Ce sa fac?
Raspunsuri - Pagina 7
Vivela spune:
Atunci cand am deschis acest subiect m-am gandit ca o sa fiu judecata pentru conceptia mea.
Ce mi-ar fi placut sa aud (ca cineva de aici se intreba ce as vrea sa imi spuneti) era sa vad mai multa toleranta. Asa cum eu nu judec pe nimeni pentru ideile religioase, ma asteptam sa fiu tratata in acelasi mod.
Atunci cand ma intalnesc cu prietenii si imi zic ca isi boteaza copilul, le zic "felicitari" si nu-i intreb de ce, si nici nu incerc sa-i conving ca e inutil. Dar cand eu afirm ca aleg sa nu-mi botez copilul, pentru ca asta e ceea ce cred, sunt pusa la zid. Nu mi se pare nici corect si nici in spiritul crestin pe care il afiseaza.
Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi
ocebine spune:
quote:
Originally posted by Vivela
Dar cand eu afirm ca aleg sa nu-mi botez copilul, pentru ca asta e ceea ce cred, sunt pusa la zid. Nu mi se pare nici corect si nici in spiritul crestin pe care il afiseaza.
Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi
Nu vad unde ai fost pusa la zid...si spiritul crestin il intelegi gresit, dar asta este alta polemica (la care nu ma incumet ca iese cu rosii si vuittoane)
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
denizel spune:
quote:
Afirmatia ca isi va alege singur religia este cam nefondata...copilul va creste dupa modelul vostru. Sansele ca el sa descopere religia mai tirziu sint extrem de mici.
Anamaria, nu stiu exact cum sa formulez, fiindca nu stiu daca esti sau nu o persoana care crede ca Dumnezeu exista :-).
Daca da, daca acceptam ca exista, sansele ca un om care a fost crescut de parinti atei sa devina credincios, sunt egale cu sansele unui copil crescut de credinciosi (nu mai vorbim acum despre sansele ca un copil crescut de credinciosi, sa devina ateu :-).
Pentru ca, daca Dumnezeu exista, iti dai seama ca va da sanse egale fiecaruia :-).
Nu exista om de pe pamantul asta, caruia sa nu i se fi oferit sanse de a-L descoperi pe Dumnezeu.
denizel spune:
quote:
Originally posted by b.nica
Eu astept, Vivela, sa-mi spui daca David v-a avea pom de Craciun si daruri sub el.
Anamaria, uite un exemplu de pus la zid!! "Astept sa-mi dai socoteala" .
Io ti-am adus argumente beton si tu indraznesti sa nu-mi raspunzi, nu-i asa bnica?
ocebine spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Afirmatia ca isi va alege singur religia este cam nefondata...copilul va creste dupa modelul vostru. Sansele ca el sa descopere religia mai tirziu sint extrem de mici.
Anamaria, nu stiu exact cum sa formulez, fiindca nu stiu daca esti sau nu o persoana care crede ca Dumnezeu exista :-).
Daca da, daca acceptam ca exista, sansele ca un om care a fost crescut de parinti atei sa devina credincios, sunt egale cu sansele unui copil crescut de credinciosi (nu mai vorbim acum despre sansele ca un copil crescut de credinciosi, sa devina ateu :-).
Pentru ca, daca Dumnezeu exista, iti dai seama ca va da sanse egale fiecaruia :-).
Nu exista om de pe pamantul asta, caruia sa nu i se fi oferit sanse de a-L descoperi pe Dumnezeu.Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
In opinia mea, toti copiii se nasc atei...noi, parintii le insuflam (si modelam) dupa valorile noastre.
Am rezervari cu privire la afirmatia ca toti primim sanse egale de a-l descoperi pe Dumnezeu. Il descoperim (sau indepartam) in masura (si modalitatea) in care sintem expusi. Un soi de pojar celest Daca sint vaccinata, am putine sanse sa il contractez...
Anamaria
b.nica spune:
[quote]Denizel
Cand este vorba de sufletul unui copil imi iau dreptul de a pune la zid pe oricine care se crede in drept sa experimenteze pe el propriile incertitudini.
ocebine spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Eu astept, Vivela, sa-mi spui daca David v-a avea pom de Craciun si daruri sub el.
Anamaria, uite un exemplu de pus la zid!! "Astept sa-mi dai socoteala" .
Io ti-am adus argumente beton si tu indraznesti sa nu-mi raspunzi, nu-i asa bnica?Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Fara suparare, dar nu o pune la zid...sau poate nu sint eu asa sensibiloasa...e o intrebare la care doreste raspuns...sintem atei 100% sau partial?
Una dintre dificultatile parintilor atei este tocmai navigatia printre traditii, in special in familia extinsa (bunici, matusi, etc).
PS...abia acum am vazut raspunsul b.nicai si da, ai dreptate...e punere la zid si nu sint de acord cu tactica asta.
Anamaria
denizel spune:
quote:
[quote]Denizel
Cand este vorba de sufletul unui copil imi iau dreptul de a pune la zid pe oricine care se crede in drept sa experimenteze pe el propriile incertitudini.
bnica, stai linistita, draga!
Nu iti face iluzii ca tocmai tu esti cea care va salva sufletul copilului Vivelei.
Daca esti cu adevarat credincioasa, asa cum pretinzi, increde-te in Dumnezeu si lasa pe El sa se ocupe de asta. Fii sigura ca va face o treaba mai buna decat o faci tu, cu ciomagul.
In afara de asta, nu vad ce relevanta au bradul de Craciun si cadourile de sub el, cu credinta. Tare nu cred ca acesta, bradul si aceia, carnatii si caltabosii , au vreo legatura cu ceea ce ar trebui sa insemne Ziua Nasterii Mantuitorului.
ladyJ spune:
Vivela,uite care este parerea mea..
Consider ca in general,oamenii azi isi boteaza copii mai mult in virtutea traditiei decat in virtutea religiei.
Exista mii de persoane care merg la biserica din an in paste,dar care pastreaza cu sfintenie sarbatorile crestine..tot asa in virtutea traditiei.
Exista persoane care merg zilnic la biserica,dar nu sunt cu sufletul in credinta,ei cred in Dumnezeu dar nu in tot ce inseamna ortodoxism.Merg la biserica din obisnuinta.
Tu daca alegi sa-ti botezi copilul,o vei face tot din cauza traditiei.Defapt asta cred eu ca e nelamurirea ta:merita botez facut in numele traditiei sau nu are nici un sens acest botez daca nu cred in ortodoxism.
Daca tu si sotul tau tineti sarbatoarea craciunului, a pastelui,atunci poti boteza bebelusul....daca va intalniti cu prietenii si familia sa tineti aceste sarbatori,atunci intalniti-va si la botez..
Chiar daca pentru voi botezul nu inseamna credinta declarata.
Insa daca v-ati indepartat de tot ce inseamna sarbatoare traditionala-crestina,atunci eu zic ca nu are sens botezul,ca nu ar avea nicun fundament pe care sa se bazeze.Nici macar fundamentul traditiei.
Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.
ladyJ