Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by Criss75

Spune-mi te rog unde scrie in Sfanta Scriptura ca trebuie sa ne rugam lui D-zeu prin intermediul sfintilor.
Singurul mijlocitor intre noi si D-zeu este Isus Cristos, si nu Fecioara Maria si nici vreun alt sfant.

Criss si Alex



Pai am scris mai sus ca noi mai avem si alta sursa prin care consideram ca Hristos ne-a lasat adevaruri de credinta, si dintre ele multe nu sunt prezente in Scriptura. Este vorba de Sfanta Traditie apostolica, cu scrierile si mostenirea lasata direct de catre apostoli in sanul bisericii de atatea veacuri.
Si am mentionat mai sus care sunt punctele docrinare care stau la baza cinstirii sfintilor, icoanelor, crucii, moastelor. Nu as vrea sa repet. In biserica este o adevarat istorie, exista scrieri ale Sfintilor Parinti incepand de la Apostolii lui Hristos si ucenicii lor, in afara Sfintei Scripturi.
"Sunt multe alte lucruri, care daca s-ar fi scris..." (Ioan 21, 25)
"Mergand, invatati toate neamurile...invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua" (Matei 28,19)
"Credinta vine din auzite, iar auzirea din Cuvantul lui Dumnezeu" (Romani 10, 17)
Sf. Vasile cel Mare: "Din dogmele si practicile tinute de Biserica, pe unele le avem din invatatura scrisa, iar pe altele le-am primit din traditia Apostolilor. Si unele si altele, au aceeasi putere."
Sfanta Traditie este memoria vie a bisericii, prin ea s-a transmis pana astazi intelegerea corecta si experimentata a cuvantului Scripturii.
Uite, de exemplu, Sf. Policarp, Episcopul Smirnei, a fost ucenicul Sf. Ioan Evanghelistul si spunea la jum. sec II:" Cel care nu marturiseste marturia crucii, este de la diavol" (Epistola catre Filipeni); Voi ce credeti ca epistolele s-au terminat o data cu moartea Apostolului Pavel? Cei care i-au urmat ca episcopi lui si celorlalti apostoli si ucenici nu au mai comunicat cu restul bisericii, nici cu eparhiile nou constituite? Ei bine, nu. Comunicarea in biserica a continuat tot pe modelul lasat de Sfantul Pavelsi aceste epistole au fost pastrate in marea lor majoritate. Doar nu poate cineva sa creada ca Sf. Evanghelist Ioan a smintit si deturnat invatatura Mantuitorului Hristos, predand-o ucenicilor sai schimbata si mincinoasa. Eu una nu cred asa.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Mai Elena, eu ti-am oferit o explicatie a felului cum se roaga ortodocsii sfintilor si a modului in care noi consideram ca sfintii ne pot ajuta. Prin urmare, nu vad care este problema sa te rogi unui sfant la modul personal, o data ce stii ca mai intai te-ai rugat lui Dumnezeu, evident, El fiind singurul care iti poate rezolva problema, si stiind mai cu seama ca prin sfinti, sau oameni sau orice mijloc, numai Dumnezeu poate ajuta!
Stii cum gandesc eu? Ma consider asa de pacatoasa incat indraznesc cu mare sfiala sa ma rog pentru altceva decat pentru iertarea pacatelor, si intelepciunea si taria de a nu cadea in pacat.
In rest, ma rog la Dumnezeu sa faca asa cum vrea El, ca pentru mine este cel mai bine. Cu indrazneala ma rog pentru ceilalti, foarte rar pentru mine exceptand ceea ce am spus mai sus.
Apar insa situatii delicate in care am si eu nevoie sa ma rog pentru ceva anume. Si atunci, mi-e greu stiindu-ma ca gresesc mereu, sa ma rog cu indrazneala, si mai plang si o mai rog pe Maicuta sa se roage si ea (care este ocrotitoarea copilei mele, am inchinat-o Maicii Domnului la putin dupa nastere, cand era in pericol sa moara), noi avem mare dragoste catre Fecioara, si eu si sotul meu si fetita purtam nume derivate din Maria si avem hramul nuntii de Adormirea Maicii Domnului. Asa cum spuneam, cer Maicii Domnului sa se roage Preasfintei Treimi sa primeasca rugaciunea mea amarata si sa nu o asculte in functie de greselile sau slabiciunile mele, ci cu iubire si mila.
Ooofff, daca nici acum nu am spus pe inteles...oricum, n-are sens sa ne contrazicem, fiecare crede cum considera el ca este corect, nu?

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Marilena12Cu toate astea, te voi lasa sa te certi singura, sau cu cine vrei tu, www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

o decizie foarte buna Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

quote:
Originally posted by mariuta

quote:
Originally posted by Amina_Marina


Nu, nu ai inteles.
Ortodoxismul vine de la mama Rusie si tot ceea ce este(era) scris pe icoane este in slava si nu latina.
De ce nu avem Evanghelia dupa Enoh, toma , iuda?
Eu vorbesc strict de confesiunea ortodoxa, nu religia crestina.



Rusii s-au crestinat prin secolul al X-lea... deci deja la ceva timp dupa sinoadele ecumenice la care s-au stabilit invataturile ortodoxe de credinta.

Evangheliile mentionate nu fac parte din cate stiu din nici o Biblie crestina.
Relativ la opozitia anticomunista, in Romania a existat rezistenta armata in munti, puscariile politice au fost pline de martiri dintre care multi ortodocsi si cateva mii de preoti.
Dar daca vrei sa arunci cu noroi, n-ai decat.




Evangeliile mentionate de mine mai sus fac parte din Biblia Catolica, si dupa cum stim( daca stim, unii vad ca nu prea stiu dar ei sunt crestini)catalocismul este tulpina crestinismului, de acolo ne tragem toti, ortodocsi, protestanti(neoprotestanti).
La ortodoscsi cind te cununi ptreotul spune; ` Se cununa robul lui Dumnezeu Xulescu cu roaba lui dumnezeu xuleasca, iar femeia este supusa barabtului`..In toate cultele crestin noi suntem fiii lui Dumnezeu, la ortdocsi suntem robi.
"Si da roabei Tale acesteia sa se plece în toate barbatului sau, si robului Tau acestuia sa fie cap femeii ca sa vietuiasca dupa voia Ta.
La catolici;` se cununa fiul lui Dumnezeu, cu fiica lui Dumnezeu, iar tu barbate sa-ti iubesti nevasta asa cum Hristos a iubit biserica.
La protestanti; `"Suntem aici ca sa cream o amintire pentru mireasa si mire. Este interesul nostru sa o facem cat mai frumoasa.
Pastorul efectueaza cununia religioasa inspirindu-se din geneza.

Dumnezeu a facut barbatul si femeia in asa fel, incat nici unul sa nu fie complet fara celalalt. Creatorul a facut-o pe Eva din coasta lui Adam pentru ca sa ne invete trei lectii: (1) femeia nu trebuie sa se ridice nici deasupra barbatului, nici sa fie stapanita de el, ci sa stea alaturi de el; (2) coasta a fost luata de sub bratul sau, semn ca ea trebuie sa fie protejata de el; (3) a fost luata de langa inima lui, pentru ca ea sa fie iubita de el.


cum a aparut ortodoxismul.
MAREA SCHISMA DE LA 1054
Prin schisma (separare, scindare), intelegem situatia de separare canonica si de intrerupere a comuniunii liturgice intre doua Biserici. Prin erezie, intelegem invatatura gresita sau conceptii particulare in materie de probleme dogmatice a unor persoane care si-au organizat crezul lor aparte, deosebit de al Bisericii pe care au parasit-o. Este necesara o astfel de clarificare a notiunilor, deoarece ele vor fi foarte des folosite în disputele dintre scaunul de Constantinopol si Roma.
Vazuta din Rasarit, schisma s-a manifestat la inceput ca rupere de raporturi oficiale intre cele doua Biserici autocefale de frunte, romana si constantinopolitana. Ruperea raporturilor formale a fost precedata de o lunga serie de cauze al caror efect a fost o instrainare reciproca si invrajbire crescanda intre Orientul si Occidentul crestin reprezentate prin capii lor bisericesti, patriarhii de Constantinopol si papi.
Vazuta din Apus, schisma este socotita o actiune unilaterala greceasca: un act de rebeliune greaca impotriva autoritatii papale, pana atunci recunoscuta si acceptata. Pentru catolici, singurii raspunzatori de acest act de sectarism sunt patriarhii: Fotie (858-867; 877-886) si Mihail Cerularie (1043-1058).

Cauzele generale ale schismei


Schisma nu poate fi privita si inteleasa numai în momentul conflictelor din secolele IX-XI, ca o simpla “cearta de cuvinte” intre oameni capriciosi si orgoliosi. Cauzele schismei sunt multe, vechi si adanci. Ele vin de dincolo de purtatorii de cuvant ai celor doua Biserici, care au fost la vremea lor patriarhii Fotie #351;i Mihail Cerularie si papii Nicolae I si Leon al IX-lea.
S-a zis cu drept cuvant ca schisma bisericeasca a fost precedata de una politica. Aceasta ruptura s-a vazut mai ales in incoronarea lui Carol cel Mare ca imparat “roman” (800). Constituirea lumii romane in doua parti deosebite administrativ si politic prin crearea unei capitale noi in rasarit de catre Constantin cel Mare la anul 330 a dus la mari consecinte politice, culturale si sociale. Existenta a doua imperii crestine, unul grec-oriental si altul german-occidental, le punea in opozitie pe chestiunea legitimitatii titlului de “imperiu roman”, revendicat de fiecare din ele impotriva celuilalt. Mai rau, cele doua imperii “romane” deosebite national, isi disputau nu numai titlul ci si teritorii si drepturi. Pe de o parte era vorba de castig de teren si de putere politica, pe de alta de prestigul si de influenta in care interesele religioase au jucat un rol foarte important.

ps.Barabtul ortodocs daca comite adulter nu este vinovat, femeia, da, pentru ca este intru totul supusa lui. si tot ea este de vina.
Intre femeia ortodocsa si femeia islamica din punct de vedere religios nu este nici o diferenta, si stim bine ca femeia ortodocsa cind se casatoreste trebuie sa-si acopere capul cu batic, tarancile noaste de azi sunt cel mai real exemplu ortodocs.

Isus ne-a lasat o Envanghelie nobila si cultul ortodocs o interpreteaza cum vrea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

quote:
Originally posted by lilianasoare

[quote]Originally posted by Amina_Marina


Nu, nu ai inteles.
Ortodoxismul vine de la mama Rusie si tot ceea ce este(era) scris pe icoane este in slava si nu latina.


Pe icoane scrie in slavona (inclusiv in pisaniile lacasurilor de cult), deoarece aceasta a fost mult timp limba de cultura pentru romani. La 1700, sub influenta reformei lui Luther, s-a trecut la nationalizarea serviciului divin, ceea ce inseamna ca slujbele nu se mai tineau in slavona, pe care nu o mai cunosteau nici macar preotii, daramite norodul. Cu toate acestea, alfabetul chirilic a continuat sa fie folosit pentru scrierea limbii romane pana spre 1860, cand s-a adoptat oficial alfabetul latin. Nu mai trebuie sa mentionam ca ortodocsii au mai folosit alfabetul chirilic pentru tiparirea cartilor religioase inca aproximativ 50 de ani. Motivul? Scrierea cu alfabet latin era vazuta ca mijloc de propaganda catolica si reformata
Insa lexicul religios este, in elementele lui esentiale, majoritar de origine latina.
Grafia era si un mijloc de diferentiere confesionala: daca vedeai un text scris cu chirilice, atunci era ortodox, daca era scris cu caractere latine, dar cu ortografie maghiara sau polona, era pentru reformati, respectiv catolici. Si tot asa.

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori



Lilianasoare, absolut de acord.

Biserica Ortodocsa Romana nu a luptat pentru popor si Numele lui Isus asa cum a facut Biserica Catolica Poloneza, preotii catolici au fost batuti pentru ca se duceau la casele oamenilor sa-i cheme la biserica si sa nu uite invataruile lui Hristos, pentru asta li s-au inchis bisericile, iar noaptea preotii au spart lacatele, unii dintre ei au fost chiar si omorati.
Patriarhul Bisericii Roamane statea la masa cu Ceausescu, manca pe rupte , tragea la masea si semna ce manastiri sau biserici sa fie demolate. Te pomenesti ca vrea sa-l mai consideram si sfant, il respect pentru haina batranetii sale si parul sau alb dar ca soldat al Domnului nu.. Dumnezu sa-l odihneasca!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Marilena, eu nu ti-am cerut socoteala cum si la cine te rogi tu si nu despre asta era vorba in discutia noastra. Din toata inima iti doresc ca rugaciunile sa iti fie ascultate acolo Sus, acolo unde conteaza!
Cum am mai spus, doar am sesizat niste inadvertente/ne-adevaruri pe care le-ai spus despre Apostolul Pavel si despre rugaciunea la ortodocsi.

quote:
Prin urmare, nu vad care este problema sa te rogi unui sfant la modul personal, o data ce stii ca mai intai te-ai rugat lui Dumnezeu, evident, El fiind singurul care iti poate rezolva problema, si stiind mai cu seama ca prin sfinti, sau oameni sau orice mijloc, numai Dumnezeu poate ajuta!


P-asta chiar nu o mai inteleg. De unde tragi tu concluzia ca rugaciunea-inchinarea catre un sfant "la modul personal" e ceva in regula?
Daca omul a facut cum trebuie o data rugaciunea catre EL, ajunge??! nu mai e nevoie nici sa-I pomeneasca Numele macar! E suficient sa "sti" ca Dumnezeu te ajuta, fara sa mai trebuiasca sa I-o si ceri LUI explicit? daca spui ca EL e CEL Care ajuta?

Insa mai teribil decat inchinarea la oameni, mi se pare inchinarea la obiecte. Am gasit un text, o chemare cat se poate de clara la IDOLATRIE:

"Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului celui de viata facator, pe care Hristos, Imparatul slavei, de bunavoie mainile intinzandu-Si, ne-a inaltat la fericirea cea dintai, pe noi care, mai inainte fiind amagiti de vrajmasul prin dulceata, am fost goniti de la Dumnezeu.
Veniti credinciosii, sa ne inchinam lemnului prin care ne-am, invrednicit a sfarama capetele vrajmasilor nevazuti.
Veniti, toate mostenirile neamurilor, sa cinstim Crucea Domnului cu cantari.
Bucura-te Cruce, mantuirea cea desavarsita a lui Adam cel cazut."


CUM poate lemnul sa fie DATATOR DE VIATA??

CUM sa te inchini lemnului, acel LEMN CARE PENTRU MANTUITORUL NOSTRU A FOST BLESTEM ????????
Lemnul trebuie oare venerat????????????? NU CEL CARE A MURIT PE ACEA BUCATA PE LEMN? NU CEL CARE A SUFERIT MOARTE CUMPLITA SI PENTRU CARE ACEA CRUCE A FOST UN PAHAR ATIT DE AMAR incat a cerut TATALUI, daca este cu putinta sa-l indeparteze de la El?????
ma doare sufletul cand vad si citesc astfel de lucruri, cand oamenii sunt chemati si incurajati sa venereze orice, mai putin pe CEL care merita toata venerarea si inchinarea noastra.

Nu stiti ca si pe vremuri oamenii incepusera sa venereze toiagul lui Moise, doar pentru ca Dumnezeu facuse minuni prin el? si cum le-a zis Domnul ca sunt nebuni si idolatrii?!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:


quote:
La protestanti; `"Suntem aici ca sa cream o amintire pentru mireasa si mire. Este interesul nostru sa o facem cat mai frumoasa.


Amina Marina, spune-mi sincer,te rog, la cate nunti protestante ai fost tu si la cate ai auzit cu urechile tale fraza asta??
ca eu, sa stii, la cate am fost nu am auzit asa ceva.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by Amina_Marina

catalocismul este tulpina crestinismului, de acolo ne tragem toti, ortodocsi, protestanti(neoprotestanti).



Straniu mod de a vedea lucrurile, contrazice orice istorie.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:
Originally posted by Marilena12

quote:
Originally posted by Amina_Marina

catalocismul este tulpina crestinismului, de acolo ne tragem toti, ortodocsi, protestanti(neoprotestanti).



Straniu mod de a vedea lucrurile, contrazice orice istorie.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari



De ce straniu? Fiecare e convins ca ceea ce crede el e adevarul, nu?
Fiecare sustine ca religia lui e cea mai buna, cea mai veche, cea mai adevarata.

Criss si Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Aici nu este vorba despre dogma, ca nu ma amestecam. Este vorba de ceva care tine de cursul istoriei, de eroarea pe care o presupune enuntul pe care l-am citat, si anume (cel putin asa inteleg eu din afirmatia asta), ideea conform careia biserica ortodoxa s-ar trage din cea catolica, lucru complet neadevarat, tinand cont de realitatea istorica a momentului Marii Schisme, in care biserica de Apus (catolica) a fost cea care s-a separat de cea rasariteana, automat, inoindu-se cu schimbari de natura dogmatica si devenind o biserica noua. Biserica rasariteana a ramas la dogmele vechi, neschimband absolut nimic.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput