"Mama, nu vorbi romaneste" !

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

redi, am asa o senzatie ca baietelul tau a luat putin contact cu discriminarea si asta e reactia lui.

Felicia 24+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns almo spune:

noi locuim in canada.
am vazut copii de unguri cum vorbesc intre ei ungureste. cand vorbesc intre ei vorbesc ungureste. indiferent de cine e pe-acolo. am vazut copii sarbi si vorbesc intre ei si cu parintii sarbeste.
exemplele pot continua.
doar copii de romani se grabesc sa vorbeasca engleza si sa uite romana.
si nu e vina lor. nici a vreunei discriminari. in toronto traiesc toate rasele ca in babilon. cine pe cine sa discrimineze ? chinezii pe indieni ? rusii pe romani ? care pe care si de ce ?
e vina exclusiva a parintilor. care ei insisi se rusineaza si vor sa ascunda faptul ca sunt romani.
nu-i spui copilului ca sa nu arate ca e roman. vede el la tine cum te comporti si se va comporta in consecinta.
personal cred ca parintii ai caror copii evita sa vorbeasca romaneste nu au nici o scuza.
daca tu nu esti mandru ca esti romam, cum poti sa pretinzi asta copilului tau ?

(un sot)

Album
http://picasaweb.google.com/nicole.poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alba spune:

quote:
Originally posted by MissParker

redi, am asa o senzatie ca baietelul tau a luat putin contact cu discriminarea si asta e reactia lui.

Felicia 24+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Da,ce spune MissParker e foarte posibil.

Si mie-mi este tare teama de ziua in care copii mei, vor fi discriminati, doar pentru ca ii cheama Mitulescu si nu Meyer

Si nu cred ca aceasta frica a mea e exagerata,chiar deloc!!!
Eu vorbesc lb.germana la perfectie si fara pic de accent si cu toate astea unii nemtii,cind imi aud numele de familie, dau un pas inapoi.
Trebuie zilnic sa demonstrez,ca sunt si eu un om ca toti oamenii...e super obositor.
Vreau sa arat ca din Ro-mania provin si oameni, care nu dau in cap si nu fura...de 18 ani incerc sa fiu un exemplu pozitiv pentru tara din care provin.Nu mi-am negat niciodata originea si am fost mindra de ea.
Cunosc aici multi romani,de care imi este jena si cu care nu vreau, nici eu sa am de-a face. Recunosc.
Am venit de copila aici de la 12 ani,dar nici aici si nici in Ro-mania nu ma simt acasa.
Nu stiu ce vor simti in ani, copii mei?

Alba,mami de
Darian Valeriu *17.09.1999
https://fotoalbum.web.de/gast/corinastella/Darian
&
Cassian Teodor *04.06.2005
https://fotoalbum.web.de/gast/corinastella/Cassian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Nu e adevarat ca doar copiii romani vb engleza intre ei, eu aici am vazut ca copiii de toate nationalitatile vorbesc intre ei in engleza. Nu doar romanii sunt mai cu motz. Locuiesc intr-un cartier international si avem relatii f. stranse cu comunitatea greaca si in comunitatea greaca e aceeasi "problema". Nu stiu dc. le e rusine copiilor sa vb greceste, dar intre ei vb engleza. De asta se plangeau si parintii lor. Si chinezii la fel si rusii la fel. Ungurii or fi mai cu motz, nu degeaba sunt piticii megalomani ai Europei

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ruxij

Nu e adevarat ca doar copiii romani vb engleza intre ei, eu aici am vazut ca copiii de toate nationalitatile vorbesc intre ei in engleza. Nu doar romanii sunt mai cu motz. Locuiesc intr-un cartier international si avem relatii f. stranse cu comunitatea greaca si in comunitatea greaca e aceeasi "problema". Nu stiu dc. le e rusine copiilor sa vb greceste, dar intre ei vb engleza. De asta se plangeau si parintii lor. Si chinezii la fel si rusii la fel. Ungurii or fi mai cu motz, nu degeaba sunt piticii megalomani ai Europei

Bine,asta e un lucru firesc,dar sa-ti fie rusine sa vorbesti limba materna e cu totul altceva.

Alba,mami de
&

Mergi la inceput

Totusi ce e de condamnat un adult (ca sper ca nu poate fi condamnat un copil--eu sustin cu tarie ca copiii vor sa se integreze si sa nu fie diferiti de copiii de la scoala, de aia prefera ca parintii lor sa nu vb limba materna in public si nu e vorba de nici o problema de mers la psiholog) daca ii e rusine sa vorbeasca romaneste? Eu locuiesc aici in SUA si va spun cu mana pe inima ca nu mi-e absolut deloc rusine ca sunt din Romania (nici o multitudine de motive de mandrie ca's din Romania nu gasesc prea multe), dar dc. as locui in Franta sau Germania, tot cu mana pe inima va spun ca mi-ar fi rusine. E vina mea, sau a "compatriotilor" nostri, care ne promoveaza "imaginea" peste hotare?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ruxij

Totusi ce e de condamnat un adult (ca sper ca nu poate fi condamnat un copil--eu sustin cu tarie ca copiii vor sa se integreze si sa nu fie diferiti de copiii de la scoala, de aia prefera ca parintii lor sa nu vb limba materna in public si nu e vorba de nici o problema de mers la psiholog) daca ii e rusine sa vorbeasca romaneste? Eu locuiesc aici in SUA si va spun cu mana pe inima ca nu mi-e absolut deloc rusine ca sunt din Romania (nici o multitudine de motive de mandrie ca's din Romania nu gasesc prea multe), dar dc. as locui in Franta sau Germania, tot cu mana pe inima va spun ca mi-ar fi rusine. E vina mea, sau a "compatriotilor" nostri, care ne promoveaza "imaginea" peste hotare?

ruxij,
nu stiu daca aici se poate vorbi de "vina" cuiva anume.
Eu zic ca nu e "vina" copiilor, daca nu au cei sapte ani de acasa.
Daca ai acesti sapte ani si ai primit o educatie frumoasa, nu te faci nicaieri de rusine,oriunde te afli.
Si toate astea le dai mai departe la copii tai...
si tot asa.

Alba,mami de
&

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Originally posted by almo
e vina exclusiva a parintilor. care ei insisi se rusineaza si vor sa ascunda faptul ca sunt romani.
nu-i spui copilului ca sa nu arate ca e roman. vede el la tine cum te comporti si se va comporta in consecinta.
personal cred ca parintii ai caror copii evita sa vorbeasca romaneste nu au nici o scuza.
daca tu nu esti mandru ca esti romam, cum poti sa pretinzi asta copilului tau ?

(un sot)

Album
http://picasaweb.google.com/nicole.poze

Domnule sot, cred ca te grabesti sa faci niste afirmatii pe care, ca sa nu le numesc de-a dreptul jignitoare fata de mine personal si fata de autoarea subiectului, le voi numi doar superficiale.
Despre Romania si despre romanism fetita mea ti-ar putea vorbi pana poimaine, si totusi au fost momente in care m-a rugat ca de fata cu altii sa nu vorbim romaneste. Cat de tare ar trebui sa ma rusinez pentru asta?
Eu cred ca daca nu ai cunostinta despre un fenomen e mai bine sa te abtii din a da verdicte atat de categorice. Explicatia e atat de simpla, totul e sa ai bunavointa sa o cauti. Dar pe de alta parte si teoriile alarmiste sunt interesante, ca altfel unde sunt sarea si piperul subiectului?

redi, am recitit acum postarea ta initiala si vad ca baietelul ti-a dat cel mai pertinent raspuns, de ce nu il asculti?
"ca mi-e rusine sa vorbesc si lumea din jur nu intelege ce vorbim"
Mi se pare ca ai un copil cu foarte mult bun simt, atent la sentimentele altora. Eu as alege sa am incredere in el!

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Cu ce spui tu sunt de acord.
Totusi nu vad motive de a te simti "mandru" ca esti roman, cum ne indeamna cineva de mai sus, mai ales atunci cand te afli intr-o tara europeana si stii ca cei de nationalitate cu tine creeaza tot felul de probleme. Pot sa ma straduiesc cat oi vrea, tot nu m-as putea simti "mandra" doar ca unii imi comanda sa ma simt mandra ca altfel nu sunt patrioata. Uite chiar nu sunt deloc mandra ca sunt romanca, nu se aude pe nicaieri de bine de tara noastra. Tot timpul trebuie sa dovedim ca noi suntem normali, nu ca "aia" (mai putin aici in USA). Asta nu e motiv de mandrie. Dati-mi motive sa fiu mandra si voi fi. Altfel sunt mandra doar de realizarile mele personale, nu ale poporului din care provin. Ba cred ca mai degraba tara ar tb sa fie mandra ca eu si altii ca mine suntem totusi normali

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

La 5 ani, interactionand cu copii de aceeasi varsta e putin probabil sa fii "discriminat". Pur si simplu, pt. ca la varsta aia, copiii nu stiu ce inseamana discriminarea pana cand ii vor invata adultii. Nici in Canada, a vorbi romaneste nu e deloc o rusine, dimpotriva as zice.

E interesant totusi ca studiile arata, ca pt. elevii care vor sa-si imbunatateasca limba dobandita, parintilor li se recomanda sa-i ajute citindu-le cat mai mult in limba materna, ceea ce suna destul de bizar. Deci, Redi copilul tau nici nu trebuie sa stie trei limbi perfect, cum zici tu....a stapani o limba la perfectie necesita multi ani de studiu si practica in vorbirea unei singure limbi. E de ajuns sa se descurce macar binisor in fiecare dintre ele, restul va veni de la sine, dar mai tarziu....iar a face greseli in orice limba si mai ales la varsta lor e perfect normal, atata timp cat este un proces...

Eu inteleg cand un copil isi roaga parintele sa nu vorbeasca romaneste in comunitate, daca el nu se simte comfortabil, si parintele trebuie sa respecte asta. Totusi, cred ca e de datoria parintelui sa-i explice copilului de ce e totusi important sa-ti pastrezi limba materna si traditiile. Eu la scoala le dau proiecte elevilor mei, in care-i incurajez sa-si descrie traditiile/obiceiurile si ati fi poate surprinsi sa vedeti ce cultura bogata are India cu vreo 160 si ceva de dialecte numai si nu sint deloc complexati din cauza asta...

Cristina

noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si AOB

Mergi la inceput