noapte. PRIMA de stat se acorda doar clientilor BANCILOR PENTRU LOCUINTE - adica Raiffeisen, HVB si ERSTE (BCR) .... orice alt produs de economisire-creditare de la alte banci nu beneficiaza de acesti 15% anual.... deci produsul BRD de exemplu nu include si prima de la stat, va spun GARANTAT asta!
de asemenea prima de stat are si alta conditie, sa fie utilizata in scopuri locative, daca banii sunt restrasi in primii 5 ani de contract, daca nu, prima se returneaza la stat!
insa daca, de exemplu, un client economiseste timp de 7 ani cate 3000 ron anual, va primi o prima de cca.450 ron anual plus dobanda bancii undeva la 3% adica 90 ron, astfel incat la sfarsitul celor 7 ani, clientul isi poate retrage economiile (fara a face credit) si sa foloseasca banii in orice scop doreste (nu mai este conditionat de domeniul locativ nici pentru prima, nici pentru banii proprii).
Avantajos nu? fac si un calcul simplist:
7*3000 ron = 21.000 ron (bani proprii)
7*450 ron = 3150 ron (primele de stat)
7*90 ron = 630 ron (dobanzile anuale)
+ dobanzile la dobanda si prime, pentru ca acestea se capitalizeaza an de an
se ajunge la un total general dragut cu un profit de circa ~ 1000 euro; plus ca nu mai exista comisioane de reziliere, de retragere si alte alea presupunand ca acest contract si-a atins maturitatea de economisire in aceasta perioada de 7 ani.... nu stiu ce banca iti mai da un profit asa bun, dupa ce iti scade si comisionul de retragere si impozitul pe profit de 16% (din nou ATENTIE... clientilor bancilor pentru locuinte NU li se percepe impozitul de 16% pe profitul din dobanda acordata de banca si prima acordata de stat!)
acum ce ne impiedica sa ne punem un ban deoparte? sistemul bancilor pentru locuinte este un sistem noutz pe piata (din 2004 exista la noi in RO.... in Europa de peste 100 ani!) si este un sistem oarecum social, adica ii ajuta pe cei ce n-au! nu pe cei care au! cei care au, "joaca" la bursa, investesc in imobiliare pentru ca "isi permit" si riscul pentru un eventual castig de 200% sau cum le e norocul...
Asa incat eu cred ca tuturor oamenilor li se potriveste acest sistem de economisire in primul rand. Si-apoi daca apare necesitatea unui credit, cu atat mai mult, clientul care a avut banii depusi intr-un astfel de contract va avea conditii mai avantajoase la o banca pentru locuinte (dobanda intre 4,5% si 6% fixa si garantata) decat la bancile comerciale, unde dobanda e variabila si MAAAAARE!
Va doresc succes la afaceri!
si daca vreti sa va mai spun secrete sunt p'aici!
karligutza
sunt mamica Adelutei
karligutza spune:
am uitat sa adaug ca evident si eu am un astfel de contract!
il am din 2005 si o sa il pastrez ani la rand! nu am de gand sa iau credit.... si ma incanta mai ales ideea ca primele de stat imi vor ramane mie! si nici nu voi justifica nimic dupa 5 ani de zile ... sa ma tina sanatatea si puterea sa pun bani deoparte, ca nu se strica daca stau acolo niste ani si nu la supermarketuri saptamanal!
karligutza
sunt mamica Adelutei
Hippie spune:
karligutza, deci, din cate am inteles, dupa 5 ani poti sa folosesti banii cum vrei, nu doar in scopuri locative? Sau trebuie sa dai inapoi prima de la stat daca ii folosesti in alte scopuri?
Acesti bani sunt garantati pana la 20.000 EUR (sau 50.000 sau cat o fi acum), la fel ca depozitele si conturile curente?
Ce comisioane practica Raiffeisen? Pe site n-am gasit deloc informatiile astea, decat ca nu au comision la rambursare anticipata, si atat...
Scuze pentru ploaia de intrebari, am vazut ca te pricepi si acuma profit
Merci!