Este sanatos sa impartasim copii
Raspunsuri - Pagina 4
ocebine spune:
quote:
Originally posted by Sheannamp
Doruletz, aleg varianta eleganta de raspuns si nu pe cea a moderatorului obligat sa sanctioneze mesajele off-topic.S-a cerut un raspuns din partea unor practicante ortodoxe.
Tu se pare ca nu intri in aceasta categorie (unde e jignirea?) sau nu cunosti in ce consta impartasania la romanii ortodoxi.
Am ales sa trec cu vederea lipsa de delicatete cu care te-ai adresat referitor la anumite ritualuri pe care cei care am scris la acest subiect le respectam (indiferent deca le aprobam sau nu).
In ceea ce priveste informatia la mana a doua (adica o informatie pe care o ai dintr-o sursa si nu din proprie experienta) ma refeream la povestirea Lonei.
Eu nu stiu vreun studiu care sa demonstreze ca impartasania are risc infectios. Poate gugalesti tu si gasesti vreunul. A, si daca tot te apuci sa cauti, identifica si lista cu microorganisme care s-ar putea transmite printr-o lingurita care de-abia atinge buzele credinciosului...
Iar in ceea ce priveste alcoolul continut de impartasanie, du-te si informeaza-te despre ritualul respectiv si apoi vino sa imi ceri mie studii.....
Daca nu iti dai seama cat de jignitoare pentru un crestin ortodox au fost observatiile tale zeflemitoare atunci......ce sa mai zic.........nu cred ca mai avem ce discuta.
A, si inca un lucru, politele neplatite se rezolva pe forumul DC prin PM si nu prin subintelesuri off-topic.
In primul rind mie mi se pare total neeleganta atitudinea voit amenintatoare prin care amintesti colegilor forumisti despre statul de "moderator"...Doruletz nu a fost nici macar o iota off-topic.
In al doilea rind, vinul de impartasanie are un continut mare de alcool tocmai pentru a minimaliza imprastierea de microbi. Poti citi asta pe orice forum ortodox.
Intrebarea ei a fost perfect valida.
Am uitat sa spun, da, impartasesc copii la scoala la care merg ei (greaca ortodoxa) si iti pot spune preotul le da impartasanie cu lingurite separat la fiecare, dupa care le azvirle in masina de spalat vase
Anamaria
"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power."
mihaela_s spune:
Eu am vazut la TV pe canalul Reality cum s-au imbolnavit 8 fete dintre care parca 4 au murit...pentru ca se dadusera cu acelasi lipstick pe buze (trecut de la una la alta), una dintre ele fiind infectata cu virusul meningitei.
Eu stiu ca alcoolul in concentratie sub 70 de grade nu dezinfecteaza(vinul nu are nici pe sfert).
Iar chestia ca unii merg la impartasanie cu lingurita de acasa, atata timp cat preotul da la altii cu lingura pe care o introduce in vin, nu le ofera nici o protectie...adica vinul ala e contaminat de la altii...degeaba te duci tu cu lingurita de acasa.
Metoda americana e super!
Mihaela si familia mea
Hobby
copiloi spune:
Discutia asta e fara cap, fara coada....chiar jenanta dintr-un anumit punct de vedere.....
Pentru unii Impartasania e Trupul si Sangele Domnului, pentru altii e doar vin cu paine.
Pentru unii a primi Impartasanie inseamna rugaciune si spovedanie, pentru altii pericole, (dez)infectie, etc.
Unii cauta dovezi pe gugal, altii n-au nevoie de dovezi caci au credinta....
Semn ca Impartasania nu e pentru oricine, iar cei care chiar cred in aceasta Taina nici nu se gandesc la fel si fel de pericole trupesti , semnificatia fiind cu totul alta si la un cu totul alt nivel......
Alina
miereamara spune:
doruletz
Intrebare pt cei care cred ca nu te poti imbolnavi folosind aceeasi lingurita. Eu am herpex oral, se manifesta in trecut prin niste eruptii foarte, foarte urate, care imi cuprindeau uneori toata gura si chiar si barbia, in prezent eruptiile sunt foarte rare si scazute ca intesitate. Aratau cam asa:
http://www.lib.uiowa.edu/hardin/md/dermnet/herpessimplex.html
Cate dintre voi, cele care afirmati ca nu se pot imbolnavi copii, ati fi bagat lingurita in gura dupa mine??? Herpesul se ia prin contact direct (chiar daca nu ai o eruptie in acel moment) si nu mai scapi de el toata viata.
http://en.wikipedia.org/wiki/Herpes_simplex_virus
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album
doruletz spune:
quote:
Doruletz, aleg varianta eleganta de raspuns si nu pe cea a moderatorului obligat sa sanctioneze mesajele off-topic.
S-a cerut un raspuns din partea unor practicante ortodoxe.
Tu se pare ca nu intri in aceasta categorie (unde e jignirea?) sau nu cunosti in ce consta impartasania la romanii ortodoxi.
Am ales sa trec cu vederea lipsa de delicatete cu care te-ai adresat referitor la anumite ritualuri pe care cei care am scris la acest subiect le respectam (indiferent deca le aprobam sau nu).
Poate recitesti mesajul initial si imi arati unde s-a cerut exclusiv parerea ortodoxelor?! Priscilla spunea ca e realista si, desi 'n-are nimic cu credinta', voia sa stie care e influenta unor practici ce i se pareau neigienice (si chiar asa si sunt) asupra sanatatii copilului ei. N-am vazut sa fi intrebat despre efectul impratasaniei ortodoxe asupra neumuririi sufletului ca (poate) nu raspundeam.
Prin urmare off topic si cel putin "lipsite de delicatete" sunt mesajele care in loc sa combata idei fac presupuneri despre religia interlocutorilor, interzicandu-le sa-si spuna parerea sub pretext ca n-ar fi 'practicanti ortodoxi'. In plus, apartenenta la o religie sau alta e o informatie strict personala pe care io una n-am dezbatut-o niciodata cu tine (si nici nu intentionez) si cu atat mai putin la subiectul asta, de aceea supozitiile despre religia mea sunt cel putin deplasate.
quote:
Eu nu stiu vreun studiu care sa demonstreze ca impartasania are risc infectios. Poate gugalesti tu si gasesti vreunul.
Ma indoiesc ca s-a realizat vreun studiu despre transmiterea de boli infectioase prin 'impartasanie" asa cum nu exista nici unul despre transmiterea gastroenteritei prin sarut, a gripei prin schimb de periute de dinti, a virozelor la bebelusi prin schimb de suzete etc.
Asta nu inseamna ca e imposibil ci ca un astfel de studiu ar fi inutil si irelevant, e de ajuns ca se cunosc azi caile de transmitere ale bolilor infectioase iar pe baza acestor cunostinte s-au stabilit niste norme elementare de igiena care sa previna raspandirea lor. Ne place sau nu, una din aceste cai de transmitere a bolilor este saliva iar regulile de igiena care trebuie respectate pentru a evita contaminarea sunt cele care le-a enuntat deja tot Priscilla (nici macar nu e nevoie de google, majoritatea le cunoastem deja):
quote:
Originally posted by Priscilla
nu accept ideea de a bea/manca dupa altii,nu accept sa-i bage altcineva in gura la el suzeta/biberon,nu accept sa-i mestece careva mancare si apoi sa i-o dea ei sa o manance,nu accept sa puna mainile peste tot pe afara si apoi sa le bage in gura,si cam atat.
miereamara, pentru exemplu
Lona spune:
quote:
In ceea ce priveste informatia la mana a doua (adica o informatie pe care o ai dintr-o sursa si nu din proprie experienta) ma refeream la povestirea Lonei.
Da, o logica fara cusur: ce nu ti se intampal tie, nu exista!
tlaura spune:
fetelor, nu va mai certati! de ce trebuie sa existe motive de cearta pentru lucrurile in care unii cred, iar altii nu. Eu pana la forumul DC., unde s-a mai ridicat o data aceasta problema (vis-a-vis de pupat icoanele si bolile care se pot lua de pe acestea), nu ma gandisem vreodata la acest lucru. De cand ma stiu, mama m-a dus la biserica, am pupat tot ce se putea pupa acolo, m-am impartasit de nenumarate ori, si l-am dus si pe Andrei de mic la impartasanie. Cum spunea cineva mai sus, eu nu vad paine si vin in potirul acela. cat despre linguritele folosite, ele sunt din argint, iar argintul are proprietati antibacteriene. Asta am stiut-o tot timpul, dar pentru ca nu stiu mai multa chimie de atat, am cautat pe net, si iata ce am gasit:
"Insusirile bactericide ale argintului sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, cand vasele de argint erau utilizate pentru pastrarea apei potabile. In Egiptul Antic, ranile erau acoperite cu lame de argint pentru a se obtine o vindecare rapida. In secolul XIX si inceputul secolului XX, argintul era prescris pentru injectii intravenoase si intramusculare, pentru gargara, pentru spalaturi in cazul bolilor genito-urinare, ca si colir. Pana in anul 1938, in SUA, argintul coloidal era privit ca unul dintre principalele mijloace de terapie antibacteriana.
In laboratoarele de cercetari s-a demonstrat ca, sub actiunea argintului coloidal, virusii, bacteriile patogene si ciupercile parazite mor intr-un timp scurt (de ordinul minutelor). S-a demonstrat de asemenea eficienta sa impotriva unor agenti patogeni periculosi cum ar fi: Staphilococus aureus, Streptococus pyogenes, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginos,Llegionella pneumophila, Escherichia coli, candida albicans, C. globata, etc. Desi mecanismul actiunii bactericide a argintului este inca necunoscut se presupune ca ionii de argint inhiba enzima specifica care participa la procesele metabolice ale multor tipuri de bacterii, virusi si ciuperci".
Asa ca trecand peste faptul credintei oarbe, iata si explicatia stiintifica!
tanima_i2002 spune:
Eu imi impartasesc copilul cam la fiecare sarbatoare mare si uneori si duminica, oricum cel mult la 6 saptamani. Au fost perioade cand il impartaseam saptamanal. Cert e ca de cate ori am ocazia il impartasesc.
Referitor la microbi, daca il gasesc frecvent in hol lingand parchetul sau rotile la carut sau bocancii mei ori ai lui, ce microbi mai poate lua el de pe o lingurita?
De afara nu mai spun pe ce nu pune mana si apoi mai baga cate un deget in gura, desi eu stau cu niste servetele umede continuu dupa el sa il sterg, mai roade si carutul care este plin de praf si mai stiu eu de ce...
Legat de lingurita de argint si eu stiu ca nu transmite microbi. Acum stiintific nu stiu cat este de adevarat. Iar preotii stiu ca au dreptul sa refuze impartasania anmitor oameni care considera ei ca nu sunt curati sau vizibil sunt bolnavi.
Miereamara, banuiesc ca tu stiindu-ti problema ta nu te duci sa te impartasesti si orice om de buna credinta nu s-ar impartasi stiind ca poate transmite vreun virus.
Pana la urma avand credinta te gandesti ca fai un obicei crestinesc si nu pui raul in fata, sau mai bine nu te mai duci sa il impartasesti daca ai indoieli ptr ca nu mai este primita impartasania.
Mamica lui Rares (15 oct 2006)
nov 2007
analessya13 spune:
Eu mi-am impartasit copilul de mic, imediat dupa ce l-am botezat. Niciodata nu mi-a trecut prin minte ca ar putea lua microbi sau mai stiu eu ce. Prima oara primesc Sf. Impartasanie piticii, iar dupa cei mai mari si tot asa, respectandu-se o ierarhie.
Nu stiu, sincer mi se pare chiar exagerat sa ma gandesc, sa ma strezez ca vezi Doamne fereste ar putea lua nu stiu ce boala. Din contra, eu ma bucuram de fiecare data cand ajungeam la biserica si imi impartaseam copilul ca si asa ca aici vine parintele destul de rar.
Chiar ma bucur ca mie nu-mi trec prin cap asemenea prostii si daca ar fi sa ma gandesc, copiii sunt expusi la riscuri cam peste tot. Cum scria cineva pe forum, haideti sa-i inchidem intr-un clopot de sticla ca sa fim sigure ca sunt protejati.
Cred ca daca unul are convingere in ceea ce priveste religia, nu ajunge la asemenea idei. Parerea mea.
denizel spune:
quote:
Originally posted by tanima_i2002
Eu imi impartasesc copilul cam la fiecare sarbatoare mare si uneori si duminica, oricum cel mult la 6 saptamani. Au fost perioade cand il impartaseam saptamanal. Cert e ca de cate ori am ocazia il impartasesc.
Referitor la microbi, daca il gasesc frecvent in hol lingand parchetul sau rotile la carut sau bocancii mei ori ai lui, ce microbi mai poate lua el de pe o lingurita?
De afara nu mai spun pe ce nu pune mana si apoi mai baga cate un deget in gura, desi eu stau cu niste servetele umede continuu dupa el sa il sterg, mai roade si carutul care este plin de praf si mai stiu eu de ce...
Legat de lingurita de argint si eu stiu ca nu transmite microbi. Acum stiintific nu stiu cat este de adevarat. Iar preotii stiu ca au dreptul sa refuze impartasania anmitor oameni care considera ei ca nu sunt curati sau vizibil sunt bolnavi.
Miereamara, banuiesc ca tu stiindu-ti problema ta nu te duci sa te impartasesti si orice om de buna credinta nu s-ar impartasi stiind ca poate transmite vreun virus.
Pana la urma avand credinta te gandesti ca faci un obicei crestinesc si nu pui raul in fata, sau mai bine nu te mai duci sa il impartasesti daca ai indoieli ptr ca nu mai este primita impartasania.
Mamica lui Rares (15 oct 2006)
nov 2007
Eu nu inteleg ceva: daca un om este bolnav, nu mai are dreptul la impartasanie? Ti se pare corect asa?
Daca boala cuiva este "o boala de la care nu mori, da' mori cu ea" , nu te mai impartasesti toata viata sau cum? Pana la urma cum e? Argintul ala distruge sau nu orice microorganism naspa?