Moaste de Sfinti Ortodocsi - filmulet

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

larissa, nu numai eu am fost indignata de acel link, au fost si altii care si-au exprimat aceeasi parere ca a mea!
eu, iti respect credinta si parcticile tale, dar respecta-ma si tu pe mine. eu nu ma pot inchina la ceea ce te inchini tu! si nici altii... si altii nu pot!
Doamne, nu-mi vine sa cred.... regret, dar nu am intrat cu bocancii.

la sufletul meu a ajuns Dumnezeu, numai Lui ma inchin si ii dedic rugaciunile mele, faptele mele, viata mea. am fost la un pas de moarte de doua ori, o data m-am inecat in Marea Mediterana, am fost scoasa din apa fara suflare, mi s-a u acordat ingrijiri si nu stiu de ce mi-am revenit! Dumnezeu a facut ca viata sa revina in trupul meu, El ma lasat familiei mele, mi-a dat viata, iar eu pentru asta ii multumesc zilnic si ii dau inchinarea mea, LUI! a doua oara, care a fost de fapt prima oara, acum multi ani, am avut un accident de masina, in Canada, langa Vancover. era noapte si mergeam catre casa, singura in masina. deodata am auzit o bufnitura cumplita si masina mea in secundele urmatoare s-a facut zob, a fost de nerecuperat. eu eram inca in scaun, cu centura si airbagul in fata, sub o alta masina mare, un troc (un fel de tir), dar in viata!!!! rezervorul acelei masini s-a spart si curgea benzina pe mine, pe masina mea, eram intr-un real pericol de explozie...dar salvarea a venit imediat si am fost scoasa de acolo...dusa la spital si, in mod miraculos nu aveam rani grave, doar doua fracturi usoare la picior si la mana. cei care au venit cu salvarea au desfasurat sacul mortului, caci acolo salvarile au astfel de dotari, nu credea numeni ca mai traiesc! dupa ce am iesit din spital, la cateva zile, am mers pe strada, la magazin, si undeva am auzit niste cantece, dintr-o cladire, am intrat acolo si pe un perete sus scria asa "aici este casa lui Dumnezeu!', eu am ramas pe prag si ma rugam in gand , multumeam lui Dumnezeu ca am scapat cu viata din acel accident. o femeie, s-a ridicat in picioare, a venit spre mine si mi-a spus urmatoarele cuvinte (in engleza):"toata viata ta sa te inchini lui Dumnezeu si numai Lui sa-i slujesti, caci doar El te-a scapat din moarte"
mai tarziu, peste cateva zile am aflat, era o biserica anglicana!

de atunci, inchinarea mea este adresata lui Dumnezeu, in rugacine, in vorbe, in fapte..... eu stiu de ce ma inchin, stiu ca nu am nevoie de intermediari intre mine si Dumnezeu, si nici Dumnezeu nu are nevoie de "moaste sfinte" care sa mijloceasca pentru mine, pot da explicatii logice oricui, accept ca sunt si oameni care nu ma inteleg, nu sunt de acord cu mine, dar ii respect!!!!! acum ma intelegi, de ce nu pot sa inteleg, un om care e crestin si crede in Dumnezeu si il slujeste pe El, se mai inchina si la moaste?
dar, inca odata nu am nimik cu nimeni care face aceste practici!!!!

.daca la sufletul tau nu ajunge nimic nu e vina noastra. aici ma judeci gresit, cum spuneam si in postarea anterioara, nu ne cunoastem, cum putem face afirmatii pentru care nu avem dovezi.....

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Si apoi atunci despre ce "mantuire" este vorba?

Si ca sa nu fiu acuzata ca isc scandal,intreb si eu,pt ca la rindu-mi am fost intrebata in desele "discutii" despre Islam,daca "un musulman are garantia de mantuire" (intrebare insotita cu "fetele" de rigoare,ca vai saracii de ei ,n-au nici macar garantia mantuirii)

Acum pot sa zic asa,toate religiile garanteaza Raiul,numai Islamul garanteaza Iadul.Da,da,ati citit bine.](discutii pe tema putem purta in alt topic,ca sa nu deranjam)

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas

www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Amira scolarita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

quote:
Originally posted by kariguld

larissa, nu numai eu am fost indignata de acel link, au fost si altii care si-au exprimat aceeasi parere ca a mea!
eu, iti respect credinta si parcticile tale, dar respecta-ma si tu pe mine. eu nu ma pot inchina la ceea ce te inchini tu! si nici altii... si altii nu pot!

la sufletul meu a ajuns Dumnezeu, numai Lui ma inchin si ii dedic rugaciunile mele, faptele mele, viata mea. am fost la un pas de moarte de doua ori, o data m-am inecat in Marea Mediterana, am fost scoasa din apa fara suflare, mi s-a u acordat ingrijiri si nu stiu de ce mi-am revenit! Dumnezeu a facut ca viata sa revina in trupul meu, El ma lasat familiei mele, mi-a dat viata, iar eu pentru asta ii multumesc zilnic si ii dau inchinarea mea, LUI! a doua oara, care a fost de fapt prima oara, acum multi ani, am avut un accident de masina, in Canada, langa Vancover. era noapte si mergeam catre casa, singura in masina. deodata am auzit o bufnitura cumplita si masina mea in secundele urmatoare s-a facut zob, a fost de nerecuperat. eu eram inca in scaun, cu centura si airbagul in fata, sub o alta masina mare, un troc (un fel de tir), dar in viata!!!! rezervorul acelei masini s-a spart si curgea benzina pe mine, pe masina mea, eram intr-un real pericol de explozie...dar salvarea a venit imediat si am fost scoasa de acolo...dusa la spital si, in mod miraculos nu aveam rani grave, doar doua fracturi usoare la picior si la mana. cei care au venit cu salvarea au desfasurat sacul mortului, caci acolo salvarile au astfel de dotari, nu credea numeni ca mai traiesc! dupa ce am iesit din spital, la cateva zile, am mers pe strada, la magazin, si undeva am auzit niste cantece, dintr-o cladire, am intrat acolo si pe un perete sus scria asa "aici este casa lui Dumnezeu!', eu am ramas pe prag si ma rugam in gand , multumeam lui Dumnezeu ca am scapat cu viata din acel accident. o femeie, s-a ridicat in picioare, a venit spre mine si mi-a spus urmatoarele cuvinte (in engleza):"toata viata ta sa te inchini lui Dumnezeu si numai Lui sa-i slujesti, caci doar El te-a scapat din moarte"
mai tarziu, peste cateva zile am aflat, era o biserica anglicana!

de atunci, inchinarea mea este adresata lui Dumnezeu, in rugacine, in vorbe, in fapte..... eu stiu de ce ma inchin, stiu ca nu am nevoie de intermediari intre mine si Dumnezeu, si nici Dumnezeu nu are nevoie de "moaste sfinte" care sa mijloceasca pentru mine, pot da explicatii logice oricui, accept ca sunt si oameni care nu ma inteleg, nu sunt de acord cu mine, dar ii respect!!!!! acum ma intelegi, de ce nu pot sa inteleg, un om care e crestin si crede in Dumnezeu si il slujeste pe El, se mai inchina si la moaste?
dar, inca odata nu am nimik cu nimeni care face aceste practici!!!!

.daca la sufletul tau nu ajunge nimic nu e vina noastra. aici ma judeci gresit, cum spuneam si in postarea anterioara, nu ne cunoastem, cum putem face afirmatii pentru care nu avem dovezi.....

Kari

Kari, nu stiu de unde le scoti. Sincer! Cand ti-am cerut eu sau macar ti-am sugerat sa te inchini moastelor? De asta am si scris in titlu ca e subiect ortodox! Faci parte din biserica anglicana, foarte bine, n-am nimic impotriva. Poti sa te inchini cui vrei tu. In veci nu o sa comentez asta si nici nu am comentat in vreun fel pana acum. Pur si simplu nu ma intereseaza! Nici macar nu sunt curioasa!
Daca stiai ca te indigneaza si te oripileaza moastele ortodoxe trebuia sa inchizi filmuletul, puteai nici sa nu il deschizi!
Hai sa incheiem discutia aici!

hannen, Toti ortodocsii mor cu nadejde de mantuire nicidecum cu certitudinea ei! Scopul vietii omului in viziune ortodoxa este dobandirea mantuirii! Traim ca sa ne castigam mantuirea...ca nu mereu reusim sa facem asta e o tristete si o durere a fiecaruia dintre noi! Nadajduim insa mereu sa punem inceput bun!

Doamne ajuta!

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!

Mergi la inceput

larissa...............
eu nu stiu sincer ce sa mai cred...????!!! am spus eu ca mi-ai sugerat TU sa ma inchin la moaste????
cand am spus eu asta????
sau ti-am spus ca fac parte din biserica anglicana???? am afirmat asa ceva????
am facut o marturisire, crezand ca vei intelege punctul meu de vedere, dar se vede ca nu am cu cine....
am foarte multa intelegere si toleranta, dar eu nu primesc deloc.

sunt foarte uimita de atitudinea ta!!!!!! caci ti-am vb in spiritul celei mai bune intelegeri si vad ca tu nu pricepi!!!

la modul concret si real, acuma pot spune ca tu chiar ai ceva cu mine ca persoana, si incalci flagrant regulamenutl!!!

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by hannen

Am zis ca nu mai intru,da` ce sa fac,pacatoasa is,ma ispiteste ...subiectul.

Citatul asta"Asadar, ne inchinam la moastele sfintilor cu speranta ca si noi ne vom invrednici de mantuire: daca ei au putut, trebuie sa indraznim si noi cu ajutorul lui Dumnezeu!"

mi-a atras atentia .

Parca crestinii sunt siguri de mantuire,adica eu asa am inteles ,ca Isus v-a mantuit/rascumparat prin singele lui varsat pe cruce.
Asadar de ce trebuie sa "indrazniti".

eu cred ca sfintii aia au reusit prin credinta curata si rugaciune inchinata lui Dumnezeu,nu altor "sfinti".

Oricum,cu ocazia asta mi-am amintit o "vorba".Toate religiile vor sa te atraga zicind ca daca te convertesti la "..." intri in Rai.
Curios,nici o religie nu-ti garanteaza Iadul,toate vorbesc de mantuire.cu o singura exceptie

Uite Hannen, iar ai inteles ori gresit ori prea superficial. Ortodocsii nu se cred deja mantuiti asa cum spui tu ca stii. Dimpotriva: consideram ca prin Jertfa Sa pe cruce, Mantuitorul Hristos a dat omului posibilitatea de a scapa de pedeapsa iadului prin impacarea cu Dumnezeu, i-a dat omului posibilitatea de a putea dobandi o mantuire proprie prin iertarea pacatului originar si prin biruinta Sa asupra mortii ca plata a pacatului. De aici, prin pazirea poruncilor si prin propriile fapte de iubire, ne straduim si noi sa castigam Raiul. Cat de mult sau putin vom reusi, vom vedea fiecare dupa moarte. Si sa stii ca Sfintii nu au nesocotit niciodata puterea de rugaciune sau ajutor a altor Sfinti si mai cu seama a Maicii Domnului. Si daca ei nu au facut asta, noi cum sa indraznim?
Si ca sa nu uit: biserica ortodoxa nu face prozelitism, nu ne intereseaza sa atragem adepti noi pentru ca nu avem de nici o culoare o problema de ordin numeric. Doar ne bucuram cand oile ratacite se intorc la Hristos...
E destul de dificil sa intelegi sau sa stii prea mult, odata ce nefiind ortodoxa nu ai nici informatii despre asta.

Acum general vorbind , cred ca se pot adresa intrebari si fara a ne ironiza unii pe altii, nu stiu daca are cineva ceva de impartit cu altcineva, dar am impresia ca "intrebarile" insotite de apelative de tot felul sau ironii ca sa nu spun mai mult, au scopul de a initia noi certuri si jigniri, nicidecum de a primi vreun presupus raspuns la o dilema religioasa. Prin urmare Larisa, te rog mult, nu mai raspunde, sa nu ajunga acest topic la ZZ. Lasa-i pe altii sa se certe acolo!

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larissa_79 spune:

quote:
Originally posted by kariguld

Kari

Pai uite aici imi zici sa te respect si sa te inteleg ca tu nu te inchini la moaste! Te-am intrebat eu daca te inchini? Ma intereseaza pe mine asta? Am deschis eu subiectul pentru cei ce nu se inchina la moaste? NU! De cate ori sa repet! Am deschis subiectul pentru cei ce se inchina si slavesc Sfintele Moaste..daca tu care nu le cinstesti ti-ai bagat nasul pe subiectul asta e strict problema ta!
Pentru simplul motiv ca nu m-am adresat celor ce nu se inchina la moaste...nu ma intereseaza ce crezi tu despre asta. Si punct!

Stii cum e asta. Adica eu deschid un subiect cu titlul de ex " pentru cei ce vad ca iarba e verde" si vii tu si zici " dar eu o vad neagra". Asa si....e on-topic asta? Discutam despre iarba verde, vrei sa discuti despre cea neagra fa un alt topic. Inteles?
Dar te rog....hai sa oprim discutia aici ca nu are nici un sens si nu foloseste nimanui.

Larisa si Alexia (13 iulie 2006)

http://www.flickr.com/photos/32393475@N00/

www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by hannen

noi nu ne inchinam la "morti ca toti mortii", ci cinstim ramasitele pamantesti, nestricacioase si bine-mirositoare ale unor sfinti iubiti de Dumnezeu care in timpul vietii si dupa moarte s-au invrednicit de multe daruri de la Dumnezeu,

Sa inteleg de aici ca ortodocsii,sau alti crestini au un alt mod ,special,de inchinat la mortii aia de-a devaratelea?
Daca ar fi vorba doar de cinstit,mi s-ar parea acceptabil,dar cind te inchini sfintului nush care pt,sanatate,altuia pt. bunastare ...etc,(ca sa nu mai zic de omorurile ce se isca ca sa le atinga "osemintele")atunci cind ii consideri clar,mijlocitor intre tine si Dumnezeu,mie mi se pare ca nu mai e vorba doar de o simpla cinstire.Este exact ca idolatria,cind se inchinau "idolilor mai mici" ca sa mijloceasca pe linga cel "mare".
In plus,cine a zis ca sfintii aia au fost inverdniciti cu multe daruri dupa moarte??

Hannen mamica de trei printzese

Trecand peste faptul ca pari a te distra de minune, cu gura pana la urechi, probabil ca felul in care cinstim noi sfintii a ajuns motiv de batjocura , trecand peste toate astea, iti mai aduc o lamurire:
idolatria presupune inlocuirea lui Dumnezeu cu orice altceva si cinstirea acelui lucru ca si cum ar fi Dumnezeu. Nu stiu unde ai inteles tu asta in cultul ortodox. Ca tot vorbeam despre moaste, intra intai pe linkurile care s-au postat ca sa intelegi de ce daruri a invrednicit Dumnezeu pe acei sfinti.
Cinstirea inseamna la ortodocsi: venerare, sarutare, atingere manata de evlavie si dragoste fata de sfantul respectiv, inchinare cu semnul Sfintei Cruci. Si nu se inlocuieste Dumnezeu cu sfintii niciodata; ne rugam intai lui Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, apoi pentru rugaciuni catre Dumnezeu ne rugam Maicii Domnului si sfintilor. Insa tot de Dumnezeu depinde daca doreste sa asculte rugaciunile sfintilor si sa ne implineasca cererile...

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput

measjul acesta nu e adresat nimanui in mod direct, ci este pentru toata lumea, asa ca va rog nu-l luati personal!!!

maturitatea unui crestin, de orice denumire!, presupune si o anumita capacitate de dialog, de reflectie, de intelegere a altor puncte de vedere, de toleranta, de modestie chiar, pentruca un credincios este mai constient decat oricine altcineva de cat de putine lucruri stim si cat de greu este sa gaseasca un sens autentic in viata!

un anumit simbol religios,( moaste, icoane, etc) este incarcat cu un mesaj doar pentru credinciosii respectivului cult! asa cum pentru un credincios al acelei religii, simbolul religios semnifica ceva pozitiv, pe de-o parte; pe de alta parte, e straniu sa sustina cineva, ca pentru altii, acel simbol, este complet lipsit de semnificatie!!!
un mesaj cald si pozitiv pentru unii, poate sa se transforme intr-unul agresiv si amenintator pentru altii!!! icoanele, mostele, pot zambi unui credincios ortodox, dar, atunci cand nu este intr-un spatiu adecvat,poate in acelasi timp sa inspaimante sau sa irite un neortodox sau un necrestin! iar iritarea este in egala masura legitima precum incantarea!!!! nu pentru toata lumea icoanele sau moastele ortodoxe sunt asociate cu tot ceea ce este mai bun si mai respectabil pe lume, poate ca dimpotriva....

Kari

Mergi la inceput

am uitat ceva....
e greu sa ne mentinem pe drumul catre bunatate si intelepciune care trece obilgatoriu prin punctul, in care il intelegem si respectam chiar si pe acela ale carui opinii, valori si comportament in viata sa, contravin celor mai profunde convingeri ale noastre!!!!

o inchinare adevarata, e primita atunci cand e insotita si de o anumita discretie! iar rezultatul inchinarii, te aduce la maturitatea de a aborda transant, deschis si sincer orice subiect, de a raspunde intrebarilor puse de alti crestini sau necrestini, intr-o maniera rationala si decenta!

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

kari,ceea ce ai scris in ultimele doua mesaje este valabil pt. toata lumea(ma includ) nu numai pt. crestini.
Dar noi suntem "doar" oameni,departe de a fi perfecti,numai Dumnezeu este perfect asa ca orice "greseala" eu o pun pe seama acestui fapt(suntem oameni,suntem supusi greselii) nicidecum ca asa ne invata religiile noastre(oricare ar fi ele) cu toate ca noi,musulmanii am fost si suntem acuzati ca religia ne invata numai de rau

Marilena,oof,nu ,nu rideam de nimeni ,eram chiar f. serioasa dar punind cite un zimbet vroiam sa destind atmosfera...

Mie asta Cinstirea inseamna la ortodocsi: venerare, sarutare, atingere manata de evlavie si dragoste fata de sfantul respectiv, inchinare cu semnul Sfintei Cruci. si asta Si nu se inlocuieste Dumnezeu cu sfintii niciodata; ne rugam intai lui Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, apoi pentru rugaciuni catre Dumnezeu ne rugam Maicii Domnului si sfintilor. Insa tot de Dumnezeu depinde daca doreste sa asculte rugaciunile sfintilor si sa ne implineasca cererile...
nu mi se par in regula pt. un monoteist.
Ce inseamna ca "ne rugam intai lui,apoi pt. rugaciuni catre Dumnezeu ne rugam Maicii si Sfintilor"?
Cum arata rugaciunea catre Dumnezeu si cum arata cea catre sfinti ?Si de ce Sfintii sau Maica Domnului trebuie sa fie cei care ies la inaintare cu rugi pt. voi ?
Chiar nimic din pildele VT nu da de gindit,chiar nimic nu indica faptul ca Dumnezeu uraste cind robul Lui nu i se adreseaza direct si nu-L venereaza decit pe EL ,ci venereaza moaste,cruci ,cind nu i se roaga Lui, ci sfintilor pt. ca ei sa se roage pt. el(robul)?

Referitor la primul mesaj ,cel cu mantuirea.
Nu sunt de acord cu ideea rascumpararii si nici cu cea a pacatului originar si asta nu din cauza ca vreau cearta,si nici nu vreau sa jignesc si nici nu folosesc apelative de nici un fel.
Aceste aspecte (venerarea mortilor,pacatul originar ,rascumpararea...)pot sa le argumentez asa:
1)In Biblie scrie clar ,ca nici un copil nu poarta pacatul parintelui,si nici un parinte nu poarta pacatul copilului etc.(Cu toate acestea crestinii au notiunea de "pacat originar" si "pacat din nush cite generatii")
In Coran scrie acelasi lucru,"nici un suflet nu va purta povara altui suflet" precum nici un suflet nu va raspunde pt. pacatele altuia si nu va mijloci la Dumnezeu pt. el.
Aceste doua "idei" expuse in cele doua carti ma fac pe mine sa cred ca acesta este adevarul ,nu exista pacat originar,deci nimeni nu e dator sa ne rascumpere de nimic din moment ce suntem responsabili pt. propriile fapte.
2)Sunt sigura ca in Biblie sunt date nenumarate exemple de idolatri ,ca Dumnezeu cere cu hotarire ca adorarea,venerarea si inchinarea sa fie numai ale Lui.
In Islam,mormintul trebuie sa fie drept,fara nici macar o movila deasupra exact din acest motiv pe care ortodocsii l-au gasit si-l invoaca,venerare,inchinare, sarutare si evlavie pt. cei morti.
Dumnezeu a vrut sa ne indeparteze de acest pacat ,stiind evident ca sunt si ca vor mai fi oameni care vor proceda asa .(vor merge la morminte si incet ,incet vor incepe sa vada in ele altceva decit un simplu mormint...)

Aceste lucruri care se aseamana in cele doua religii eu le consider adevarate ,si numai aceste lucruri le consider a fi de la Dumnezeu.In rest nu le vad decit ca inventii ale omului cu ajutorul celui rau.
Daca s-ar "scutura" crestinismul de toate practicile pagane,daca s-ar scoate din Biblie tot ce se vede clar ca nu este de la Dumnezeu,sunt sigura ca ar ramane o carte curata asa cum Dumnezeu a trimis-o,ideea in esential nediferind de cea a Islamului ,ca omul nu trebuie sa se inchine decit lui Dumnezeu,ca noi toti credem in viata de dupa moarte si noi toti asteptam judecata de apoi si ca toti speram ca vom fi iertati pt. "cele de voie si cele fara de voie"
avem atit de multe lucruri in comun,numai de ar exista putin interes s-ar intelege ca nimeni nu vrea raul nimanui.
Ca eu nu intru sa va jignesc,sa rid ,sa batjocuresc.
Chiar nu-mi pasa de Moaste,sincer,Dumnezeu sa-i odihneasca in pace ,ca au fost oameni cu bune ,cu rele,la fel ca noi toti.
De ce as ride de ei?Si de ce as ride de voi?
Ce bun mi-ar aduce?

In speranta ca m-ai inteles,

Mergi la inceput