Inadaptabilitate la gradinita si consecinte
Raspunsuri - Pagina 6
eunice78 spune:
Eu nu am sugerat ca parintii nu ar avea capacitatea intelectuala de a-i instrui pe copii. Ci sincer, ma indoiesc ca e vreun parinte care poate face acasa ce se face la gradi, in mediu organizat.
Eu de ex. nu pot. Pur si simplu nu pot ca zilnic, de 5 ori pe saptamana, sa stau dimineata de la 8 la 9 sa colorez, sa ma joc cu plastilina etc. De la 9.30pana la 11.30, cu pauza, sa fac activitati cu fise, planse, muzica, jocuri (cu mai multi copii), ca la gradi. NU POT. Pentru ca: acasa am si treaba, trebuie sa fac mancare, sa calc, sa spal, sa fac curat, sa ma ocup de cel mic, sa ies la cumparaturi.Chiar daca as putea face acest lucru.. nu as putea zilnic, ar lipsi consecventa..
In alta ordine de idei, PATOU, eu repet, iti respect convingerile, eu nu sunt o persoana conflictuala si te rog sa nu iei opiniile mele ca un atac la persoana ta. Pur si simplu eu am alta parere: sunt convinsa ca multor oamnei nu le plac regulile. Nici mie nu imi place sa ma trezesc dimineata sa plec la serviciu. Dar nu am de ales. Eu intotdeauna insa am avut program cu copii.Mancam la anumite ore, dormim la anumite ore etc. Acest lucru ma ajuta si pe mine si pe ei sa ne organizam mai bine. Plus ca si copii se simt mai bine stiind ce urmeaza si mai mult decat atat, pot face propuneri cu privire la ce urmeaza, anticipeaza anumite activitati.
De altfel, din punctul meu de vedere, regulile sunt extrem de importante: in fond, cele 10 porunci, codul bunelor maniere, legile..toate sunt niste reguli. Un copil care creste de mic obisnuit cu anumite reguli, se adapteaza ulterior mai usor la rigorile societatii.Parerea mea.
In ceea ce priveste discutia cu mersul la wc si remarca "de ce cu altul a mers si cu al meu nu"..sunt zile si zile. Cand ai 30 de copii sub supraveghere apar o multitudine de situatii. In anumite momente poti sa faci anumite lucruri, in altele nu.Eu nu as numi acest lucru defavorizare. Si nici nu am pretentii ca fiul meu sa fie in centrul atentiei la gradi. In fond, nici ca adult nu va fi..decat daca se face vreun Base
.
A, si nici nu se pune problema ca o educatoare e mai interesata de binele copilului decat parintele, asta e o abordare total gresita. In fond, nu e un concurs intre educatoare si parinte. Cei doi ar trebui sa se completeze. Iar educatoarea poate sa il ajute pe parinte sa isi cunoasca mai bine copilul. Se intampla cateodata ca educatoarea sa fie mai obiectiva decat parintele. Vede mai multi copii si poate sa ii spuna parintelui, in mod obiectiv, unde exceleaza copilul, unde mai trebuie lucrat cu copilul.Iar aceste lucruri ar trebui luate ca niste observatii constructive, nu critici.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
mariamunteanu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui patou ce sa mai zic? eu v-am spus ca e parerea mea. din moment ce sunteti sigure ca gresesc nu intleg de ce parerea mea va deranjeaza? eu sincer nu pot sa cred ca un copil poate prefera sa se trezeasca de dimineata la o ora exacta, sa mearga la gradinita si sa respecte o zi intreaga un program facut de altii (sa manance la ora exacta, sa doarma la ora exacta, sa faca activitati intre anumite ore,etc) baietelul meu se trezeste dimineata la ce ora vrea, mananca cand ii este foame, facem activitati atunci cand e disponibil nu cand imi planific eu, si culmea nesimtirii |
mariamunteanu spune:
| citat din mesajul lui patou ce sa mai zic? eu v-am spus ca e parerea mea. din moment ce sunteti sigure ca gresesc nu intleg de ce parerea mea va deranjeaza? eu sincer nu pot sa cred ca un copil poate prefera sa se trezeasca de dimineata la o ora exacta, sa mearga la gradinita si sa respecte o zi intreaga un program facut de altii (sa manance la ora exacta, sa doarma la ora exacta, sa faca activitati intre anumite ore,etc) baietelul meu se trezeste dimineata la ce ora vrea, mananca cand ii este foame, facem activitati atunci cand e disponibil nu cand imi planific eu, si culmea nesimtirii |
Sa ne mai scrii cand baietelul tau va incepe scoala si va trebui sa se trezeasca dimineata la anumite ore si sa urmeze un program facut de altii.
Maria
szivarvany spune:
Patou 

Da, eu sunt chiar convinsa ca fie`mi ii place, din moment ce e singurul loc unde a mai vrut sa mearga
Pur si simplu acolo, ea si caracterul ei ciudat asa, si-a gasit locul, toata vacanta, desi iesea zilnic cu prietenii in parcuri si cluburi, ii era dor de colegi, pe care i-am vazut foarte rar si in fiecare zi imi zicea ca nu a vazut-o pe "doamna" ei, educatoarea ne e vecina de bloc. Deci pt ea clar colectivul e de vina ![]()
Edit: Giulia se trezeste fara probleme in fiecare zi la 7, orice ar fi si oricat de tarziu ne-am fi culcat ... asta ne-a ajutat si`n vacantele la salina
Daria &
GIULIA(2004 08 16)
patou spune:
mamagiuliei
, acum eu n-am zis ca n-ar mai fi si exceptii
,dar totusi cred ca-s foarte rare![]()
Marox spune:
Gegea, in primul rind imi cer scuze fata de tine pentru ca am facut un teren de rafuiala pe subiectul tau. Imi amintesc de Daria de cind scriam la "copilasi de martie-aprilie 2005" si stiu ca vrei, ca orice mama dealtfel, tot ce-i mai bun pentru ea. Dar pentru problema ta chiar nu stiu ce sfat sa-ti dau. In principiu ar fi 3 posibilitati: s-o dai la alta gradinita (poate chiar a capatat o aversiune fata de educatoare si/sau un copil din clasa), sa mai astepti daca poti (in fond, e inca micuta) sau sa mai insisti (eventual sa vorbesti si cu alte mamici sa vezi ce parere au de educatoare sau daca e vreun copil violent in grupa, s-o duca altcineva la gradinita - o persoana de care nu e atit de atasata ca sa-i fie mai usor sa se "dezlipeasca" la plecare...).
Gazella, daca imi amintesc bine manualele de istorie, acum 200 ani copiii nu prea mergeau nici la scoala, ce sa mai vorbim de gradinita! Ca stateau toata ziua acasa, ma rog, e relativ spus - majoritatea munceau pe afara de la virste fragede. Figura materna...hmm! O femeie care avea 10 copii ma indoiesc profund ca avea timp sa le acorde atentia necesara la fiecare. Va mai aduceti aminte de Niculaie a lu' Moromete? Cit mai alerga el dupa Bisisica (asta era numele?), iar maica-sa nici macar nu-l consola cind venea cu rana la picior. Dar toate astea, se petreceau acum 70 ani, nu-i asa? Si pentru ca veni vorba, mi se par, parere proprie, mai defavorizati copiii de atunci decit cei de astazi care, desi merg la gradinita, au sansa sa vada si sa invete atitea lucruri.
Ca gradinita nu-i singura care socializeaza, de acord! Insa nu putem compara copiii intilniti o data la 2 zile in parc la groapa de nisip, sub supravegherea parintilor, cu cei de la gradinita, pe care-i vede in fiecare zi si cu care trebuie sa se descurce singur, respectind niste reguli, bineinteles.
Eu nu stiu de ce vi se pare atit de tragic ca un copil respecta niste reguli. Un copil de 3-4 ani care se culca in fiecare zi (inclusiv simbata si duminica) la 8 jumate - 9 nu are nici o greutate in a se trezi dimineata la 7. Un copil care-si ia micul dejun la aceeasi ora, va minca si la prinz la ora fixa. Si chestia cu dormitul dupa masa, ha! Nu stiu prin alte parti cum o fi, dar aici fac siesta doar cei din grupa mica, in grupa mijlocie numai daca vor, iar in grupa mare, deloc!
gazzella spune:
marox, eu vorbeam strict despre socializare nu instructia copiilor, adica insusirea geografiei
pentru ca referitor la asta situatia era favorizanta, defavorizanta unora in functie de posibilitati
adica conasul isi permitea sa-si aduca guvernanta in casa
deocamdata nu m-a convins nimeni ca pana la gradinite Omul n-a socializat si ca a devenit fiinta sociala doar odata cu gradinita
deci clar se poate sari peste ea daca asta e argument de-a frecventa o gradinita
asa cum se poate sari peste ea daca am in vedere strict instructia
si eu stiu sa fac desene acasa![]()
si nu mi se pare nimic tragic in a respecta niste reguli, dealtfel, pruncutul asta, chiar si pruncuta si-au insusit diverse reguli
si marox, eu zau ca i-as da la gradinita pe amandoi, daca as putea alege
dar fac parte din categoria celor defavorizati, pe bune
am doar gradinita comunala, de stat de langa casa, foarte buna, zic uniii
doar 5 clase, 2 educatoare la fiecare clasa (cate 20 de copii), plus ingrijitoare
mancare bio, plus meniu vegetarian i-am obtinut feciorului
asa..educatoarele sunt cu scoala, calificate pe post
dar eu pentru ei as vrea o gradinita deschisa, sa pot intra cu ei, sa stau, sa-i vad ca pierd interesul fata de mine si ca ma ignora la care punct sa plec (bendis e atasata de felix, nu pot sa-l las undeva ca plange rau dupa el, vrea si ea; deci la acest punct ori amandoi ori niciunul, dar iarasi, la gradinita ii iau de la 3 ani si nicidecum frati, veri in aceasi grupa; de ce, n-am inteles....deci acum nu-mi ajunge plansul feciorului, il am si pe cel al fetii ca-i despart)
sa pot reintra oricand, sa pot lasa si fata daca vrea
o astfel de gradinita functioneaza dupa principiile educationale a lui Alexander Neill, numai ca nu stiu daca exista 2-3 in toata Italia
sau ce mi-ar mai placea ar fi Montessori, dar e la cativa km buni de casa, iarasi imposibil
dar numai asa sa-i dau la gradinita ca altfel nu socializeaza si nu deseneaza mi se pare mult
cu scoala nu stiu cum o sa fie ca tot cerea cineva informatii de la Patou
dar nici nu cred ca daca acum nu vor la gradinita nu vor vrea nici la scoala
cum spuneam, depinde de scoala
si oricand raman alternative valabile ca HS sau US, totul sta in disponibilitatea parintelui
pe mine ce ma intriga e ca voi vedeti orice gradinita ca si buna, si mai intotdeauna copilul incapabil sa se adapteze, nu vedeti greselilor de abordare a copilului
educatorul e educator nu se poate contesta, dar copilul este etichetat ca handicapat daca nu se inscrie in canoane
si in capcana aceasta au picat vreo 10 familii, acum vreo 2 ani
aveau cu totii copiii la aceasi gradinita, copiii manifesta toate disturburile pe care le citesc pe aici
se stabileste: asa fac cu totii, au sa le treaca, se obisnuiesc cu totii
dupa consumarea unui trimestru bun o mama, totusi, se prinde
copiii erau abuzati sexual
erau dusi de ingrijitoare in alta cladire, sedati si abuzati sexual
stiu ca e exagerat exemplu chiar daca faptele s-au consumat astfel
spun doar ca pe mine ma sperie lipsa de credit pe care o dati copilului cand in toate modurile semnaleaza ca-i e rau, e abuzat, chiar daca nu sexual
pana unde, cat trebuie sa somatizeze un copil ca sa-l credeti?
si in momentul in care o mama "pacatuieste" si-si asculta copilul, il crede, voi ii spuneti ca e slaba, ca-l nenoroceste
, ca datorita "slabiciunii" ei acesta nu se integreaza
asta ma doare, nu gradinita
unele pot sa fie chiar bune
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
gazzella spune:
ah, ca sa nu spun ca eu ca si parinte nu am dreptul sa pun intrebari referitoare la cine insoteste copilul la baie
exista o lege in italia care spune ca fostii condamnati, care si-au consumat pedeapsa chiar si cu diverse disturburi psi pot fi angajati in structuri de invatamant pastrandu-se anonim trecutul lor
asa..tot anul trecut chiar inainte de-a incepe anul scolar, la o gradinita, tot in cartierul nostru, o educatoare care era cu nervii la pamant ii batea si-i inchidea in dulapuri
a iesit totul la suprafata datorita unei ingrijitoare care a filmat cu un videofonino
dar pana atunci nimeni nu s-a gandit sa interogheze si atitudinea doamnei in discutie, doar copiii aveau "probleme de integrare", "firesti", de altfel
cum am spus, sunt convinsa ca exista si gradinite ca si locuri sanatoase unde un copil sa poata sa creasca
deocamdata pe mine pana una alta nu m-au convins educatoarele copilului
in prima zi mi l-au luat, l-au introdus intr-o sala plina de copiii care urlau si au inchis usa in spatele meu
cand nu am mai putut sa-l aud cum urla am amenintat ca fac scandal,
l-am scos afara
dupa ele am gresit
daca asta-i introducere la gradinita sunt si eu rau dusa
dar copilul "are probleme" datorita mamei pe care o simte "slaba", de primul impact cu gradinita nu-si aduc aminte niciuna
am cerut transferarea lui la o alta grupa, unde-mi este simpatica educatoarea, as fi linistita cu ea (e o tipa care degaja multa caldura sufleteasca, am vazut-o in raport cu copiii, reuseste sa-i contina)
in plus, copiii sunt mai mari, iar el egreaza copiii mult mai mari decat el
dar nu se poate, din diverse motive administrative
mai mult decat atat nu pot insista ca mi-e frica sa nu transfere conflictul meu cu ele in raportul cu copilul
daca in conditiile astea copilul meu tre' sa frecventeze o gradinita mai bine fara
Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)
Tethys spune:
Laura, si eu m-am gandit la schimbarea gradinitei... dar, in zona mea, nu prea am gradinite cu locuri libere
... sau gradinite cu program redus, cum as vrea eu... Eu, ma gandeam ca voi ajunge sa-l tin acasa pana la anul... Iar, la anul, sa-i pot gasi o gradinita la care sa-l pot da direct in grupa mijlocie... Inca mai am rabdare si speranta
... Mai incerc saptamana asta, sa vad cum decurg lucrurile... pt. ca Robert vrea la gradi... vrea la copii... ii place la copii... voi vedea ce se mai intampla saptamana asta, si daca nu va fi mai bine, il voi opri acasa si gata! Mersi pt. sfat
.
| citat din mesajul lui eunice78 In ceea ce priveste discutia cu mersul la wc si remarca "de ce cu altul a mers si cu al meu nu"..sunt zile si zile. Cand ai 30 de copii sub supraveghere apar o multitudine de situatii. In anumite momente poti sa faci anumite lucruri, in altele nu.Eu nu as numi acest lucru defavorizare. Si nici nu am pretentii ca fiul meu sa fie in centrul atentiei la gradi. In fond, nici ca adult nu va fi..decat daca se face vreun Base Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006) |
Eunice, eu nu am pretentii sa-mi fie bagat copilul in seama mai mult decat ceilalti!!! Dar, intre mine si educatoarea asta au fost niste discutii contradictorii legate de metodologia ei de a-mi potoli "obraznicatura"... de fapt, el este un copil care nu prea sta locului deloc, pt. ca asa ii e firea/caracterul, bla-bla-bla... Iar, mie, chestia cu trimisul singur la baie, ca ea are treaba, mi-a sunat a "razbunare" pe copilul meu pt. ca am indraznit sa-i "comentez" metodologia
"Singura lectie de morala care este potrivita pentru un copil, cea mai importanta lectie pentru fiecare moment al vietii lui, este aceasta: ''Nu rani niciodata pe nimeni.'' " - autor: Denis Breeze . - eu completez: ... pentru ca, nu vei putea sti niciodata cat de mult rau si cat de multa suferinta poti cauza!!!
coraly spune:
Nici eu nu sunt de acord cu metoda asta incetatenita de a duce copilul la gradinita si a-l lasa acolo. Si la noi se practica la fel in gradinitele de stat. Eu am dus copilul la o gradinita privata si il las program scurt. Dar oricum, primele 2 zile am stat cu el cate 2 ore, m-am jucat cu el la masuta si apoi am plecat impreuna. A treia zi, am profitat de faptul ca erau afara la joaca si i-am zis ca plec pana la farmacie. M-am intors dupa vreo 1,5 ore in care nu au fost probleme. Apoi in ziua urmatoare am plecat dupa vreo 20 min, timp in care am stat pe hol, nu am mai stat cu el in camera - dar stia ca sunt acolo. Dupa 3 zile am reusit sa plec dupa 10 min. Dar treburile n-au mers asa bine, pt. ca educatoarea lui (o tipa deosebita), de care se atasase deja, a trebuit sa plece pt 4 zile la un curs, si au venit altele - si copilul nu a mai stat cu placere, a plans iar, timp de 2 zile, iar in urmatoarele 2 nu l-am mai dus.
La intoarcerea educatoarei lui a continuat cu plansul - in prima zi a plans tare si nu m-a lasat sa plec si atunci i-am spus asa: ca eu nu plec, stau acolo cat vrea el. cand se simte el pregatit, sa vina sa-mi spuna si atunci plec. Si s-a linistit rapid, s-a dus sa se joace, dupa vreo 15 min am bagat capul pe usa si l-am chemat putin si i-am zis ca a uitat sa-mi spuna sa plec. Si a zis: bine, poti sa pleci. Si gata, de atunci asta e procedura - dupa 5 min de cand ajungem vine si-mi zice ca pot sa plec sau imi face semn doar. Nu stiu ce ma faceam daca aveam la dispozitie doar gradinite de stat in care m-ar fi obligat sa il las si sa plec.
Coraly si Sergiu (3 ian 2005)
poze
Alaptatul - Help Line