Inadaptabilitate la gradinita si consecinte

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

MAROX da si eu am facut asa la acea interventie a lui Patou,dar am zis sa nu ma dau atacata ... Probabil faptul ca bunicii au fost tzarani din mosi stramosi,parintii s-au nascut la tzara si ei,dar amandoi stau de la varsta de cca 15 ani in oras ,fac sa ma inscriu si eu in mediul defavorizat ,alta explicatie nu e de ce mi-a placut si mie si ii place si fetitei mele la gradinita
Iar din punctul de vedere a Irinei.i probabil noi acasa nu i-am oferit suficiente chestii stimulative de consider ca poate invata o multime de chestii la gradinita.Ba chiar ca i-am oferit destule zic eu: pe langa jucarii - se joaca cu orice de la papusi,cuburi la obiecte din casa,inca inainte de doi ani se juca cu plastelina,cu puzzle cu litere.Mai tarziu am invatat-o tot ce ii facea placere,formele geometrice de exemplu.Are o multime de carti cu povesti din care ii citesc sau pe care le rasfoeiste singura,cu litere,cu cifre,carti cu abtibilduri,jocuri tip "creionul magic" ,deseneaza,picteaza,am lasat-o sa se joace cu fasole,cu toate alea ,ii puneam muzica si dansam,imitam animale etc. ... Acum am trecut deja la decupat si lipit ... De doua ori pe zi o scotea maica-mea sau sotzul la joaca (tobogane,mers cu bicicleta etc.),in WE mergeam la locuri de joaca de interior,nu se poate spune ca nu m-am ocupat de ea si nu am invatat-o destule,ba chiar prea multe pentru varsta ei, dupa parerea unora de pe forumul asta .Si cu toate astea consider ca la gradinita va invata mult mai multe de la educatoare si in special de la mediul acela,de la STATUL IN COLECTIVITATE in general!

PS - OFF TOPIC
PATOU poate de-aia avem pareri contrarii ,fiindca eu iubesc laptele de vaca Am vazut ca ai in titulatura "urasc laptele de vaca" Vai vai vai si io care beau cate o cana dimineata si una seara si inca d-ala cumparat din piatza Na' ce sa fac daca provin din mediu nefavorizat, ca mi-am petrecut vacantzele pe la tzara ...

MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele."

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput

Apropo de discutia cu mersul la baie.La gradinita asta ii duc la WC incolonati fetitele separat,baietii separat - tot cam la o ora jumate.Teoretic toti se stiu cere la WC,dar fiind grupa mica,multi poate au scapat totusi de putina vreme de pampers si e mai bine asa.Chiar si asa au avut niste cazuri cand au facut pe ei chiar si lipsa mare unul.Eu i-am dus inca din prima zi haine de schimb in dulap,dar n-a fost cazul inca sa le foloseasca.Eu ma gandeam mai mult ca se va murdari cu mancare,sau uda pe maneci la chiuveta si sa ii schimbe bluza.Cu manecile e ok,ca deja ne-a si aratat acasa cum trebuie trase manecile bluzei - pana la cot,ca "asa a zis doamna",nu cum i le trageam noi pana acum,doar un pic

MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele."

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ancuta-Maria spune:

Si eu puteam sa pun pariu ca vin unele mamici sa ne spuna ca de fapt cupilu nu este pregatit sa mearga la gradinita. Ce bani frumosi scoteam...

http://autenticradio.telnetcom.ro:8000/listen.pls Un radio pentru romani, de la inima la inima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

ce sa mai zic? eu v-am spus ca e parerea mea. din moment ce sunteti sigure ca gresesc nu intleg de ce parerea mea va deranjeaza?

eu sincer nu pot sa cred ca un copil poate prefera sa se trezeasca de dimineata la o ora exacta, sa mearga la gradinita si sa respecte o zi intreaga un program facut de altii (sa manance la ora exacta, sa doarma la ora exacta, sa faca activitati intre anumite ore,etc)
baietelul meu se trezeste dimineata la ce ora vrea, mananca cand ii este foame, facem activitati atunci cand e disponibil nu cand imi planific eu, si culmea nesimtirii nu doarme dupa-masa (cum oare indrazneste ??)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

apropo de defavorizare, sunteti chiar sigure ca le place copiilor vostri la gradinita?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui monica70

MAROX da si eu am facut asa la acea interventie a lui Patou,dar am zis sa nu ma dau atacata ... Probabil faptul ca bunicii au fost tzarani din mosi stramosi,parintii s-au nascut la tzara si ei,dar amandoi stau de la varsta de cca 15 ani in oras ,fac sa ma inscriu si eu in mediul defavorizat ,alta explicatie nu e de ce mi-a placut si mie si ii place si fetitei mele la gradinita
Iar din punctul de vedere a Irinei.i probabil noi acasa nu i-am oferit suficiente chestii stimulative de consider ca poate invata o multime de chestii la gradinita.Ba chiar ca i-am oferit destule zic eu: pe langa jucarii - se joaca cu orice de la papusi,cuburi la obiecte din casa,inca inainte de doi ani se juca cu plastelina,cu puzzle cu litere.Mai tarziu am invatat-o tot ce ii facea placere,formele geometrice de exemplu.Are o multime de carti cu povesti din care ii citesc sau pe care le rasfoeiste singura,cu litere,cu cifre,carti cu abtibilduri,jocuri tip "creionul magic" ,deseneaza,picteaza,am lasat-o sa se joace cu fasole,cu toate alea ,ii puneam muzica si dansam,imitam animale etc. ... Acum am trecut deja la decupat si lipit ... De doua ori pe zi o scotea maica-mea sau sotzul la joaca (tobogane,mers cu bicicleta etc.),in WE mergeam la locuri de joaca de interior,nu se poate spune ca nu m-am ocupat de ea si nu am invatat-o destule,ba chiar prea multe pentru varsta ei, dupa parerea unora de pe forumul asta .Si cu toate astea consider ca la gradinita va invata mult mai multe de la educatoare si in special de la mediul acela,de la STATUL IN COLECTIVITATE in general!PS - OFF TOPIC
PATOU poate de-aia avem pareri contrarii ,fiindca eu iubesc laptele de vaca Am vazut ca ai in titulatura "urasc laptele de vaca" Vai vai vai si io care beau cate o cana dimineata si una seara si inca d-ala cumparat din piatza Na' ce sa fac daca provin din mediu nefavorizat, ca mi-am petrecut vacantzele pe la tzara ... MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)

mama, dar ce atacata te-ai simtit!fiecare parinte isi educa copilul cum doreste.Eu nu sunt fan gradinita, nu cred ca un copil se imunizeaza sau se socializeaza la gradinita. Acolo invata sa se supuna regulilor unei institutii in primul rand, si pe urma invata alte lucruri-daca le invata. Chiar nu vad cum o educatoare care are in grija 20-30 de copiii poate fi mai interesata in binele si in progresul copilului meu decat sunt eu personal. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Normal ca fiecare isi educa cum doreste copilul,fiecare are parerea ei ...
Dar asta nu va da dreptul sa jigniti pe cei care nu au aceeasi parere decat voi - a caror copii le place la gradinita in cazul asta - considerandu-i persoane defavorizate sau sugerand subtil ca nu au capacitatea intelectuala de a-i educa acasa si de aia ii lasa la mana educatoarelor (niste monstrii,nu?). Adica noi adeptele gradinitei nu ne ocupam acasa de copii si nu stim stim sa le oferim chestii stimulative
Reciteste ce ai scris si iti dai seama de ce m-am simtit "atacata" si sunt sigura ca nu doar eu.
Mie imi place sa discut pe forum,dar pana acum am evitat sa imi cam spun parerile tocmai din cauza unor asemenea persoane.Nu exista subiecte unde sa nu se treaca la jigniri in grup de iti piere tot cheful sa iti spui parerea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

recunosc ca pe mine ma deranjeaza cateva idei preconcepute precum ca doar la gradinita se socializeaza
dupa mine, in cel mai fericit caz, se si socializeaza, pe langa restul altelor venite la pachet
cresele, gradinitele sunt o realitate relativ noua in peisajul cotidianului societatii noastre, moderne.
au inceput sa apara odata cu puternica industrializare ca o necesitate de a incredinta copiii in timpul procesului de productie.
dar hai sa ne amintim ce se intampla inainte (aprox 200 ani in urma)
copiii ramaneau acasa cu mamele, nu existau marile aglomerari urbane, viata era mai mult rurala, copiilor li se deschideau usile pentru a fi lasati liberi sa se joace cu cei mici, cu cei mai mari.
prin intermediul jocului liber invatau sa socializeze, sa se responsabilizeze. copiii invatau treptat sa se desparta de mama, cei mai mici erau in compania celor mai maricei fara mama, dar cu mama prezenta in comunitate pregatita pentru a interveni. grupul de copii era integrat micii comunitati, nu existau toate aceste delimitari clare care exista azi in marile aglomeratii urbane.

Casa: doar mama si peretii casei.
Ambient lucrativ: doar colegii de munca, de birou.
Ambient ludic-didactic: doar educatoarele si copiii (in mod riguros impartiti pe grupe de varsta ).
Ambient recreativ: cele 2-4 saptamani de vacanta si micile si putinele iesiri.
deci, gradinita oricat de bine ar fi conceputa este un spatiu care rupe copilul de o naturala desprindere. copilul dpdv biologic nu este proiectat sa se desprinda total de mama, ci progresiv, partial (Bowlby), el are nevoie de o continuitate in raportul sau cu mama pentru a-si construi un atasament securizant (chiar si la 3-4-5-6-7 ani; trebuie sa fie liber sa se introduca intr-un grup asa cum sa poata sa fie liber sa se raporteze, din nou, mamei atunci cand simte nevoia...stiu, stiu, stiu - mama lucreaza - , ce tot vorbesc eu aici, de acum 200 de ani am progresat ca si civilizatie, femeia s-a emancipat, are un rol activ in productie sau este creatrice di moda)
dand copilul la gradinita cand acesta nu este pregatit s-o frecventeze nu-i favorizezi nici o socializare ci-l constrangi la o socializare
Omul este o fiinta profund social, tendinta de socializare este inascuta in Om, deci nu este necesar sa i se impuna o socializare
mie-mi pare un non sens sa constrangi copilul inspre ceva care-i este oricum in natura sa
tot acolo va ajunge mai devreme sau mai tarziu, in integrarea in grupuri sociale, iar pentru mine e importanta calea
la fel ca si la intarcare cu totii se intarca mai devreme sau mai tarziu, intrebarea e daca e necesara si durererea unui proces natural, sanatos de crestere
ah...fara durere nu se creste, uitasem

eu paturile astea le numesc defavorizate, unora le-au creat mari servicii progresul -le-a adus aragazul, altora au creat si situatii defavorizante
iar acestia sunt noii saraci ai civilizatiei noastre, copiii institutionalizati, crescut cu televizoarele si playstation

si inca ceva inainte de-a inchide
gradinita versus imunizare
e alta prejudecata tare periculoasa
sanatatea este construita de sistemul iminitar, sistem care este muult influentata cu starea de a sta bine cu tine insuti, de aici copiii somatizeaza

nu sunt mai mult virusi in gradinite decat in oricare alta comunitate
dar ceea ce face diferenta intre capacitatea de raspuns a unui copil in fata acelorasi virusi e capacitatea de-a sta bine cu sine insusi
iar cand aud despre copii care se bucura de gradinita dupa ce au plans o luna imi permit sa am si rezervele mele
s-au adaptat si punct, s-au adaptat renuntand la o parte din ei insusi

monica70,
stai linistita, ca si eu ma consider o persoana defavorizata
de context, de unul pe care altii il vad favorizant

e totul perspectiva, depinde de unde privesti pentru a avea masura

Felix (3 ani si 10 luni) Bendis (1 an si 10 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:

Fiecare parinte isi educa copilul cum doreste.Eu nu sunt fan gradinita, nu cred ca un copil se imunizeaza sau se socializeaza la gradinita. Acolo invata sa se supuna regulilor unei institutii in primul rand, si pe urma invata alte lucruri-daca le invata. Chiar nu vad cum o educatoare care are in grija 20-30 de copiii poate fi mai interesata in binele si in progresul copilului meu decat sunt eu personal.

Ai dreptate. Pentru tine ai dreptate. Dar este punctul tau de vedere. Am sa iti expun insa niste idei.
1. Noi ne nastem si crestem si devenim educati. Toate acestea sunt procese. Si socializarea este in fapt un proces pe care il putem sa il asimilam sau nu. Insa traim in societate suntem sociali si fiecare dintre noi in fapt ne adaptam regulilor sociale. Altfel ajunge in conflict cu "socialul" si inerent suntem marginalizati. In fapt ne automargializam. Ca sa-ti dau un exemplu tu insati socializezi aici. Tu ai de a face cu conflicte si simpatii. In mod inerent. Cu toate acestea iti expui unctul de vedere. Corect nu? Insa daca excluzi un copil sau ii diminuezi sub o forma sau alta accesul la propriile experiente probabilitatea sa ii generezi probleme creste. Ese falsa ideea ca noi parintii ne pricepem cel mai bine al toate. Noi suntem tot oameni, tot cu un anumit nivel de cunostinte mai mare sau mai mic, cu anumite experiente. Nici vorba sa putem sa sustinem o astfel de afirmatie eu si numai eu le stiu cel mai bine. Inca o informatie gresita. Sistemul de invatamant implicit prescolar nu are rolul de a substitui un parinte. Nici vorba. Are rol educativ, de formare. Tu ai fost la scoala nu? Asa este si la gradinita. Sau crezi ca daca la scoala ati fost sa zicem 25 de copii *(fostii tai colegi(e)) inseamna ca invatatoarea, profesorii nu aveau cum sa va educe (instruieasca) mai bine decat mama sau tatal tau? Asa si in gradinita. Sunt dupa mine esentiale relatiile de grup, educatia prescolara, regulile de institutie (Da si a te supune unor reguli face parte tot din formarea ta ca si individ social!), serbarile, servitul mesei, mersul la baie, dormitul, toate la un loc formeaza trasaturi esentiale pentu viata sociala. Excluderea lor atrage in mod inevitabil lipsa acestor formari sau o formare partiala superficiala avand consecinte vizibile in timp.
Cat despre imunizare iarasi sunt chestiuni ce tin de practica biologica a omului. In mod natural omul traieste intr-o lume vie plina de microbi de virusi de insecte de animale de praf. In mod natural corpul se adapteaza la marea majoritate a acestor "agresiuni" Invata sa se apere, rezista prin invatare. In cazul in care sub o forma sau alta pentru o perioada de timp il protejam de o parte dintre aceste agresiuni duce in mod inevitabil in prima parte la o scadere a "problemelor" insa este inselatoare pentru ca nu putem sa ne "ascundem" o viata astfel incat invarabil mai devreme sau mai tarziu tot acolo ajungem sa luam contact cu lumea din jurul nostru, sa ne imbolnavim temporar iar corpul sa invete sa lupte si culmea natural sa si reuseasca sa se apere dezvoltandu-si "bagajul de cunostinte" in materie de rezistenta. Este ceea ce numim noi sistem imunitar format. Din nefericire tot din naturalul corpului uman se poate constata ca pentru anumite afectiuni suntem mai pregatiti sa le facem fata atunci cand corpul este mai tanar decat cand este mai batran. De aici si usurinta relativa prin care corpul copiilor trece peste anumite boli in comparatie cu un corp adult sau batran. "Bolile copilariei" cum mai sunt cunoscute devin relativ pasagere in viata oricarui copil efecte secundare nule sau minime. In schimb aceleasi boli contactate in perioada adulta determina efecte secundare mult mai puternice si chiar efecte dure si nedorite. Asa incat si "naturalul" bolilor copilariei sunt - naturale? Dar este valabil si pentru virusii gripali si asa mai departe. Corpul invata sa se apere tocmai prin procesul contactarii acestor virusi. In mod natural dupa cum spuneam. Desigur nu as dori sa trecem pe partea cealalta sa ajungem la afirmatii infantile de genul "trebuie sa traim in mediu infect, in mijlocul bolnavilor ca sa ne imbolnavim si astfel sa devenim rezistenti-sper ca nu este nimeni sa faca astfel de afirmatii aberante".
Oricum din punct de vedere personal ca sa concluzionez cine doreste sa vada impactul gradinitei este suficient sa faca urmatoarea experienta. Timp de 4 ani sa mearga doar sa serbarea de sfarsit de an sau de anul nou sau de Craciun nu are importanta si sa urmareasca evolutia la o grupa de copii del la grupa mica pana la grupa pregatitoare. Asa se poate vedea evolutia individual si de grup a oricarui copil. Impactul este extrem de puternic. Absolut similar se vede si in sistemul scolar. Garantat!

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gazzella

recunosc ca pe mine ma deranjeaza cateva idei preconcepute precum ca doar la gradinita se socializeaza

Si eu sunt de acord ca nu doar la gradinita se socializeaza,dar pentru majoritatea e cel mai comod loc unde ii pot duce pe unii copii mai timizi sa socializeze: exista educatoare pregatite si toate conditiile.Majoritatea mamelor nu isi permit sa stea acasa cu copilul,au si program zi lumina unele,nu au bunici la indemana iar intre o bona si gradinita,unele aleg gradinita,poate chiar din motivul socializarii.
La noi n-a fost cazul,Diana a fost de mica chiar exagerat de sociabila - a "socializat" din plin cu familia numeroasa,cu copiii de la blocul bunicii,cu copiii din parcuri,din locurile de joaca,vorbea cu oricine pe drum sau in tramvaie etc.

Nu cred ca are rost sa ne tot intoarcem cu gandul 200 de ani in urma,e alta lume acum si trebuie sa ne adaptam la ea,buna rea cum e din pacate ...
Si a mea in mod sigur n-o sa creasca cu TV-ul si play station ! Din fericire nu se omoara dupa TV,iar la PC abia acum o invatz,asa mai cu tzaraita si doar la jocuri educative,sau cate un filmuletz 5-10 minute pe zi

Mergi la inceput