Danemarca

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elilian spune:

Specific ca parerea mea despre Dk este subiectiva si ma raportez la orasul in care ma aflu, al 7-alea ca marime si la alte cateva orase pe care le-am vizitat.
Revenind la subiectul alimentatie, voi detalia. Nu exista piata, multa mancare congelata, nu exista in magazine raion de carne, branza sau peste vrac, lipsa varietatii(sunt f putine firme internationale care produc un anumit aliment care si-au permis comercializarea aici din motive de taxe, majoritatea sunt produse daneze si se gasesc de la o singura marca, de exemplu un singur fel de iaurt).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikki2 spune:

Nu stiu unde locuiesti , dar nu am mai intilnit asemenea aberatiiCum adicå existå numai mincare congelatå draga mea?Cum nu existå piete?te rog mai informeazå te inainte så apari aici si så scrii asa ceva de ridicol.Såracii danezi, nu au våzut fructe , legume si carne proaspåtå in viata lor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Charlie spune:

Salut Fetelor din Danemarca.

Carma esti o scumpa. Am inceput si eu sa citesc subiectul gabrielei dar parca nu mi-am permis.
Dap... Vin si eu la Copenhaga in Octombrie 2010. Sa vedem cum primesc caminul. Am niste emotii... wow.
Va fi cel putin provocator : scoala opt ore pe zi, plus cursuri suplimentare de limba, plus ceva job part time sau cat de mic. Trebuie sa lucrez altfel nu-mi permit toata povestea asta...
So i need all the help i can get !

Va pup,

Cine are vreo sugestie o astept cu mare drag.

------------------------
http://alegorie.wordpress.com/ - Blog Cu Drag despre Hrana Vie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefania_97 spune:

Buna din Danemarca,

Am inceput un blog cand am decis sa emigram in Danemarca. Pentru noi totul a decurs foarte bine. Am venit in Danemarca acum 4 ani si nici ó clipa nu ne-a parut rau.

Sistem social impecabil, taxe mari dar stii pe ce se duc. Dr. gratuit, fara spagi. In spital e ca la hotel de 3 stele, liniste si pace. Am nascut aici in Roskilde. Totul impecabil. Am avut posibilitatea sa nasc in apa. Au fost prezente 2 moase. Personalul impecabil, te invata sa faci baie, sa alaptezi, sa schimbi scutecul, etc.

Nu am decat cuvinte de lauda despre spitalul din Roskilde.

In domeniul alimentar se gasesc de toate, trebuie sa stii sa cauti si sa alegi. Macelariile au intotdeauna carne proaspata dar la fel si supermarketurile, mai sunt si magzine de peste, e adevarat ca sortimentul nu e foarte variat dar gasesti suficient, legume de cate feuri vrei, ecologice, autohtone sau importate la preturi nu foarte diferite.

Despre piata muncii ceea ce pot spune e ca sunt mai specilaizati ca noi. Noi facem de toate ei isi fac bucatica lor si o fac bine.

Pe blogul meu sunt informatii despre emigrarea in Danemarca.

Dac nu gasiti intrebati

Stefania mamica www.tickerclub.com/cache/bc78ee8833.png[/img]" target="_blank">Buburuzei Catarina si36+ AMR 4 sap. pana la marea intalnire
www.flickr.com/photos/balexandre/" target="_blank">Poze Catarina
O romanca in Danemarca

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Gabriela B.

Stii cumva un site de unde sa pot incepe, singura, sa invat limba daneza? Este daneza o cerinta obligatorie? Engleza noastra este foarte buna, dar...nu vorbim nici germana si, mai ales, habar nu avem, nici macar sa citim, in daneza...
Oricum, orice imi raspunzi va fi apreciat.
Multumesc,

Gabriela

Imi pare rau sa te dezamagesc dar nu vei putea invata daneza singura. Am invatat 7 limbi din care 2 doar uitandu-ma la TV. Daneza e grea, ceea e auzi tu pe site-urile de limba nu se potriveste cu ceea ce auzi pe strada si mai ales cu ceea ce este scris. Cursul de daneza oferit imigrantilor poate dura intre 1-3 ani in functie de cat de rapid esti poti sa termini si mai repede de 1 an. Ceea ce am observat este ca cei care stiu germana invat mult mai repede avand in vedere ca germana si daneza se aseamana mult in scris si reguli gramaticale.

Ceea ce poti face este sa iti imbunatatesti engleza. Pt ca engheza e o limba usoara care o poti invata singura

Stefania mamica www.tickerclub.com/cache/bc78ee8833.png[/img]" target="_blank">Buburuzei Catarina si36+ AMR 4 sap. pana la marea intalnire
O romanca in Danemarca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dumid spune:

Buna,

De 6 luni suntem in Mexic si nu prea ne place. Ne este dor de Europa. Avem in vizor Danemarca sau Luxemburg!
Cat costa aproximativ un apart/casa in Copenhaga sau imprejurimi (de inchiriat)?

Multumesc

Mergi la inceput

Foarte multa lume ma intreaba care sunt costurile de viata in Danemarca cum ar fi chiria, utilitatile si alimentatia. Depinde de imprejurari bineinteles. Daca esti singur si nu te deranjeaza sa imparti un apartament poti reduce semnificativ cheltuileile.

Chiria unei camere costa in jur de 2500-4500 dkk in regiunea Sjælland sau chiar mai mult depinde de spatiu si locatie. Bineinteles ca in centrul capitalei preturile vor fi mai mari. Utilitatile sunt incluse in pretul camerei in cele mai multe cazuri iar in cazul in care nu sunt incluse se va cere o suma aparte pentru utilitati.

Proprietarul unei cameri/ apartamanet are dreptul legal de a cere 3 luni chirie anticipata si 3 luni garantie. Asta nu inseamna ca toti o vor face. Sunt si persoane care accepta sa faci plata garantiei esalonat pe durata a 2-3 luni.

Apartamentele sunt considerabil mai scumpe. Un apartament in Copenhaga poate costa in jur de 6000-14000 dkk in functie de locatie si de cati metri patrati are. Utilitatile se platesc separat sau sunt incluse in pretul chiriei. Uneori includ acces la internet.

Am gasit pe internet cateva pagini care va pot ajuta atunci cand cautati ceva de inchiriat sau doar verificati preturile.

www.boligportal.dk

www.lejebolig.org

www.lejebolig.dk

www.nybolig-lejebolig.dk

E un pic cam greu de inteles dar multumita lui google puteti face o traducere a paginilor.

Alimentatia

Presupun ca e cam ca peste tot. Magazine mai ieftine si mai scumpe. Prima oara cand am intrat intr-un supermarket danez am cheltuit 300-500 dkk si am iesit cu mai nimic din magazin. Era supermarketul cel mai scump din Danemarca- IRMA unde majoritatea produselor sunt ecologice.

Pe parcurs am invatat ca Lidl, Aldi, Netto si Rema 1000 sunt cele mai ieftine dar daca ai nevoie de un supermarket unde poti cumpara mai de toate la un pret rezonabil poti merge la Bilka, cel mai mare supermarket danez.

Pentru fructe si legume, varza murata, muraturi, seminte si alte minuni romanesti poti apela mereu la magazinele turcesti. Fructele si legumele sunt mai ieftine insa se strica foarte repede daca nu sunt consumate in scurt timp.

O romanca in Danemarca

Mergi la inceput

Stefania esti o scumpa. Am gasit extrem de multe informatii utile pe blogul tau. Multe multumiri pentru frumoasa initiativa de a-ti face timp pentru a ne impartasii din experienta daneza. In curand ajung si eu. :-) Poate ma primiti in gasca.

Cu Drag,
Ramona

------------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puppe_puss spune:

Uff, si eu ma mut in Copenhaga in 27 August, dar gasitul de cazare pare foarte greu. Plec singura, nu stiu pe nimeni, sper sa gasesc ceva, orice... Ma bucur ca mai sunt persoane aici care ajuta, voi citi tot ce scrie pe blog.
Orice sfat este binvenit:)

ps: mi-am uitat numele si contul a trebuit sa fac altul:(

Mergi la inceput

Puppe Puss si eu ajung in toamna asta la Copenhaga. Tot singurica si nu stiu mai pe nimeni. Un pic ma sperie si pe mine perspectiva. Un prieten ai deja.:-) Da cica cazarea este unul din lucrurile cele mai grele.. odata ce ai un job. Multa bafta. Este cica un hotel cu ceva conditii destul de precare totusi dar la scoruri de vreo 3000dk pe luna. Daca te intereseaza pot afla oaresce date de contact - macar pana cand iti gasesti ceva, locusor pentru tine la fata locului. Eu astept sa vad ce se intampla cu caminul meu si in functie de asta voi lua o decizie. Sper sa nu-mi ofere surprize astea.

------------------------

Mergi la inceput