UN SALARIU MEDIU PE UNITATE DACA AI NASCUT?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by bufi

ca aceasta prima se poate acorda pana ce copilul implineste 3 ani.

conform aceluiasi CCM la nivel national, pe o perioada de 6 sap din concediul pentru sarcina si lauzie angajatorul trebuie sa ne plateasca diferenta intre 85% si 100% din salariu

Termenul de depunere a cererii la societate este in max 3 ani de la nasterea copilulul.

Atentie ca NU este de 3 ani termenul de prescriptie! Nu mai stiu cine si unde a scris, dar are dreptate: pentru drepturile care sunt prevazute doar in CCM, nu si in Codul Muncii, Codul Muncii prevede un termen de 6 LUNI pt solicitarea dreptului! Si eu m-am pacalit la inceput, dar incercati sa va incadrati in cele 6 luni, sa nu aveti suprize neplacute!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bitex75 spune:

Aveti grija pe cine intrebati de acest drept si nu va lasati pagubasi. Cind m-am dus la jurista Politehnicii din Bucuresti sa ii spun de acest drept prevazut in CCM 2007-2010 a zis ca "in UPB nu se acorda acest ajutor".
Am insistat si am aflat ca se da, dar ca sa nu fie astfel de "probleme" este mai bine ca cererea sa treaca pe la sindicat.
S-a rezolvat. Nu imediat ci la citeva luni de la depunerea cererii. Nu mai stiu exact cite... cererea am depus-o cred ca prin mai 2007 iar banii mi i-au dat cred ca prin octombrie sau chiar noiembrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dr_anca spune:

Am si eu o intrebare pentru fetele care se pricep. Eu lucrez la un SRL cabinet stomatologic mai precis si suntem 3 angajati, am vreo sansa sa primesc ceva in baza legii? Seful meu se bazeaza pe regula nu lucrezi nu primesti bani de aceea va intreb.
Poate lua sotul daca eu nu iau (desi sunt salariata) pentru ca la el sunt cateva sute de angajati?

Anca [graviduta] 34s cu Sara-Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sim_stoian spune:

Legat de natura ajutorului de nastere, in Codul Fiscal, art. 55, alin 4 zice asa:

(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, în întelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul
prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel
cum este prevazut în contractul de munca.

Trebuie sa se acorde un salariu mediu brut pe unitate sub forma ajutorului de nastere. Nu e venit salarial.

Sim, mami de Stefan (25.08.2007)
Pozele noastre le gasiti pe flickr in Contact list

Mergi la inceput

Anca, CCMN, spune f clar:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:
Originally posted by sim_stoian

Legat de natura ajutorului de nastere, in Codul Fiscal, art. 55, alin 4 zice asa:

(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, în întelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul
prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel
cum este prevazut în contractul de munca.

Trebuie sa se acorde un salariu mediu brut pe unitate sub forma ajutorului de nastere. Nu e venit salarial.

ATENTIE!

Sumele cuprinse in CCMN reprezentand un salariu mediu asa cum sunt denumite sunt suportate din fondul de salarii ale unitatii si NU reprezinta ajutoare banesti pentru nastere, in consecinta intra sub incidenta fiscala.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Marius, articolul din CCMN spune asa:

Art. 51. - În afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin două salarii medii lunare pe unitate;
b) dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, sotul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întretinerea salariatului.

Conform acestuia, salariul mediu platit la nastere se incadreaza in categoria ajutoarelor. Nu am gasit nici o referire la plata lui din fondul de salarii, de aceea il consider ca se incadreaza la veniturile nesalariale definite in Codul Fiscal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Sper sa ai dreptate. Am sa ma mai consult - sper sa nu uit.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Chiar te rog sa nu uiti. Cand mi-am primit ajutorul de nastere, cei de la firma asa mi l-au dat. Au interpretat Codul Fiscal la fel ca mine, dar poate nu e ok.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madaluta spune:

Marius, in Contractul colectiv de munca este precizat k mama beneficiaza de un salariu mediu pe unitate, dar in CCde munca la nivel de ramura de invatamant,art 36, alin 5(f) este precizat k un salariu de baza.
care din ele trebuie sa se aplice?

f) un salariu de baz#259; pl#259;tit de angajator mamei, pentru na#351;terea fiec#259;rui copil; dac#259; mama nu este salariat#259;, so#355;ul acesteia va beneficia de plata unui salariu de baz#259;. Acest ajutor se acord#259; inclusiv din venituri proprii.

Madalina+Darius Cristian (14.12.2006)+
Briana Amelia (08.05.2008)

Mergi la inceput