Inadaptabilitate la gradinita si consecinte
Raspunsuri - Pagina 3
nicoll_mada spune:
Si noi ne incadram in grupul copiilor care se adaptaeaza mai greu la gradi.Fetita mea are 3.2 ani si i-am vorbit despre gardi cu mult inainte de a merge.Desi avea cu cine sta acasa,mama mea fiind pensionara si inca in putere zic eu la 58 ani,am considerat necesar sa mearga in colectivitate.Noi stam la tara,la 15km de Ploiesti tocmai pt ca mama mea sa poata sta cu cele 2 fetite,eu mergand la munca inca de cand cea mica avea 3 luni.Nu am vrut sa le vad doar in week-end,asa ca am hotarat sa stam acolo,casa pe pamant,mult mai comod pt iesitul afara.Dar asa a apartut un neajuns,fetele intrand in contact doar cu cei de acolo,nu si cu cpoii.Nu avem vecini cu copilasi.Am obs ca atunci cand mergeam in parc nici nu vroia sa socializeze foarte mult si nici atunci cand ne intalneam cu cunostinte nu vroia sa vorbeasca.Asa ca am hotarat sa mergem la gradi.
In primele zile a plans de-mi venea sa o iau de acolo;nu am cedat desi ne-am confruntat si noi cu plans nopatea in somn ca nu mai vrea sa mearga.Si exasperata intr-un fel de plansul ei si de starea in care era,in proportie de 75% acasa nu spunea decat ca nu mai vrea la gradi,am luat-o sa "vb noi serios".I-am explicat ca vrem sau nu,trebuie sa mergem la grdi,e ca si serviciul ei.Ca desi merge acolo noi tot o iubim si in fiecare zi o luam acasa.Aproape o saptamana a fost ok,dar de 2 zile iar plnge.Cred ca este iar necesar sa stau de vorba cu ea.Sunt constienta ca tot universul ei a fost dat peste cap,ca e mai usor acasa unde desi stie sa pape singura,mamaie din exces de zel ii mai da sa manance...sau unde poate face cam ce crea ea.
Acasa si ea se joaca de-a gradinita,doar ca eu trebuie sa fiu doamna,iar ea este mereu parintele care lasa copilul la gradi si care ii spune acestuia sa nu mai planga,ca mami va veni sa-l ia si acolo se joaca cu alti copii.
Daca o intreb ce nu-i place la grdi imi spune ca trebuie sa pape singura si uneori nu-i place totul si imi mai spune ca o ia devreme la nani.Consider ca sunt motive care in timp vor fi depasite,dar trebuie ceva rabdare.
Si recunosc ca este un copil foarte alintat,care mai nou si acasa plange atunci cand nu se intampla ce vrea ea.Din acest punct de vedere trebuie sa mai lucrez cu parintii mei care "nu suporta" sa auda fata plangand si se executa imediat.
Si eu cred ca la un moment dat(de la caz la caz) este necesara incadrearea in colectivitate si ca este foarte importanta atitudinea celor de la gradinita vis-a -vis de copii.Din toate punctele de vedere,nu numai in ceea ce priveste despartirea de parinti dimineata.
Doresc tuturor copilasilor adaptare cat mai usoara si rapida!
nicoll_mada
Codruta Andreea ( 29.07.2005 ) si
Alexandra Stefania ( 12.07.2007 }
http://community.webshots.com/user/nicoll_mada
MMN
szivarvany spune:
Giulia a fost si inca este un element mai ... antisocial. Adica ea nu se amesteca usoar cu copiii, participa greu la jocuri, desi de cand e, am dus-o in parc, cluburi de copii, avem prieteni care vin acasa, etc. Cand ma gandeam la gradinita ... ma apuca frasu`.
Ei bine, din prima clipa de gradi a placut-o pe doamna, i-a placut clasa, i-a placut tot, nu mai vroia sa plece.
Insa doar acolo ii place.
In rest, a ramas aceeasi ... nu prea sa infige in lume ...
Si pot sa spun ca daca ii zic ca nu merge la gradi, este o pedeapsa. Lucru inimaginabil pt mine, avand un asemenea copil.
Cred ca depinde foarte mult de educatoare, ingrijitoare sa faca placuta gradinita si sa-i faca pe copii sa le indrageasca.
Este doar parerea mea.
Daria &
GIULIA(2004 08 16)
szivarvany spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui cryna77 Pentru ca, am vazut ca, mai raspund si educatoare sau foste educatoare pe aici Deci, e cumva metoda pedagogica faptul de a lasa copilul de 3 ani (grupa mica) sa se pise pe el pt. a-l invata sa mearga singur la baie?!? Adica, ca sa inceapa sa se descurce si singur la capitolul asta... il trimiti sa se duca singur, iar daca nu se duce singur, parintele trebuie sa il ia pisat de la gradinita?!? Multumesc anticipat pentru raspuns si imi cer scuze daca sunt cam off-topic . |
NU, categoric nu.
Eu nu sunt cadru didactic.
Dar noua la gradi (din`aia de stat de 4 ore), in prima zi, ni s-au cerut hainute de schimb in dulapior pt accidente, doamna ingrijitoare a spus ca se intampla si sa nu raceasca niciun copilas.
Daria &
GIULIA(2004 08 16)
cris-cris spune:
Cred ca stiti deja de pe la alte subicte ca si noi avem probleme cu gradi.Ieri si azi l-am tinut acasa pe Stefan, pt.ca e bolnav deja.
Nu reusesc sa inteleg motivul pt.care nici dupa aproape 3 saptamani nu e incantat.DELOC.Nu prea ii place sa participe la activitati,e plangacios si innebunit dupa bunicul, pe care probabil il considera un salvator.Pe noi ne cam ignora si nu mai vrea sa faca nimic fara bunicul.Nici afara nu mai iese fara el,nici la baie,nici la masa,nicaieri.Inainte nu era asa.Poate si doamnele educatoare (una dimineata si una dupa-amiaza,)sunt de vina,nici eu nu am fost incantata de ele, nu par apropiate de copii.Si in plus mai au si "un bat mare " cu care bat in catedra cand plang copiii si nu asculta.Stefan imi spune ca nu vrea la grupa mica, pt.ca plang copiii.
As vrea sa incerc sa-l duc si la alta gradi,macar cateva zile, sa vedem daca ii place mai mult,dar nu cred ca pot.Nu cunosc pe nimeni, cine ar vrea sa mai primeasca un pitic, cand sunt deja atatia intr-o grupa.Credeti ca l-ar primi cineva cateva zile?Macar sa-mi iasa mie din minte ca e vina gradinitei.
Nu stiu ce sa mai cred.Luni o luam de la capat.Nu stiu cat o sa mai dureze acomodarea asta.
eunice78 spune:
| citat din mesajul lui cryna77 Pentru ca, am vazut ca, mai raspund si educatoare sau foste educatoare pe aici Deci, e cumva metoda pedagogica faptul de a lasa copilul de 3 ani (grupa mica) sa se pise pe el pt. a-l invata sa mearga singur la baie?!? Adica, ca sa inceapa sa se descurce si singur la capitolul asta... il trimiti sa se duca singur, iar daca nu se duce singur, parintele trebuie sa il ia pisat de la gradinita?!? Multumesc anticipat pentru raspuns si imi cer scuze daca sunt cam off-topic ."Singura lectie de morala care este potrivita pentru un copil, cea mai importanta lectie pentru fiecare moment al vietii lui, este aceasta: ''Nu rani niciodata pe nimeni.'' " - autor: Denis Breeze . - eu completez: ... pentru ca, nu vei putea sti niciodata cat de mult rau si cat de multa suferinta poti cauza!!! |
Nu, nu este metoda pedagogica. DAR, subliniez faptul ca nu intra in indatoririle unei educatoare sa educe copii sa faca la toaleta si nu pe ei. De regula, copilul cand merge la gradi, ma refer la cei de 3 ani, trebuie/ ar trebui sa fie curati, insusirea acestei deprinderi fiind in sarcina parintilor/ celor de la cresa. Pe de alta parte, parintii trebuie sa lase schimburi pentru accidente, iar copii trebuie schimbati de ingrijitoare, nu de educatoare.
In mod normal, educatoarele isi desfasoara activitatea dupa un program clar stabilit, au o programa elaborata de Ministerul Educatiei de respectat si nu e normal sa se intrerupa activitatea tuturor copiilor pentru ca educatoarea sa il schimbe pe unul dintre ei. Mai ales ca reluarea activitatii la cei mici nu e chiar atat de simpla. E vorba totusi de captarea atentiei unei grupe intregi de copii ff mici.
Deci schimbatul copiilor se efectueaza de ingrijitoare si nu are nici o legatura cu tactul pedagogic al educatoarei.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
betiana spune:
Dragi mamici disperate, inca sunt in perioada cand depistez copiii cu tulburari de articulare sau alte tulburari legate de limbaj in gradinite si clasele I. Ca in fiecare an m-a ingrozit sistemul nostru vetust de invatamant. 30 de copii intr-o grupa ! E inimaginabil ! Ganditi-va ca uneori, acasa, cu un singur copil te simti obosit si/ sau depasit de imprejurari. Dar sa mai fie inca 29 ? Unul plange, unul tipa, altul alearga, unul paraste, unul cere la toaleta... si toate astea in acelasi timp.Nu cred ca se poate vorbi de un sistem formativ in invatamant in atari conditii. In cele mai multe gradinite sunt doamne educatoare cu experienta, majoritatea cu o temeinica pregatire didactica, dar care lucreaza cu cumul, deoarece numarul educatoarelor nu acopera necesarul de cadre.Dupa 10- 12 ore de munca cu copiii se prabusesc.Cine le intelege ? Fiecare parinte vrea mai multa protectie pentru puiul sau. Dar doamna educatoare are 29-30 de pui in clasa. Cateodata isi mai pierde rabdarea. Uneori mai tipa. Ca sa se faca auzita.Multe educatoare se plang de salarii mici si munca multa.Cum pot ele sa multumeasca mamicile. Cu cati copii se lucreaza la grupa in occident ? Poate ne raspund mamicile de peste hotare. Si recunosc. Am intalnit multi copii supra-rasfatati.
szivarvany spune:
Betiana, ai si tu dreptate, dar, de ex la noi, 21 elevi inscrisi din care vin maxim 15 in zilele bune fara multi bolnaviori.
Si doamna noastra ridica vocea, dar o face in asa fel incat niciun copil nu e traumatizat. Zau nu e, eu merg des pe la gradi, mai furnizez cate o fotocopie la desene :-) si cand ridica ea vocea, copiii incep sa sopteasca :-)))
Cred ca depinde foarte, foarte mult de educatoare sa-i acapareze pe copii ... Noi avem in grupa un baietel care umbla deja la logoped si este mai agresiv, neputandu-se manifesta altfel, nu vorbeste aproape deloc la 4 ani, alt baietel care nu intelege o boaba romaneste iar educatoare o boaba maghiara si totusi se inteleg ei cumva, si unul cu alte probleme (adhd au zis parintii), insa educatoarea nu se plange de ei, niciodata, de niciun copil. Pur si simplu spune mereu ca sunt copii. Eu am catalogat-o mult prea permisiva, insa vazand cu ce drag merg copiii la gradi, cred ca are ea totusi ceva "bun" :-)
Am asistat la scene de plans si urlat la venirea la gradi direct la grupa mijlocie, o fetita de 4 ani, tot asa au zis parintii ca e de la rasfatz, insa dupa doar 3 dimineti gata circul. Educatoarea a gasit solutia pt ea: merg impreuna la geam si trimit pupici la parinti :-) Nu credeam ca acea fetita va mai veni ... urla pana voma acele prime zile ...
Repet, depinde de educatoare ... la grupa mica la fel, plansete, bocete, prima saptamana, a doua ... dar acum ... concurenta sa ajunga mai rapid in clasa ... este o alta educatoare care a reusit sa se faca indragita ... Deci se poate.
Daria &
GIULIA(2004 08 16)
mariamunteanu spune:
La gradinita noastra sunt 20 copii intr-o grupa. Nici o educatoare nu sta 10-12 ore/zi, imi vine greu sa cred ca in Ro e asa. In fiecare grupa sunt cate doua care fac cu schimbul asa incat una e dimineata, cealalta dupa-amiaza.
Majoritatea sunt tinere sau foarte tinere, deja cele de 40 ani sunt cele mai in varsta. Nu sunt prea bine platite. Dar: fac cu placere ccea ce fac, iubesc copii, stiu sa-si impuna autoritatea cu tact si calm, niciodata nu tipa la copii. Chiar si atunci cand ii admonesteaza, o fac cu calm si cu respect pt. copii, de aceea ei sunt ascultatori fata de ele.
Am discutat de multe ori cu ele si cu directoarea, mai ales la inceput cand copiii mei plangeau, dar niciodata n-au spus despre vreun copil ca e rasfatat sau obraznic sau rau. Dimpotriva, ele m-au incurajat si m-au pregatit si pe mine. De la ele stiu ca orice copil se acomodeaza, e nevoie doar de rabdare si de consecventa. Daca am intrebari despre dezvoltarea/psihologia copilului, pe ele le intreb si imi dau mereu solutii.
Intr-un cuvant: isi fac treaba cu daruire, cu placere, cu simtul raspunderii.
maria
Mmmaria spune:
Gegea, eu sper ca vei citi tot ce scriem aici si vei lua o hotarare buna. Nu in functie de parerile majoritare de aici ci in functie de ce iti spune tie inima de mama.
Ca si sfaturi, cele date de Vic sunt excelente. Eu nu o sa iti spun/sugerez ce sa faci, desi ni s-a intamplat cam la fel. Insa te rog sa iti crezi copilul (apropos, daca ar exista posibilitatea sa urmarim tot ce se intampla la gradinita copilului nostru, am ramane siderati cu privire la “educatia” care li se da…..)
Patou, nu cred ca esti singura care gandeste asa, insa cred ca esti singura care a avut pana acum curajul sa o spuna raspicat.
Multumesc ca ai pus in cuvinte si convingerea mea.
Marius, ti-am admirat intotdeauna postarile, insa acum raspunsul tau (primul) m-a blocat. Ai fost atat de categoric incat ma mir ca in dreptul tau scrie moderator. Macar un “parerea mea” ar fi fost de dorit…Daca tu crezi ca tot comportamentul acestui copilas poate fi trecut la categoria santaj…
Pana la urma nu neaparat varsta unei educatoare conteaza, ci sa nu fie plictisita (intelegeti voi ce vreau sa spun, Eunice le numeste rabdare si tact pedagogic). Eu am avut o experienta absolut similara cu a Gegeei, cu diferenta ca educatoarele mele erau tinere, iesite de pe bancile scolii. Se uitau neajutorate la mine si imi spuneau: “nu stim ce sa ii facem sa se adapteze…”
Si poate intra pe aici si Simali, sa va mai povesteasca si ea un pic din experienta ei cu gradinita. Si ce cred copiii (chiar si cei foarte bine “antrenati” de parinti cu privire la ce inseamna si ce-i asteapta) ca li se intampla.
Tethys spune:
| citat din mesajul lui eunice78 Nu, nu este metoda pedagogica. DAR, subliniez faptul ca nu intra in indatoririle unei educatoare sa educe copii sa faca la toaleta si nu pe ei. De regula, copilul cand merge la gradi, ma refer la cei de 3 ani, trebuie/ ar trebui sa fie curati, insusirea acestei deprinderi fiind in sarcina parintilor/ celor de la cresa. Pe de alta parte, parintii trebuie sa lase schimburi pentru accidente, iar copii trebuie schimbati de ingrijitoare, nu de educatoare. In mod normal, educatoarele isi desfasoara activitatea dupa un program clar stabilit, au o programa elaborata de Ministerul Educatiei de respectat si nu e normal sa se intrerupa activitatea tuturor copiilor pentru ca educatoarea sa il schimbe pe unul dintre ei. Mai ales ca reluarea activitatii la cei mici nu e chiar atat de simpla. E vorba totusi de captarea atentiei unei grupe intregi de copii ff mici. Deci schimbatul copiilor se efectueaza de ingrijitoare si nu are nici o legatura cu tactul pedagogic al educatoarei. Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006) |
Da Eunice, stiu ca educatoarele au programa lor, "indatoririle" lor, etc. ... Nu am nimic de obiectat la chestia asta... Dar, uite, eu am copilul la program de 4 ore (nu a mers niciodata la cresa), nu au ingrijitoare ci doar o singura femeie de servici... iar, schimburi au zis ca nu trebuie sa aducem, ci doar papuceii de schimb si atat! Iar, ca sa povestesc un pic "faza"... Noi, am avut sedinta cu parintii abia ieri dupa-amiaza, cand ne-a zis, totodata, sa incepem a ne invata copii sa mearga singuri la toaleta, sa se descurce singuri, bla-bla-bla... observand ca, sunt mai multi copii care nu stiu a se descurca singuri la toaleta... Daca, simtea ca nu mai poate merge cu copii la toaleta, putea sa ne atentioneze mai din timp sa ne ocupam cu lucrul asta... de fapt, sa insistam asupra lui, pt. ca, cu al meu deja eram in plin proces de invatare al acestui lucru (acasa deja se descurca singur cu olita, chiar si cu toaleta, cand vroia el
. Pe copil, cand l-am vazut pisat, l-am intrebat daca i-a zis d-nei ca face pipi... si, am inteles, ca d-na i-ar fi zis ceva de genul: "am treaba; du-te singur!". Iar, copilul, fiind insotiti pana atunci de ea sau de femeia de serviciu, a ramas blocat pe ideea ca d-na nu vrea sa-l duca si gata! Si nu s-a dus nici el, debusolat fiind (depinde si ce fel de ton o fi folosit d-na)... si a facut pe el... Adica, "daca nu te duci singur, pisa-te pe tine"?!? Pana or reusi ai tai sa te invete sa mergi si singur la baie?...Aaaa... cand am ajuns, la pranz, sa iau copilul... era un copilas care tocmai atunci a facut pe el... probabil s-a luat cu joaca sau i-a fost rusine de noi, ceilalti parinti, si nu a mai spus... doar ce a inceput sa planga ca-i pisat... si l-a dus d-na la baie, sa termine ce incepuse in pantalon... Deci, pe unii ii duce totusi, iar pe altii nu
? Iar, mie nici macar nu mi-a spus de "incident" ci, l-am descusut pe al meu copil, cand am vazut ca-i pisat...In fine... Hai sa ma opresc aici, ca am scris destul
"Singura lectie de morala care este potrivita pentru un copil, cea mai importanta lectie pentru fiecare moment al vietii lui, este aceasta: ''Nu rani niciodata pe nimeni.'' " - autor: Denis Breeze . - eu completez: ... pentru ca, nu vei putea sti niciodata cat de mult rau si cat de multa suferinta poti cauza!!!

.