Topic - concediul medical, prenatal, postanatal
Raspunsuri - Pagina 22
blondi_m17 spune:
si inca o lamurire te rog..
daca am inceput concediul in 18 sept, cele 6 luni care sunt? martie -august sau 18 martie - 17 sept??
janad7 spune:
Draga Marius,
inteleg ca esti cel mai in tema.Asa ca eu o sa te intrb direct care este modalitatea de calcul a salariului pe cele 126 zile luand ca exemplu un salariu lunar brut de 2000 ron.(cu explicatii daca se poate).
In alta ordine de idei la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului in cele 12 luni de calcul intra si netul celor 126 zile?
Multumesc anticipat.
marius spune:
blondi_m17: Se iau luni intregi
janad7: in afara de venitul brut conteaza daca au fost zile de concediu medical sau concediu fara plata, si de asemenea zilele lucratoare din perioada de calcul. Orientativ este 85% din venitruile brute dar doar orientativ. Procedura de calcul am descris-o de foarte multe ori daca ati cauta un pic precis ati gsi.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
ingrid70 spune:
Tocmai am venit de la serviciu. Mi-au spus ca greseala pe care au facut-o ca mi-au retinut impozit pe venit la concediul de maternitate o vor remedia luna viitoare, dar ca compensarea de catre intreprindere a diferentei dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care am dreptul, pe o perioada de 6 saptamani, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, Art. 66. si salariul mediu pe unitate pentru nastere copil, conform Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2007 – 2010 Art. 51. ”nu mi le vor acorda si ca n-am decat sa-i dau in judecata daca nu-mi convine!”.Intrebarea mea este: care este pasul urmator? Fac reclamatie la ITM sau trebuie sa-i dau direct in judecata si cu ce sanse?Si mai am o intrebare: ii dau in judecata la domiciliul lor sau al meu? Eu locuiesc (domiciliez) in Mehedinti si lucrez in Caras-Severin (si sediul firmei). Mie mi-ar conveni mai bine in Mehedinti!35+
marius spune:
Pai da-i in judecata in Mehedinti.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
maria_rubi spune:
Marius, am aflat ca pentru nastere firma angajatoare este obligata sa acorde un supliment egal cu un salariu mediu pe unitate, indiferent ca este privata sau de stat. As dori sa aflu:
1. daca este adevarat acest lucru
2. daca mai pot face cerere retroactiv sa mi se acorde acesti bani pentru primul copil nascut acum 2 ani, deoarece firma nu mi-a acordat acest supliment (eu nu l-am cerut in necunostinta de cauza, iar ei au tacut malc)
3. cum pot sti care este salariul mediu pe unitate, in asa fel incat sa nu ma pacaleasca cu o suma oarecare?
4. asa arata cererea care trebuie inaintata? :
Subsemnata ……………………………….,in functia de …………………,solicit a-mi aproba plata unui salariu de baza suplimentar pentru nastere copil,conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2005-2006:
Art.51-in afara ajutoarelor prevazute de lege la care au dreptul,salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu de baza platit de unitate mamei pentru nasterea fiecarui copil;
Art.3.3) In cazul in care,din diferite motive partile au incheiat contracte collective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior,cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor collective de la nivel superior,acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art.2-(1)-Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca-termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza-persoana juridica sau fizica autorizata conform legii,care administreaza ,utilizeaza capital,indifferent de natura acestuia,si care foloseste forta de munca salariata.
-termenul de unitate desemneaza regiile autonome,companiile nationale,societatile comerciale,alte organizatii cu scop lucrative,institutiile pupblice,asociatiile de oerice fel si organelle de stat.
Codul Muncii
Art.238(1) Contractele collective de munca nu pot contine clause care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractile collective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine caluze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel superior.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un character minimal.
Art.239: Prevederile contrcatului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariati,indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art.241-(1) Clauzele contrcatelor de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara,in cazul contrcatului colectiv de munca la nivel national.
Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca
Art.11(1) Clauzele contrcatelor collective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara,in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Art.8(2)-Contractele colective de munca nu pot contine clause care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stability prin contrcatele colective de munca incheiate la nivel superior.
Art.24.(1) Caluzele cuprinse in contractele collective de munca negociate cu incalcarea art.8 sunt lovite de nulitate.
In cazul in care se refuza prezenta cerere va rog a-mi preciza in scris temeiul legal(lege,ordonanta,contract etc.etc)in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz.
Data:………………………
Va multumesc
Domnului administrator al …………………………
Multumesc frumos!
30+ cu Mara 18.01.2007
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_rubi Marius, am aflat ca pentru nastere firma angajatoare este obligata sa acorde un supliment egal cu un salariu mediu pe unitate, indiferent ca este privata sau de stat. As dori sa aflu: 1. daca este adevarat acest lucru 2. daca mai pot face cerere retroactiv sa mi se acorde acesti bani pentru primul copil nascut acum 2 ani, deoarece firma nu mi-a acordat acest supliment (eu nu l-am cerut in necunostinta de cauza, iar ei au tacut malc) 3. cum pot sti care este salariul mediu pe unitate, in asa fel incat sa nu ma pacaleasca cu o suma oarecare? 4. asa arata cererea care trebuie inaintata? : Subsemnata ……………………………….,in functia de …………………,solicit a-mi aproba plata unui salariu de baza suplimentar pentru nastere copil,conform urmatoarelor prevederi legale: Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2005-2006: Art.51-in afara ajutoarelor prevazute de lege la care au dreptul,salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare: c) un salariu de baza platit de unitate mamei pentru nasterea fiecarui copil; Art.3.3) In cazul in care,din diferite motive partile au incheiat contracte collective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior,cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor collective de la nivel superior,acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse. Art.2-(1)-Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca-termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza-persoana juridica sau fizica autorizata conform legii,care administreaza ,utilizeaza capital,indifferent de natura acestuia,si care foloseste forta de munca salariata. -termenul de unitate desemneaza regiile autonome,companiile nationale,societatile comerciale,alte organizatii cu scop lucrative,institutiile pupblice,asociatiile de oerice fel si organelle de stat. Codul Muncii Art.238(1) Contractele collective de munca nu pot contine clause care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractile collective de munca incheiate la nivel superior. (2) Contractele individuale de munca nu pot contine caluze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel superior. (3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un character minimal. Art.239: Prevederile contrcatului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariati,indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala. Art.241-(1) Clauzele contrcatelor de munca produc efecte dupa cum urmeaza: d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara,in cazul contrcatului colectiv de munca la nivel national. Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca Art.11(1) Clauzele contrcatelor collective de munca produc efecte dupa cum urmeaza: d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara,in cazul contractelor colective de munca la nivel national. Art.8(2)-Contractele colective de munca nu pot contine clause care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stability prin contrcatele colective de munca incheiate la nivel superior. Art.24.(1) Caluzele cuprinse in contractele collective de munca negociate cu incalcarea art.8 sunt lovite de nulitate. In cazul in care se refuza prezenta cerere va rog a-mi preciza in scris temeiul legal(lege,ordonanta,contract etc.etc)in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz. Data:……………………… Va multumesc Domnului administrator al ………………………… Multumesc frumos! 30+ cu Mara 18.01.2007 |
1. Da, vad ca stii si baza legala deci nu inteleg de ce mai intrebi?
2. Din cate stiu eu nu
3. Nu poti sa afli insa poti solicita baza legala prin care s-a ajuns la suma ce ti se acorda iar de acolo rezulta salariul mediu pe unitate. Odata aflata aceasta valoare poti depune o adresa la ITM prin care sa soliciti certificarea acestei valori, ei avand aceasta posibilitate in mod legal.
4. Nu este o cerere tip dar mi se pare destul de Ok, parerea mea este ca e bine formulata.
Pagina legislativa
gologanii spune:
Ajutati-ma si pe mine, va rog!
Unde se considera ziua nasterii copilului, la prenatal sau la postnatal?
Contabila a trecut-o la postnatal, pe cand dr de famnilie a considerat postnatalul incepand din ziua imdiat urmatoare; pe care trebuie sa o schimb?
Sper ca m-am facut inteleasa, multumesc
gologanii spune:
Tot eu,
Eu am adeverinta in care scrie ca se suspenda contractul de munca cu intrare cic dupa 42 zilede la nastere (calculate inclusiv cu data nasterii).
Ce sa fac? sa depun asa dosarul sau trebuie modificata data?(cu o zi)
Eseea spune:
se numara incepand cu ziua urmatoare datei nasterii :
HG 537/2004 – normele metodologice de aplicare a OUG 96/2003 :
ART. 4
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevazut la art. 2 lit. g) din ordonanta de urgenta, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupa data nasterii copilului, din timpul concediului de sarcina si lauzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
dar nu inteleg de ce conteaza asa de mult ( daca e la prenatal sau postnatal ), plata e a fel. Intelegeam daca vroiai sa iei doar postnatalul obligatoriu dar din moment ce ai luat si prenatal....dar ma rog, probabil stii tu de ce.
Mami de fetita si de baietel 31+