de la rai si iad ... la fiinta si fiintare :)
Raspunsuri - Pagina 12
b.nica spune:
Daca nu era lenea omul nu ar mai fi inventat atatea lucruri ca sa-i usureze existenta !
sorana spune:
Eu astept vedictul capcaunului si al lui doruletz.
Deci - animalele sunt lenese? Si daca da - de ce nu au inventat arme de vanatoare sau alte chestii care sa le faca vanatoarea / pescuitul / culesul fructelor / cresterea puilor mai usor?
Sorana si Monica (5 ani)
Stanescu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Daca nu era lenea omul nu ar mai fi inventat atatea lucruri ca sa-i usureze existenta ! |
Cu alte cuvinte, progresul omenirii se datoreaza lenesilor. :D
b.nica spune:
Mai intai a domesticit animale si a inventat o serie de unelte pt. ca sa-si procure hrana(ma rog poate invers),trecem repede peste perioada cu sclavia,ca aia nu a fost inventata ci a venit asa de la sine ....si tot asa, pana la aspirator,masina de spalat,...robotei.
Oare de ce?
doruletz spune:
Depinde ce intelegem prin "lene" (asta ar trebui sa ne explice filosofii) Evitarea unei activitati care presupune efort? Pai asta e f subiectiv, unora le e "lene" sa coboare scarile ca sa duca gunoiul in schimb pot sa-si petreaca fara pb doua ore la sala de sport tragand de "fiare" :)) Altora le e "lene" sa citeasca un articol care vorbeste despre stiinta dar invata bucurosi biblia pe dinafara etc
Ca sa fie valabil pentru toata lumea si sa ramanem in sfera evolutionista ar trebui sa definim "lenea" prin lipsa chefului de a face ceea ce e absolut necesar supravietuirii. In acest caz nu putem spune ca am avansat cine stie ce, uneltele cu care ne castigam azi hrana sunt diferite de cele din epoca de piatra dar asta nu ne scuteste totusi de efort. O diferenta notabila ar fi fost daca in societatea de azi nimeni nu ar mai fi avut nevoie sa munceasca pentru a supravietui, atunci am fi putut spune ca "lenea l-a facut pe om" insa deocamdata nu e cazul (din pacate:)
Revenind la stramosii nostrii din savana, putem presupune ca la un moment dat unul din ei n-a mai avut "chef" sa mearga la vanatoare si a observat ca unele animale folositoare pot fi domesticite. Deci din vanator ocazional a ajuns crescator de animale. Intrebarea e: cand lenevea mai mult? Altuia i-a fost "lene" sa mai scotoceasca savana dupa fructe si ierburi si i-a traznit ideea sa cultive pamantul de langa coliba ca sa nu se mai deplaseze si sa fie sigur ca are ce manca. Din vagabond prin padure a ajuns agricultor => cand era mai lenes?
Si exemplele pot continua pana in ziua de azi.
BeLucci spune:
Nah eram si eu curioasa ce sa mai scris despre rai/ iad.....si intru si citesc despre animale si lene! Cel putin asta am citit in ultimele 2 pagini! Vorba lui ham cam off topic!(la asta te refereai nu, ham??:)) )
Si eu sunt off topic dar ce sa fac nu m-am abtinut
b.nica spune:
Dar poate "lenea" a dus spre evoluarea spirituala:nu am timp pt. treburi casnice pt. ca am alte preocupari,doresc sa stiu de ce sunt aici, doresc sa stiu care este rolul meu, doresc sa stiu.....
De ce sa nu ma ajut de animale,de persoane,care nu sunt preocupate de activitatile mele,iar eu sa meditez la intrebarile mele?
Poate meditarile mele m-au dus la solutii care sa ma degreveze de activitatim care imi displac !
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Dar poate "lenea" a dus spre evoluarea spirituala:nu am timp pt. treburi casnice pt. ca am alte preocupari,doresc sa stiu de ce sunt aici, doresc sa stiu care este rolul meu, doresc sa stiu..... De ce sa nu ma ajut de animale,de persoane,care nu sunt preocupate de activitatile mele,iar eu sa meditez la intrebarile mele? Poate meditarile mele m-au dus la solutii care sa ma degreveze de activitatim care imi displac ! |
b., nu te amagi!
No ofenso dar nu cred ca e vorba de lene aicisa si nici de prezumtia de intentii legate de evoluari spirituale.
Ca tot veni vorba de offtopic ( desi nu gasesc, caci dupa "de la rai si iad", in titlu, urmeaza "puncte puncte fiinta si fiintare"... da' treaca, mearga), parerea mea ( sau hai s-o numim impresie non stiintifica) e ca din clipa cind a aparut asta http://ro.wikipedia.org/wiki/Sahelanthropus_tchadensis , niste chestii s-au intimplat in creierii maimutelor astora de au inceput sa se gindeasca mai mult la urmasi. Eu as zice ca au existat niste mutatii genetice, la un moment dat, care le-a "permis" sa caute mai mult ( decit pin atunci) imperecherea selectiva. Nici vorba de lene, dimpotriva.
Cred ( si va spun doar cu cuvintele mele, n-am studiat nimic aprofundat) ca au existat specimene care din dorinta unei imperecheri de calitate, in numele instinctului de reproducere, si-au depasit conditia, sarind cite doua trepte pe scara evolutiva, cautind scurtaturi ( numite "imbunatatiri tehnice", "unelte", "acumulari de capital in fructe, seminte, furnici" etc), toate astea pentru a-si asigura urmasi cu gene puternice, instinctiv dar si prezumtiv ( si aici e o larga discutie, nu stiu daca incape).
Un mascul al oricarei specii face si drege (multe, inclusiv sa moara in lupta) ca sa se imperecheze cu o femela purtatoare de gene sanatoase ( de obicei intr-o "clasa", ca-i turma, ca-i grup, ca-i adunare, ca-i orice, ierarhia arata cine e aceea).
Asa ca eu nu cred ca e lene ci o'contreair, o stradanie, o provocare acceptata si o reusita ( fara lene, deci!) sint cele ce au smuls increngatura de h.sapiens sapiens de copacul "vietii" ( uups! cum suna asta!putin biblic, nu?)).
Nici in vechime si nici in prezent nu exista dovezi ca lenea l-a creat pe om. Niciun lenes pina in prezent nu a devenit nimic in afara ca a stirnit risul cu inventiile sale ( de i-o fi trasnit sa-i fie lene sa manince, sa bea, sa urineze/sa ...hm ma rog, scape de reziduurile proprii, sa se reproduca sau sa doarma caci eu astea stiu ca sint instinctele de baza(primare), gresesc?).
In concluzie, eu cred ca sintem ceea ce sintem fiindca la un moment dat unii dintre stramosii nostri ( ma rog, mai multi...nu chiar doar unii, adica nu Adam si Eva) au observat ca e o mare chestie sa lupti pentru un trib mai sanatos, mai puternic, ca e o mare realizare sa "educi" puii, sa le transmiti mai mult decit simple gene, ca merita sa iti construiesti un plan si dincolo de miine, ca se poate ( daca ti-e tribul puternic) sa explorezi si mult mai departe(in tinuturi extra-ne-prietenoase ).
Mi-e greu sa imi inchipui un stramos al omului lenes, ce zic eu greu...mi-e imposibil!
Un lenes din epoca de piatra, poftim... n-ar fi putut niciodata ucide un pradator contemporan lui ( oh da, aia cu coltii ca de sabie...).
Un lenes n-avea sa treaca mai sus de zona climatului temperat ( caldut si bine, nu?).
Un lenes n-avea cum sa exploreze si sa cucereasca medii aproape aride, in conditii extreme. Un lenes ( de atunci) nu avea cum sa aiba nepoti ( in ziua de azi) care sa incerce sa ajunga acolo unde omul nu a pus inca piciorul.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Andrada spune:
Cum ziceam nici eu nu cred ca e lene. Arat, semanat, pregatit hrana, asta cere dedicatie si oarecare natura "plezirista". Omul nu numai ca nu renunta si nu e lenes, dar e si selectiv si in stare sa munceasca din greu sa isi atinga limitele.
Acum un an, un experiment ptr un medicament nou (parca ptr scleroza multipla era) aproape a ucis un grup de 6 englezi, timp in care testele anterioare pe maimute, aproape n-au produs nici o reactie. Explicatia era in faptul ca maimutele un un sistem imunitar primar tocmai din cauza faptului ca n-au trecut prin multe.
Oamenii au trait de la inceputuri in comunitati largi comparativ cu animalele, asta a facut sa aiba mai tot timpul nasul curgind, bube in cap, paraziti, bacteriile colcaiau..etc. Si cu toate astea s-a sculat si s-a dus la treaba. Asta nu numai insemna ca nu e lenes ci ca genele cumva s-au adaptat la boli si i-au ridicat sistemul imunitar fara precedent in istoria animalelor.
Si tocmai acest sistem imunitar extrem de ridicat si adeseori ptr om periculos de avansat e dovada ca omul nu numai ca face treaba multa in ciuda debilitatilor fizice dar ca nici nu si-a lasat semenii mai putin norocosi in urma cum fac toate animalele.
Paduchiosii n-au fost abandonati, gripatii n-au fost izolati, batrinii n-au ramas singuri in urma. Asta cere nu numai munca in plus (pe linga faptul ca au grija de odrasle de 10 ori mai mult decit celelate animale) dar in final o directie diferita.
Momentul in care maimuta ori orice animal a renuntat la greutatea unui semen incapacitat e momentul in care si-a atins limita de animal si a ramas incremenit in regn. Diferenta principala dintre noi si animale e probabil faptul ca noua ne pasa de parinti, ca ajutam batrinii sa treaca strada, etc. Stephen Hawkins ar fi fost abandonat in primul luminish de cea mai isteata gorila.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Victoria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrada Diferenta principala dintre noi si animale e probabil faptul ca noua ne pasa de parinti, ca ajutam batrinii sa treaca strada, etc.A |
Hihihiiii, hai ca m-am distrat la faza asta!!!!
Zi-mi cate cazuri de viol, pruncucidere( ma rog, pui-ucidere), uciderea propriilor parinti ( si alte "apucaturi" asemanatoare omenesti) ai vazut la animale... Eu mi-am vazut pisica proaspat operata pe burta, cu sangele siroind, alaptandu-si puii si urland de durere...Dar nu s-a gandit sa-i abandoneze la tomberon, cum multe femele din specia umana o fac...Ii tot dai cu superioritatea speciei umane ( si pe la alte subiecte), nu te contrazic, da' nuj' cum se face ca nu gasesti cele mai convingatoare argumente...Auzi...ii trecem strada...hihihiiii...Si pe bunicii din Hiroshima i-a "trecut cineva strada"...de tot...
V