UN SALARIU MEDIU PE UNITATE DACA AI NASCUT?
Raspunsuri - Pagina 7
Mirany spune:
quote:
Originally posted by bufi
Ce am mai gasit, cautand pe net:
se da un salariu mediu brut, pt ca nu se aplica nicio taxa si niciun impozit asupra acestui ajutor
ca nu se impoziteaza acest salariu bonus se incadreaza la categoria ajutoare, deci nu e un venit de natura salariala ...
ca aceasta prima se poate acorda pana ce copilul implineste 3 ani.
conform aceluiasi CCM la nivel national, pe o perioada de 6 sap din concediul pentru sarcina si lauzie angajatorul trebuie sa ne plateasca diferenta intre 85% si 100% din salariu
Termenul de depunere a cererii la societate este in max 3 ani de la nasterea copilulul. Aceasta suma este neimpozabila si face parte din categ chelt sociale.
Buna,
ma numesc Ana si e prima oara cand scriu pe acest forum. Am si eu o problema poate ma puteti ajuta cu raspunsuri. Lucrez la o firma (un SRL cu peste 100 de angajati ),de 3 ani de zile ). Avand peste 21 de angajati, normal ca exista si un reprezentant al salariatilor, si deci si un contract colectiv de munca (sau cel putin asa ar tb sa aibe). Mentionez ca sunt insarcinata si va rog, daca puteti sa ma lamuriti in legatura cu plata concediului de maternitate precum si a unui salar mediu pe societate la nastere, deoarece nu am reusit sa primesc un raspuns la intrebarile mele in cadrul acestei firme pana astazi, raspuns cara nu imi da certitudinea ca este unul real si nu unul pentru "necunoscatorii legii"…
Acum o luna jumatate i-am solicitat managerului de resurse umane (MRU) sa-mi trimita o copie a contractului colectiv de munca, dar de fiecare data a gasit o
scuza: ba ca nu-l are in format electronic, ba ca sunt prea multe foi
de trimis pe fax. Dupa 2 saptamani de asteptat am reusit sa "smulg" de
la el confirmarea ca este acelasi cu contractul colectiv de munca la
nivel national, asa ca i l-am trimis eu pe mail intrebandu-l daca articolele 51 si 66 din contractul colectiv de munca se aplica la firma si in plus l-am informat ca in conformitate cu art 42 din codul fiscal reiese ca nu se impoziteaza concediu de maternitate.
De atunci si pana astazi am tot asteptat un raspuns de la el. Cum de fiecare data
gasea explicatii: ca pana acum nu s-au dat aceste drepturi pentru ca nu
s-a stiut, ba ca d-ul MRU dinaintea lui a uitat sa actualizeze
contractul colectiv, ba ca trebuie renegociat cu patronatul, ba
ca e dus la Directia Muncii pentru inregistrare, am rugamintea de a ma lamuri dvs cu privire la faptul daca voi beneficia sau nu de aceste drepturi.
Mai jos atasez si mail-ul primit in decursul zilei de astazi:
RASPUNS
CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA A FOST INREGISTRAT LA
DIRECTIA DE MUNCA SI PROTECTIE SOCIALA BACAU CU NR.
............... , DAR NU CONTINE PREVEDERI DE COMPENSARE A
DIFERENTEI DE SALAR IN PERIOADA CONCEDIULUI DE
MATERNITATE.
ACEASTA PREVEDERE NU ESTE OBLIGATORIE
SI DEPINDE DE POSIBILITATILE FINANCIARE ALE FIECAREI SOCIETATI.
CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA DE LA S.C. ......... SRL ESTE LA NIVEL DE UNITATE SI RESPECTA CERINTELE MINIME DIN
C.C.M. LA NIVEL NATIONAL..
CE ATI VAZUT DUMNEAVOASTRA PE INTERNET
SUNT REGLEMENTARI LA NIVEL DE RAMURA PENTRU SINDICATELE AFILIATE LA MARILE
CARTELURI SINDICALE.
Mai trebuie mentionat si faptul ca acest contract a fost inregistrat in urma discutiilor avute cu persoana de la RU (probabil pt a "scapa" de amenda ) si culmea ulterior trimiterii foii de concediu medical obtinuta de la medicul de familie...
In atasament am pus si contractul colectiv de munca ce l-am trimis pe mail domnilor de la firma.
Am vazut ca s-a mai scris despre aceasta diferenta de 15% insa prea putin…..
Intrebarile mele:
1. ce se intelege prin “cerinte minime ale CCM-ului”;
2. deci salarul mediu pe firma este obligatoriu???
marius spune:
Fals. Compensarea este OBLIGATORIE pe o perioada ce nu poate fi mai mica de 6 saptamani conform art.66 alin. 2
ART. 66
(1) În cazul în care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Mirany spune:
quote:
Originally posted by marius
Fals. Compensarea este OBLIGATORIE pe o perioada ce nu poate fi mai mica de 6 saptamani conform art.66 alin. 2
ART. 66
(1) În cazul în care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Multumesc mult pentru raspuns. O idee ce ar tb sa fac? La cine ar tb sa ma adresez ITM sau Directia Muncii? (ca alta sansa nu am). Am solicitat copie dupa CCM si CIM de la RU, sper sa nu fiu nevoita sa mai astept 2 luni :)
madaluta spune:
Marius te rog, imi poti rapunde si mie intrebarii pe care ti-am adresato- zilele trecute?
adica:in Contractul colectiv de munca este precizat k mama beneficiaza de un salariu mediu pe unitate, dar in CCde munca la nivel de ramura de invatamant,art 36, alin 5(f) este precizat k un salariu de baza.
care din ele trebuie sa se aplice?
eu am primit un salariu de baza, dar multe alte coloege( dar de la alte scoli) au primit un salariu mediu pe unitate, cae este bineiteles cu mult mai mare decat salariul meu mediu.
Madalina+Darius Cristian (14.12.2006)+
Briana Amelia (08.05.2008)
marius spune:
Se aplica prevederile CCMN. S-ar aplica cele la nivel de ramura doar daca aceste prevederi ar fi superioare celor din CCMN. Dealtfel in CCMN se precizeaza foarte clar ca:
ART. 3
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
[...]
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul în care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Marius Pernes
Pagina legislativa
bufi spune:
Marius te rog mai ajuta-ne cu o informatie cu privire la cele 5 zile date pentru nasterea copilului, cf art. 61, lit c - CCMN 2007-2010.
Am inteles ca si mama si tatal copilului primesc aceste zile.
Am primit sfaturi de la diverse persoane ca este de preferat sa iei aceste zile inainte de a intra in prenatal, avand in vedere faptul ca perioada de prenatal si postnatal nu se poate intrerupe pt aceste zile.
Am urmatoarea situatie: eu nasc pe 01 august, din 01 iulie vreau sa intru in concediul aferent aferent acestui an + cele 5 zile si apoi in prenatal_postnatal.
Este ok?
Multumesc!
Bufi
Mirany spune:
nca o intrebare: am citit si asa zisul contract colectiv de munca semnat la nivel de firma ..Nu specifica nicaieri de acel salar si nici de acea compensare, iar raspunsul de la directorul general suna de genul "contractul nostru, nu cuprinde aceste drepturi ,conforme unor negocieri sindicale de pe la alte institutii....! pana acum nu a benificiat nimeni, de aceste drepturi , la noi in firma ! M-am interesat la mai multe firme mari din Bacau, dar nimeni nu a auzit de asa ceva ! Daca era o lege obligatorie, fii sigura ca exista si la noi ! Imi pare rau...!"... eu am adus foia de concediu medical pe 3 iunie si contractul e inregistrat pe 8 iunie. E posibil ca acest contract sa fie inferior celui la nivel national??
marius spune:
quote:
Originally posted by bufi
Marius te rog mai ajuta-ne cu o informatie cu privire la cele 5 zile date pentru nasterea copilului, cf art. 61, lit c - CCMN 2007-2010.
Am inteles ca si mama si tatal copilului primesc aceste zile.
Am primit sfaturi de la diverse persoane ca este de preferat sa iei aceste zile inainte de a intra in prenatal, avand in vedere faptul ca perioada de prenatal si postnatal nu se poate intrerupe pt aceste zile.
Am urmatoarea situatie: eu nasc pe 01 august, din 01 iulie vreau sa intru in concediul aferent aferent acestui an + cele 5 zile si apoi in prenatal_postnatal.
Este ok?
Multumesc!
Bufi
Nu este asa. CCMN a aparut inaintea ultimelor reglementari prividn concediul de maternitate. Practic vei intra in postnatal.
Marius Pernes
Pagina legislativa
marius spune:
quote:
Originally posted by Miranyquote:
Originally posted by marius
ART. 66
Marius Pernes
Pagina legislativa
Multumesc mult pentru raspuns. O idee ce ar tb sa fac? La cine ar tb sa ma adresez ITM sau Directia Muncii? (ca alta sansa nu am). Am solicitat copie dupa CCM si CIM de la RU, sper sa nu fiu nevoita sa mai astept 2 luni :)
ITM sau Directia Muncii e cam acelasi lucru. Da, la ITM serviciul juridic (asistenta).
Marius Pernes
Pagina legislativa
marius spune:
quote:
Originally posted by Mirany
nca o intrebare: am citit si asa zisul contract colectiv de munca semnat la nivel de firma ..Nu specifica nicaieri de acel salar si nici de acea compensare, iar raspunsul de la directorul general suna de genul "contractul nostru, nu cuprinde aceste drepturi ,conforme unor negocieri sindicale de pe la alte institutii....! pana acum nu a benificiat nimeni, de aceste drepturi , la noi in firma ! M-am interesat la mai multe firme mari din Bacau, dar nimeni nu a auzit de asa ceva ! Daca era o lege obligatorie, fii sigura ca exista si la noi ! Imi pare rau...!"... eu am adus foia de concediu medical pe 3 iunie si contractul e inregistrat pe 8 iunie. E posibil ca acest contract sa fie inferior celui la nivel national??
Chiar daca este inferior s-a specificat faptul ca se vor respecta prevederile minimale ale CCMN. Cat despre ceea ce a spus directorul sau cine o fi ca la ei nu s-a acordat .... bla bla.. bla tin sa precizez ca prevederile CCMN sunt OBLIGATORII pentru TOTI angajatorii cf. art. 2 ali. 1
ART. 2
(1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca prevazute de legislatia in vigoare, precum si cele convenite in procesul de negociere.
_
*) In sensul prezentului contract:
- termenul angajator desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
Asa ca nu tine explicatia lui. Ca nu sunt ei obsinuiti sa respecte legile, ca angajatii incep sa nu mai fie un grup de fraieri este altceva. So wake up! Sunt drepturile voastre!
Marius Pernes
Pagina legislativa