cum ne educam copii
Raspunsuri - Pagina 5
Selene_Bunny spune:
Din pacate, in cazul naiutei, exista un precedent. Felul in care familia ei i-a modelat constiinta in copilarie - un copil este extrem de impresionabil si se bazeaza in principal pe parinti / alte rude in ceea ce priveste cunoasterea si, mai ales, intelegerea lumii (cand parintii lipsesc, apeleaza la alte persoane) - se reflecta acum in modul in care ea isi trateaza copiii. Atunci cnad nu ai decat o singura referinta si ajungi sa fii dominat, subjugat de aceasta, este foarte, foarte greu sa accepti ca se poate si altfel. Din diverse motive, frica ocupand unul dintre locurile fruntase, alaturi de iluzia ca esti liber sa faci ce vrei si ca poti oricand alege.
Cat despre religie, sa fim seriosi, prin cate "filtre" a trecut si asta, numai ca sa se potriveasca cu viziunea unuia si altuia... Interesant ca la spovedanie (cel putin la ortodocsi), se vorbeste despre pacatele de la varsta de 7 ani incolo, deci...
cu Daria Nandini
http://bd.lilypie.com/TkNWp3.png
Daria: "posedata de bine" (persana)
Nandini: "cea care se bucura de fericire" (hindusa)
Sa stai cuminte in burtica, sa te faci mare, c-apoi cuceresti tu lumea!
sorana spune:
Eu recunosc ca n-as fi in stare sa ma tin de chestia aia cu buline rosii / buline negre.
Aia cu raiul si iadul e pentru mine ... no comment.
E drept ca eu sunt atee, fiecare are dreptul sa creada ce vrea, dar amenintarile de genul asta (cu focurile iadului) pentru un copil (copil inseamna pentru mine - sub 18 ani!!!) mi se par abuz pur si simplu.
Imi pedepsesc copilul, nu pot zice ca nu. Face cateodata niste chestii ca ma lasa nervii .... In general pedepsele sunt de gen "fara tv azi", "fara pc azi", sau time-out (adica du-te la tine in camera si gandeste-te ce-ai facut - vezi daca e bine si frumos si vii sa-mi spui de ce faci asa ....).
Acum sunt din ce in ce mai rare chestiile astea, a crescut, e suficient sa zic "fii atenta" sau "de ce il lovesti pe bunicul?" "lasa matza in pace, nu vezi ca miauna, ca o doare?" ma rog, de-astea ...
Iar in parc daca face cate una mai serioasa - intram in casa. Cu explicatia - daca nu stim sa ne purtam cu copii stam la noi acasa, nu iesim in parc.
Dar nu sunt consecventa, in sensul ca spun atunci ce-mi trece prin cap, n-am un plan clar de pedepsire sau ceva de genul. Dupa cum n-am un plan de recompense. Cel mai des zic "Bravo, iubita" sau "ce fata desteapta are mama" ... Dar am mai apelat si la recompensa materiala - faci curat primesti jucarie
Mai ales azi - cand trebuie sa stranga la ea in camera jucariile aruncate peste tot, altfel nu garantez ca vine Mos Nicolae ... Acum vedem ce oi gasi cand vin de la serviciu ![]()
Copilul e in general cuminte dar are cateodata cate o initiativa de gen "ce-o zice matza daca o tii de coada"
, mai minciuneste sau exagereaza - asta mi-e cel mai greu acum "de ce sa nu minti" - ca doar vede ca obtine un avantaj cu minciunica. Cele cu copii mai mari - voi ce ati facut? Fara flacarile iadului sau chestii similare. Eu pana acum i-am tot zis povestea cu "lupul la oi" subliniind ca tine cu minciuna o data, de doua ori, dar cand se prind oamenii nu o sa te mai creada, ca isi pierd increderea in tine si ca n-o sa te mai creada nici cand spui adevarul. Stiu ca e varsta la care toti inventeaza, au imaginatie, etc dar fi-mea parac e cam profitoare ![]()
Sorana si Monica (6 ani)
naiuta spune:
Buna tuturor!
Deci,am mai zis si repet nu eram sigura ca este o metoda buna insa am aplicat-o... In fara de a scrie aici pe cine am intrebat de asta nu era contra.Nici educatoarea nu mi-a zis nimic atunci cand i-am zis de asta.
Mi-a zis ca ea vede ca dintre toti parintii,eu sunt cea pe care o intereseaza cel mai mult comportamentul copilului,educatia,cu alte cuvinte se vede pe fata mea (intreb mereu disperata ce face copilul zilnic)si tot in acelas timp se vede si pe copil ca ne ocupam foarte mult de el.Si nu vreau sa ma laud insa si ceilalti parintii ma intreaba cu fac ca am asa copil?
Eu nu vad asa,din pacate,si ma invinuiesc ca am inebunit ca toti i-mi lauda copilul(inclusuv educatoarele)si eu nu vad ce copil am.
Nu stiu...pt. mine nu s-a luptat nimeni sa fiu cea mai buna,cu toate ca eram printre primele la scoala mereu.Vedeam copii de care parintii se ocupau si poate asta ma face acum sa exagerez.
Nu i-mi inviinuiesc cu nimic parintii,ba mai mult,i-i consider cei mai buni parintii din lume.Tata a fost mult bolnav,(8 ani,a murit la 43 ani)nu m-a batut niciodata,l-am iubit si sunt multumita de el.
Mama a muncit pana la epuizare sa faca fata tuturor problemelor(cresterea noastra,bani de medicamente etc.)
Nu m-asi lauda ca am parintii credinciosi (din pacate)mama merge la biserica din ani in pasti,MULTUMESC LUI DUMNEZEU ne-a invatat in mare, ca exista DUMNEZEU,nu stiu..poate viata m-a facut sa fiu asa, sa exagerez.
Ma bucur ca am scris aici.De asta n-am luat jos hartiile prima data ca-i promosesem ca la a 50 inimioara am sa iau jos focurile,am vrut sa respect promisiunea.Aseara s-a intamplat si asta.
Nu voiam alceva decat sa-l invat ca exista DUMNEZEU ca fiecare om e pedepsit pt. raul ce face.
Mi-ati deschis ochii si am inteles ca nu era momentul potrivit si nu asa.
MULTUMESC!
Am mai spus ca la noi acasa erau icoane pe pereti (cu iad si rai)nu m-au afectat absolut deloc,poate de asta credeam ca nu-i nimic rau in asta.
Scria cineva ca a fost crescuta cu metoda "noua" parca zicea ca are 38 ani....spune-mi te rog,atunci exista o asa lume?In halul asta?
Eu sa zic sincer nici nu am auzit pana la 18 ani de homosexuali,n-am vazut pe strada drogati,(bine,oameni care suflau in punga vedeam,insa stiam ca-s a-i strazi).
Azi vad cum se prind de mana homosexuali si lesbiencele,copii imbracatii normal si care sunt drogatii si multe altele.
Cand ies cu copii in parc,langa parc avem un teren de sport,cand joaca fotbal tinerii (14-18 ani),vorbesc murdar,se aseaza pe bancile de langa parc..nu va zic ce fac...daca noi parintii de copii mici,indraznim sa le zicem ceva nu va spun ce urat ne vorbesc si unde ne trimit.Acesti tineri sunt copii de oameni normali(nu tigani sau a-i strazi)chiar multi mai au parinti cu bebelusi,care vin in parc si ne povestesc ca nu pot cu ei.
Am scris destul si cred ca oricum,n-are rost sa scriu.....
mariamunteanu spune:
Naiuta, bravo tie ca te ocupi de copilul tau ! Ai un copil foarte bun si educat, nu e nevoie sa-l sperii cu "focurile iadului". De ce sa fie bietul de el terorizat de frica si ganduri negre ? Este suficient ca ii oferi afectiune si grija, ca te procupi, ca are parte de o educatie buna. Dar ai grija, prea multa severitate si prea mult tinut din scurt strica.
Invata-l religia, dar prezinta-i-l pe Doamne-Doamne cel iubitor, nu amenintator si razbunator. Chiar daca pui icoane in casa, pune numai cu sfinti, nu cu iadul (nici n-am vazut icoane cu iadul) pt ca cel mic sa se simta ocrotit, nu amenintat. Ia lucrurile mai relaxat.
Maria
Gabrielama spune:
Naiuta,
eu am 38 de ani si am fost crescuta cu metoda "noua", adica nu m-au batut parintii mei niciodata.
Ce se intampla pe vremea aceea? e greu sa faci comparatie, pentru ca erau alte vremuri, din toate punctele de vedere.
Probabil ca si pe vremea aceea, adolescentii, cu comportamentul lor, erau inacceptabili pentru cei mai in varsta; de pilda, Cenaclul Flacara, pe care eu l-am iubit si adorat, era intolerabil pentru bunica mea.
Referitor la celalate comentarii ale tale - personal nu discriminez si nici nu judec oamenii dupa orientarea lor sexuala, am prieteni buni care sunt homosexuali si sunt niste oameni absolut deosebiti, nu mi se pare nimic deplasat sa vad tineri sarutandu-se pe strada...
Gabi
There is no taste like the taste of being thin!
amoga spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana [...] sau time-out (adica du-te la tine in camera si gandeste-te ce-ai facut - vezi daca e bine si frumos si vii sa-mi spui de ce faci asa ....). |
Am si eu o-ntrebare: de ce sa mearga copilul la el in camera?
Ca doar de gindit poa' sa gindeasca la fel de bine si in camera cu televizor, in parc sau la cinema. Si-atunci? Care-i shpilu'?
A.M.
violeta69 spune:
eu ma gandesc ca daca sta in camera lui si se gandeste ...se gandeste mai bine![]()
pt ca de exemplu copilului meu ii place sa se jeleasca in capul meu
daca nu-l aude cineva cum plange nu are nici un farmec!
asa ca daca-l trimit in camera lui sa continue jelanie nu o mai continua
...ca ce sens mai are daca nu e si mama(tata )care sa suporte?
pt cine sa jeleasca?!
edit:
am citit despre icoanele cu iadul si raiul si-mi amintesc ca am vazut in casa bunicilor verisoarelor mele una de genul asta....
mi-au ramas mult timp in minte scenele acelea
si eram ingrozita de ce vazusem acolo
plus ca auzisem nu stiu unde ca daca dormi pe partea dreapta nu te mai pazeste ingerul bun, ci vine cel rau si ma chinuiam sa dorm numai pe stanga ...de multe ori intepeneam asa si tremuram de frica sa nu care cumva sa ma intorc in somn si sa vina ingerul rau 
asa ca nici eu nu consider ca e bine ca un copil sa fie speriat cu chestii din astea cu iadul...
e bine sa stie ca exista Dumnezeu,dar ca El e un Dumnezeu bun si iertator...
mai tarziu or sa afle si de altele,dar acum sunt prea mici totusi
Vio,mamica lui Mihnea
viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
amoga spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui violeta69 eu ma gandesc ca daca sta in camera lui si se gandeste ...se gandeste mai bine |
Mie-mi pare ca nu gindesti bine, asa ca ce-ar fi sa mergi la tine-n camera si s-o mai cugeti o data. Si sa stai acolo pina ai niste explicatii mai bune. :-D
Parerea mea e ca ar trebui sa ne tratam copiii asa cum ne place noua insine sa fim tratati. Ma cam indoiesc ca parintii care-si izoleaza copiii in camerele lor s-ar simti bine dac-ar fi, la rindu-le, trimisi la "arest".
Asa ca ce-ar fi sa-i respectam si pe copii ca pe niste oameni? Ehh?
A.M.
sorana spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui amoga
Mie-mi pare ca nu gindesti bine, asa ca ce-ar fi sa mergi la tine-n camera si s-o mai cugeti o data. Si sa stai acolo pina ai niste explicatii mai bune. :-D Parerea mea e ca ar trebui sa ne tratam copiii asa cum ne place noua insine sa fim tratati. Ma cam indoiesc ca parintii care-si izoleaza copiii in camerele lor s-ar simti bine dac-ar fi, la rindu-le, trimisi la "arest". Asa ca ce-ar fi sa-i respectam si pe copii ca pe niste oameni? Ehh? A.M. "Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt |
Amoga daca eu tip si ma tavalesc sunt de acord sa primesc un time-out
Daca vrei cam asa face si sotul meu care paraseste camera daca ma iau de el.
Si nu, nu cred ca la tv se gandeste suficient de bine
Si are dreptate Violeta -n-are nici un rost sa faci circ daca n-ai spectatori.
Sorana si Monica (6 ani)
violeta69 spune:
Amoga,sa nu crezi ca dupa prima lacrima l-am trimis in camera lui...
Mihnea are deja 8 ani,nu mai e un BB care sa nu priceapa ce discutam...si eu discut cu el....insa am senzatia ca la "minte" uneori nu depaseste un copil de 5 ani
poate ca daca aplicam metoda asta cu ani in urma acum nu ar mai fi facut asa scene 
ultima faza la care a fost trimis in camera a fost in momentul in care m-a pus sa-i scriu eu tema la matematica
...
am discutat cu el de fiecare data sa nu mai greseasca,sa fie atent,sa nu mai umple foile cu corector si pic si degeaba
....si dupa zile bune am rupt foaia ...
numai ca in urma cu 1-2 zile i-a rupt si bona foaia la romana (da cu picul unde greseste si se strica si pagina de dinainte care era scris frumos...are un caiet de-l da domana invatatoare ca exemplu negativ in clasa
-sau avea,ca acum nu-l mai las eu asa
)...
asa... si saraca bona nu a avut ce face si i-a scris o fraza de pe pagina rupa(eu am aflat in timpul "specatcolului")...
adica "pai si d-na,mi-a scris la romana ca mi-a rupt foaia,asa ca si tu trebuie sa-mi scrii la matematica"![]()
prin urmare dupa luuuungi discutii care evident ca nu s-au terminat decat cu jalete solutia a fost "stai in camera ta,te gandesti cine trebuie sa scrie tema si pe urma mai vedem"
"cand te hotarasti sa-ti faci tema cum trebuie stam de vorba,altfel nu are nici un sens sa plangi in capul meu degeaba,nu ai scris cum trebuia,nu-ti faci treaba cum trebuie asa ca o refaci pana e cum trebuie"
eu am incercat sa-i explic ca asta e meseria lui si ca asa cum noi mergem la serviciu si nu luam bani daca nu muncim cum trebuie,si el are o meserie-sa invete cat mai bine!
asa ca pana una alta asta e singura solutie sa-l determin sa nu mai faca circ(la varsta asta nici nu-i mai sta,fie vorba intre noi![]()
crezi ca exista si o alta solutie?
eu stiu ca nu conteaza nota,ca nu e important sa fie caietul perfect...dar daca poate si nu vrea e o cu totul alta discutie
Vio,mamica lui Mihnea
viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!