Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie

Raspunsuri - Pagina 29

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

quote:
Originally posted by Marilena12

quote:
Originally posted by Amina_Marina

quote:
Originally posted by alinushca

Sunt multi oameni care au trecut prin mai multe religii in cautarea a ceva care sa umple golul din suflet. Unii dintre ei s-au oprit la ortodoxie si au scris de ce anume.
Cartile astea merita citite pentru cineva care cauta raspunsul la intrebarea topicului. Sa-i mentionez pe Parintii Sofronie si Rafail, amandoi urmasi directi ai Sfantului Siluan.

Numai prin traire directa putem afla de ce este mai bun crestinismul decat alta religie. Prin a simti, a vedea, a auzi nemijlocit ce "ofera" acea religie omului.

In asteptarea lui

Crestinismul, da. confesiunea ortodocsa, nu.
In Polonia biserica catolica a fost impotriva comunismului, a luptat, biserica ortodocsa romana, nu.
Unde isi are originea ortodoximul?

As dori sa-ti raspund la ultima intrebare: biserica ortodoxa este biserica veche care pastreaza Evanghelia lui Hristos asa cum a fost propovaduita de catre Apostoli, la noi Apostolul Andrei.
Biserica ortodoxa nu a facut reforme sau schisme, nu s-a scindat niciodata (poate cu exceptia discutiilor legate de calendarul vechi, este mult de discutat), nu a adaugat ceva nou la invatatura lasata de Mantuitorul Iisus Hristos, nu a cautat sa interpreteze Scriptura decat sub ierarhia Sfintilor Parinti, si raportat la Sinoadele Ecumenice (alt subiect bun de discutat). Deci, originea, se afla la momentul istoric al propovaduirii Evangheliei, de Insusi Mantuitorul Hristos, acum peste 2000 de ani. Biserica ortodoxa este partea rasariteana a crestinismului care a ramas dupa Marea Schisma din 1054.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Nu, nu ai inteles.
Ortodoxismul vine de la mama Rusie si tot ceea ce este(era) scris pe icoane este in slava si nu latina.
De ce nu avem Evanghelia dupa Enoh, toma , iuda?
Eu vorbesc strict de confesiunea ortodoxa, nu religia crestina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Cinstirea sfintilor s-a facut inca din timpul vietii lor, ex. Sf. Ilie, Sf. Elisei, Ap. Pavel (in Filipe s-au inchinat inaintea sa si temnicerul si locuitorii insulei Malta), etc.

Da, dar ai uitat sa spui cum a primit Apostolul Pavel inchinarea oamenilor inaintea lui!!! citeste in Biblie cum Apostolul si-a rupt hainele cand unii au vrut sa i se inchine lui.
Ia uite ce le zice Apostolul Pavel corintenilor:
"Cine este Pavel? si ce este Apolo? Niste slujitori ai lui Dumnezeu, prin care ati crezut; si fiecare dupa puterea data lui de Domnul. Eu am sadit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca; asa ca nici cel ce sadeste, nici cel ce uda nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face sa creasca", "Christos a fost impartit? Pavel a fost rastignit pentru voi? sau in numele lui Pavel ati fost voi botezati?" (1 Cor. 2:4-7; 1:13).

Una este sa cinstesti si sa venerezi pe cineva si cu totul alta este sa i te inchini si sa te rogi lui.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

quote:

Nu, nu ai inteles.
Ortodoxismul vine de la mama Rusie si tot ceea ce este(era) scris pe icoane este in slava si nu latina.

Rusii s-au crestinat prin secolul al X-lea... deci deja la ceva timp dupa sinoadele ecumenice la care s-au stabilit invataturile ortodoxe de credinta.

Evangheliile mentionate nu fac parte din cate stiu din nici o Biblie crestina.

Relativ la opozitia anticomunista, in Romania a existat rezistenta armata in munti, puscariile politice au fost pline de martiri dintre care multi ortodocsi si cateva mii de preoti.
Dar daca vrei sa arunci cu noroi, n-ai decat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

[quote]Originally posted by Amina_Marina

Nu, nu ai inteles.

Pe icoane scrie in slavona (inclusiv in pisaniile lacasurilor de cult), deoarece aceasta a fost mult timp limba de cultura pentru romani. La 1700, sub influenta reformei lui Luther, s-a trecut la nationalizarea serviciului divin, ceea ce inseamna ca slujbele nu se mai tineau in slavona, pe care nu o mai cunosteau nici macar preotii, daramite norodul. Cu toate acestea, alfabetul chirilic a continuat sa fie folosit pentru scrierea limbii romane pana spre 1860, cand s-a adoptat oficial alfabetul latin. Nu mai trebuie sa mentionam ca ortodocsii au mai folosit alfabetul chirilic pentru tiparirea cartilor religioase inca aproximativ 50 de ani. Motivul? Scrierea cu alfabet latin era vazuta ca mijloc de propaganda catolica si reformata
Insa lexicul religios este, in elementele lui esentiale, majoritar de origine latina.
Grafia era si un mijloc de diferentiere confesionala: daca vedeai un text scris cu chirilice, atunci era ortodox, daca era scris cu caractere latine, dar cu ortografie maghiara sau polona, era pentru reformati, respectiv catolici. Si tot asa.

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:

[quote]Originally posted by Marilena12

[quote]Originally posted by Amina_Marina

[quote]Originally posted by alinushca
Nu, nu ai inteles.

Si eu vorbeam tot de ortodoxie, citeste cu mai multa atentie. Si gresesti cand spui ca ortodoxia vine de la mama Rusie, gresesti foarte tare. In biserica ortodoxa s-au evitat scrierile in limba latina pentru legatura lor directa cu biserica apuseana schismatica. Aici ai primit detalii de la Liliana.
Este absurd sa iei ca reper al originii sau inceputurilor bisericii ortodoxe limba slavona.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Elena

Da, dar ai uitat sa spui cum a primit Apostolul Pavel inchinarea oamenilor inaintea lui!!! citeste in Biblie cum Apostolul si-a rupt hainele cand unii au vrut sa i se inchine lui.
Ia uite ce le zice Apostolul Pavel corintenilor:
"Cine este Pavel? si ce este Apolo? Niste slujitori ai lui Dumnezeu, prin care ati crezut; si fiecare dupa puterea data lui de Domnul. Eu am sadit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca; asa ca nici cel ce sadeste, nici cel ce uda nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face sa creasca", "Christos a fost impartit? Pavel a fost rastignit pentru voi? sau in numele lui Pavel ati fost voi botezati?" (1 Cor. 2:4-7; 1:13).

Una este sa cinstesti si sa venerezi pe cineva si cu totul alta este sa i te inchini si sa te rogi lui.

Oare confunzi asa usor inchinarea si preaslavirea lui Dumnezeu cu cinstirea sfintilor? Tu stii cum se roaga un ortodox unui Sfant? El poate spune doar asa: "Sfinte...roaga-te lui Dumnezeu pentru mine pacatosul!" deci nu: " Sfinte ajuta-ma!.
Doar lui Dumnezeu i se fac rugaciuni pentru ajutor, sfintii sau Maica Domnului mijlocesc prin rugaciune, nu ajuta ei insisi, ci numai Dumnezeu o poate face pentru rugaciunile lor si ale crestinilor, intelegi?
Deci Pavel nu dorea ca oamenii sa uite de iubirea fata de Dumnezeu si sa i se inchine lui precum lui Hristos! Exact cum consideram noi ca doar Dumnezeu face minuni prin sfinti sau alte mijloace, asa si Pavel indemna ca lui Dumnezeu sa i se ofere slava, cinste si inchinare, caci numai Lui i se cuvin acestea! Este o diferenta intre a te ruga unui sfant pentru mijlocire, el aflandu-se in fata Sfintei Treimi si a te inchina lui Dumnezeu si a-L preaslavi! Citeste postarea mea de mai sus.
In alta ordine de idei, au incercat multi sa demoleze aceste manifestari de credinta ale crestinilor ortodocsi, si nu au reusit, asta de muuulta vreme incoace, doar nu crezi ca vei reusi tu acum sa demonstrezi ca ortodoxia este idolatra, sa fim seriosi!
Daca vrei un studiu de dogmatica pe problema cinstirii sfintilor, icoanelor, crucii sau moastelor, as putea sa incerc, insa cred ca nu ar conta mai mult decat lunga mea postare de mai sus, pur si simplu am impresia ca nici nu ai citit-o.
Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Uau, Marilena, cate ingaduita si 'dragoste' crestineasca razbat din mesajul tau; mai ai putin si ma iei la palme.

quote:
Oare confunzi asa usor inchinarea si preaslavirea lui Dumnezeu cu cinstirea sfintilor?

Nop, nu le confund deloc. Tu esti cea care le confunda

quote:
Tu stii cum se roaga un ortodox unui Sfant? El poate spune doar asa: "Sfinte...roaga-te lui Dumnezeu pentru mine pacatosul!" deci nu: " Sfinte ajuta-ma!.
Doar lui Dumnezeu i se fac rugaciuni pentru ajutor, sfintii sau Maica Domnului mijlocesc prin rugaciune, nu ajuta ei insisi, ci numai Dumnezeu o poate face pentru rugaciunile lor si ale crestinilor, intelegi?

Complet neadevarat ce ai scris aici ! NU pot sa cred ca citesc!!

Uite numai doua modele de rugaciune catre un sfant, dar daca gugalesti o sa gasesti o multime de genul asta:

RUGACIUNE CATRE SFANTUL ANTONIE

MA ADRESEZ TIE MAI ALES CU OCAZIA EXAMENULUI PE CARE TREBUIE SA-L DAU,M-AM PREGATIT CONSTIINCIOS,NU LASA CA NESTIINTA SA LIPSEASCA MUNCA MEA DE ROADELE CUVINTE, LUMINEAZA-MI MINTEA, INTARESTE-MI MEMORIA SI DA-MI PRICEPEREA NECESARA SA RASPUND CORECT SI CUVIINCIOS SPRE EDIFICAREA EXAMENELOR MELE.ACESTA VA FI UN PAS INAINTE PE DRUMUL VIETII MELE SI O RASPLATA BINEMERITATA PENTRU TRUDA SI GRIJA PARINTILOR MEI.
PREA SFINTE ANTOANE, AJUTA-MA CA SA ADANCESC CUNOSTINTELE MELE, CA ELE SA NU SE OPREASCA LA SUPRAFATA CI SA AJUNGA LA IZVORUL INTELEPCIUNII SI AL STIINTEI CARE ESTE DUMNEZEU.
(scuze pentru majuscule, asa era textul pe net)

sau catrea sf. Pantelimon:

Tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tamaduitorul cel fara de arginti, Doctorul cel mult iubitor si sluga Presfintei Nascatoare de Dumnezeu.

Ei, cum e, Marilena? unde apare numele lui Dumnezeu aci? unde apare ce spui tu "sfinte....roaga-te lui Dumnezeu"; vezi si tu prea bine ca rugaciunea este adresata direct sfantului ca el sa-l ajute; tu chiar nu stii cum suna rugaciunile ortodoxe catre sfinti sau minti in mod deliberat????

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

[/quote]

Oare confunzi asa usor inchinarea si preaslavirea lui Dumnezeu cu cinstirea sfintilor? Tu stii cum se roaga un ortodox unui Sfant? El poate spune doar asa: "Sfinte...roaga-te lui Dumnezeu pentru mine pacatosul!" deci nu: " Sfinte ajuta-ma!.
Deci Pavel nu dorea ca oamenii sa uite de iubirea fata de Dumnezeu si sa i se inchine lui precum lui Hristos! Exact cum consideram noi ca doar Dumnezeu face minuni prin sfinti sau alte mijloace, asa si Pavel indemna ca lui Dumnezeu sa i se ofere slava, cinste si inchinare, caci numai Lui i se cuvin acestea! Este o diferenta intre a te ruga unui sfant pentru mijlocire, el aflandu-se in fata Sfintei Treimi si a te inchina lui Dumnezeu si a-L preaslavi! Citeste postarea mea de mai sus.
In alta ordine de idei, au incercat multi sa demoleze aceste manifestari de credinta ale crestinilor ortodocsi, si nu au reusit, asta de muuulta vreme incoace, doar nu crezi ca vei reusi tu acum sa demonstrezi ca ortodoxia este idolatra, sa fim seriosi!
Daca vrei un studiu de dogmatica pe problema cinstirii sfintilor, icoanelor, crucii sau moastelor, as putea sa incerc, insa cred ca nu ar conta mai mult decat lunga mea postare de mai sus, pur si simplu am impresia ca nici nu ai citit-o.
Doamne ajuta!

[/quote]

Spune-mi te rog unde scrie in Sfanta Scriptura ca trebuie sa ne rugam lui D-zeu prin intermediul sfintilor.
Singurul mijlocitor intre noi si D-zeu este Isus Cristos, si nu Fecioara Maria si nici vreun alt sfant.

Criss si Alex

Mergi la inceput

Elena, ai intrecut deja masura numindu-ma mincinoasa.
Si o tot tii intr-una cu dragostea crestineasca si cu ingaduinta...nu v-am spus fratilor ca nu am nici dragoste, nici smerenie, nici ingaduinta, nici indelunga rabdare?
Cu toate astea, te voi lasa sa te certi singura, sau cu cine vrei tu, pentru ca deja discutia nu mai este pe placul meu.
Eu sunt ortodoxa si fac ascultare catre duhovnic si biserica, asa cum a randuit Hristos, cand a daruit har Apostolilor la Cinzecime si celor pe care ii vor alege ei si caut impreuna cu fratii mei intru Hristos sprijin pentru mantuire la Dumnezeu. In acelasi timp, nadajduiesc sa ma ocroteasca Preasfanta Fecioara cu rugaciunile ei si cu puterea ei de Nascatoare de Dumnezeu, pe mine si intreaga mea familie!
Daca puneai intrebari despre dogmele ortodoxe iti mai raspundeam, insa observ ca tii mortis sa contrazici si sa te certi, si eu am avut azi o zi prea buna, multumesc lui Dumnezeu, ca sa te las pe tine acum sa mi-o strici.
Asa ca...da-mi voie sa ma retrag si sa te las cu credinta ta si cu lupta ta proprie pentru mantuire, iar eu sa fac acelasi lucru!
Domnul sa te ocroteasca!

Mergi la inceput

quote:
Elena, ai intrecut deja masura numindu-ma mincinoasa

Marilena, ti-am aratat mai sus negru pe alb ca ce ai scris este un NEADEVAR. Si stiind ca esti teolog, nu mi-a venit sa cred ca nu stii ca sunt o multime de rugaciuni adresate DIRECT sfintilor si NU de mijlocire; prin urmare nu am putut sa nu iau in considerare si varianta ca in mod deliberat ai vrut sa ne dezinformezi, considerandu-ne poate niste timpitei.

quote:
Cu toate astea, te voi lasa sa te certi singura,

Sorry, Marilena, dar tu ai fost cea care si-a pus mainile in sold, nu eu; eu doar am intervenit ca sa atrag atentia asupra inadvertentelor si ne-adevarurilor din postarile tale. Si nu ca am ceva cu tine, n-o mai lua atit de personal; asta fac de cate ori se intampla sa citesc astfel de chestii pe aici; fetele stiu asta .

quote:
Domnul sa te ocroteasca!

Si pe tine la fel, Mariana!!

_

Mergi la inceput