avem un nou patriarh...

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:
.Pe mine personal ma intereseaza ortodoxia la fel de mult ca si 'religia' protestanta sau catolica, sa stii. Iar daca iti inchipui ca protestantismul nu-l disec la fel, just try me!
_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

si cu ce te ajuta ca le diseci pe toate? Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Dar pe tine oare cu ce te ajuta sa diseci credinta protestanta pe forumuri neoprotestante?_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

ca sa stiu sa raspund unora ca tine
p.s...desi e curata pierdere de timp s-o fac,asa ca

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by Ana Stroe

Elena, eu n-am citit nicaieri pe forumul asta dezbateri, schimb de idei, etc ale religiei protestante, chiar sunt curioasa care sunt diferentele majore de dogma comparativ cu ortodoxia/catolicismul (ca ce nu va convine voua in ortodoxie am tot citit pe aici)

Diferentele majore sunt:
- protestantii nu se inchina si nu se roaga la sfinti, considerandu-l pe Domnul Isus singurul mijlocitor intre Dumnezeu si om (asa cum este scris in Biblie). Consideram ca - cu cat este nevrednicia si pacatosia omului mai mare cu atit mai mare este nevoie sa ne ducem sa cerem ajutor si Har direct de la Cel Sfant, direct de la Tronul Harului si nu prin intermediari.
- Considera Cuvantul lui Dumnezeu numai si numai Biblia. Celelalte scrieri nu au aceeasi autoritate ca si Biblia.
- Nu se spovedesc decat in fatza lui Dumnezeu, pe acelasi considerent pe care l-am spus mai sus si anume ca Domnul Isus Singurul mijlocitor intre Dumnezeu si om.
- Unii dintre protestanti cred ca Fecioara Maria a mai avut copii cu Iosif, dupa nasterea Domnului.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

quote:

quote:

quote:

quote:
.

Pe mine personal ma intereseaza ortodoxia la fel de mult ca si 'religia' protestanta sau catolica, sa stii. Iar daca iti inchipui ca protestantismul nu-l disec la fel, just try me!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

si cu ce te ajuta ca le diseci pe toate?

am blog

Dar pe tine oare cu ce te ajuta sa diseci credinta protestanta pe forumuri neoprotestante?

_

ca sa stiu sa raspund unora ca tine

am blog

ei, vezi, mai Irina cu ce ma ajuta sa le disec; ti-ai dat singura raspunsul
esti multumita acum?

....si mai lasa, mai, Irina, mai, trabucul ala ca te trezesti ca tre' sa ceri nu stiu cate dezlegari pentru asemenea emoticoane...pacatoase, ptiu, ptiu

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by Marilena12

... nu am motive sa ma indoiesc vreun pic de adevarul invataturii de credinta ortodoxe, devreme ce viaza de atata amar de vreme, are pe Hristos in Treime in frunte...

Sa nu te superi ca te intreb, dar mie mi se pare ceva... adica suna ciudat formularea asta, cel putin ciudat, n-am mai vazut aceasta alaturare de cuvinte; ai facut-o tu sau apartine altui autor?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Marilena12

Elena, tu realizezi ca ai inceput sa dai copy/paste de la topicul "Cu ce este mai bun crestinismul..." ?

Pai a trebuit sa dau copy/paste, ce era sa fac? :( daca nu dadeam, dupa aia iar ziceai ca 'unde am spus io asa ceva?"

quote:
Vrei ca eu sa reiau explicatiile?

Sorry, dar daca alea erau explicatiiii..... ; eu te-am intrebat ceva acolo si tu mi-ai raspuns cu totul pe langa.

quote:
Oricine merge la topicul respectiv si citeste, va vedea ca ortodocsii nu se roaga mai intai sfintilor si apoi lui Dumnezeu

Da, oricine citeste acolo poate vedea ca asa ai scris tu, insa cine cunoaste cum fac majoritatea dintre ortodocsi stie prea bine ca sunt de fapt destui credinciosi orto care inlocuiesc rugaciunea la Dumnezeu cu rugaciunea la sfinti. Asa facea si strabunica mea, se ruga la toti sfintii, numai la Dumnezeu nu, la fel face si unchiul meu, verii mei, etc,etc. Si cei de care iti spun sunt oameni care merg in fiecare duminica la biserica si nu-mi vine sa cred ca acolo NU le spune nimeni sa se roage intai Domnului si apoi sa ceara ajutorul intermediarilor. Si stii si tu ca asa fac muuuulti ortodocsi, insa pe forum scrii doar ce 'da bine'. Dar, nu-i asa, Marilena, cei care fac asta nuuuuuu, nu sunt 'ortodocsi adevarati'.

quote:
ti-am explicat si de ce consideram ca Mantuitorul a sfintit crucea prin jertfa Sa de mantuire, si iarasi ti-am oferit argumente biblice si patristice, numai tu insisti cu discutiile aici, cand de fapt ai primit atatea argumente acolo! Despre "lemnul crucii", nici acum nu-mi vine sa cred ca nu ai sesizat ca este doar o expresie , si ca exprimarea in sine ascunde o simbolistica anume!

Pai, Marilena, hotaraste-te odata: ori este doar o expresie cu o 'simbolistica anume' , ori lemnul ala este chiar sfintit si atunci, nu-i asa, merita toata inchinarea credinciosilor, asa cum sunt chemati cu atita patos. La fel probabil considerau si evreii din vechime ca toiagul lui Moise este 'sfintit' prin faptul ca Dumnezeu a facut minuni prin el si considerau perfect 'normal' sa se inchine acelui lemn.

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Many Hope: Hristos inchinat in Treime, adica impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant! Persoanele divine sunt inseparabile si totusi nu se confunda.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Elena, ce ti-am raspuns pe langa, ti-am explicat destul de clar invatatura ortodoxa cu privire la cinstirea Maicii Domnului, a sfintilor, a crucii, a moastelor...ce este pe langa?
As intelege sa nu fii tu de acord ca protestanta, dar sa spui ca ti-am raspuns pe langa...
Mie imi pare rau pentru cei care uita sa slaveasca pe Dumnezeu, desi nu sunt chiar sigura ca este asa, si chiar nu cred ca nu li s-a spus in biserica cum se cuvine a ne ruga lui Dumnezeu si cata cinstire se cuvine a da sfintilor, dar cine stie, oi sti tu mai bine...eu cred ca oricine asculta Sfanta Evanghelie si predica de dupa are posibilitatea de a cunoaste aceste lucruri.
Despre cruce o sa incerc sa-ti sintetizez putin:
Crucea a fost inainte de crestinism un instrument de tortura pentru nelegiuiti, ceva injositor, de ocara, insa conform I Corinteni 1,27 "Dumnezeu le-a ales pe cele nebune ale lumii ca sa rusineze pe cele intelepte...", deci Mantuitorul a ales crucea ca altar al jertfei Sale, pt a ridica si transforma ocara si blestemul omenirii cazute in pacat.
Prin cruce S-a preamarit Domnul (Filipeni 2,8), si a impacat pe oameni cu Dumnezeu (Efeseni 2,16, si 2,13-18).
Crucea este nu doar lemn sau materia din care este facuta, ci este semnul biruintei lui Hristos, semnul Fiului Omului la a doua venire (Matei 24,30), este lauda crestinilor, "mie insa nu-mi fie a ma lauda decat numai in Crucea Domnului" (Galateni 6,14)
"Caci cuvantul Crucii este nebunie pentru cei ce pier, iar pentru noi este puterea lui Dumnezeu". Tot pe langa sunt si acestea Elena?
Acum repet din nou: ucenicul Sfantului Ioan Evanghelistul,Sf. Policarp al Smirnei, care nu cred ca vorbea aiurea la atat de putin timp dupa Hristos, spunea in Epistola sa catre Filipeni: "Cel care nu marturiseste marturia crucii, este de la diavol"
Iar Sf. Chiril al Ierusalimului invata: "Ia deci ca prima temelie nezdruncinata Crucea si cladeste pe ea toate celelalte puncte de credinta".
In aceste temeiuri se cinsteste sfanta Cruce, ca altar al jertfei Domnului nostru Care si-a varsat sangele pe ea, impacandu-ne pe noi cu Dumnezeu, eliberandu-ne din robia pacatului si sfintindu-o prin harul Invierii. Auzi Elena? Prin harul Invierii s-a sfintit semnul Crucii si prin sangele lui Hristos, Om si Dumnezeu. Crucea a devenit mijloc pentru mantuirea noastra prin sacrificiul Fiului lui Dumnezeu, caci atat de mult a iubit Dumnezeu lumea!
De aia pentru noi, ortodocsii, Crucea este cinstita caci prin ea ne-am impacat cu Dumnezeu si am invins pe diavol! Domnul ne-a lasat-o ca sa nu uitam niciodata cu cata durere ne-a rascumparat si cum a inviat din morti.
Este ultima data cand iti mai impartasesc din suflet, ai bunatatea de a nu trata si acum cu dispret...

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:

quote:
Originally posted by Ana Stroe

Elena, eu n-am citit nicaieri pe forumul asta dezbateri, schimb de idei, etc ale religiei protestante, chiar sunt curioasa care sunt diferentele majore de dogma comparativ cu ortodoxia/catolicismul (ca ce nu va convine voua in ortodoxie am tot citit pe aici)

Diferentele majore sunt:
- protestantii nu se inchina si nu se roaga la sfinti, considerandu-l pe Domnul Isus singurul mijlocitor intre Dumnezeu si om (asa cum este scris in Biblie). Consideram ca - cu cat este nevrednicia si pacatosia omului mai mare cu atit mai mare este nevoie sa ne ducem sa cerem ajutor si Har direct de la Cel Sfant, direct de la Tronul Harului si nu prin intermediari.
- Considera Cuvantul lui Dumnezeu numai si numai Biblia. Celelalte scrieri nu au aceeasi autoritate ca si Biblia.
- Nu se spovedesc decat in fatza lui Dumnezeu, pe acelasi considerent pe care l-am spus mai sus si anume ca Domnul Isus Singurul mijlocitor intre Dumnezeu si om.
- Unii dintre protestanti cred ca Fecioara Maria a mai avut copii cu Iosif, dupa nasterea Domnului.

_

multumesc frumos Elena; desi ma omoara timpul (lipsa lui adicatelea) mai am niste intrebari, daca ai timp si esti dispusa:

formele rugaciunii: exista rugaciunea standard/tip ( Tatal Nostru...) sau nu.
sarbatorile: exista zile inchinate Domnului cind le petreci in rugaciune, nu lucrezi, etc; posturi (abtinerea de la mincare/bautura/sex) presupun ca nu exista....
spovedania in fatza lui Dumnezeu ce presupune, e o meditatie intre tine si Dumnezeu fara mijlocitor, daca da cum masori/consideri faptele tale, daca ai un pacat cum il speli/disculpi, exista vreo forma de autopenitenta^
in Biserica, exista un pastor/preot- prin ce metode e ales, este ales pe o perioada de timp sau pentru totdeauna, are niste obligatii in plus fatza de ceilalti credinciosi (studii in domeniu, de ex) si in ce consta relatia ta cu el in afara faptului ca il asculti in zilele de rugaciune citind din Bibilie, de ex.

nu sunt sigura daca nu confund, in Biserica voastra sunt femeile care poarta batic; daca da, in baza carui rationament; exista vreun cod civil, sa zic asa ce faca referinta la divort, cond vestimentar, etc.

multumesc frumos

Ana

http://www.floriinro.ro/

In der Kürze liegt die Würze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Eu sunt reformata dar nu practicanta. Ce pot sa va spun eu, si la noi este Tatal nostru, sunt zile de sarbatoare, dar mult mai putine (nefiind sfinti), Craciun, Paste,Florii, Sarbatoarea Reformatiei etc.
Preotii au studii teologice, este facultate la Cluj, si pot fi si femei preot. La noi in oras este una, o tipa care este cu un an mai mare ca mine, am terminat acelasi liceu, o cunosc.

Rugacinuea o faci direct lui Dumnezeu, te "spovedesti" lui direct daca ai pacatuit. "Nu te inchini unui chip cioplit" asa se spune, nu? La reformati asta se aplica mot-a mot. Te adresezi direct. A, si femeile nu poarta batic pe cap.

Mergi la inceput

Marilena, multumesc pentru explicatii, am sa-ti raspund ceva mai tarziu.

Ana,

quote:
formele rugaciunii: exista rugaciunea standard/tip ( Tatal Nostru...) sau nu.

Tatal Nostru. Nu exista alte rugaciuni 'standard', insa poti gasi in diferite carti 'sugestii' de rugaciuni. Dar fiecare credincios isi alege singur daca foloseste exact acele cuvinte din rugaciunile respective, sau foloseste propriile cuvinte pentru situatia lui specifica.

quote:
sarbatorile: exista zile inchinate Domnului cind le petreci in rugaciune, nu lucrezi, etc;

Stii probabil ca exista mai multe biserici protestante - unele dintre ele considera ziua de odihna/inchinare Domnului duminica, altii sambata. Ca zile de sarbatoare - Nasterea si Invierea Domnului!

quote:
posturi (abtinerea de la mincare/bautura/sex) presupun ca nu exista...

Pai nu prea presupui bine ; protestantii tin posturi, insa ei tin doar post negru si zilele de post nu sunt prestabilite ca la ortodocsi; in Romania sunt multi protestanti care tin posturi de Craciun si de Paste. O alta diferenta este ca postul este mai scurt decat la ortodocsi, tinand cont ca este post negru (unii tin fara apa, altii cu apa, fiecare dupa puterea lui).
Apoi se mai tin posturi cu diferite ocazii, de exemplu daca este o situatie deosebita intr-o biserica, pastorul propune sa tina toata biserica post pentru acea problema/sitiatie.

quote:
spovedania in fatza lui Dumnezeu ce presupune, e o meditatie intre tine si Dumnezeu fara mijlocitor

N-as zice deloc ca e meditatie, ci este efectiv o rugaciune de iertare in Numele Domnului Isus adresata lui Dumnezeu. Chiar sunt curioasa - ortodocsii nu se roaga niciodata direct Domnului pentru iertarea pacatelor?

quote:
daca da cum masori/consideri faptele tale,

Nu sunt sigura ca am inteles bine intrebarea asta....

quote:
daca ai un pacat cum il speli/disculpi, exista vreo forma de autopenitenta

Pacatul nu eu il spal, ci Domnul Isus si asta numai daca vin in fatza LUi cu POCAINTA. Nu doar asa, un 'Doamne iarta-ma' spus din varful buzelor, si a doua zi o iei fluierand de la capat cu acelasi pacat. Nu exista vreo forma de autopenitenta; iar atunci cand ajungi sa te curatesti intrutotul de un anumit pacat, bine e sa multumesti Domnului pentru vindecarea ce ti-a facut-o si sa faci o milostenie.

quote:
in Biserica, exista un pastor/preot- prin ce metode e ales, este ales pe o perioada de timp sau pentru totdeauna

trebuie sa marturisesc ca nu prea stiu chestii d-astea organizatorice; stiu ca exista in fiecare biserica un comitet, 'un sfat al Batrinilor' si atunci cand se alege pastorul ei si intreaga biserica se roaga pentru acest lucru.
Si asa cum a spus si Mandyksch, in unele biserici pot fi si pastori femei. Si eu am fost in Germania intr-o biserica luterana unde exista si o femeie pastor, alaturi de pastorul 'principal' al bisericii.

quote:
are niste obligatii in plus fatza de ceilalti credinciosi (studii in domeniu, de ex)

Dupa cate stiu eu (vorbesc doar despre bisericile 'clasice' neo/protestante, pentru ca de celelalte nu stiu) toti pastorii au studii teologice.

quote:
in ce consta relatia ta cu el in afara faptului ca il asculti in zilele de rugaciune citind din Bibilie, de ex.

Pai poti sa te adrezezi pastorului pentru nelamuririle si/sau problemele pe care le ai si sa primesti sfaturi si consilierea si bineinteles se va ruga pentru tine, pentru problema specifica pe care i-ai adresat-o.
Apoi se organizeaza studii biblice si ore de rugaciune, in care se strange toata biserica sau se organizeaza pe grupuri pentru rugaciune (dupa modelul Bisericii Primare).

quote:
nu sunt sigura daca nu confund, in Biserica voastra sunt femeile care poarta batic

Asta cu baticul este destul de controversata in biserici. Sunt unele femei care poarta, altele care nu poarta (in special tinerele).

quote:
daca da, in baza carui rationament

Pai baza purtatului de batic este aceeasi ca la ortodocsi, si anume cuvintele Apostolului Pavel din Biblie.

quote:
exista vreun cod civil, sa zic asa ce faca referinta la divort, cond vestimentar, etc.

In afara de bisericile foarte liberale, majoritatea bisericilor portestante considera divortul un pacat (pe baza versetelor din Biblie). Aici sunt chiar mai stricti decat ortodocsi, in sensul ca cine a divortat nu se mai poate re-casatori a doua oara in fatza Domnului. Cel putin eu asa stiu, dar repet, am auzit ca exista si biserici 'liberale' prin america care nu considera divortul pacat.
In ceea ce priveste vestimentatia, aspectul asta este lasat la latitudinea fiecarui credincios; in general, oamenii vin imbracati la biserica decent, insa nu impune nimeni femeilor de exemplu sa nu poarte pantaloni sau sa nu se rujeze.

_

Mergi la inceput