Testamentul
Raspunsuri - Pagina 2
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by asi
Eu vreau sa fiu incinerata.
Marilena incinerarea se face dupa slujba de inmormantare.
Mami de Razvan(07 martie 2004)
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Da, insa nici un preot canonic ortodox, ca sa specific, nu va oficia in veci slujba cuiva ca apoi a fie incinerat. De preoti caterisiti sau raspopiti ai auzit? Ei oficiaza la crematoriu. Nu am specificat mai sus aceste detalii crezand ca toata lumea stie ca asa zisa slujba de la crematoriu nu este una canonica, dar se pare ca nu toti cunosc.
In plus, nu am vizitat un crematoriu, insa sunt convinsa ca nu exista un paraclis acolo si cu siguranta trupul raposatului care va fi incinerat nu merge in biserica pentru ultimele rugaciuni. Acum...poate ca nu e foarte important aspectul o data ce se opteaza pt aceasta varianta.
Marilena
Blogul meu
Marilena12 spune:
Xenocid, n-ai sa vezi matale vreodata vreun ins pasibil si in drept sa devina moaste bine mirositoare si nestricacioase, sa admita sa fie incinerat. Si incinerat fara voia lui, s-au vazut cazuri cand Dumnezeu a mai salvat ceva oscioare sau particele, pentru buna luare aminte a unor pacatosi ca mine, spre propria mantuire (Amin!) spre slava Atotputernicului si pentru buna cinstire a sfantului.
Doamne ajuta!
Marilena
Blogul meu
asi spune:
Marilena nu toti suntem ortodocsi.
Cristina_C spune:
E insignifiant ce se intampla cu trupul nostru dupa moarte, e adevarat. Conteaza doar unde ajunge spiritul.
Din motive pur... estetice, as prefera sa nu mi se faca autopsie, sa nu mi se extraga organe (asta e, asa cum am venit, tot asa vreau sa si plec, o fi instinct de conservare sau chiar egoism, atunci - mea culpa!), nici arsa n-as vrea sa fiu, am doar minima pretentie sa fiu ingropata intr-un loc de veci pe care o sa mi-l cumpar la pensie dar intai am alte treburi, trebuie sa-mi iau casa aici, pe pamant.
Ce subiect sinistru. Credeam ca toti avem 30-40 de ani pe aici, nu?
pisigri spune:
eu nu ma incadrez in "standardele" de virsta de mai sus si la ora asta nici nu am luat vreo decizie inteleapta legata de ce vreau sa se intimple cu mine dupa moarte...
acum citiva ani, pe vremea adolescentei, stiam ca vreau sa fiu incinerata, iar cenusa mea sa fie raspindita de unde de pe un platou pe drumul varatec-sihla sihastrie. bine, inainte de asta am vrut sa fiu ingropata acolo, dar mi s-a explicat frumos si de multe ori ca nu se poate asa ceva...
in primul rind as vrea sa ma misc odata sa aflu cum se poate sa imi "garantez" ca organele mele, la o adica, vor putea salva alta viata. nu cred sa imi trebuiasca acolo unde ma duc, si nu cred ca Doamne-Doamne ar avea ceva impotriva acestui plan.
din multe motive care tin de placerile si fobiile mele de zi cu zi, as prefera sa fiu incinerata. am mai spus, desi am fost botezata crestin ortodox si respect sarbatorile religiei in care m-am nascut, cu biserica nu am o relatie prea...friendly. prefer "drumul direct" care este, nu-i asa, cel mai scurt. in plus, fara a vrea sa intru in discutii filosofice sau in dispute religioase (NU VREAU, ati auzit toata lumea, da?), banuiesc ca Doamne-Doamne ne va completa fisa de evaluare pe baza a ceva mai important decit de cite ori am fost la biserica pina acum...
problema cu incinerarea asta este ca...ok, tu ai murit, la ora aia "iti bagi picioarele" ce se intimpla cu trupul tau fizic. cred ca ai treburi mai importante decit asta. dar lasi in urma niste oameni, si asa indurerati, care cred ca ar prefera sa fie siguri ca respecta toate canoanele bisericii...ca de, cine stie daca totusi nu e musai sa le respecti ca sa mai ai o speranta la viata vesnica. de aceea, din dragoste si respect pentru cei pe care ii voi lasa in urma, nu voi alege in timpul vietii nimic altceva decit isi doresc ei sa aleaga pentru mine atunci cind nu voi mai fi
anya spune:
Uite nu prea m-am gandit la astea... si ma incadrez in "standardele". de varsta.
Cred ca de fapt imi e indiferent.Dupa moarte, daca ar fi cuiva de folos - mi-as da toate organele. Daca tot nu-mi mai trebuie, poate i-or fi altuia de folos .
Slujba...nu ma intereseaza (si nu explic de ce). Daca familia va vrea sa faca ceva...treaba lor. Cat despre cheluieli si deranj pt cei ramasi, as prefera varianta cea mai simpla - cred ca e crematoriul.
Si pana la urma si din punct de vedere sanitar mi se pare varianta cea mai ok (evident ca o bucata de carne in putrefactie nu e cel mai safe lucru, chiar daca e la 2 m in beton- ca acum nu se mai pune pamant sa te gaseasca viermii repede).
Cat despre slujba la biserica .. doar in Bucuresti am vazut sa fie bagat mortul in biserica. In Ardeal unde am eu neamurile slujba se face acasa, in strada/curtea bisericii se opreste putin coloana si mai zice popa ceva vre-o 5 minute si la groapa - ultima slujba.
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by asi
Marilena nu toti suntem ortodocsi.
Ai dreptate Asi, insa eu sunt ortodoxa si mi-am spus doar parerea mea, care eventual poate folosi cumva celor care au aceeasi credinta ca si mine despre cum trebuie tratate ramasitele noastre pamantesti.
Acum...poate in alte tari sau la alte culte se practica incinerarea fara probleme, insa in Romania si la ortodocsi...nu mi se pare a fi o buna idee. Dar revin, este numai parerea mea!
Marilena
Blogul meu
b.nica spune:
Ar fi interesant sa-si spuna parerea persoane care apartin unor credinte diferite.
Eu personal,daca organele mele ar putea sa fie de ajutor nu ma voi opune.
Mormantul este un loc ce face parte din ritualurile ortodoxe pe care le respect si sper ca le vor respecta si urmasii mei.
Sa ai un loc unde sa vii sa te reculegi si unde sa pui o floare si o lumanare aprinsa in memoria celui disparut, mi se pare evidenta respectului fata de stramosi.
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by b.nica
Ar fi interesant sa-si spuna parerea persoane care apartin unor credinte diferite.
Eu personal,daca organele mele ar putea sa fie de ajutor nu ma voi opune.
Mormantul este un loc ce face parte din ritualurile ortodoxe pe care le respect si sper ca le vor respecta si urmasii mei.
Sa ai un loc unde sa vii sa te reculegi si unde sa pui o floare si o lumanare aprinsa in memoria celui disparut, mi se pare evidenta respectului fata de stramosi.
B.nica
Marilena
Blogul meu
Lemoni spune:
Multumesc pt raspunsuri, inca nu sunt hotarita vad ca parerile sunt impartite deci ramine sa ma mai gandesc.
Da stiu ca e un subiect sinistru nu m-am gandit la asa ceva pana nu am avut formmularul in fatza , normal a spus ca pot sa fac testamentul si fara sa raspund la aceasta intrebare si sa adaug asta in timp . Desi am 40 de ani numai , nu stiu niciodata ce o se intimpla maine , viatza are de multe ori o intorsatura de nu iti vine sa crezi ,traiesc o astfel de experienta chiar acum . Ma intreb oare cati dintre noi avem asigurare de viatza sau de boala , oare ne-am gandit vreodata ca ni se poate intimpla noua?