cum ne educam copii
Raspunsuri - Pagina 7
naiuta spune:
Eu am inceput sa folosesc metoda asta de cca. 6 luni.
Tin minte ca in fiecare seara inainte sa adoarma i-i spuneam cate o povesctioara(si acum la fel fac).Intr-o seara mi-a venit ideia sa-i povestesc despre Dumnezeu si despre credinta, ma saturasem de povestile alea.Apoi,observam pe zi ce trece, ca-i mult mai atent decat la povesti.
Asa,mi-a venit ideia sa lipesc hartiile alea.El deja stia multe despre rai iad.I-i spuneam mereu,ca si eu a-si face multe,sau mi-asi cumpara multe,insa ma multumesc cu ce mi-a dat Dumnezeu si incerc sa-i fac pe plac sa fiu si eu printre cei care merg in RAI.
Acum,parca totul pare sa fie bine,sa vedem,acum nu mai am de gand sa-l pedepsesc cu nimic.Sa vedem cat mai tine.
Cunosc bine situatia cand crezi ca numai copilul tau e asa.
Cand toti din bloc se uita pe geam cand vi din parc(in blocul meu,o femeie stiga mereu :vine muzicantul!)La noi a inceput la 2 ani si s-a terminat la 4 ani aceasta perioada in care credeam ca nu-mi pot stapani copilul.
Nu stiu cum am rezistat,atunci nici nu l-am pedepsit s-au batut.Tin minte ca plangeam, nici asta nu-l oprea din contra ma credea slaba.
Erau ocazi cand i-l sunam pe sot plangand (eram in parc sau in strada) si el i-mi spunea sa-l iau in brate si sa-l aduc acasa cu forta.
Ma bucur ca scrieti,ma intereseaza mult acest CAPITOL(felicitari celei care a scris acest subiect!)acesta a fost motivul care m-a adus pe acest forum:sa invat cum sa-mi educ copii cat se poate de bine.Cu alte cuvinte:CUM SA FIU CAT MAI BUN PARINTE?
ladyJ spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Delia21 Ba eu zic ca nu e chiar asa de traumatizant sa le spunem copiilor de iad si rai si de consecintele faptelor .Bunicii m-au tarat la biserica mai mult de cat mi-as fi dorit si acolo auzeam destule de iad si rai si pentru asta sincer chiar nu am avut cosmaruri din cauza asta.Daca m-a traumatizat ceva,...ma pot referi la tatal meu care nu credea in iad sau in rai,...care era foarte violent si alcoolic,....si care a reusit din pacate sa-si faca viata un iad.Deci sa nu exageram,....cu partea rea a stiintei despre rau si bine.Nu cred ca ezista ceva mai bun pe lume decat sa fi avertizat,....decat sa faci greseli din ignoranta,sa te dai cu capul de toati peretii si sa cazi in toate capcanele....si apoi sa ai scuza ca efectiv nu te-a tras nimeni de maneca sa iti spuna ce se intalmpla daca....si daca.Cel mai mare bine pe care il poate face un parinte pentru un copil este sa discute cu acesta tot ce se poate despre viata si bune si rele,sa-i dea din intelepciunea dobandita.Si a i-l da pe Dumnezeu unui copil,e un lucru extraordinar.Iar dumnezeu nu poate exista fara iad,asa cum binele nu poate exista in absenta raului,sa nu ne mintim,..astea chiar coexista si depinde de noi sa facem diferenta intre cele 2 si daca stim sa facem diferenta de ce sa nu ne invatam si copii la fel.Si,...copii desghetati la mimte si maturi pentru varsta lor am intalnit si eu ,care la 4-5 ani puneau niste intrebari de om mare.Fug la ale mele noi aici http://community.webshots.com/user/lela3321 |
Normal

In imensa noastra intelepciune, noi stim, nu-i asa, ca(virguuulaaa) copilul ala mic de cativa ani pricepe foaaarte bine ce e ala bine-rau, ce-i aia intelepciune si prostie,NUU?
Nici nu stie pruncul sa-si stearga mucii de la nas, da tre´sa stie dom´le ce-i raiu si ce-i iadu
Neaparat, sa nu cuva sa-l arza focul
De ce oare tinem mortis ca, copilul nostru sa fie CA NOI, cu temerile noastre, cu limitarea noastra? De ce nu-l lasam sa descopere, in loc sa-i injectam credinte si frica???De ce nu ne limitam la a-l educa pentru societatea in care s-a nascut cu toate la timpul lor?
Adica nu codul bunelor maniere la 4 ani si nici RELIGIE la 3

DElia, spune-i copilului care-i treaba cu focu si iadu ca siguuur te intelege.

Eu zic ca trebuie sa invete si nitica teologie, ca altfel e superficiala treaba cu iadu si raiu.
Delia21 spune:
Ladyj,exista oameni ,si eu vreau si cred ca sunt printre aceia,care stiu sa se coboare la nivelul copilului.Nu o sa-i povestesc alui meu acum la aproape 3 ani,...si cand vocabularul lui nu stiu sigur daca a atins 100 de cuvinte,...ce este raiul si iadul ,dar la 4-5,de ce nu.Ce este raul?simplu,a face ceva altuia ce pe tine te-ar rani in vreun fel,...si deci il doare si pe celalalt.Si,...daca faci orice fel de rau si nu incetezi a-l face acela ti se va intoarce inapoi,...si este posibil,...cu dobanda
Cum ziceam,eu una vreau sa-mi feresc copilul cat pot sa dea el cu capul de toate pragurile.Oricum nu voi putea sa-l feresc de toate,de asta sunt 100% constienta,dar macar sa-l feresc de cele de care stiu si pot.Ai copii?Ca sa stiu daca vorbim ca intre mame sau nu,...Si ,...e tare bine sa stim sa ne respectam parerile si sa nu avem impresia ca lumea intreaga ar trebui sa gandeasca exact ca mine sau ca tine in toate cele.Aici pur si simplu facem schimb de idei.Bazele in educatia copilului se pun acum,in primii 10-14 ani,...caci dupa aceea,mai greut se prinde.
tibiuta spune:
DELIA21, pare o aberatie ce povestesti tu.Adica fata aia dragalasa a ales sa-si omoare sotul, in loc sa divorteze, doar pt. ca nu a invatat-o nimeni ca va ajunge in iad?
Nu prin a avea stiinta de focurile iadului se masoara caracterul omului,sau intentiile lui malefice.Sau crezi ca cei mai monstruosi crimali n-au auzit in viata lor de pedeapsa divina?
ruscus spune:
desi deviez de la subiect nu cred ca cei ce fac fapte bune o fac doar de frica iadului, sunt multi criminali care omoara in numele credintei si de asemenea sunt o gramada de oameni care nu cred in nimic si sunt mai buni decat crestini....
le vorbesc si eu copiilor despre dumnezeu, le citesc carti pt copii cu personaje din biblie, dar nu pun acentul pe iad, daca ma intreaba ceva le raspund simplu si gata
spune cineva de a nu transmite copiilor fricile noastre si mie imi e frica de lucrul asta, imi e frica ca copii mei sa aiba limitele mele...
doamne ajuta sa ii educam cat mai bine
ladyJ spune:
| citat din mesajul lui Delia21 Ladyj,exista oameni ,si eu vreau si cred ca sunt printre aceia,care stiu sa se coboare la nivelul copilului.Nu o sa-i povestesc alui meu acum la aproape 3 ani,...si cand vocabularul lui nu stiu sigur daca a atins 100 de cuvinte,...ce este raiul si iadul ,dar la 4-5,de ce nu.Ce este raul?simplu,a face ceva altuia ce pe tine te-ar rani in vreun fel,...si deci il doare si pe celalalt.Si,...daca faci orice fel de rau si nu incetezi a-l face acela ti se va intoarce inapoi,...si este posibil,...cu dobanda noi aici http://community.webshots.com/user/lela3321 |
Ceea ce scrii tu, Delia, este o ofensa adusa ateilor.
Adica un om care nu crede in DD este criminal,direct? Un om rau???
Permite-mi sa te contrazic.
Si da-mi voie sa-ti amintesc, cate crime s-au facut in numele unei credinte. cati nebuni au omorat si schilodit oameni, pentru ca se credeau SATANA sau chiar DUMNEZEU.
Despre astia ce spui? O..da, ei stiau povestea cu IADUL

Daca iti cresti copului cu frica de ceva, nu conteaza ce, are sanse sa faca mai multe greseli decat ar fi normal, tocmai pentru ca FRICA da nastere unor mecanisme aparte, in subconstient.
De ce sa ne infricosam copiii? De ce nu le putem explica fara FRICA ce e rau si ce e bun? De ce sa-l fac pe copilasul meu sa aiba cosmaruri cu ´´ars in iad´´???
ladyJ spune:
| citat din mesajul lui ruscus desi deviez de la subiect nu cred ca cei ce fac fapte bune o fac doar de frica iadului, sunt multi criminali care omoara in numele credintei si de asemenea sunt o gramada de oameni care nu cred in nimic si sunt mai buni decat crestini.... le vorbesc si eu copiilor despre dumnezeu, le citesc carti pt copii cu personaje din biblie, dar nu pun acentul pe iad, daca ma intreaba ceva le raspund simplu si gata spune cineva de a nu transmite copiilor fricile noastre si mie imi e frica de lucrul asta, imi e frica ca copii mei sa aiba limitele mele... doamne ajuta sa ii educam cat mai bine c'est nous florina, mamica lui thierry si dara |
Ruscus,
filofteia spune:
Naiuta, daca vrei sa-ti cresti copilul in spiritul crestin nu inseamna sa-l sperii cu iadul. Intra intr-o librarie cu carti religioase si vei gasi o gramada de povestioare ... eu n-am gasit una despre iad.
Baietelului meu ii place in mod deosebit "Biblia Ilustrata" si nu am gasit acolo ceva despre iad.
Una peste alta este tare greu de crescut un copil...si mai greu mai multi, pentru ca fiecare este altfel, tu, ca parinte esti altfel si trebuie sa incerci sa te pliezi pe caracterul, firea copilului...
Ingrid S spune:
Mai, mai, mai...haideti sa nu mai facem din cresterea unui copil o tragedie, e greu, dar nici chiar asa incat sa necesite o dublare prin amenintari si inducerea fricii. Parol ca fiica-mea nu stie de iad, nici n-am sa-i spun de el vreodata, cand va creste mare si va intreba, io-te raspunsul meu: iadul e doar nascocirea unuor oameni, care sa-i sperie pe altii si sa-i faca sa-i asculte!
Aveti doua optiuni: sa-i cresteti prin frica sau cu dragoste. Vedeti voi ce iese si daca ati ales bine.
Delia, mie scenariul tau mi se pare demn de un film american, tot tacamul: omor, amant, fata in puscarie...ce nu pricep eu (presupunand ca e adevarat
) e ce cauta religia aici sau mai precis, lipsa ei? Crezi sau nu, am prieteni atei de o valoare morala care i-ar lasa pe altii ce-si tarasc genunchii prin biserici muti de invidie. So, daca te apuca amocul si ucizi pe cineva, are legatura mai degraba cu psihiatrii, decat cu lipsa religiei.
Naiuta, focurile alea sed mai bine pe peretele din camera ta, cum bine te sfatuia cineva. La varsta asta, in loc sa-l sperii cu dracii jucand tontoroiul in jurul cazanului cu smoala, mai bine l-ai pedepsi punctual: ai facut (vorbit) ceva rau? Ok, nu mai primesti aia si aia, nu ai voie aia si ailalta etc. Crede-ma, are mai mult efect daca nu are voie la calculator (un ex.) decat toate focurile insirate pe pereti. Dar tu perpetuezi sistemul de valori impus de parintii tai. Foarte gresit.
Eu gasesc utila aia cu bulinutele, dar la cat e de cuminte a mea, m-ar durea mana sa tot decupez buline rosii...so, am renuntat. ![]()
Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
anya spune:
Ingrid 
Copiii mei n-au auzit de iad si nici nu vor auzi de la mine. Pentru ei iadul e cand ia mama telecomanda si opreste desenele animate
.
Nici macar bau-bau n-au. Ba-ba-baul e o chestie care se ascunde dupa colt si zice ba-ba-bau ca sa avem de ce rade si alerga prin casa, spre disperarea vecinior.