Moaste de Sfinti Ortodocsi - filmulet

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carli1617 spune:

Draga Kariguld,

un raspuns foarte frumos l-a dat Marilena pe pagina anterioara:

"noi nu ne inchinam la "morti ca toti mortii", ci cinstim ramasitele pamantesti, nestricacioase si bine-mirositoare ale unor sfinti iubiti de Dumnezeu care in timpul vietii si dupa moarte s-au invrednicit de multe daruri de la Dumnezeu, precum vindecarea de boli, harisma inainte vederii cu Duhul etc., si au avut un important rol in viata bisericii drept-maritoare, in statornicirea Harului si in mantuirea poporului lui Hristos din anumite zone ale lumii crestine sau minoritar crestine. De asemenea, preacinstim pe Nascatoarea de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria si ne rugam ei, cinstim semnul Sfintei Cruci, ca semn binecuvantat prin scumpul sange al Mantuitorului Hristos - avand putere harica, si cinstim deasemenea sfintele icoane ca simboluri religioase si scene de marturie ale momentelor celor mai importante din viata si activitatea Mantuitorului Hristos si ale sfintilor Sai, simboluri pe care le consideram purtatoare de Har. Toate astea, pentru ca Il iubim pe Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant si pe toti cei bineplacuti Lui.

La raspunsul ei nu stiu ce as mai putea adauga pentru ca exact asa gandesc si cred si eu.
Insist sa iti spun si eu ca nu ne inchinam la ceva mort, ci la ceva foarte viu, pentru ca acei oameni sfinti sunt o dovada in plus ca Dumnezeu exista si ca daca facem ceea ce ne-a poruncit putem ajunge si noi sfinti ca El. Sfintii sunt dovada ca Iisus a invins moartea si a adus invierea nu la modul general, ci pentru fiecare om in parte si acest lucru ne face foarte fericiti pentru ca oricine nu crede in inviere nu poate fi decat un om deprimat de gandul sfarsitului existentei pamantesti (oricate impliniri ar avea pe pamant).

Asadar, ne inchinam la moastele sfintilor cu speranta ca si noi ne vom invrednici de mantuire: daca ei au putut, trebuie sa indraznim si noi cu ajutorul lui Dumnezeu!

Mai ramane de clarificat un singur lucru: cum ne dam seama ca acelea sunt moaste ale unui sfant? Pai sunt niste criterii pe care ramasitele pamantesti ale unui om trebuie sa le indeplineasca pentru ca acela sa fie canonizat (considerat sfant de Biserica Ortodoxa):
1. sfintenia vietii sfantului respectiv (daca este cunoscut)
2. minunile care se intampla celor care se roaga la moaste
3. moastele sunt bine mirositoare

Aici avem definitia canonizarii
"Prin canonizare, in Biserica Ortodoxa se intelege inscrierea sau asezarea cuiva in canonul sau catalogul sfintilor ca o forma de recunoastere a sfinteniei unei persoane de catre autoritatea bisericeasca. Canonizarea nu este o imitare a practicii pagane antice prin care eroii erau considerati zei, ci prin ea Dumnezeu ii rasplateste pe cei care au dus o viata sfanta, devenind modele pentru crestini si mijlocitori catre Dumnezeu ca unii care au trait ca si noi in lume." (Pr. V. Goreanu in http://www.crestinortodox.ro/Canonizarea_Sfintilor_in_Biserica_Ortodoxa-53-21909.html)

Pentru a trece la canonizarea unui sfant, Biserica trebuie sa urmareasca urmatoarele conditii:

"- Ortodoxia neindoielnica a credintei celui cercetat, ortodoxie pastrata pana la moarte, in tot timpul vietii.

- Preaslavirea lui de catre Domnul, cel putin printr-unul din urmatoarele daruri sau puteri:

-puterea de a suferi moartea martirica pentru dreapta credinta;

-puterea de a infrunta orice primejdii sau suplicii pentru marturisirea dreptei credinte, pana la moarte;

-puterea de a-si inchina viata celei mai desavarsite trairi morale si religioase;

-puterea de a savarsi minuni in viata sau dupa moarte;

-puterea de a apara si a sluji cu devotament eroic credinta si Biserica Ortodoxa.

Raspandirea miresmei de sfintenie dupa moartea lui si confirmarea acesteia prin cultul spontan pe care il acorda poporul credincios, numarandu-1 in randul sfintilor. Cultul acesta poate fi organizat sau difuz, manifestandu-se printr-o cinstire simpla, prin faima sau numele de sfant. De la indeplinirea acestei conditii, pot face exceptie numai mucenicii dreptei credinte" (Pr. Goreanu in acelasi loc).

Dumnezeu sa ne ajute sa intelegem si sa credem in Invierea Lui si in chemarea pe care ne-a adresat-o fiecaruia:
"Fiti, dar, desavarsiti, precum Tatal Cel ceresc desavarsit este" (Matei 5, 48). Cuvantul grecesc care desemneaza desavarsire, perfectiunea, avea in vechime si sensul de "sfant, sfintit, sacru". (Pr. Stan, in http://www.crestinortodox.ro/Sfinti_si_sfintenie_in_ortodoxie-254-13450.html)

Cu mult drag,
Carli

Edit:
Cine vrea poate sa descarce filmul "Ostrov (Insula)" (regia Pavel Lungin, Rusia, 2006), un film de arta, extraordinar, despre cum devine un om - sfant si ce poate face un sfant cu Harul lui Dumnezeu:

http://www.misiune-ortodoxa.ro/download.php?view.331

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Multumesc pentru film Carla! Doamne ajuta!

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Si eu care nu intelegeam de ce-o fi fost declarat Stefan cel Mare - sfant!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

anya, multumesc pentru raspuns. apreciez ca tia-i facut timp sa scri un mesaj mai lung!
tot respectul pentru parerea ta!

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

quote:
Originally posted by kariguld

ptiu drake!!!! mai sa fie!!!!
har mie ca nu ma sperii cu una cu doua, dar la noapte....nush ce voi visa!
eu am o mare nedumerire.....FOARTE
cum poate un om inteligent, luminat, cu ceva minte si judecata in cap, din secolul 21 sa se inchine la ceva mort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! e ILOGIC!!!!! fara sens!!!!
larissa, poate ar trebui sa citesti Biblia mai mult, sa vezi ce spune acolo, care e adevarata inchinare!!!!!! foarte sincer iti spun!!!!

Kari

Kariguld, de cate ori sa repet? Asta a fost mesajul tau de intrare pe acest topic. Nu m-ai jignit pe mine....ar fi fost bine sa fie asa! Dar ai jignit Sfintii pe care eu ii cinstesc si iubesc. Ai dat cu noroi in ceva ce mie mi-e drag.

Am deschis subiectul asta atunci cu lacrimi in ochi, atat de mult m-a impresionat filmuletul si ceea ce citisem inainte despre un alt sfant. Era o bucurie a sufletului meu in care tu si nu numai tu ai intrat apoi cu bocancii!

Si ti s-a raspuns de atatea ori. S-au dat link-uri, postari...daca la sufletul tau nu ajunge nimic nu e vina noastra. Sau nu numai a noastra. Roaga-te Bunului Dumnezeu sa te ajute sa intelegi daca vrei cu adevarat asta!

Mai tine minte un lucru nimeni nu se intelege cu nimeni decat in Duh Sfant.
Citeste inca o data postarea ta. Cu toata sinceritatea...ce simti? Seamana cu ultimul tau mesaj? Nu cred! Bine ar fi ca mesajele tale urmatoare sa semene cu ultimul. E un mare pas inainte.
Carla, minunat filmul....il stiu mai demult! Pacat ca nu exista mai multe filme ortodoxe!
Last edit: ultimul mai bine zis la peniultimul mesaj ma referam ca ai mai postat ceva intre timp!

Doamne ajuta!

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Stefan cel Mare a fost canonizat datorita contributiei sale la pastrarea credintei ortodoxe in vremuri de invazie otomana si la sporirea numarului bisericilor si manastirilor. Unui om care inchina fiecare batalie voii lui Dumnezeu si ridica o biserica sau manastire cu prilejul fiecarei victorii, practicand de asemenea Taina Spovedaniei pentru pacatele personale, i se cuvine o cinstire aparte, Mai cu seama Biserica Ortodoxa Romana datoreaza mult domnitorului Stefan: peste 40 de lacasuri de cult, biserici si manastiri, toate podoabe nepretuite ale patrimoniului national. Nu mai vorbesc de cinstea pe care noi romanii ar trebui sa o dam acestui domnitor pentru o viata pusa in slujba apararii patriei...
Mai multe detalii:
http://www.crestinism-ortodox.ro/html/10/10e_stefan_voda_cel_mare.html
http://www.chiazna.ro/Stefan-cel-Mare.php

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Am zis ca nu mai intru,da` ce sa fac,pacatoasa is,ma ispiteste ...subiectul.

Citatul asta"Asadar, ne inchinam la moastele sfintilor cu speranta ca si noi ne vom invrednici de mantuire: daca ei au putut, trebuie sa indraznim si noi cu ajutorul lui Dumnezeu!"

mi-a atras atentia .

Parca crestinii sunt siguri de mantuire,adica eu asa am inteles ,ca Isus v-a mantuit/rascumparat prin singele lui varsat pe cruce.
Asadar de ce trebuie sa "indrazniti".

eu cred ca sfintii aia au reusit prin credinta curata si rugaciune inchinata lui Dumnezeu,nu altor "sfinti".

Oricum,cu ocazia asta mi-am amintit o "vorba".Toate religiile vor sa te atraga zicind ca daca te convertesti la "..." intri in Rai.
Curios,nici o religie nu-ti garanteaza Iadul,toate vorbesc de mantuire.cu o singura exceptie

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas

www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Amira scolarita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

quote:
Originally posted by anya

Si eu care nu intelegeam de ce-o fi fost declarat Stefan cel Mare - sfant!

Anya

Este aici o predica audio a parintelui Gheorghe Anitulesei, despre Stefan cel Mare.

Pr. Gheorghe Anitulesei/Pr. Gheorghe - Predica Stefan cel Mare.mp3

E mai bine sa o descarcati de acolo, on-line nu se aude f bine!

Doamne ajuta!

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

noi nu ne inchinam la "morti ca toti mortii", ci cinstim ramasitele pamantesti, nestricacioase si bine-mirositoare ale unor sfinti iubiti de Dumnezeu care in timpul vietii si dupa moarte s-au invrednicit de multe daruri de la Dumnezeu,

Sa inteleg de aici ca ortodocsii,sau alti crestini au un alt mod ,special,de inchinat la mortii aia de-a devaratelea?
Daca ar fi vorba doar de cinstit,mi s-ar parea acceptabil,dar cind te inchini sfintului nush care pt,sanatate,altuia pt. bunastare ...etc,(ca sa nu mai zic de omorurile ce se isca ca sa le atinga "osemintele")atunci cind ii consideri clar,mijlocitor intre tine si Dumnezeu,mie mi se pare ca nu mai e vorba doar de o simpla cinstire.Este exact ca idolatria,cind se inchinau "idolilor mai mici" ca sa mijloceasca pe linga cel "mare".
In plus,cine a zis ca sfintii aia au fost inverdniciti cu multe daruri dupa moarte??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eugcem spune:

quote:
Originally posted by hannen

Am zis ca nu mai intru,da` ce sa fac,pacatoasa is,ma ispiteste ...subiectul.

Citatul asta"Asadar, ne inchinam la moastele sfintilor cu speranta ca si noi ne vom invrednici de mantuire: daca ei au putut, trebuie sa indraznim si noi cu ajutorul lui Dumnezeu!"

mi-a atras atentia .

Parca crestinii sunt siguri de mantuire,adica eu asa am inteles ,ca Isus v-a mantuit/rascumparat prin singele lui varsat pe cruce.
Asadar de ce trebuie sa "indrazniti".

eu cred ca sfintii aia au reusit prin credinta curata si rugaciune inchinata lui Dumnezeu,nu altor "sfinti".

Oricum,cu ocazia asta mi-am amintit o "vorba".Toate religiile vor sa te atraga zicind ca daca te convertesti la "..." intri in Rai.
Curios,nici o religie nu-ti garanteaza Iadul,toate vorbesc de mantuire.cu o singura exceptie

Faptul ca esti crestin-ortodox nu iti garanteaza mantuirea si asta se bazeaza pe mai multe pilde din Noul Testament ( de exemplu cea a judecatii de apoi in care spune ca Dumnezeu ne va judeca dupa dragostea fata de ceilalti). Exista intr-adevar grupari crestine care afirma ca e suficient sa crezi in Hristos si te mantuiesti, insa ortodoxia nu este printre ele.

Eugenia si Nicolae mic (18 iulie 2006)

Mergi la inceput