pro si contra OALA MINUNE
Raspunsuri - Pagina 3
Diablette spune:
mama are o astfel de oala de cand m-am nascut eu (adica de 29 de ani ) si este extrem de multumita de ea. Desi i-am luat una noua, gateste tot in cea veche.
SEE no evil, HEAR no evil, SPEAK no evil... DO no evil
Dorsilia spune:
pro- fierbe orice fel de carne si leguma rapid isi pastreaza aroma si fragezimea, nu tre supravegheata ca seaca apa, reducand timpul de fierbere se mai cruta o parte dintre vitamine
contra- nu poti face in ea mancaruri scazute, cu sosuri, gen mancare de mazare cu carne, fasole verde, papricas de pui/porc, iahnie de fasole boabe, varza dulce, ardei umplut, tocanite etc
alinutza00 spune:
m ati convins sa o folosesc si io pe a mea....mi am cump acu vreo 2 luni una, lagostina, de 7 l, dar sta in dulap.Mi e frica de ea!
crista-s spune:
Dorsilia scuze dae eu te contrazic la ce ai enumerat ca fiind contra ...
Eu gatesc in oala mea minune tocanite, ardei umpluti chiar si sarmale in foi de vita ( n-am incercat in foi de varza )...
Diferenta e ca tb sa le faci pe rind, incepi inabusind ceapa si calind carnea fara capac, apoi adaugi supa/apa pt sos si pui capacul, cita zeama ai in oala cam cu aia vei ramine caci nu scade in genul asta de oala. Poti sa dai la o parte de pe flacara, sa racesti, deschizi capacul si sa verifici si api sa mai continui dc e nevoie fierberea cu o singura conditie : de fiecare data cind pui capacul din nou sa il speli, stergi, verifici cu atentie supapa sa nu fie murdara...
Deci nu e chiar asa cum spunea cineva mai sus ca o deschizi numai cind e mincarea gata ... o poti deschide si pe parcurs dc urmezi pasii corect : racit, deschis, spalat capac si verificat supapa , sters marginea si apoi inchisa si continuat cit mai este nevoie.
Oala nu tb sa fie plina, in general in carticica tehnica spune sa o umpli maxim 3/4 dar e ideal doar pe jumatate pt mai multa siguranta.
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
Tisina spune:
quote:
Originally posted by crista-s
Dorsilia scuze dae eu te contrazic la ce ai enumerat ca fiind contra ...
Eu gatesc in oala mea minune tocanite, ardei umpluti chiar si sarmale in foi de vita ( n-am incercat in foi de varza )...
Diferenta e ca tb sa le faci pe rind, incepi inabusind ceapa si calind carnea fara capac, apoi adaugi supa/apa pt sos si pui capacul, cita zeama ai in oala cam cu aia vei ramine caci nu scade in genul asta de oala. Poti sa dai la o parte de pe flacara, sa racesti, deschizi capacul si sa verifici si api sa mai continui dc e nevoie fierberea cu o singura conditie : de fiecare data cind pui capacul din nou sa il speli, stergi, verifici cu atentie supapa sa nu fie murdara...
Deci nu e chiar asa cum spunea cineva mai sus ca o deschizi numai cind e mincarea gata ... o poti deschide si pe parcurs dc urmezi pasii corect : racit, deschis, spalat capac si verificat supapa , sters marginea si apoi inchisa si continuat cit mai este nevoie.Oala nu tb sa fie plina, in general in carticica tehnica spune sa o umpli maxim 3/4 dar e ideal doar pe jumatate pt mai multa siguranta.
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
Eu faceam afirmatia subliniata, insa specificam ca asa am inteles eu ca se foloseste, nu ca asa ar si fi.
Dar, daca as urma pasii astia (care nu ma indoiesc ca sunt corecti) de cate ori vreau eu sa gust si sa mai adaug cate ceva, in mod sigur mi-ar lua mai mult timp decat gatitul clasic. Deci tot nu m-as incumeta sa folosesc asa ceva, chiar daca, prin absurd, mi-ar disparea groaza de "oala minune"
Numai bine tuturor!
ilenutza spune:
He, he ... mi-aduce si mie mosul o oala kukta, marca fissler.cica se de[presurizeaza singura daca o uiti pe aragaz. abia astept sa o folosesc...
la cat a costat cred ca nu imi mai aduce mosul in veci cadouri daca nu o folosesc
Ile , mami de Victor ( 22 dec 2005) si Andrei ( 25 iulie 2007)
dumitrulaura spune:
Eu stiam ca bubuie daca pui prea multa apa/sarmele mai mult de jumatate. Nu stiam ca si din cauza garniturii poate avea loc explozia. Unde gasesc garnitura in cazul in care se uzeaza?
chris27 spune:
PRO!Eu gatesc de toate in aceasta oala!Iahnie de fasole,sarmale cu ciolan afumat...ciorba de burta...tocanita de limba de porc!exceptional!La sarmale astept intai sa se umfle orezul,si abia apoi pun capacul ce etanseaza!La fasole ,la fel!nu mplu niciodata oala prea tare...Imi e foarte utila la tocanite.Nu e obligatoriu sa si definitivezi o mancare in ea...poti sa o prepari pana e aproape gata,apoi muti totul in oala obisnuita,urmand pasii firesti,,,Oala asta e oala mea de suflet!Gatesc asa cum altii picteaza,pt relaxare!..Editez pt un sfat:cauta una care sa aiba si supapa de siguranta...pt mai multa liniste sufleteasca.
Album foto | Slideshow
excursie
www.sonia.as.ro/" target="_blank">ajutati o fetita minunata!
casuta noastra
_giulianna_ spune:
Fetelor va multumesc tare mult pentru sfaturi.
Am sa merg prin magazine sa caut "oala mult visata" de mama mea :)
Am sa caut cu supapa de siguranta sa nu stau cu grija atunci cand gateste.
Va pup si multumesc inca o data!
Nu-i nimeni drac si nimeni sfant...credinta-i val ,iubirea vant si viata fum...
de ziua mea 16.06.2008 vreau sa fiu
mamilidia spune:
pro- fierbe fara a pierde prea mult din vitamine si gustul legumelor (comparativ cu firberea in oala clasica), tipul de fierbere e scazut, gustul este deosebit si f bun tocmai datorita pastrarii in mai mare proportie a vitaminelor si mineralelor in legume si carne. Este ideala pt ciorba de vacuta de ex care oricum fierbe mai greu.
contra- mie mi-a explodat de 2 ori si nu din cauza uzurii sau a garniturilor (e aproape noua, am cumparat-o anul trecut si nu e una de 2 lei) ci a supra fiertului. Daca depasesti cu f putin 1 ora de fiert incepe sa fasaie si scoate lichidul in toate partile, nu va spun ce nebunie e sa faci curat. E ca si cum ai fi dat cu un spray de curatat, cu f mare presiune si ...peste tot...doar ca este supa de carne....
Recomandare: un steamer...adica un vas de gatit cu aburi. Mancarurile sunt mult mult mai gustoase decat facute in oala cu presiune sau clasic, poti face orice, inclusiv supa cu apa colectata in picurator (vas colector pt aburul recondensat), nu explodeaza, are timer si ii poti lasa mergand si sa pleci linistita si nu in ultimul rand stim cu totii ca alimentele gatite la abur sunt mult mai sanatoase. Eu il recomand cu caldura...scuteste mult timp si nu numai...
Bafta multa!