Liceu de arhitectura
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
monicutza_bb spune:
Eu am terminat acum 11 ani liceul de arhitectura din Bucuresti, pe numele lui intreg Grupul Scolar de Arhitectura si Sistematizare.
Mi-a placut ideea de a invata si altceva decat materie generala din liceu, la muzica nu prea aveam talent, la desen artistic (Toniza) nici atat, in schimb desenul tehnic mi-a placut tare mult. S-a intrat destul de greu, proba la desen fiind eliminatorie. In liceu aveam foarte multe ore de specialitate (6 de proiect de arhitectura, 4 de constructii, 2 instalatii, 2 istoria arhitecturii, si multe altele de care nu imi mai amintesc acum ). Se faceau si celelalte materii comune tuturor liceelor, dar se punea mai mult accent pe mate si fizica, mai putin pe lb. romana si pe lb. straine. Profesorii erau foarte buni, in masura in care si copii erau seriosi si vroiau sa invete. Din pacate putini erau cu adevarat canalizati spre facultatea de arhitectura, ca dovada ca din colegii de an care au dat la facultate, doar 2 sau 3 au intrat. Meditatiile in paralel cu liceul erau necesare, pentru ca era si alt nivel de desen. In liceu faceam teoria, baza. Cert este ca daca nu exista pasiune pt arhitecura, se poate dezvolta pe parcurs, daca exista pasiunea se cultiva in liceu si daca ii place cu adevarat cu siguranta isi va urma calea.
De pe urma liceului am ramas cu diploma de proiectant in arhitectura, pe mine nu m-a ajutat prea mult, dar pe alti fosti colegi care au continuat asa lucreze ca proiectanti da.
Monica, mami fericita de papusica Aylin Nicole (27 iulie 2007) si nazdravan de Alex (18 iunie 2006)
Pozici Aylin
Pozici Alexutu
"Happiness is nothing more than good health and a bad memory" - Albert Schweitzer
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
monicutza_bb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dianocica rufus, eu nu am terminat liceul de arh dar, pe vremea cand faceam pregatire pt admitere, la acelasi prof a venit si un tip care termina liceul de arhitectura. arh cu care faceam pregatire era cam cel mai tare la vremea aia si era destul de greu sa intri la el. asa ca primele cateva sedinte erau un fel de testari sa vada daca ai potential. no, baiatul asta nu a reusit. si am sa iti explic un pic de ce. el stia foarte bine desen tehnic, avea o dexteritate de ne cam lua pe toti. dar...atat. nu avea nimic din gandirea necesara pt un arhitect. probabil a ajuns un desenator tehnic excelent. dar cam atat. plus ca era convins ca, terminand liceul de arh, e cumva mai bine decat cei veniti de la un liceu normal. si da, gandea in termeni tehnici. dar era cumva o etapa sarita. exact aia mai importanta. adica iti putea face un bloc din ala comunist, sau desena in detaliu nush ce piesa (gen suruburi speciale...). dar nu mai putea gandi o casa. nu putea face compozitii abstracte. nu stiu cat reusesc sa ma fac inteleasa. sfatul meu, ca absolvent de fac de arh e sa nu o dai la acest liceu. daca vrei, prin cls a X-a, o poti duce intr-un birou de arh (unul mai amarat, sa deseneze inca la plansete :)) ), sa traga cu ochiul, sa vada daca ii place. poate gasesti pe cineva dispus sa o familiarizeze un pic cu tot ce tine de desen...apoi, prin cls a XI-a, sa mearga regulat la un arh. cred ca ar fi mai bine asa. cred eu :) Parent like there's no tomorrow! |
imi permit sa te contrazic pentru ca nu cred ca este corect sa iei un singur punct de referinta, un baiat de la meditatiile la desen. Poate intradevar baiatul ala nu era un talent nativ, dar nu trebuie catalogat liceul in baza unui baiat care invata la liceul de arhitectura. Nu cred ca trebuie sa stii sa desenezi floricele frumoase pentru a proiecta cladiri. Baza in arhitectura este desenul tehnic si constructiile. Si partea artistica este importanta, dar aici tine de talentul fiecaruia. Am cunoscut si arhitecti buni dar care aveau un minim simt artistic, in schimb erau foarte buni tehnic. Nu stii ce talente are fata lui Rufus. Tocmai de asta este bine sa isi urmeze dorinta si sa descopere pe parcurs daca arhitectura este pentru ea sau nu.
Crezi ca imi poti explica te rog ce ai vrut sa spui in paragraful bolduit de mine?
Motivul pentru care "nu putea gandi o casa" este pentru ca in liceu aveam indicatii exacte, dimensiuni si toate detaliile, noi doar trebuia sa desenam ce a gandit deja un arhitect, adica profesorul/profesoara noastra de proiect de arhitectura. Acel simt de care cred ca vorbesti tu se capata in timp, mi-e greu sa cred ca s-a nascut toata lumea cu el
![](bang.gif)
Monica, mami fericita de papusica Aylin Nicole (27 iulie 2007) si nazdravan de Alex (18 iunie 2006)
Pozici Aylin
Pozici Alexutu
"Happiness is nothing more than good health and a bad memory" - Albert Schweitzer
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
E buna ideea cu liceul , dar daca nu va mai vrea sa faca asta? trebuie sa te gandesti si la aceasta posibilitate.
Pt. facultate poate sa faca meditatii de exemplu , daca alegeti un liceu normal, nu inseamna ca nu ar putea sa intre la arhitectura , dar parerea mea este ca daca merge la liceul acela va pierde prea multe si va fi mai limitata aria de alegere a facultatii.
Pe de alta parte , eu am fost la liceu uman , la Stiinte-sociale, ceva intre uman si real , si am dat la Medicina. Deci orice este posibil.
Asa ca iti spun ce as face eu daca as fi in locul tau si daca Ioana ar fi de acord:
as da-o la un liceu normal si bun unde stiu ca se face scoala, iar in paralel as merge pe meditatii, cercuri sau ce se mai face , de arhitectura , desen , samd.
Astfel va putea sa se razgandeasca fara probleme pe parcurs, si isi va forma si mana.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
dianocica spune:
monicutza
nu am vrut sa jignesc pe nimeni cu postarea mea. era doar un sfat. daca baiatul meu ar fi interesat de arhitectura eu nu l-as da un liceu cu specific. fie el bine cotat sau nu. cu atat mai mult cu cat nu :)
elemente de structuri si instalatii, dupa parerea mea, nu sunt necesare inainte de facultate. oricum le iei de la zero acolo. plus ca, ca si arhitect, nu vei face nici instalatiii, nici rezistenta. ai nevoie doar de o baza in sensul asta, sa stii cat ii poti cere unui structurist/instalator in secunda in care gandesti un ansamblu arhitectural. mai explicit, sa nu ceri imposibilul. da, inveti in facultate formule de calcul pt rezistenta structurilor, dar ca arhitect nu le vei folosi practic niciodata. si atunci intreb, ce rost are sa inveti asta din liceu?
Baza in arhitectura este desenul tehnic si constructiile. |
imi permit sa te contrazic
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile.gif)
www.zaha-hadid.com/" target="_blank">zaha nici nu pune mana pe computer. bine, adevarul e ca la ce ii face mintea are nevoie de cateva zeci de oameni numai pt desenul ala tehnic :)
Parent like there's no tomorrow!
Pucku spune:
io nu inteleg o treaba....meditatii...meditatii si iar meditatii....de ce e musai sa faca copilul meditatie? si din clasa a 10 ca sa dea la fac X?
mi se pare o aberatie
da, sa mearga sa'fure' meserie de un arhitect, lucrand la planse e 'meditatie' suficienta
din moment ce au fost infintate clase speciale la liceu in vederea pregatirii copiilor catre fac de arhitectura, de e musai sa se mai faca si meditaii....eu cred ca nu aveti ce face cu banii, si da unii poate nu-si inteleg copii si indeasa in ei cu meditatii ....
eu am avut un prieten care era fiul unui arhitect, si binenteles ca a urmat calea asta.....singur s-a dus la colegiu, a inceput sa lucreze si apoi a facut facultatea....inainte sa plec din Romania, tocmai isi deschisese biroul lui.....a stiut ce a vrut.....nu a facut meditatii, dar a 'furat' meseria din cabinetele de proiectare.....
bafta multa Ioanei si voua in alegere...
Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino
"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
citat din mesajul lui Pucku io nu inteleg o treaba....meditatii...meditatii si iar meditatii....de ce e musai sa faca copilul meditatie? si din clasa a 10 ca sa dea la fac X? mi se pare o aberatie da, sa mearga sa'fure' meserie de un arhitect, lucrand la planse e 'meditatie' suficienta din moment ce au fost infintate clase speciale la liceu in vederea pregatirii copiilor catre fac de arhitectura, de e musai sa se mai faca si meditaii....eu cred ca nu aveti ce face cu banii, si da unii poate nu-si inteleg copii si indeasa in ei cu meditatii .... eu am avut un prieten care era fiul unui arhitect, si binenteles ca a urmat calea asta.....singur s-a dus la colegiu, a inceput sa lucreze si apoi a facut facultatea....inainte sa plec din Romania, tocmai isi deschisese biroul lui.....a stiut ce a vrut.....nu a facut meditatii, dar a 'furat' meseria din cabinetele de proiectare..... bafta multa Ioanei si voua in alegere... Corina , ![]() "Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi"" |
Puku , pt. a intra la facultate la arhitectura dai un examen practic, adica desen. Daca mergi la un liceu normal nu iei examenul din simplul motiv ca nu ai un profesor experimentat care sa-ti explice pe plansa una si alta.
Sa stai pe langa un arhitect e bine , dar poti doar sa observi , nu sa si exersezi tu .
Eu am luat meditatii la anato din clasa a 11-a pt. examenul de la facultate din 2 motive mari si late:
-nu am facut anatomie in liceu
-nu vroiam sa invat pe de rost grilele fara sa inteleg materia.
daca dai examen din desen si tu nu faci exercitii cu cineva priceput il pici.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/anangel_lexi/anangel_lexi.jpg)
anangel_lexi spune:
Eu sunt convinsa ca nu toti studentii la arhitectura au terminat liceul de specialitate. Eu insami am un fost coleg de generala care a terminat liceul german si a intrat la arhitectura din prima. Asa ca eu una as prefera sa-mi indrum copilul spre un liceu mai bun, daca cel de arhitectura nu e prea stralucit. de
www.totsites.com/tot/mariacornelia" target="_blank">Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Pozele noastre din concurs sunt www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese%20cu%20stil%20si%20farmec&page=1" target="_blank">ana1 si ana2 Va plac?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Din ce am citit aici si discutat pe-alaturi, mi-am format niste idei. Iau in calcul urmatoarele: poate sa faca un liceu normal, apoi (cu meditatii) sa dea la arhitectura. Poate sa faca liceul de arhitectura, tot ii trebuie meditatii ca sa intre. La ora asta nu cred ca pierde prea mult daca merge la liceu de arhitectura si apoi se razgandeste; poate sa-si aleaga alta facultate, sa intre si sa o faca foarte bine. Adica nu pierde prea mult fata de un alt liceu.
Singurul lucru care ma face sa ezit este ca majoritatea spune ca este un liceu slab. Eu, prin liceu slab, inteleg, pe langa alte lucruri, ca la acest liceu invata o anumita categorie de copii. Evident, este un lucru jignitor sa vorbesc asa, din prisma unui absolvent al liceului de arhitectura sau a unui parinte cu copil acolo.. Este chiar si aberant, dar asa se gandeste: liceu bun, copii buni. Liceu slab, copii cu probleme. Ei bine, nu am gasit pe nimeni sa ma lamureasca la acest capitol.
Si, pentru ca trebuie sa iau o hotarare, o sa intru in criza de timp, m-am gandit asa: o sa-i procur toate materialele de care are nevoie ca sa se pregateasca pentru admitere (inteleg ca va fi un examen). Daca va dovedi ca e in stare sa-l treaca, atunci o sa-mi ascult instinctul si o voi indruma catre acest liceu. Daca nu va lua admiterea, inseamna ca nu-si doreste grozav acest lucru si e un semn pentru mine ca nu e pregatita sa faca fata unui liceu altminteri dificil, pentru ca inteleg ca se munceste ceva acolo. Si e o pierdere de timp (si de bani, ca costa...) pentru o fantezie.
Ce ziceti?
poze multe cu noiAna a implinit un an
2006
2007
Lo_li_Ta spune:
Incerc sa te lamuresc eu la problema cu liceu slab/liceu bun. Cam tot invatamantul liceal este in declin de cativa ani incoace. Atmosfera dubioasa gasesti si in liceele considerate de top. Acum cu tezele astea unice, om vedea ce o mai fi. Acolo unde se intra cu medii mici, ai foarte mari sanse sa dea de copii cu diverse probleme familiale/intelectuale sau pur si simplu fara chef de scoala... si care tocmai din cauza acestor probleme nu au obtinut note mai mari. Nu generalizez, nu vreau sa atac pe nimeni, dar eu nu cred suta la suta in treaba asta cu "invatatul oriunde", mai ales la varsta la care sunt atat de influentabili. In plus, nivelul clasei face si nivelul profesorului, ceea ce poate insemna in anumite conditii stagnare. Daca exista la Tonitza clasa de arhitectura, as merge mai degraba pe linia asta. Meditatiile vor fi intr-adevar necesare oricum, dar de ce sa-i pui pe CV la studii liceale "Grupul scolar..." daca fata are sa zicem medie de "Colegiul National...", cu atat mai mult daca totusi nu va face Arhitectura. Pe de alta parte, la liceele bune sunt tinta tot felor de indivizi (pe principiul ca acolo invata copii de bani gata), se cere uneori prea mult de la ei sau din contra, sunt ridicati artificial ca deh, prestigiul, dar per ansamblu eu spun ca e de preferat.
Si mai e o treaba...de ce s-o privezi de la a studia anumite lucruri la alt nivel decat in scoala generala, trasandu-i din start o linie? Poate-si descopera noi pasiuni...
Si ce stie ea concret despre arhitectura, despre desen tehnic? Stie exactce presupune? Te intreb ca am si eu prin o zona una bucata pustoaica de clasa a 7 a pe care trebuie s-o ghidez...si care se vrea arhitect din clasa I.
Succes!
monicutza_bb spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui dianocica monicutza nu am vrut sa jignesc pe nimeni cu postarea mea. era doar un sfat. daca baiatul meu ar fi interesat de arhitectura eu nu l-as da un liceu cu specific. fie el bine cotat sau nu. cu atat mai mult cu cat nu :) elemente de structuri si instalatii, dupa parerea mea, nu sunt necesare inainte de facultate. oricum le iei de la zero acolo. plus ca, ca si arhitect, nu vei face nici instalatiii, nici rezistenta. ai nevoie doar de o baza in sensul asta, sa stii cat ii poti cere unui structurist/instalator in secunda in care gandesti un ansamblu arhitectural. mai explicit, sa nu ceri imposibilul. da, inveti in facultate formule de calcul pt rezistenta structurilor, dar ca arhitect nu le vei folosi practic niciodata. si atunci intreb, ce rost are sa inveti asta din liceu?
imi permit sa te contrazic ![]() ![]() www.zaha-hadid.com/" target="_blank">zaha nici nu pune mana pe computer. bine, adevarul e ca la ce ii face mintea are nevoie de cateva zeci de oameni numai pt desenul ala tehnic :) Parent like there's no tomorrow! |
![](floare.gif)
![](floare.gif)
![](floare.gif)
de asta nu am mers eu mai departe cu facultatea, lipsea partea artistica
![](plang.gif)
De ce naiba ne-au innebunit pe noi cu structuri de rezistenta si instalatii? sa aflu acum ca un arhitect nu foloseste aproape nimic din ce am invatat in liceul de arhitectura
![](bang.gif)
zaha este un geniu, cred ca se poate numi mai degraba artista decat arhitecta.
Am regrete in fiecare zi ca nu am urmat calea arhitecturii, dar nu era pentru mine. Dar uite cum soarta m-a apropiat de arta iarasi, acum lucrez cu tablouri, sculpturi, opere de arta sub toate formele. Macar liceul mi-a aratat ca nu este de mine meseria asta.
inca o data
![](floare.gif)
Pozici Aylin
Pozici Alexutu