Povesti "prelucrate" - cum citim povestile ?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danuta_t spune:

Rrox, mie mama nu-mi citea povesti ! De ce ? Pentru ca o corectam de fiecare data ca nu-mi citeste povestea ca la gradi. Asa ca ne-a cumparat placi cu povesti si le ascultam cum si cand doream.
E o idee sa-ncerc sa le mai ascult daca merge pick-up-ul, dar tin minte ca erau lungi, deci pentru copii mai mari si probabil ca erau si detalii mai dure.

Ane, mersi de link, intre timp l-am gasit si eu.

Am mai vorbit cu educatoarea de la gradi, mi-a zis si ea ca psihologii au opinii diferite, dar ea incearca sa nu-i sperie prea tare. Deci suntem in aceeasi linie, e OK sa stie ca exista rau si bun si ca nu toti oamenii sunt buni, nu se stie niciodata cand va avea nevoie sa fie mai circumspect cu alti semeni de-ai nostri. Dar nici n-are rost sa le dam detalii horror.
Iar pe "mama vitrega" eu o inlocuiesc regulat cu "baba" sau "imparateasa". O mama vitrega nu trebuie sa insemne neaparat ca e o mama rea. Doar e si ea OM. Acuma ma chinui sa-i explic ca si tiganul e OM.

Cat despre variantele scurtate si rezumatele insipide, eu cred ca sunt OK la varste mici daca nu au rabdare sa asculte, si pe masura ce cresc cred ca vor putea accepta alta carte cu aceeasi poveste, dar mai lunga, cu mai multe detalii.

Dana cu minunile ei: Mihai (20.04.2005) si Andrei (3.04.3007)
http://community.webshots.com/user/danuta_t

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Danuta Ioana asculta cu placere si atentie povesti lungi. Detaliile sunt deliciul ei, chiar ma corecteaza daca uit vreunul. Vine cu cartile sa-i citesc si asculta cuminte. Alte dati zice ca-mi citeste ea mie (nu stie decat cateva litere), ia cartea in manute si incepe sa-mi spuna povestea cu intonatie
As frustra-o daca i-as lua carticele cu povesti scurtate si ciuntite. Acum, desigur, nu-s toti copilasii de varsta ei asa, dar eu zic sa nu-i subestimam. Sa le dam posibilitatea sa indrageasca povestile intregi. Sa nu ne gandim ca-s prea mici. Dupa aceea or sa fie prea mari. Mariuca de cand a invatat sa citeasca s-a apucat de romane si enciclopedii, a renuntat la povesti. Acum citeste un roman intr-o zi sau doua si trece la altul
Problema mea actuala este ca nu am ce carti sa-i mai cumpar Ioanei! Si ii plac foarte mult, isi doreste carti noi. Se gasesc o gramada de carti colorate si atragatoare - ca obiect, dar fara prea mult continut. Exact pe ideea ca ajung 3 vorbe la varsta asta. Au o fixatie cu animalele, culorile si numerele. Pai p-astea Ioana le stie de muuult timp, nu o mai intereseaza. Singurele interesante sunt revistele frantuzesti pentru copii. Au si aspect si continut super. Cand ii cumpar una, Ioana nu se mai dezlipeste de mine pana nu citim toate povestioarele nu facem toata jocurile din ea. Incomparabil mai bune decat revistele pentru copii romanesti.
Daca aveti sugestii in privinta asta le astept cu interes.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

Fetelor, inlocuiti calul alb cu Mrecedes-ul sau Lexus-ul, nu uitati si de hybride, e neaparat nevoie pe vremurile astea , ale Zmeului Apocaliptic.

.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................

Reflexia luminii pe suprafata apei
se misca neincetat.
totusi luna straluceste
si nu pleaca nicaieri
ea sta, dar se misca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Bineinteles ca pe vremea mea povestile nu erau prelucrate. Insa asta nu inseamna ca-mi placeau atunci cind nu se terminau bine. Mai tineti minte "Puiul" sau "Fetita cu chibrituri" sau "Catelusul schiop" sau "Povestea soldatelului de plumb"? Nici "Capra cu 3 iezi" sau "Scufita rosie" nu mi-au placut. Nu mi-au placut atunci si nu-mi plac nici acuma, nu vad de ce m-as forta sa le citesc copiilor.

Basmele "adevarate" gen Cenusareasa si toate celelalte pe care le cunoastem toti nu sint prea numeroase. O data ce le-am citit copiilor, pe urma trebuie sa trec la altceva, de unde utilitatea povestioarelor cu doctorul, supermarket-ul, etc. Chiar daca nu intra in categoria basmelor, povestioarele cu Oui-Oui (Noddy) sint foarte apreciate de copii. Sau cele cu Tchoupi, un omulet prezentat in viata de zi cu zi si cu care orice baietel se poate identifica.

Gata, nu mai scriu ca plec la serviciu.

Rrox, , si eu te citesc, ca intotdeauna cu multa placere. Scuze ca nu mai intru la topicul de copilasi, ma simteam jenata sa intru doar ca sa scriu despre ai mei si sa nu am timp sa le interesez de toti ceilalti copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Scrisesem raspunsul la celalat subiect si cand l-am trimis mi-a dat eroare; deja il inchisese Laura.

Hai sa incep sa povestesc iar :

Fetitei mele ii place mult Caprea cu trei iezi, dar niciodata nu i-am citit pasajul in care lupul manjea peretii cu sangele iezilor si le atarna capetele in geam.
Hansel si Gretel nu i-a placut pana acum, fiindca a considerat ca parintii erau prea rai daca ii paraseau pe copii singuri in padure + plus intalnirea cu vrajitoarea care vroia sa-i manance. Dar acum, ii place.
Nici Cenusareasa nu ii placea, din aceleasi motive : personaje care se tin de rele. Acum, ii place.
In copilarie, aveam o multime de discuri pe care le ascultam cu incantare. Dar, din cate retin, incepusem sa le ascult dupa clasa I.
Dupa parerea mea, povestile sangeroase sunt pt scolari; la aceste varste copiii inteleg sensul ca atare, nu se ingrozesc ca si cei micuti.
Inainte de scoala, le citim copiiilor povestioare cu pilde sanatoase.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Scrisesem raspunsul la celalat subiect si cand l-am trimis mi-a dat eroare; deja il inchisese Laura.

Hai sa incep sa povestesc iar :

Fetitei mele ii place mult Caprea cu trei iezi, dar niciodata nu i-am citit pasajul in care lupul manjea peretii cu sangele iezilor si le atarna capetele in geam.
Hansel si Gretel nu i-a placut pana acum, fiindca a considerat ca parintii erau prea rai daca ii paraseau pe copii singuri in padure + plus intalnirea cu vrajitoarea care vroia sa-i manance. Dar acum, ii place.
Nici Cenusareasa nu ii placea, din aceleasi motive : personaje care se tin de rele. Acum, ii place.
In copilarie, aveam o multime de discuri pe care le ascultam cu incantare. Dar, din cate retin, incepusem sa le ascult dupa clasa I.
Dupa parerea mea, povestile sangeroase sunt pt scolari; la aceste varste copiii inteleg sensul ca atare, nu se ingrozesc ca si cei micuti.
Inainte de scoala, le citim copiiilor povestioare cu pilde sanatoase.

allinta

Allinta, noua ni s-a intamplat nitel pe invers (apropos de "povestile mai sangeroase sunt pentru scolari"): eu le-am povestit intotdeauna Capra cu trei iezi aproximativ la fel ca in original, doar ca am sarit peste faza cu taiatul capetelor si manjitul peretilor cu sange. Anul asta a inceput fii-mea gradinita, iar baiatul scoala, asa ca fata imi vine intr-o zi de la gradi cu completarea "sangeroasa" a povestii, si imi da detalii atat mie cat si fratiorului ei. Ea nu parea deloc afectata, era mai mult incantata ca stie ceva ce eu nu stiu (alta parte a povestii), in schimb baiatul a fost oripilat. In varianta mea, lupul ii mananca pe iezii mai mari (pentru ca nu au fost cuminti si au deschis usa la straini) si atat. Baiatul a inceput apoi cu intrebarile: dar i-a durut cand le-a taiat capetele? Si le-a curs mult sange? si altele de genul asta sumbru. Nu mai stiu cum am dres-o. Insa cea mai tare dintre toate intrebarile a fost: si pe urma capra a zugravit?

Deci, nu toti copii pot accepta cat de cat senini violenta, depinde de noi sa ne dam seama cum spunem povestile fara sa ii speriem (si cred ca fiecare mama stie daca copilul sau poate "digera" astfel de pasaje)
Pe mine ma oripileaza si cantecelul (tot de gradinita) "Un motan cat un pisoi", si anume partea cu "ce sunt eu de vina de-l calca o masina" De ce trebuia introdusa o imagine asa macabra intr-un cantecel de copii? N-au gasit alta rima?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tisina
Deci, nu toti copii pot accepta cat de cat senini violenta, depinde de noi sa ne dam seama cum spunem povestile fara sa ii speriem (si cred ca fiecare mama stie daca copilul sau poate "digera" astfel de pasaje)

Asa este. Eu am observat ca fetita mea este mai sensibila la scenele de violenta si le omit si acum din povesti. Cand va ajunge la scoala, voi vedea ce va fi.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta
deja il inchisese Laura.

Nu l-am inchis eu

Bazar pentru Robi

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Pe vremea cand aveam si eu dilemele astea, am deschis un subiect asemanator. Am citit acum putin din el si m-a amuzat zelul cu care am sters "fraza incriminata". Intre timp am aflat ca fiul meu adora personajele negative, ca savureaza cand sunt pedepsite si ca povestile fara aceste personaje sunt cam searbede.
Mi se par de evitat doar lucrurile sangeroase si f violente, in rest- copilul nu numai ca nu isi pune frana fanteziei, dar invata din povesti cum e, de fapt, viata, acea latura care inca nu ii e accesibila in totalitate, protejat fiind de familie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Sambata asta pe un post tv este Nemo(desenul).Fiul meu,care mai are un pic si face 9 ani mi-a zis ca s-ar uita,insa nu-i place inceputul,cand acesta isi pierde mama si fratele.Eu nu am vazut filmul,doar promo-ul.Acesta este rezultatul cosmetizarilor.Nu faceti ca mine!

Mergi la inceput