PATRIARHUL TEOCTIST A INCETAT DIN VIATA!
Raspunsuri - Pagina 21
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by conchita
pe teoctist nu l-a chemat poporul inapoi, ce dezinformare crasa. isi aminteste cineva sa se fi facut vreun referendum sa fie reinscaunat teoctist, ca io nu?
Ba la rugamintile clericilor si ale enoriasilor s-a intors, si nu a fost nevoie de nici un referendum. Ca tu ai alte impresii, asta te priveste!
www.flickr.com/photos/pisicuta/821316348/" target="_blank">Mari
www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!
Rufus spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Nu cred ca a spus cineva ca esti lipsit de credinta doar pentru ca nu ti-a placut de Teoctist. Insa el a fost patriarhul bisericii pe care spui ca o iubesti, cred ca merita sa nu fie judecat mai aspru decat orice alt om care a ocupat o functie importanta in vremea comunismului. Si asta, mai ales dupa moarte. In rest, ai dreptate, si preotii fac greseli.
Ba da, Mari, chiar daca nu s-au folosit cuvintele direct, se asociaza persoana celui decedat cu credinta. Adica ar trebui, noi credinciosii, sa mai tacem din gura, e vorba de patriarh!
Eu am avut un unchi preot. Extraordinar de destept. Poet, profesor, traducator in 12 limbi (jumatate limbi moarte). Dar era curvar si betiv. La greu. Am ramas marcat, de atunci (si exemple am mai vazut in viata), mi-am pus adeseori intrebarea cum pot eu sa-mi pun sufletul in mana unui astfel de personaj?
Raspunsul l-am aflat dupa varsta de 40 de ani: preotul are un har, prin care face legatura intre Dumnezeu si mine. Numai el imi poate, ascultandu-mi spovedania, aduce iertarea pacatelor.
Dar este om si raspunde in fata Divinitatii la fel ca orice muritor.
Iar aici se discuta de Arapasu, omul cu pacatele lui, care a fost si patriarh, dar acest lucru, dupa moarte, nu are importanta decat prin locul, privilegiat, in care a fost ingropat.
Am spus, deja, ca nu am nimic cu cei care-l apreciau, care l-au iubit si care s-au calcat in picioare sa fie cat mai aproape la inmormantare. Ar trebui ca si eu sa fiu lasat sa am o opinie, ca doar nu m-am dus in timpul slujbei sa strig ca nu mi-a placut de el. Asa ceva nu as face niciodata.
In rest...ce sa zic...s-a ajuns la dragoste de tara, cei plecati ar trebui sa taca...cum adica? Ce legatura are plecarea lor cu credinta?
Cu parere de rau, va spun ca si mie imi pute "ce se intampla in biata noastra tara". Si nu sunt plecat nicaieri. Dar nici nu o sa ma parfumez mai abitir numai ca sa nu mai simt putoarea.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
Marilena12 spune:
quote:
la cine se duce acum poporul ala roman pe care il jigniti sustinand ca l-a chemat inapoi pe teoctist? la preoti corupti pana in maduva oaselor, care slujesc mai degraba Satanei decat lui Dumnezeu in Biserica lui Dumnezeu?
cine i-a ocrotit pe preotii astia si cine a lasat Biserica de izbeliste sa ajunga in stadiul la care se afla acum?
Ce stii tu despre biserica de acum si despre stadiul in care se afla? Ce ai citit in ziarele internationale? Pai vino aici sa vezi daca exista si spiritualitate si preoti si enoriasi credinciosi si abia dupa aia sa cataloghezi! Vino si participa la viata bisericii, sa vezi cu ochii tai daca slujeste cineva satanei! Nu mai arunca presupuneri de la o asemenea distanta crezand ca ai habar de cum isi mai traiesc ortodocsii viata duhovniceasca! Pentru ca nu ai habar!
Rufus spune:
quote:
Da Siminaf, ai dreptate: "diaspora comenteaza si se implica in viata tarii in care s-a nascut". Stand printre straini, uitand de unde au plecat si aratand cu degetul spre cei care au ales sa ramana popor roman. De asemenea implicari si comentarii, ne lipsim cu placere!
Ne mai si miram ca ne arata strainii (care habar nu au)cu degetul ca suntem popor de tigani sau de securisti, etc.
Cu tot respectul, nu e asa. Cei plecati vad mult mai bine, chiar daca exista si dezinformari. Nu inseamna ca uiti de unde ai plecat daca, traind dupa alt model, observi ce ai gresit in trecut.
Afirmatiile tale seamana foarte bine cu "mandria proletara" de la inceputul anilor 90 a celor care au mancat salam cu soia...
Marilena12 spune:
Rufus, am tot respectul pentru oamenii care sunt obiectivi si cunosc in mod real ce se intampla pe aici, insa am cunoscut si multe pareri spuse culmea, chiar strainilor, pareri exagerate despre romani in general, emise de persoane care au uitat ca in timpul cand locuiau in tara, ei si familiile lor, faceau exact aceleasi lucruri ca cei pe care ii desconsidera acum.
Cand parerea te implica si pe tine, si ajungi la concluzia ca "ai gresit in trecut", este in regula, insa atunci cand vorbesti numai la adresa celorlalti, da-mi voie sa nu fiu de acord.
Este adevarat, in Romania multe lucruri stat prost, insa eu consider ca noi toti am contribuit la asta, nu doar ceilalti. Cred ca prin asta am spus destul de bine ce gandeam.
Si mie imi pute cate ceva pe aici, dar cand am fost plecata din tara nu am aruncat cu namol in ce am lasat in urma.
Nu pot sa consider ca romanii sunt niste isterici care habar nu au de nimic, ca Teoctist a distrus poporul si biserica lui Hristos, ca suntem toti o telenovela si un circ de tot rasul, si ca daca sunt uscaturi in biserica inseamna ca toti preotii sunt niste corupti care slujesc lui satana.
Daca asta este mandrie proletara...as mai spune ca am stat destul de mult pe afara, si am avut cu ce anume sa fac comparatii, insa am vazut si chestii cu care nu m-am putut impaca.
Rufus spune:
quote:
Nu pot sa consider ca romanii sunt niste isterici care habar nu au de nimic, ca Teoctist a distrus poporul si biserica lui Hristos, ca suntem toti o telenovela si un circ de tot rasul, si ca daca sunt uscaturi in biserica inseamna ca toti preotii sunt niste corupti care slujesc lui satana.
Nu. Asta cu siguranta nu.
Dar nici nu cred ca sunt multi din cei plecati care sa gandeasca asa. Sau mai precis plecatul cu modul asta de gandire nu au nici o legatura. Asta am vrut sa spun.
Marilena12 spune:
Ai dreptate, nu are legatura plecatul cu modul asta de gandire. Si eu sper, asa cum scriam mai sus, ca nu gandesc foarte multi asa.
conchita spune:
eu propun mai bine sa ne rugam ca viitorul Patriarh al BOR sa fie la inaltimea misiunii incredintate si sa lucreze cu binecuvantarea lui Dumnezeu pentru curatirea Bisericii si pentru reintoarcerea fiilor risipitori la Dumnezeu, pentru mantuirea neamului romanesc si a fiecarui roman in parte.
mi se pare naiv (ca sa nu zic fariseic sau rau-intentionat) sa sustii ca zeci de ani de comunism nu au avut nici un efect, in rau, asupra credintei, asupra poporului, asupra Bisericii si slujitorilor sai. Iisus insusi ne-a dat pilda cuvenita cand a daramat tarabele din Templu. ar trebui, deci, sa ne rusinam ca sub privirile noastre (complice, as indrazni sa spun) si la umbra unei lasitati gresit interpretate drept smerenie a copt o buba cam greu de vindecat in Biserica romaneasca. buba nu dispare daca ne punem okelari roz sau daca aratam cu degetul spre diaspora acuzand-o ca ne strica imaginea (wow, idolatrie in toata regula aici), propagand astfel dezbinarea si ura intre frati! buba dispare daca o curatam, incepand cu noi insine. cand ne-om vindeca de orbire, atunci putem trece si la capra vecinului, s-o salvam si pe ea de la ratacire. caci altfel rescriem parabola orbilor, cu chiorul imparat.
asa ca, Doamne ajuta-ne si binecuvanteaza-ne cu Patriarhul care sa Te slujeasca dupa voia Ta. amin.
Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as īntoarce-n chaos...
Rugati-va pentru Diana si Sonia * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
Siminaf spune:
Marilena12 (daca eu sint Siminaf, ma adresez tie cu Marilena 12, sper sa nu te superi), este in-cre-di-bil cita rea-vointa de tip neo-comunist mai poate exista in rindurile poporului roman! Incredibil si de necrezut in acelasi timp!
Noi discutam aici pe forum (Conchita te-a rugat sa te uiti la definita cuvintului), nu ne apucam sa scriem articole in presa locala despre cit e de rau acum in Ro. De unde deduci tu asa ceva? Probabil ca toate gindurile tale cele mai ascunse razbat acum din subconstient si le atribui altora, de teama de a recunoaste ca sint chiar gindurile tale... Trist, trist de tot. Eu nu-mi permit sa zic altora ce gindesc, nu am cum sa stiu asa ceva.
Fyi, majoritatea celor din diaspora avem inca rude si prieteni apropiati in Romania, care ne tin la curent mai bine decit presa romaneasca, despre care nu am uitat (cum am fi putut?!) cum stie sa faca din tzintzar armasar, dupa cum dicteaza interesele politice de o parte sau de alta.
Ai mai zis ceva de Mecca. Nici nu ai inteles sensul in care a fost folosit cuvintul. Era figurat. Si sa stii ca la Mecca nu se omoara intreei, acolo se face un pelerinaj pasnic. Au fost in citiva ani citeva incidente datorate multimii enorme si caldurii. Dar pelerinii aceia nu s-au omorit intre ei! Si mai spuneai despre noi, ca sintem dezinformati....
Poate ar fi mai bine sa nu mai intru sau sa nu mai scriu nimic la acest subiect. Sa ramina cei "care maninca salam de soia", desi nici macar fraza asta nu este adevarata. Aici chiar mincam preparate din soia, care sint chiar sanatoase (nu mai zic de gustoase). Iar in Romania inca se mai maninca foarte mult nesanatos.
Numai bine!
Marilena12 spune:
quote:
eu propun mai bine sa ne rugam ca viitorul Patriarh al BOR sa fie la inaltimea misiunii incredintate si sa lucreze cu binecuvantarea lui Dumnezeu pentru curatirea Bisericii si pentru reintoarcerea fiilor risipitori la Dumnezeu, pentru mantuirea neamului romanesc si a fiecarui roman in parte.
De acord, sa speram ca va fi ales un patriarh cu adevarat vrednic! Te-ai exprimat foarte frumos.
mi se pare naiv (ca sa nu zic fariseic sau rau-intentionat) sa sustii ca zeci de ani de comunism nu au avut nici un efect, in rau, asupra credintei, asupra poporului, asupra Bisericii si slujitorilor sai.
Nu a sustinut nimeni, sau poate nu am observat eu ca nu au fost efecte negative in biserica, in urma comunismului, scriam la una din paginile anterioare, ca ma mir ca a mai ramas ceva din biserica, in conditiile in care ceausescu si ai lui arau hotarati sa distruga tot. De asta, nu judec clericii din vremea comunismului, pt ca sunt convinsa ca si datorita lor nu s-a dus totul de rapa.
Iisus insusi ne-a dat pilda cuvenita cand a daramat tarabele din Templu. ar trebui, deci, sa ne rusinam ca sub privirile noastre (complice, as indrazni sa spun) si la umbra unei lasitati gresit interpretate drept smerenie a copt o buba cam greu de vindecat in Biserica romaneasca.
Ar trebui sa ne rusinam, insa ar trebui sa ne rusinam toti, ca nu am facut in acei peste 40 de ani fiecare cate ceva pentru credinta si biserica. Nu sunt de acord insa sa-i rusinam doar pe unii, care nu au fost poate mai rai si mai lasi decat multi dintre noi.
buba nu dispare daca ne punem okelari roz sau daca aratam cu degetul spre diaspora acuzand-o ca ne strica imaginea (wow, idolatrie in toata regula aici ) asta cu idolatria...imi scapa, chiar nu pricep ce vrei sa spui , propagand astfel dezbinarea si ura intre frati! (hai, sa fim seriosi! Ca doar ai auzit si tu pe acolo si bune si rele, si pareri subiective si obiective! Eu cred ca si in Romania sunt aspecte bune si aspecte rele, si asta spun de cate ori plec din tara pentru o perioada, nu cred ca este pe undeva prin occident vreun paradis unde sa nu existe nici un neajuns si sa fie totul perfect!) buba dispare daca o curatam, incepand cu noi insine. cand ne-om vindeca de orbire, atunci putem trece si la capra vecinului, s-o salvam si pe ea de la ratacire. caci altfel rescriem parabola orbilor, cu chiorul imparat.
Pai cumva ti-ai raspuns singura la multe chestii. Asta se aplica si cand incepem sa generalizam sau sa evidentiem in mod exclusiv doar aspectele negative din viata si activitatea unui om sau ale unui popor. Eu propun sa fim mai toleranti cu ceilalti, si mai pretentiosi cu noi insine, (ca nu-i nimeni fara greseala in fata lui Dumnezeu) si atunci cand noi vom ajunge la adevarata masura a iubirii de semeni cu siguranta se vor schimba multe. Si vom realiza ca nu este bine sa judecam pe celalalt!
asa ca, Doamne ajuta-ne si binecuvanteaza-ne cu Patriarhul care sa Te slujeasca dupa voia Ta. amin.