"Mama, nu vorbi romaneste" !

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Mie mi e tare drag ca Raluca vorbeste romaneste! si vorbeste romana frumoasa fara cuvinte urate pe care nu are unde sa le auda.
Am inteles ca aici la UCLA se dau mai tarziu niste teste ptr copiii bilinguali si primesc certificate ca vorbesc/scriu si citesc si intr o alta limba decat engleza.

La Ralu la scoala sunt 39 de nationalitati si fiecare isi vede de treaba si limba lui dupa scoala.
Noi romana vorbim cand suntem pe playground dupa scoala. Asa cum face si chinezu' rusu' etc etc.
Nimeni nu se sifoneaza, poate ca asta i California!

Don't throw with stones if you live in a glass house.

corina mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns redi spune:

Azi a inceput gradinita.

Poate cer prea mult, poate e prea mic.......,
dar consider ca e datoria noastra , a parintilor ,sa il facem constient de radacinile sale , romanesti , cultivand , in acelasi timp, culturile tarilor in care ne petrecem viata.

Dupa cum am vazut intre raspunsurile voastre, putini isi pun cu adevarat intrebarile astea, sau putini au de a face cu problemele astea.
Subiectul e complex , nu se poate separa refuzul unui copil de cinci ani sa vorbeasca limba materna de rusinea pe care o simte, din motive necunoscute.

BAIATUL_MAMEI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alba spune:

Mult succes la gradinitza si sper din suflet ca aceasta faza sa fie una trecatoare

Alba,mami de
Darian Valeriu *17.09.1999
https://fotoalbum.web.de/gast/corinastella/Darian
&
Cassian Teodor *04.06.2005
https://fotoalbum.web.de/gast/corinastella/Cassian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Poate cer prea mult, poate e prea mic.......,
dar consider ca e datoria noastra , a parintilor ,sa il facem constient de radacinile sale , romanesti , cultivand , in acelasi timp, culturile tarilor in care ne petrecem viata.

Dupa cum am vazut intre raspunsurile voastre, putini isi pun cu adevarat intrebarile astea, sau putini au de a face cu problemele astea.
quote:

M-am gandit si eu mult la subiect. Este usor sa judeci pe altii cand nu esti tu insuti implicat. Eu cred ca daca as locui intr-o tara ceva mai intoleranta - cum e Franta - si as avea copilul la o scoala de cartier (la scolile multinationale situatia este cu totul alta) nu i-as vorbi romaneste de fata cu colegii. As include limba materna, la inceput, in aceeasi categorie cu "mami nu ma saruta in public" sau "mami, sunt baiat mare ca sa mai strigi dupa mine cu pachetelul ori sa-mi spui "Pufisor"".
Pentru ca toti copiii isi dorec la inceput sa fie asimilati, sa-si faca prieteni, sa se simta ca restul colegilor lor. Apoi, dupa ce sunt recunoscuti pentru propria valoare pot scoate limba materna si identitatea lor si pot spune prietenilor adevarati "asta sunt, ma vreti nu ma vreti mi-e indiferent".

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

simali,

Cred ca asta voi face si eu.
O sa vorbim romaneste in casa si mai mult germana in prezenta altora.
Daca va avea vreo faza de rusine il las in pace.
Dar eu si sotul vom continua sa vorbim intre noi romaneste.
Si paralel vom incerca sa-i transmitem o constiinta puternica a propriei valori.
Astfel incat mai tarziu sa aiba puterea de a nu dori sa se integreze cu orice pret.
Poate va functiona. Poate nu. Ramane de vazut.

Felicia 25+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Baiatul meu are tot 5 ani, insa spre deosebire de al tau, nu ma pot lauda ca vorbeste perfect 3 limbi, din contra, mergem la logoped de vreo 2 ani si o sa mai mergem mult si bine dupa cum se vede.
Insa vorbeste binisor germana, intelege bine romaneste si acum, il iau cu mine o data pe saptamana la english for kids (cursurile sunt tinute de mine). De cand s-.a nascut i-am vorbit romaneste,intelegea, raspundea...pana cand si-a dat drumul pe germana si acum doar intelege, o vorba nu-mi raspunde pe romaneste.
Cand ne jucam,il intreb dinainte, in ce limba vrei sa jucam..memory de exemplu.El spune standard :germana.NU romaneste, pana la urma ajungem la compromis o data asa, o data asa. De cand merge la engleza ma intreaba tot timpul cum se zice aia sau aia pe engleza, dar niciodata pe romaneste. In universul lui sunt doar eu cu romana, el stie ca vorbesc si germana si nu vrea sa se oboseasca prea mult, ar necesita multa concentrare, asa ca refuza sa vorbeasca. Am auzit de foarte multi copii care, desi vorbesc romana bine, au momente in care refuza sa o foloseasca,axandu-se pe limba tarii in care sunt,pe limba auzita la gradi/scoala,prieteni,tv etc.

Eu zic sa nu stresezi copilul sa vorbeasca romaneste...daca va duceti la vara in romania, dupa o luna o sa turuie iar normal,apoidupa cateva luni inapoi in tara in care sunteti(ca n-am inteles) o sa se axeze iar pe limba respectiva.

Eu l-am invatat pe Marc ca e cool pe romaneste, e limba noastra secreta pe care nu o intelege nici tati macar,desi suntem de vreo 9 ani impreuna. Ca e mai cu motz decat alti copii...chestii din astea.

Si, ca chestie, cand se scapa pe el imi zice pe romaneste sa-i dau chiloti si pantaloni curati In rest ma inchin la el sa zica catzel sau furculitza

Inca ceva. Copilul tau a spus ca ii e rusine sa vorbeasca romaneste. Stii ce ma gandesc eu? Ca la 5 ani e greu pentru orice copil,indiferent cat de elevat ar vorbi, sa descrie sentimente complexe asa ca "rusinea" pentru el e ceva care cumprinde mai multe sentimente,care sunt cam pe acolo,dar totusi diferite. Na, ca nu-mi vin nici mie in minte cuvintele cu care sa descriu exact ce vreau sa spun, dar cred ca intelegi unde bat. Adica una e sa faca pipi in pantaloni la gradi la 5 ani si sa rada copiii, altul sentimentul cu romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

quote:
Initial creeata de redi

Buna !
Singura solutie e pedopsihiatrul ?

nu...
si noi am trecut prin faza asta...
ca o mica introducere: noi (eu si sotul) vorbim numai romaneste,evident,acasa...sotul tine mortis sa vorbeasca numai romaneste cu micuta,eu mai vorbesc si engleza cu ea,doar trebuie sa ne facem lectiile,sa citim carti etc...
cind a inceput cresa,pe la vreo 2 ani,eu din reflex vorbeam romaneste cu ea cind o luam acasa...ii spuneam sa se imbrace,incalte,etc ca e timpul sa mergem acasa.dupa citeva saptamini m-a rugat sa nu mai vorbesc cu ea romaneste cind o iau de la cresa...sincer m-am simtit foarte vinovata ca am pus-o in situatia respectiva si am incetat sa vorbesc romaneste cu ea in prezenta colegilor si educatoarelor ei.
acum,la 6 spre 7 ani,initiaza ea conversatia in romaneste de fatza cu colegii si invatatoarele...
nici nu te gindi la psihiatru sau alte chestii de genul asta...respecta-ti copilul si dorintele lui...nu e nici o tragedie ca nu vrea sa vorbeasca romaneste in public...nu vrea sa iasa in evidenta si e normal la virsta lui...poate cu timpul se va schimba (cum s-a intimplat cu fetita mea) dar chiar daca va insista in continuare sa nu vorbeasca romaneste in public nu mi se pare caz psihiatric...mi se pare chiar politicos..
numai bine

edit:nu stiu ce virsta ai tu redi,si prin ce perioada ai trecut dar eu ,cind eram la gradinita,toti purtam uniforma=sortulete albastre,si la ocazii "speciale" )),uniforma de soim.daca mama mea m-ar fi trimis la gradinita zi de zi cu pantaloni rosii si bluza galbena cu siguranta as fi protestat...la fel si baietelul tau...ca noi acordam tente patriotice,nationaliste si mai stiu eu de care limbii romane e pur problema noastra,nu a copilului...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Eu le vorbesc alor mei in romāneste, oricind si oriunde as fi. Da, putin imi pasa ca exista persoane care nu inteleg . Am citit si eu foarte multe despre copii bilingvi, am vorbit cu o psiholoaga, pediatra, doctor, educatoare, toti mi-au spus ca e foarte bine. Recunosc ca e mai comod sa le vorbesc intr-o singura limba, oricare-ar fi aia. Mai grav e ca am tendinta ca tuturor copiilor sa le vorbesc in romāneste ! Intr-o zi, nepotul meu de 4 ani, francez get beget, chiar m-a intrebat ce inseamna "da".

Copiii mei imi raspund in franceza, intre ei si cu tatal lor vorbesc in franceza. Nu ma deranjeaza si nu incerc sa-i fortez sa-mi raspunda in romāna.

Cit despre mindria de a fi romān...nici eu nu o am. In schimb sint mindra ca am ceea ce francezii numesc o "dubla cultura". Fiind nascuta si crescuta intr-o alta tara decit cea in care traiesc am acces la un alt orizont, am intotdeauna un termen de comparatie, ma ajuta sa evaluez o situatie dintr-un alt unghi, am multe centre de interes si cunostinte inedite si inaccesibile bastinasilor. Am "dubla cultura" pt ca m-am nascut in Romānia si traiesc in Franta, dar as fi avut-o si daca ma nasteam in Canada, China sau Mozambic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns redi spune:

quote:
Originally posted by speed

quote:
Initial creeata de redi

Buna !
Singura solutie e pedopsihiatrul ?

nu...
si noi am trecut prin faza asta...
ca o mica introducere: noi (eu si sotul) vorbim numai romaneste,evident,acasa...sotul tine mortis sa vorbeasca numai romaneste cu micuta,eu mai vorbesc si engleza cu ea,doar trebuie sa ne facem lectiile,sa citim carti etc...
cind a inceput cresa,pe la vreo 2 ani,eu din reflex vorbeam romaneste cu ea cind o luam acasa...ii spuneam sa se imbrace,incalte,etc ca e timpul sa mergem acasa.dupa citeva saptamini m-a rugat sa nu mai vorbesc cu ea romaneste cind o iau de la cresa...sincer m-am simtit foarte vinovata ca am pus-o in situatia respectiva si am incetat sa vorbesc romaneste cu ea in prezenta colegilor si educatoarelor ei.
acum,la 6 spre 7 ani,initiaza ea conversatia in romaneste de fatza cu colegii si invatatoarele...
nici nu te gindi la psihiatru sau alte chestii de genul asta...respecta-ti copilul si dorintele lui...nu e nici o tragedie ca nu vrea sa vorbeasca romaneste in public...nu vrea sa iasa in evidenta si e normal la virsta lui...poate cu timpul se va schimba (cum s-a intimplat cu fetita mea) dar chiar daca va insista in continuare sa nu vorbeasca romaneste in public nu mi se pare caz psihiatric...mi se pare chiar politicos..
numai bine

edit:nu stiu ce virsta ai tu redi,si prin ce perioada ai trecut dar eu ,cind eram la gradinita,toti purtam uniforma=sortulete albastre,si la ocazii "speciale" )),uniforma de soim.daca mama mea m-ar fi trimis la gradinita zi de zi cu pantaloni rosii si bluza galbena cu siguranta as fi protestat...la fel si baietelul tau...ca noi acordam tente patriotice,nationaliste si mai stiu eu de care limbii romane e pur problema noastra,nu a copilului...

Cu toate ca nu stiu ce va fi in viitor, ma voi bucura sigur daca el va fi cel care sa pronunte cuvinte romanesti in fata "strainilor".
Pentru ca e limba materna, pe care o respect si vreau sa i-o transmit copilului , nu ca pe o limba straina.
In momentul asta, fac o pauza si ii respect dorinta sa vorbim cum vrea, doar il observ.Incerc sa inteleg

Simali, in noaptea asta am citit mult pe forum, baiatul meu are multe asemanari cu baiatul tau , privind in momentul varstei.
Prin multe dintre "problemele" noastre, voi ati trecut deja.Nu inot, nu cinema,nu....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Simali, in noaptea asta am citit mult pe forum, baiatul meu are multe asemanari cu baiatul tau , privind in momentul varstei.
Prin multe dintre "problemele" noastre, voi ati trecut deja.Nu inot, nu cinema,nu....
quote:

Iar daca se intampla sa fii o mamica activa - de-aia ducace si sportiva - te-ai aranjat bine...

alice

Mergi la inceput