avem un nou patriarh...
Raspunsuri - Pagina 20
mandyksch spune:
La reformati daca divortezi te poti recasatori si a doua oara si in biserica, la romano catolici este insa interzis.Sotul meu este roman-catolic de la el stiu.
Elena spune:
quote:
La reformati daca divortezi te poti recasatori si a doua oara si in biserica, la romano catolici este insa interzis.Sotul meu este roman-catolic de la el stiu.
La catolici stiam si eu, dar la reformati nu stiam ca e asa. Multzu ca mi-ai spus!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Marilena12 spune:
Elena, ai intrebat daca ortodocsii se roaga direct lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor: intotdeauna, in fiecare zi, in programul fiecaruia de rugaciune (fiecare este liber sa aleaga daca se roaga cu rugaciuni standard din cartile de rugaciuni, sau cu cuvintele lui, sau ambele variante imbinate), sunt in primul rand rugaciuni pentru iertarea greselilor. Spovedania se face cand poate fiecare, la o luna, sau mai rar, unii numai in posturile mari ale anului, etc. Insa, in fiecare zi si in orice moment, credinciosul se roaga pentru iertarea pacatelor. Tot zilnic se fac rugaciuni pentru slava lui Dumnezeu si de multumire pentru tot ce primim, inclusiv experiente mai neplacute pe care Domnul le ingaduie pentru smerenie sau pt a invata ceva din asta, rugaciuni pentru semeni, familie, prieteni, pentru toti oamenii, pt biserica, pt dusmani sau cei ce ne doresc raul, etc. Si in plus, fiecare se roaga pt ceea ce mai are nevoie, insa se stie ca de la Dumnezeu nu cerem ce nu se cuvine, adica bani, slava oamenilor, raul cuiva sau alte lucruri neserioase, ci numai ceea ce este de folos spre mantuire.
Toate aceste rugaciuni se fac in fiecare zi, direct adresandu-ne lui Dumnezeu. In general, se mai spune la sfarsit o rugaciune de mijlocire catre Maica Domnului sa/si sfinti dar adresata tot in mod direct lui Hristos: Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale sfintilor Tai, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi!.
Cine doreste, poate sa se roage sfintilor, ingerilor, Maicii Domnului, insa dupa rugaciunile catre Dumnezeu.
Cei sporiti duhovniceste, calugarii, credinciosii inaintati spun rugaciunea inimii, in fiecare clipa, pana cand ajung sa o gandeasca si sa o simta: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!"
Cam asa procedam noi in general.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Many Hope: Hristos inchinat in Treime, adica impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant! Persoanele divine sunt inseparabile si totusi nu se confunda.
Da, merci pentru explicatie, e corect desigur, insa nu asta solicitam, ci era o intrebare daca ai zis asa:
quote:
...Hristos in Treime in frunte...
... daca ai zis asa de la tine sau de undeva;(mi-am permis sa colorez, e dintr-un mesaj al tau de pe a 2-a jumatate a paginii 18 a acestui subiect) = eu despre asta te-am intrebat si m-am lamurit acum implicit ca cel mai probabil ai alcatuit tu asa; nici nu e de mirare ca la atata presiune ce e pe tine zilele astea, mai itzi aluneca penitza; am convingerea ca nu a fost din partea ta ca o "distonantza" intentzionata, ci doar a fost ca o simpla eroare de dactilografiat; nu-ti fac nici o observatzie sa sti, doar mi-a sarit in ochi cand am lecturat, ca expresia ta a atins un punct sensibil pentru mine, e ceva care ma cam "zgarie pe retina" cand imi apare dinainte...si de obicei nu-i chip de ocolit niciunde aproape; daca te uitzi cu atentzie, observi si tu desigur ce era, dar de nu intelegi ce nu-mi apare mie in regula la acea alaturare de cuvinte din Cuvant, itzi explic desigur, insaaaa... mai bine las-o asa, uita tot, nu tine seama, nu-i nevoie sa-mi mai raspunzi nimic la asta, nu conteaza, n-are nici o importanta, m-am lamurit, s-o uitam si lasa ca vorbim alta data altele mai bune si mai importante si mai de folos penru toata lumea !
maru spune:
quote:
Originally posted by daniela_b
As scrie la alt subiect dar nu stiu zau, daca e subiect unde sa scrii despre experiente personale (mai mult sau mai putin "spectaculoase" in ce priveste religia).
Deci, pe asta l-am gasit (subiectul), aici scriu.
Pare-mi-se ca are legatura cu deschiderea catre alte religii ale patriarhului (exista si un termen dar nu stiu sigur daca e ecumenism...sa ma scuzati, nu o fac pe necunoscatoarea ci zic de-a dreptul: sint necunoscatoare!) dar am impresia ca intimplarea asta poate cumva sa sublinieze o idee tangentiala.
Pe scurt.
M-am urcat in tren. Dupa mine a urcat o doamna care vorbea limba engleza cu accent american, imbracata cu haine pe care eu una nu le-am mai vazut, haina lunga pina la glezne, roz prafuit, guler brodat, vesta alba crostetata, "basma"- un fel de batic impaturit, transparent, coafura decenta, tinuta decenta.
Din vorba in vorba ( nu ca as fi eu mare vorbareata dar mi s-a parut asa de grozav sa-mi exersez engleza intepenita), mi-a spus ca ea este o crestina care consiliaza copii la Orfelinatul Crestin Natanael (sau Natanail...cam asa ceva) din Suceava.
In mintea mea, crestin inseamna ...nu stiu cum sa zic...ceva, ceva adica nu secta.
Repet, nu ma pricep, poate supar pe cineva dar nu asta mi-e intentia, fiecare crede in ce ii aduce alinare sufletului si oricum pentru mine nu ar fi contat nici daca era din "secta", am puterea sa pricep ca un om isi gaseste alinarea si-n secte si ca niciun alt om nu ar fi in pozitia sa i-o reproseze.
Ma rog.
Am vorbit cit am vorbit.
Cred ca a fost un exercitiu (mai mult) pe-o tema.
Ea-si exersa limba romana, eu imi exersam engleza.
1 la 0 pentru ea.
Mi-a zis de una de alta (fara legatura cu religia), de copii, de orfelinat, de agricultura ecologica dupa care eu am provocat-o si am intrebat-o si de Biblia pe care o tinea pe brate (citea niste pagini unde deasupra scria ceva Hebrews...sau pe aproape, n-am indraznit sa ma uit foarte atent).
Asa ca mi-a tinut un discurs ( va jur, admirabil, cursiv si deloc deranjant pentru mine) despre dragostea din Carte, pe unde poate fi ea cautata si inteleasa in Carte, despre Jesus ( asa ii zicea ea), despre Evanghelia lui (sau dupa) Ioan, plina de cuvinte-imagini si despre cum El, printr-un singur cuvint schimba "mari si tari".
Recunosc, am simtit o retinere la ea, poate ca era obisnuita sa fie contrazisa, poate ca avea niste experiente din trecutul recent care n-o lasau sa se exprime liber, am intuit ca pune cuvintele in propozitie astfel incit sa nu ma "raneasca" considerind ca sint ortodox practicant.
Numai ca eu nu sint practicant.
M-am gindit imediat la ce ar fi insemnat sa fiu.
Poate i-as fi raspuns in raspar?
Atunci mi-am dat seama ca eu nu am intrebat-o care-i este religia?
Si, mai mult, mi-am dat seama ca nu ma deranjeaza ce mi-a spus, orice religie ar fi avut ca "inima" centrala a credintei ei.
Mi-a fost un pic rusine dar am intrebat-o, in engleza mea de balta.
"Menonita" a raspuns.
Am stat si m-am gindit, nu mai auzisem de asta decit in filme.
Cred ca si ea a stiut ca romanii aud in filme de menoniti asa ca a adaugat: "asemanatori in multe privinte amish-ilor doar ca menonitii au gasit ca e bine sa te bucuri si de utilitatile energiei, ale masinariilor si ale educatiei, eu una m-am bucurat din plin de invatatura a doua colegii".
Concluzia?
Concluzia e ca daca eu, un simplu om, cu mintea nu chiar asa aglomerata de invataturi, nu ma simt deranjata (si nici miscata din credinta mea, repet, deocamdata slaba dar tot ortodoxa se numeste) de discursurile unei persoane "diferite"(sa recunoastem, menonitii nu-s chiar peste tot), ba chiar am gasit o noima in ce spunea aceasta despre cum sa-l gasesti pe El, CUM sa-mi fac griji ca noul patriarh nu are suficienta credinta in ale ortodoxiei cit sa cunoasca alte religii fara a se sminti ci a invata ce e de invatat de la acestea, daca e ceva de invatat, daca nu, nu?
www.helpsonia.com
draga mea, eu traiesc inconjurata de comunitatea menonita. Ei sunt o ramura a amish-ilor, care menoniti traiesc in majoritate in Canada, in Ontario.
Sunt mai multe categorii de menoniti: cei stricti, care nu accepta nici o inventie a sec 20, traiesc fara apa in casa, fara electricitate, unii au in hambar si la animale, dar nu in casa. Copiii lor merg la scoli tinute de ei, in comunitate, nu in afara, nu la public school, doar pana la clasa a 8-a.
apoi sunt menonitii de mijloc, care au electricitate in casa, au chiar si telefon, dar folosesc la minimum, doar pentru urgente. Unii isi lasa copii sa termine liceul. Ca mijloc de transport folosesc buggie, o caleasca acoperita neagra.
si mai sunt menonitii noi, care conduc numai Mercedes negru, care au de toate in casa, dar traiesc cu moderatie.
Menonitii au ferme, unii mai bogati, altii mai saraci, au o comunitate f stransa. Noi mergem si cumparam in general de la ei pentru ca nu folosesc nimic daunator pe pamanturile lor.
http://www.romanotruck.ro/menoniti/ro/page1.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mennonite
http://www.mennonitechurch.ca/
am colege la servici menonite, care traiesc o viata absolut normala, am a vut profesoara la scoala de engleza menonita, sunt oameni modesti si ma bucur ca traiesc printre ei
PS: sunt crestin ortodox
Doamne'ajuta!
Marilena12 spune:
Hope, ai dreptate, poate pentru cei mai scrupulosi dintre noi, ar fi trebuit sa pun o virgula, asa incat fraza sa fie: "Cu Hristos in Treime, in frunte".
Insa nici ca mi-a trecut prin cap ca va intelege cineva din ceea ce am spus eu, ceea ce ai inteles tu. Data viitoare voi fi cu mai multa bagare de seama sa nu cumva sa uit vreo virgula si sa fiu banuita de erezie.
Lasand asta la o parte...la ce presiuni te referi, ca eu chiar ma bucur de o perioada linistita, copilul mi-e sanatos si vesel, sotul la fel, ne iubim, ne intelegem bine, chiar nu am parte de vreo tensiune zilele astea... A...poate ca vine soacra-mea sa stea cu fie-mea, ca incep cursurile pe 1, cred ca la asta te refereai...
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by maru
draga mea, eu traiesc inconjurata de comunitatea menonita. Ei sunt o ramura a amish-ilor, care menoniti traiesc in majoritate in Canada, in Ontario.
Sunt mai multe categorii de menoniti: cei stricti, care nu accepta nici o inventie a sec 20, traiesc fara apa in casa, fara electricitate, unii au in hambar si la animale, dar nu in casa. Copiii lor merg la scoli tinute de ei, in comunitate, nu in afara, nu la public school, doar pana la clasa a 8-a.
apoi sunt menonitii de mijloc, care au electricitate in casa, au chiar si telefon, dar folosesc la minimum, doar pentru urgente. Unii isi lasa copii sa termine liceul. Ca mijloc de transport folosesc buggie, o caleasca acoperita neagra.
si mai sunt menonitii noi, care conduc numai Mercedes negru, care au de toate in casa, dar traiesc cu moderatie.
Menonitii au ferme, unii mai bogati, altii mai saraci, au o comunitate f stransa. Noi mergem si cumparam in general de la ei pentru ca nu folosesc nimic daunator pe pamanturile lor.
am colege la servici menonite, care traiesc o viata absolut normala, am a vut profesoara la scoala de engleza menonita, sunt oameni modesti si ma bucur ca traiesc printre ei
Doamne'ajuta!
Uite ca despre felul cum traiesc menonitii nu stiam. Maru, thanks pentru informatie! Este o forma de organizare sociala cam prea stricta pt gustul meu, insa cei moderati vad ca au o viata foarte sanatoasa! Cred ca e interesant sa traiesti printre ei! Eu mereu am avut impresia ca apartin unor vremuri trecute...
ManyHope spune:
quote:
Hope, ai dreptate, poate pentru cei mai scrupulosi dintre noi, ar fi trebuit sa pun o virgula, asa incat fraza sa fie: "Cu Hristos in Treime, in frunte".
Insa nici ca mi-a trecut prin cap ca va intelege cineva din ceea ce am spus eu, ceea ce ai inteles tu. Data viitoare voi fi cu mai multa bagare de seama sa nu cumva sa uit vreo virgula si sa fiu banuita de erezie.
Exact! Virgula, bat-o vina ...
quote:
Lasand asta la o parte...la ce presiuni te referi, ca eu chiar ma bucur de o perioada linistita, copilul mi-e sanatos si vesel, sotul la fel, ne iubim, ne intelegem bine, chiar nu am parte de vreo tensiune zilele astea... A...poate ca vine soacra-mea sa stea cu fie-mea, ca incep cursurile pe 1, cred ca la asta te refereai...
Numai la ce se petrece aici pe DC m-am referit ca "presiuni", desigur, respectiv discutii-dispute, reluari-repetari, retrageri-reveniri,...astea, dar ai dreptaaate ca daca compari discutiile de aici cu soacra pai daca ti-e adevarata soacra soacra ta, rezulta ca ce ai aici e parfum frantuzesc bun si fetele cu care esti la bataie ti-s ca cele mai bune prietene comparativ cuuuu... (nu exista smileys-ul potrivit!!!)
maru spune:
quote:
Originally posted by Marilena12quote:
Originally posted by maru
Doamne'ajuta!
Uite ca despre felul cum traiesc menonitii nu stiam. Maru, thanks pentru informatie! Este o forma de organizare sociala cam prea stricta pt gustul meu, insa cei moderati vad ca au o viata foarte sanatoasa! Cred ca e interesant sa traiesti printre ei! Eu mereu am avut impresia ca apartin unor vremuri trecute...
traiesc printre ei e un fel de a spune:
zona asta e locuita de comunitatea menonita, sateledin jur sunt formate in mare parte din fermele menonite, au culori distincte la hambare, in functie de tipul de credinta abordata.
Intentionam sa ne cumparam casa in afara orasului, in Elmira, e un trend acum si sa facem naveta la servici, 10-15 minute. Atunci chiar am sa traiesc printre ei.
editez sa iti spun ce ne place cel mai mult: credinta ca credinta ii apara de cele rele: in primavara scot o masuta la marginea drumului si pun acolo ce au de vanzare: flori, fructe, legume, si o cutie pentru bani. Nu sta nimeni acolo, ei isi vad de viata de ferma. Trecatorul isi alege ce are nevoie, pune banii in cutie( cateodata e o cutie de margarina acoperina cu o piatra) si trece mai departe.
Cand am povestit acasa, nimeni nu m-a crezut, asa ca data urmatoare am facut poze.
Doamne'ajuta!
hannen spune:
maru,faza cu legumele ,florile...scoase de vinzare in drum si pusa doar o cutiuta pt. bani se practica si in japonia.
Si mie imi place tare!Imi place cinstea,increderea...ce frumos ar fi sa fie peste tot asa,sa fim toti cinstiti.
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici