Conceptii gresite despre ISLAM - 3

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ameera spune:

Eu am o nelamurire in legatura cu chestia asta, reprezentarea miresei de catre tata, poate imi raspund fetele musulmane. Chiar se practica pe scara larga? In ce tari?
Stiu ca legislatia privind casatoria si dreptul familiei in general difera foarte mult de la o tara musulmana la alta (de ex., in Tunisia poligamia este ilegala). Io stiu sigur cum e in Iran, si acolo nu exista asa ceva... ca tatal sa semneze pentru fata (desi exista posbilitatea ca oricare din soti sa delege pe cineva care sa il reprezinte la oficierea casatoriei, daca nu poate fi prezent personal). Am tradus zeci de acte de casatorie, deci pot spune cu certitudine ca nu apar pagini in plus pentru eventualele sotii "suplimentare". Sunt trecute datele celor doi soti (dupa datele sotului, apare intrebarea: "mai exista o alta sotie?", in rest totul e identic pentru cei doi. Iar partile participante sunt mirele si mireasa, notarul si martorii, n-am vazut niciodata sa se mentioneze tatal miresei, sau vreo precizare referitoare la acordul tatalui, sau daca a fost prezent, sau altceva de genul asta. Vorbesc aici de ceea ce apare in acte, nu de rolul pe care il are tatal sau familia in deciziile fetelor musulmane (si ale baietilor, de altfel).

Si o mentiune, pt ca se tot vorbeste despre numarul sotiilor... ramai cu impresia ca majoritatea barbatilor musulmani detin un harem. Sa nu uitam totusi ca, desi poligamia este legala in aproape toate tarile musulmane, procentul celor cu mai mult de o sotie este extrem de mic, si in general nu sunt prea bine vazuti in societate (cel putin la oras). Si pentru a doua casatorie este obligatoriu dpdv legal acordul primei sotii, deci ea are teoretic tot dreptul sa refuze. Sper ca n-o sa se inteleaga acum ca aprob poligamia sau minimalizez problema drepturilor femeilor in Islam, dar sa nu neglijam unele aspecte care sunt totusi importante.

Ameera si Sara
"Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realise we cannot eat money." (Cree Indian Proverb)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by liliac1

quote:
Originally posted by hannen

Ok,Ingridce zice religia crestina despre sexul in afara casatoriei?RELIGIA,nu ce fac oamenii!
Si cum se casatoresc crestinii?Eu am fost peste tot cu parintii mei,nu m-am casatorit singura.Consideri cumva ca am fost fortata sa ma casatoresc,caci pt. tine logodna=casatorie fortata
Nu zice nimic concret. Uite, din fericire noi avem un prieten bun care este preot. Bineinteles ca inainte de-a ne casatori l-am intrebat ce trebuie sa facem crestineste, pentru ca din fericire pt noi, nu am asteptat punctul X sa ne descoperim... ci am vrut sa fim convinsi mie-n suta ca suntem compatibili din toate punctele de vedere.
Si preotul nu ne-a condamnat, nu ne-a certat, nu ne-a zis nimic care sa ne faca sa ne simtim prost. Pur si simplu ne-a dat "dezlegare" si ne-a urat "casa de piatra".
Iar parintii...au primit invitatie la nunta, atat ai mei cat si ai lui. Noi am hotarat cand sa ne casatorim.
iar cununia religioasa ar fi putut fi tinuta binemercic si fara ei. Mergeam doar noi si nasii. Atat.P.S. Pt Maryam... avem rabdare sa primesti "dezlegare" la postat...
ba zice foarte concret ca sexul in afara casatoriei este pacatIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

quote:
Originally posted by Ameera

Eu am o nelamurire in legatura cu chestia asta, reprezentarea miresei de catre tata, poate imi raspund fetele musulmane. Chiar se practica pe scara larga? In ce tari?
Stiu ca legislatia privind casatoria si dreptul familiei in general difera foarte mult de la o tara musulmana la alta (de ex., in Tunisia poligamia este ilegala). Io stiu sigur cum e in Iran, si acolo nu exista asa ceva... ca tatal sa semneze pentru fata (desi exista posbilitatea ca oricare din soti sa delege pe cineva care sa il reprezinte la oficierea casatoriei, daca nu poate fi prezent personal). Am tradus zeci de acte de casatorie, deci pot spune cu certitudine ca nu apar pagini in plus pentru eventualele sotii "suplimentare". Sunt trecute datele celor doi soti (dupa datele sotului, apare intrebarea: "mai exista o alta sotie?", in rest totul e identic pentru cei doi. Iar partile participante sunt mirele si mireasa, notarul si martorii, n-am vazut niciodata sa se mentioneze tatal miresei, sau vreo precizare referitoare la acordul tatalui, sau daca a fost prezent, sau altceva de genul asta. Vorbesc aici de ceea ce apare in acte, nu de rolul pe care il are tatal sau familia in deciziile fetelor musulmane (si ale baietilor, de altfel).

Si o mentiune, pt ca se tot vorbeste despre numarul sotiilor... ramai cu impresia ca majoritatea barbatilor musulmani detin un harem. Sa nu uitam totusi ca, desi poligamia este legala in aproape toate tarile musulmane, procentul celor cu mai mult de o sotie este extrem de mic, si in general nu sunt prea bine vazuti in societate (cel putin la oras). Si pentru a doua casatorie este obligatoriu dpdv legal acordul primei sotii, deci ea are teoretic tot dreptul sa refuze. Sper ca n-o sa se inteleaga acum ca aprob poligamia sau minimalizez problema drepturilor femeilor in Islam, dar sa nu neglijam unele aspecte care sunt totusi importante.

Ameera si Sara
"Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realise we cannot eat money." (Cree Indian Proverb)

ameera,sincer nu pot decit sa-mi dau cu parerea,nu am o vasta experienta in obiceiurile musulmanilor la casatorie.
Stiu doar din familia sotului meu ,cel mai bine la ultima dintre cele doua surori.
Stiu ca el a vazut-o intr-un magazin de bijuterii,s-a indragostit pe loc si a intrebat proprietarul daca ii stie parintii.
La scurt timp s-a dus cu familionu sa o peteasca.Nu stiu cit timp a trecut pina ii dadu vreun raspuns,stiu doar ca si ea s-a indragostit,s-au logodit,petrecere mareee la care el i-a adus cadouri multe(cadouri care consta in multe bijuterii de aur ...si nu mai stiu ce)
In timpul logodnei de doi ani ,el venea sa o viziteze,mai ieseau in oras si isi mai cumparau una alta pt. casa dar insotiti de mama ei,sau a lui.
Ea mi-a zis mie de citeva ori ce si cum se face la casatorie dar sincer nu-mi mai amintesc,si sotia e prezenta oricum,multe neamuri .
Cind se semneaza contractul tatal da mina cu mirele timp in care se citeste(sau citesc) ceva din Coran.
Eu mi-am semnat singura actul si m-a reprezentat socrul
La cumnata-mea nu stiu,era o mare de lume,eu eram gravida ma tineau matusile pe fro 3 perne cocotata ca sa nu nasc,asa ca nu vazui.
Dar sa stiti ca pt. aceste fete asa este normal!Asa cum marea majoritate nu concep sa-si dea baticul jos si asa cum nu pot intelege multe aspecte pe care altii le considera normale.

E o traditie,asa cum avem si noi traditiile noastre!
Si nu m-as mira ca si crestinii de prin acele locuri sa procedeze la fel,nu stiu sigur,zic doar ca n-ar fi exclus.
Sa stiti ca mentalitatile si practicile difera fff mult de ale crestinilor romani.Un ex. nici ei nu-si tin mortul in casa 3 zile ca la noi.

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas

www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici

Mergi la inceput

IRINAAA,chiar la tine ma gindeam si am vrut sa zic ca o sa o chem pe irina in ajutor!!
Thx

Ingrid,eu am intrebat de ce zice religia crestina,nu am cerut confesiuni pt. ca stiu care sunt mentalitatile de acasa.
Noi aici comparam mere cu pere.
Adica o societate care nu respecta perceptele religioase ,cu una care le respecta.
Intre crestini sunt neintelegeri in acest aspect,daramite intre crestini si musulmani!?
Ma refer la faptul ca , crestinul care e crestin,e fugarit mereu de cei care sunt "crestini".Uaa,habotnicule/o,fanaticule/o...noi nu traim ca in evul mediu,avem libertate...etc.
Cred ca ai inteles ce vreau sa zic.
Crestinii,sau ma rog,societatea care se numeste crestina ,NU respecta perceptele religioase de aceea aceasta libertate.
Cum am putea sa discutam si sa ajungem la un rezultat in conditiile astea?

Cred ca irina imi da dreptate aici.

Mergi la inceput

quote:
sau minimalizez problema drepturilor femeilor in Islam,

Ameera,pt. ca noi vorbim aici teoretic,concret despre ce este si ce zice islamul (nu despre ce fac oamenii...aia care se numesc musulmani) deci teoretic pt. ca cunosti cit de cit "problema" ,care sunt acele probleme in leg. cu drepturile femeii in islam?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Cred ca irina imi da dreptate aici.Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inaswww.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici

hi,hi,iti cam dau apropo de chestia cu un barbat si o femeie singuri - noi avem un prieten musulman, care a locuit o perioada la noi.Si la un moment dat am observat ca niciodata nu se aseaza pe canapeaua din sufragerie daca eu stau acolo, sau nu inchidea usa daca eram doar noi doi in aceeasi camera,chiar daca sotul meu era in bucatarie sau pe hol.La inceput mi s-a parut ciudat, dar pe urma mi s-au parut niste gesturi foarte frumoase,fiindca aratau un mare respect fata de familia noastra.Si in societatea noastra mai de mult fetele (in special cele de "familie buna" ) nu ieseau neinsotite cu un barbat, sau nu ramaneau singure cu el nici chiar daca erau logodite.Si cred ca era un obicei bun, ca probabil s-au evitat multe lucruri urate astfel.Ce sa zic, acum ne-am "emancipat" .Nu e un lucru rau,pana la urma,dar poate nici in totalitate bun.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

Hihi,asa`s toti din familia lui barbata`miu.
Cel putin frate-su al mai mare,era logodit si mergea in spatele logodnicei si-o pazea dar nici gind sa o atinga de vreun deget

Asa se procedeaza,nu sta un barbat singur cu o femeie intr-o camera sau casa (daca sotul respectivei nu-i acasa).Se evita multe lucruri urite printre care si "banuiala".

sunt pe fuga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:

hi,hi,iti cam dau

apropo de chestia cu un barbat si o femeie singuri - noi avem un prieten musulman, care a locuit o perioada la noi.Si la un moment dat am observat ca niciodata nu se aseaza pe canapeaua din sufragerie daca eu stau acolo, sau nu inchidea usa daca eram doar noi doi in aceeasi camera,chiar daca sotul meu era in bucatarie sau pe hol.La inceput mi s-a parut ciudat, dar pe urma mi s-au parut niste gesturi foarte frumoase,fiindca aratau un mare respect fata de familia noastra.Si in societatea noastra mai de mult fetele (in special cele de "familie buna" ) nu ieseau neinsotite cu un barbat, sau nu ramaneau singure cu el nici chiar daca erau logodite.Si cred ca era un obicei bun, ca probabil s-au evitat multe lucruri urate astfel.Ce sa zic, acum ne-am "emancipat" .Nu e un lucru rau,pana la urma,dar poate nici in totalitate bun.

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica

blogul meu

Da Irina, mai demult, asa era, fetele nu ieseau neinsotite, erau pastrate "pure si neintinate" pt viitorii sotzi, ba chiar nu avau voie sa iasa din ascultarea parintilor, acestia hotarau pt ele sotzul, in functie de gusturile si parerilor lor evident. Era foarte bine pentru barbati sa le tina ca in gyneceu, ca pe niste floricele neatinse de soare si prostutze. Apoi aceeasi atitudine o aveau cand erau casatoriti...ce sa spun, o feerie pentru femeie. In acest timp, barbatul isi mai facea de cap, ca doar el era barbatul, nu?
Daca tot esti nehotarata, ia nu mai iesi tu deloc singura din casa si incearca sa duci viata acelor femei, pun pariu ca nu-ti va conveni. Ce sa mai vorbim de faptul sa te casatoresti cu cineva pe care ti-l alege tata...
Iar cu privire la comportamentul musulmanilor, iata ce-mi povestea prietena mea din Germania, ce locuieste pe acelasi palier cu o familie de musulmani: ea (femeia islamica) nu-l saluta pe sotuzl meu, chiar daca acesta ii zice buna ziua, el (barbatul islamic) nu ma saluta, stam unul langa altul la cutiile de scrisori si parca n-as fi acolo, asa ma ignora, chiar daca il salut. Pana la urma, am renuntat sa le mai dau si eu, si sotul meu, buna ziua.
Frumoasa educatie, n-am ce zice!
Hannen, da, este un pacat sa intretii relatii sexuale inainte de casatorie, doar ca la noi acest pacat nu se pedepseste prin lege. Iacata "mica" diferenta. Si preotii au devenit, din fericire, mult mai intelegatori, pt ca sunt alte timpuri, nu cer lucruri greu de infaptuit. Azi, greu gasesti pe cineva care sa fie virgin/virgina, inainte de casatorie.
Si apropo, cred ca barbatilor nu li se cere sa fie "neintinati", nu-i asa? Doar femeilor li se face aceasta mare cinste, nu?

Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ameera spune:

quote:

quote:
sau minimalizez problema drepturilor femeilor in Islam,

Ameera,pt. ca noi vorbim aici teoretic,concret despre ce este si ce zice islamul (nu despre ce fac oamenii...aia care se numesc musulmani) deci teoretic pt. ca cunosti cit de cit "problema" ,care sunt acele probleme in leg. cu drepturile femeii in islam?

Cand m-am referit la situatia drepturilor femeilor, ma gandeam la problemele care inca mai exista la nivelul legislatiei, intr-o mai mica sau mai mare masura, depinde de tara... ca daca n-ar fi, n-ar mai exista atatea miscari de emancipare a femeilor musulmane. S-au facut si multe progrese in ultimii ani dar... inca ar mai fi de lucru. Concret, nu stiu ce exemple sa dau acum, poate cel mai relevant este ca femeile nu au dreptul de vot in unele state musulmane (tot mai putine). Sau, de ex., in Iran, o femeie nu se poate angaja fara acordul scris al tatalui, respectiv al sotului, daca e maritata. Oricum, diferentele sunt foarte mari de la o tara la alta, nu se poate generaliza, unele tari musulmane stau foarte bine la capitolul asta... pe la noi insa se aleg de obicei cele mai urate aspecte si se generalizeaza, se baga la gramada intreaga lume musulmana, nu se face distinctie, ca-s sunniti, ca-s siiti, ca fiecare popor musulman are propria identitate... ma rog, asta e oricum alta problema. Ideea e ca eu la asta m-am referit, nu neaparat dpdv teoretic, cum stau lucrurile din pura perspectiva islamica.

Ameera si Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

quote:

IRINAAA,chiar la tine ma gindeam si am vrut sa zic ca o sa o chem pe irina in ajutor!!
Thx

Ingrid,eu am intrebat de ce zice religia crestina,nu am cerut confesiuni pt. ca stiu care sunt mentalitatile de acasa.
Noi aici comparam mere cu pere.
Adica o societate care nu respecta perceptele religioase ,cu una care le respecta.
Intre crestini sunt neintelegeri in acest aspect,daramite intre crestini si musulmani!?
Ma refer la faptul ca , crestinul care e crestin,e fugarit mereu de cei care sunt "crestini".Uaa,habotnicule/o,fanaticule/o...noi nu traim ca in evul mediu,avem libertate...etc.
Cred ca ai inteles ce vreau sa zic.
Crestinii,sau ma rog,societatea care se numeste crestina ,NU respecta perceptele religioase de aceea aceasta libertate.
Cum am putea sa discutam si sa ajungem la un rezultat in conditiile astea?

Hannen, daca o prietena vine si-mi zice ca vrea sa respecte preceptele religioase si sa ramana virgina pana la casatorie, eu nu o "fugaresc" si nici n-o acopar cu invective. Daca asa gandeste, foarte bine, este dreptul ei. Dar nu este obligata sa gandeasca asa sau sa se conformeze acestor reguli. Aici e diferentza, nu te mai face ca nu o vezi. Si nici nu este pedepsita de vreun tribunal, fie el religios, fie laic, daca incalca regulile.

Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo

Mergi la inceput