Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns smaranditza spune:

ManyHope, multumesc de aprecieri.
Evident ca m-am folosit de bibliografie de specialitate, nu sunt toate ideile mele.

Sunt eu obosita acum sau nu stiu din ce cauza, dar efectiv nu inteleg la ce te referi ca ar trebui sa completez, ce lipseste din argumentele mele. Te referi la aceeasi tema a vorbirii in limbi, sau la altceva?
Daca incerci sa ma ispitesti sa revin la disputa, nu ai sanse Mi-am dat cuvantul negru pe alb. :)
Atunci la ce te referi?

Cred ca sunt pe baza de iaurt, ca nu ma pot prinde ce vrei sa spui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by smaranditza

Evident ca m-am folosit de bibliografie de specialitate, nu sunt toate ideile mele.

Frumos din partea ta sa admiti, insa si numai ca sa alegi din carti ce anume se potriveste sa spui in legatura cu ceva, deja este o reusita, iar daca mai poti adauga de la tine o vorba nimerita cu adevarat...

quote:
... Atunci la ce te referi?

(1.Nein "ispita"; detest ispita si ispitirea, ca stiu pe produce, asa ca ma si feresc sa se faca prin mine, cat pot de mult, daramite sa o fac inadins cuiva; nu.)
2. Da, la tema respectiva desigur, dar e o abordare care se potriveste la orice tema: in argumentatie sunt doua tipuri de argumente folosibile pentru sustinerea sau contestarea subiectului-obiectului! Tu ai folosit doar pe cele dintr-o singura gama.
Nu e vreo problema in sine, poate sa fie suficient, insa in principiu, uzul excusiv al unei jumatati de intreg, poate produce dezechilibre de judecata, excese si chiar abuzuri.
Uite, ca sa nu zici ca as cauta a te intoarce la tema aia pe care ti-ai si dat cuvantul (), sa luam chiar subiectul asta, intrebarea din titlu "Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie"; daca ai urmarit postarile, argumentele pro ori anti s-au cantonat tot pe o singura latura, evident cea favorizata si de tine = este deci ceva comun, nu e ceva neobisnuit.

Asadar de doua feluri sunt abordarile si impreuna fac intregul:
- este una teoretica(sau "tehnica"),
- si mai este cea practica !!

Tu ai prezentat problema numai din perspectiva teologica, doctrinara, dogmatica, "literara"/"livreasca", intelectuala, partea gandita, judecata, inteleasa, rationala si logica, "rece", "partea teoretica" adica.
N-ai atins aproape deloc partea practica, concreta, efectiva, palpabila, materiala, ceva constatabil, verificabil; n-ai pus nici un argument-dovada-element concret care sa sprijine pozitzia si catalogarea ta fata de "fenomen".
Desigur, tu poate nu ai avea ce sa spui in partea asta, poate iti lipsesc informatiile reale si n-ai fi avut de unde sa pui ceva, insa fara partea asta, doar pe baze teoretice, o argumentatzie poate fi incompleta, dar mai mult decat atat - poate fi si incorecta teoria , fara un probatoriu "experimental".

Tot asa si cu "crestinismul" vis-a-vis de alte religii: doar pe teorie s-au dus dezbateri, insa pe partea practica-concreta, cam ce efecte si rezultate are o religie fatza de alta, daca practic-real asigura o religie ce promite sau aduce mai mult saaaaau ... sau numai flutura morcovul pe dinaintea magarusuluui infometat, sa-l pacaleasca sa traga telegutza mai departe... pai mare lucru nu s-a zis = ca oamenii sunt tari la discutii teoretice, da daca e sa marturiseasca careva din propria viata personala o aplicatie eficenta, o chestie speciala-remarcabila-adeveribila asociata religiei practicate, ceva de neatins pentru persoanele neapartinatoare... mai pauza asa!

Problema,cum am spus, este ca "teoria" trebuie confruntata cu "practica", iar cele doua corespunzand si intregindu-se, ne dau un rezultat cu adevarat credibil.
Altfel...pai cate prezumtzii sau postulate teoretice ale stiintei, ale oamenilor de stiintza si cultura nu au fost unanim declarate absolute, totale si indiscutabile, ca sa fie cotrazise de cine stie ce "personaj marginal", vreun "ilustru necunoscut" care sa se faca de rasul comunitatzii stiintifice cu cate o teza socotita nastrusnica si respinsa oricum din start...ca dupa un timp sa se dovedeasca ca dreptate avusese acela cu "nebunia", iar nu toata comunitatea oamenilor capabili... pai sa avem noi sanatate cate s-au intamplat de astea si or sa mai fie inca!

Cel mai "celebru" caz de "teoretizare excesiva" (si mai ales abuziva, dupa mine), este cel al lui Iisus din Nazareth !
Atunci, oamani cu carte, teologi, intelectuali, somitati, persoane capabile, valorile timpului, "crema societatii evreiesti", avand-extragand (cum si tu ai prezentat) stabilite din Carte, din Scriptura timpului lor, niste criterii teoretice, niste "puncte de control", niste parametrii "indiscutabili" pe care Hristosul trebuia sa-i indeplineasca, ca sa poate fi "autentificat"/"legitimizat", acceptat si recunoscut de catre ei...pai da-ti seama ca oamenii aia s-au uitat in Carte s-au uitat biiine de tot(asa cum s-au uitat ei de doct!), au comparat teoriile lor cu Cel ce li S-a prezentat concret "pe teren", au cumparat "modelul lor teoretic" cu realitatea practica... siiii?...siii?...siii? ... si au ajuns la concluzia certa ca acel Iisus nu era Mesia cel asteptat!
Remarcabil ! Remarcabile realizarile teoreticienilor ! ma inclin si ma inchin .

Da-ti deci seama ca oamenii aia nu erau legati la ochi, nici prosti nu erau, nici analfabeti, nici nescoliti, ci erau CARTURARI, erau "oamenii ai Cartii" si ei, erau foarte priceputi in domeniu, la fel de priceputi erau cum sunt azi cei mai priceputi oameni; se cunoaste ca-si stapaneau Cartea si stiintza din ea, dupa faptul ca atunci cand li s-a pus intrebarea "unde ar trebui sa se nasca Masia", au stiut raspunsul corect...
(...atata de bine l-au stiut, ca au fost omoratzi copilasi, prunci nevinovati au fost macelaritzi, de "bine" ce au stiut si au raspuns carturarii atunci!)
... deci se pricepeau sa citeasca si sa inteleaga tot, erau capabili cu sigurantza, dar cu toate astea, cand EL a stat in picioare in mijlocul lor, ceva nuuuuuuuuuuuu s-a mai potrivit si corespondentza dintre teorie si materializare n-au mai gasit-ooooo ...
...mai mult decat atat: se poate presupune c-a fost o eroare(se mai intampla), ca a fost un grup ce n-a fost la inaltime, dar n-a fost asa, ca generatiile urmatoare, avand deasemeni la dispozitzie toate datele problemei, posedand deopotriva argumentele cele teoretice si pe cele practice si rejudecand "cazul Nazarineanului", pai se stie ca generatie dupa generatie, evreii mozaici acelas verdict l-au dat si-l dau: "Mesia n-a venit inca, acela n-a fost Mesia"...si inca IL asteapta... Il asteapta sa ridice iar Templul acolo unde acum e o mare moschee, sa se reia jertfa cea necurmata... iar respectivii, cum nici strabunii lor, nu-s prosti, nici inculti nu-s au redusi sau incapabili intelectual sau lipsiti de posibilitati(materiale nici atat!)...si totusi acel Iisus din Nazaretul Galileei, pentru ca n-a corespuns cu "teoria", le-a ramas ca respins de la corespondentza cu Cel Vestit.
(desigur ca nu doar lor, se stie, nu vreau sa lezez pe cineva care deasemeni sa declara a fi "Gica-contra"!)

Iata de ce teoretizarea singulara,izolata, nedublata, neverificata de partea experimentala, poate duce...nu se stie unde.
Ca daca vorbim(vorbeam) de un anume "fenomen"(nu coteaza care!), pai daca e un fenomen, CE PRODUCE ?
Ce produce "fenomenul"? ca orice fenomen produce ceva, are un efect asupra a ceva/cineva. Nu?
Da asta ce face? produce lucru mecanic? produce radiazii ultraviolete? produce bruierea semnalului radio-tv? produce reactii de esterificare? produce ilaritate? produce ciorapi lycra? produce sarcini electrostatice? produce caderea frunzelor vara? reducere stratul adipos de pe abdomen? produce "efectul de tuba"? oua gainile mai cu spor? ce se petrece?

Adica, pe partea practica, "fenomenul" e bun sau e rau? e mai bun sau e mai rau? crestinismul e mai bun sau e mai rau fatza de alte religii ? (cum sa fie "la fel", cum au mai ras-pus unele persoane, cu ceva fatza de care e complet diferit?)
In partea practica "fenomenul" ce fel de roade are ? Sunt bune sau rele?
Sunt frumoase si fara gust sau urate si delicioase? sau cum sunt?
Ce se petrece efectiv cu oamenii din cadrul "fenomenului", comparativ cu ei insisii neapartinad de "fenoman" sau comparativ cu alte persoane similare "din afara" ?

...ei cam asta, partea aia concreta, cu "roadele"...ar trebui si ea spusa, ca sa ne facem cand citim, o imagine intregita despre ceva ce poate habar nu avem !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by ManyHope
N-ai atins aproape deloc partea practica, concreta, efectiva, palpabila, materiala, ceva constatabil, verificabil; n-ai pus nici un argument-dovada-element concret care sa sprijine pozitzia si catalogarea ta fata de "fenomen".

...ca oamenii sunt tari la discutii teoretice, da daca e sa marturiseasca careva din propria viata personala o aplicatie eficenta, o chestie speciala-remarcabila-adeveribila asociata religiei practicate, ceva de neatins pentru persoanele neapartinatoare... mai pauza asa!

dar de ce nu dai tu exemple practice, palpabile, materiale, adeveribile din experienta ta personala, inainte sa dai bile negre altora?

Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita

dar de ce ...

"dar" ce am scris, din chiar viata mea am scris sa sti, nu de la "copy-paste" !

"de ce" ? ...pentru ca nu se poate chiar tot ce s-ar putea...
ca e scris undeva de cineva, ceva ce reverbereaza cam asa in urechile mele:
"toate imi sunt ingaduite sa le fac, dar nu toate sunt de folos a fi facute".

Multumesc Conchita !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

nu e ziua mea.

n-am inteles de ce ne-ai dat bila neagra la discutie? si noi tot din experienta am vorbit, nu am vazut pe nimeni cu copy paste altfel decat ca info la subiect. m-as fi bucurat daca te-as fi vazut si pe tine la discutie altfel decat cu critici despre contributiile altora.

Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by conchita

nu e ziua mea.

quote:
n-am inteles de ce ne-ai dat bila neagra la discutie?

of !
De ce chiar si tu insisti si persisti a privi in acest mod permanent "suspicios-ofensat-ofuscat" orice citesti scris de mine?

am pus o observatie si un sfat ...doar atat, limita la atat.

Daca remarc la tine ca ai praf pe pantofi si iti spun, iti atrag atentia, ai tu impresia ca fix-exclusiv-numai si numai si numai "critica"/atac/batjocora/dispret/sarcasm/etc. poate sa fie de la mine catre tine? altceva n-ar putea fi ? nu e posibil, cat de putin, cat de improbabil, intr-un procentaj minim al posibilitatilor...nu e posibil totusi, ca sa-ti spun de praful de pe pantofii tai, in folosul tau? ca sa ti-l stergi si sa arati "mai bine"?
nu cosideri posibila aceasta posibilitate? ti se pare o posibilitate complet imposibila ?

quote:
m-as fi bucurat daca te-as fi vazut si pe tine la discutie altfel decat cu critici despre contributiile altora.

Dar nu discutam oare despre "care cu ce e mai buna"? sa sti ca asta am facut si eu: am contribuit cu ce mi s-a parut mie a fi mai bine.
(iar la "aprinderi" cea mai buna contributie a mea imi pare totusi tacerea )
Fara suparare si cu respect iti atrag atentia ca nu e singura varianta posibila respectiva "critica", ci mai se poate si altfel/altceva !

(oare si Smaranditza la fel ca tine a perceput ce i-am adresat ? )

...oricum Conchita !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Incerc si eu sa spun ceva, sperand sa fi inteles totusi despre ce este vorba :-)

ManyHope, e drept ca am putea fiecare sa exemplificam cu experiente personale, minunat ar fi, dar...tare nu se poate. Cel putin nu la acest nivel de comunicare :-)
Experientele personale, oricat de valoroase si sugestive, sa zic, le-am considera, nu pot fi impartasite aici.
Soarta celor care vorbesc despre teoria aplicata in viata lor este sa se transforme pe data in tinta.
O experienta personala, cu cat este mai draga, cu atat e tinuta mai departe si mai ferita de ochii celorlalti.
Au fost atat de multi oameni care nu au rezonat nici macar la prezenta fizica a Lui, incat ma indoiesc cc ca vor exista unii care sa rezoneze ca nu'sh ce experienta impartasita pe forum :-)

NE ramane deci sa vorbim discutii, sa impartasim micute bucurii si sa batem doar apropouri la experiente despre care nici macar sa se poata crede ca au fost ale noastre :-)

-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel

Incerc si eu sa spun ceva, sperand sa fi inteles totusi despre ce este vorba :-)

ManyHope, e drept ca am putea fiecare sa exemplificam cu experiente personale, minunat ar fi, dar...tare nu se poate. Cel putin nu la acest nivel de comunicare :-)
Experientele personale, oricat de valoroase si sugestive, sa zic, le-am considera, nu pot fi impartasite aici.
Soarta celor care vorbesc despre teoria aplicata in viata lor este sa se transforme pe data in tinta.
O experienta personala, cu cat este mai draga, cu atat e tinuta mai departe si mai ferita de ochii celorlalti.
Au fost atat de multi oameni care nu au rezonat nici macar la prezenta fizica a Lui, incat ma indoiesc cc ca vor exista unii care sa rezoneze ca nu'sh ce experienta impartasita pe forum :-)

NE ramane deci sa vorbim discutii, sa impartasim micute bucurii si sa batem doar apropouri la experiente despre care nici macar sa se poata crede ca au fost ale noastre :-)

Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Corect Denizel, corect tot.
Asa e ca nimeni nu merge in piata sa puna pe taraba ce are mai drag sufletului...
(de aia nu prea am io mare incredere in "exportatorii/promotorii" 'profesionisti' de "religia cea ma buna" = pai daca le era lor chiar atata de buna , n-o ofereau la oricine !! ...io asa ma cujet )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smaranditza spune:

ManyHope, nu te ingrijora, nu am interpretat in mod negativ ceea ce ai scris tu.

In ce priveste partea practica la argumentele aduse de mine contra "fenomenului", mie nu mi se pare omisa cu desavarsire. Bineinteles, am incercat sa ma feresc de atacuri personale si exemple concrete, pentru a nu-i jigni pe partenerii de discutie. Insa, daca esti atenta, subtil, am strecurat eu niste exemple practice, pentru ca personale nu am (spuneam ca a venit la mine o persoana care mi-a spus cum a fost invatata sa vorbeasca in limbi, dadeam cazuri si studii de caz/practice facute pe acest fenomen, si of course, concluziile de rigoare).

Stii, in studiul Bibliei, in hermeneutica, este o metoda numite OICA: Observare, Interpretare, Corelare, Aplicare. Eu am incercat foarte, fooaaaarte sumar sa parcurg primii trei pasi, insa partea aplicativa ramane la latitudinea fiecaruia. Nu pot eu sa creez un "Pat al lui Procust" in care sa-i incadrez pe toti si sa-i fac sa gandeasca dupa sabloanele mele, intelegi?

In ce priveste impartasirea experientelor de credinta personale, da, ar fi interesant, dar nu cred ca este posibil la acest nivel de comunicare. M-am gandit de ceva vreme la asta, dar...spune Biblia..." nu aruncati margaritare in gura porcilor".
Au mai fost subiecte pe forum in care unii, plini de entuziasm si-au "descarcat desaga cu bucurii" si au fost improscati cu noroi efectiv...fiecare cuvintel a fost talmacit si rastalmacit pana s-a ajuns la aberatii, astfel incat unii au si parasit forumul.
Daca in unele cazuri as mai putea trece cu vederea asa ceva, in ce priveste lucrurile sfinte si experientele/trairile cu Dumnezeu e inacceptabil. Asa ca...deocamdata nu ma risc sa-mi pun sufletul pe tava, ca s-ar putea sa fie facut bucati; m-ar durea, insa ce mi-ar frange inima ar fi ca Numele lui Dumnezeu sa fie batjocorit si lucrurile sfinte luate in ras.

De aceea spun ca la acest nivel de comunicare, inca nu cred ca se poate vorbi foarte intim/apropiat. Aceasta nu inseamna ca discursul nostru este unul platonic si teoretic, secatuit de orice experienta sau exemplu practic. Insa, exemplele pot fi folosite la general, nu neaparat la persoana I sg.

Imi pare enooorm de rau ca nu am timp sa raspund unor intrebari foarte importante ce s-au ridicat in postarile anterioare, si mai ales sa raspund in sfarsit intrebarii din titlul (mi-am propus sa fac asta de cateva zile, dar nu gasesc nicicum timp pentru scrierea inca unei "epistole" )
Maine plec in concediu pentru o saptamana, mai am mult de lucru si inca nu am inceput sa fac bagajul. Din pacate/din fericire nu voi avea acces la net, insa astept cu nerabdare sa va citesc cand ma intorc. Sper sa nu se ajunga la certuri si pe la ZZ pana atunci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by ManyHope

(de aia nu prea am io mare incredere in "exportatorii/promotorii" 'profesionisti' de "religia cea ma buna" = pai daca le era lor chiar atata de buna , n-o ofereau la oricine !! ...io asa ma cujet )

--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"

ManyHope, te acuz oficial de scumpenie!
Cred ca ai mare dreptate si, chiar nu imi imaginez cum, ceva care imi este cu adevarat drag (teoriile religiei mele) este pus de mine insami drept tinta in discutii .
Habar n-am si nu m-am gandit niciodata de ce fac asta...
Probabil fiindca tinem totusi mai mult la experiente decat la teorii .

Mergi la inceput