Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie
Raspunsuri - Pagina 24
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by blackpanterro
Manyhope, nu era nevoie de sarcasm, sincer, chiar mi-as fi dorit sa stiu cu ce este mai bun crestinismul decat alte religii si s-a oprit aici la "noi" vs musulmani ......
Mereu esti plina de sarcasm, cred ca asta e trasatura unui bun crestin
Ma scuza Blackpanterro, am glumit doar, strict in gluma am scris, ca gluma mi s-a parut a fi cu vorba "cititul degeaba a atator pagini"; am inteles eronat probabil; sarcasm la adresa ta nu are cum sa fie, nu din partea mea cel putin, ca n-ai scris nimic-nimic-nimic, comparativ cu alte persoane care ..."aoleo mamicutza mea"!
Da, ai dreptate la partea cu dorinta de-a sti comparativ cum stam, o am si eu, insa nu ma astept sa se ajunga la o concluzie, nu in conditii de dialog ca acestea de aici.
quote:
Originally posted by Adela99
ce parere aveti despre darul vorbirii in felurite limbi? ca io n-am inteles niciodata. am o colega deosebita, "painea lui dumnezeu" cum se zice, care a incercat sa-mi explice fenomenul vorbirii in limbi si al talmacirii, am atins si fenomenul caderii in transa ... dar io tot nu pot cuprinde ... si nu m-am lamurit nici citind Corintenii unde scrie...
Stai sa-ti spun parerea mea despre asta: "fenomenul" exista, cert, dar de vreme ce nu e atat de raspandit si interesant si acceptat, consider ca de aia este trecut in general(cum am aflat eu) in randul "activitatilor" la care recomandarea principala este:
NU INCERCATI ASTA SINGURE ACASA !
=asta e ce pot spune, dar poate c-ar fi interesant sa reproduci tu ce ti-a explicat colegat ta cu privire la "fenomen"; vrei ?
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by ManyHope
dar poate c-ar fi interesant sa reproduci tu ce ti-a explicat colegat ta cu privire la "fenomen"; vrei ?
vreau, da' nu prea-s multe de spus.
ea mi-a zis ca atunci cand vorbesti in limbi e de fapt Duhul Sfant care vorbeste prin tine. si ca sunt doua feluri de a vorbi in limbi: unu' pentru tine insati, cand te rogi si vorbesti cu Dumnezeu (pe care o practica ea)
si altu' pentru adunare cand vorbesti pentru toti si unu' talmaceste. prin vorbirea in limbi vorbesti cu Dumnezeu iar prin talmacire vorbeste Dumnezeu catre oameni.
cam atat am apucat sa vorbim la o pauza de cafea. nu stiu din ce deomnatie face parte dar banuiesc ca din cea care are la baza Cincizecimea - Pogorarea Duhului Sfant.
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by Adela99quote:vreau, da' nu prea-s multe de spus.
Originally posted by ManyHope
dar poate c-ar fi interesant sa reproduci tu ce ti-a explicat colegat ta cu privire la "fenomen"; vrei ?
ea mi-a zis ...
cam atat am apucat sa vorbim la o pauza de cafea.
Merci!
( io zic caaaaaaa......nu ar mai strica poate inca o cafea ...sau mai multe pauze!!! )
Acuma sa vedem si cu aprecierile cum stam!(ca doar asta ne e subiectul,nu ?!)
Este deci "mai bun"? e "mai putin bun"? cum e cu "fenomenul"? Tie ce prima impresie ti-a facut?
(ceva despre raspandirea a ce ti-a povestit colega ta, ai aflat? e ceva rar? e ceva localizat? sau e ceva ce se gaseste frecvent peste tot?) Mai spune ceva ! Pliiiz !!!
fdoina spune:
quote:
Originally posted by xenocidquote:
Originally posted by fdoina
Adela, uite o carte in care se vorbeste intre altele despre yoga crestina, zen crestin ,fenomene harismatice, "vorbitul in limbi" samd
http://www.sfaturiortodoxe.ro/religiaviitorului.htm
edit: e scrisa de un mare admirator al budismului, care in tinerete a invatat chineza veche ca sa studieze scrierile budiste in original
Ahhaha ce päcälici! Imi aduce aminte de Profesorul Jacques Eliacin Francois Marie Paganel care a invatat portugheza inainte sa se duca in Patagonia acolo unde toata lumea vorbea spaniola.
Limba textelor budiste este sanscrita. Bine ca n'a'nvatat algebra!
pacaliciu's eu, Aline, am incurcat borcanele uite, acu imi facui temele
Parintele Serafim a fost mai intai atras de budismul zen, apoi a avut un profesor chinez care era taoist, si a invatat chineza veche ca sa traduca din original in engleza Tao Te Ching
Adela, sunt penticostali
te rog eu sa rasfoiesti carticica aia, e multa mai edificatoare decat tot ce-am putea noi sa ne dam cu parerea pe aici
Adela99 spune:
promit s-o intreb mai multe luni, daca e dispusa sa vorbeasca despre asta.
din cate am inteles la ei e raspandit, chiar ceva obisnuit. si nu numai vorbirea-n limbi ci si celelalte daruri ale Duhului Sfant - ca sa nu mai spun fenomen :-)
inca n-am o parere formata despre asta, io am asistat o singura data in urma cu multi ani, dar probabil imi lipsea acel "ceva" ca mai mult m-am speriat decat mi-a placut. dar colega asta a mea e o femeie deosebita, blanda, emana armonie, tot timpul vesela, fericita! nu stiu care-o fi secretul, dar banuiesc ca are de-a face cu credintza ei si faptul ca se simte in sigurantza si in armonie cu ea.
greieras spune:
[quote]Originally posted by conchita
nu cruciulita de plastic, sau din ce-o fi obiectul in sine.:-) mi-ar fi drag sa am simbolul alaturi. este simbolul unei iubiri nemaiauzite, nu se poate sa nu iubesti crucea si sa nu vrei sa o porti ca semn ca, da, esti unul din neamul iubitorilor de Iisus. :-)
in Apocalipsa se vorbeste despre cei care vor purta semnul Satanei. de ce ne-am feri noi sa purtam semnul lui Iisus, oare?
[quote]
Eu personal nu am o problema cu cruciulita, dar pentru mine este doar o accesorie si atat. Nu iubesc crucea, ci pe Cel ce a murit pe ea. Trebuie si in privinta asta sa vedem ce zice Iisus in Biblie. Sf. Ioan cap.13 v.35 "Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii" Dragostea este semnul pe care Iisus vrea sa-l purtam.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Craciun 2006
Eva 2007
conchita spune:
da, Greieras, ai dreptate.
Ajutati-o pe Diana
************
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
************
Alaptatul Help-Line
************
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
greieras spune:
Vreau si eu sa spun ceva vizavi de crestinism. Nu cred ca crestinismul in sine este o religie mai buna, ci cred ca Dumnezeul (Sfanta Treime) caruia i se inchina si ii slujesc crestinii este Dumnezeul Adevarat, Creator, Vesnic. Dumnezeul crestinilor este Dumnezeul care cauta o relatie directa cu creatia Lui, singurul intermediar care a fost vreodata folosit pentru impacare a fost tot Dumnezeu (Iisus). Crestinii adevarati experimenteaza o schimbare din interior inspre exterior, in timp ce in toate celelalte religii se incearca schimbarea interioara prin fapte. Este singurul Dumnezeu care a dat totul inainte de a cere ceva inapoi, singurul care a spus ca suntem mantuiti doar prin credinta (nu prin fapte): Efeseni cap.2 v.8 "Caci prin har (dar nemeritat) ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni. De aceea multi se poticnesc in a accepta pe Dumnezeul crestin, pentru ca tendinta noastra umana este sa nu credem ca vine ceva asa de usor. Cine vrea poate sa citeasca pe Richard Wurbrand (sper ca am scris numele corect) pentru ca e un excelent filozof crestin (fost ateu).
Adela99 ce vrei tu sa stii este un subiect dezbatut de sute de ani de teologi si care aduce si azi multa divizie in biserica crestina. Exista multe curente, si grupari, si fiecare bineinteles are explicatia lui. Personal cred ca are de a face cu relatia personala cu Dumnezeu a fiecaruia. Nu toti suntem la acelasi nivel. Tu doresti o explicatie pentru un subiect pentru care e nevoie de o baza teologica ca sa fie inteles mai bine. Tu intrebi:
quote:
"Pentru ca cel ce vorbeste intr-o limba straina nu vorbeste oamenilor, ci lui Dumnezeu; si nimeni nu-l intelege, fiindca el, in duh, graieste taine." pai daca nu vorbeste oamenilor, de ce n-o face in tacere?
Vorbirea in limbii despre care se vorbeste in acest pasaj este cea folosita in rugaciune. Rugaciunea poate fi facuta si in tacere si cu glas tare, si soptit. Rugaciunea este conversatie cu Dumnezeu. David spunea ca "striga catre Domnul" deci cu glas tare. E bine sa ne rugam tare pentru ca uneori gandurile noastre urla , si sa incerci sa te rogi doar in mintea ta in momentele acelea este imposibil.
quote:
"Caci, daca ma rog intr-o limba straina, duhul meu se roaga, dar mintea mea este neroditoare." aici o alta chestiune care n-o pot cuprinde ... chiar as fi recunoscatoare daca cineva ar incerca sa explice si nu neaparat legat de vorbirea in limbi
Omul este creat din trup, suflet (facultatile mintale, vointa, sentimente) si duh, (spiritul omului care vine de la Dumnezeu). Limba despre care e vorba in acest pasaj este ca o limba ingereasca, si numai Dumnezeu o intelege. Asta inseamna ca nu iti poti folosi mintea ca sa proesezi ce zici. Cand te rogi in limba ta nativa trebuie sa folosesti mintea ca sa spui ce vrei. Acea parte a fiintei tale care se numeste duh, se poate ruga fara ca mintea sa fie implicata. E greu de inteles pentru ca pare o nebunie.
quote:
"Asa ca vorbirea in limbi este semn nu pentru cei credinciosi ci pentru cei necredinciosi; iar proorocia nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei ce cred." pai daca nu inteleg nici fenomenul nici ce se vorbeste ce semn e?
"Deci, daca s-ar aduna Biserica toata laolalta si toti ar vorbi in limbi si ar intra nestiutori sau necredinciosi, nu vor zice, oare, ca sunteti nebuni?" asta sa fie semnul? :-) scuze iaca si budistul ;-)
"Daca graieste cineva intr-o limba straina, sa fie cate doi, sau cel mult trei si pe rand sa graiasca si unul sa talmaceasca." pai cum sa talmaceasca daca cel ce vorbeste "nu vorbeste oamenilor, ci lui Dumnezeu"?
Imi place ca ai citit si te-ai gandit, nu ai luat totul mura in gura. Biblia trebuie citita in context, ca o scrisoare, ea nu a fost impartita in versete decat mult mai tarziu, si asta pentru a usura lectura si memorarea ei. Asa ca citeste versetele de mai fara separarea pusa de tine. Sf. Pavel se refera aici la organizarea bisericii. Cu alte cuvinte spune el, daca intra necredinciosul si vede 100 de oameni rugandu-se in limbi se sperie, dar daca doar unul sau doi se roaga tare in limbi iar cineva care are darul traducerii acelor limbi (exista si acest dar care vine tot de la Dumnezeu) traduce, necredinciosul va fi poate mustrat, incurajat, smerit... de ceea ce aude. Asa lucreaza uneori Dumnezeu pentru a aduce la el pe necredinciosi.
Cam atat. Nu stiu daca te-am lamurit dar cu siguranta sper ca am mai adus putina lumina in ce priveste acest subiect.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Craciun 2006
Eva 2007
smaranditza spune:
Am descoperit recent subiectul acesta, si am intrat cu gandul sa raspund la intrebarea din titlu. Am citit primele 7-8 pagini, dar deja nu mai fac fatza. Ca sa raspund unor afirmatii de acolo (care pun la indoiala credinta crestina) ar trebui sa redau continutul unor carti intregi (ca suport stiintific). Da, exista dovezi stiintifice foarte clare in favoarea crestinismului; si nu sunt aduse de crestini, ci de oameni de stiinta, istorici,(unii chiar atei) care prin descoperirile lor confirma tocmai veridicitatea Bibliei.
Insa, acum nu am timpul necesar sa reiau pe rand toate afirmatiile si sa contraargumentez.
Ma rezum la ultimele postari, cele referitoare la vorbitul in limbi.
I Epistola catre Corinteni, cap. 13:1: "Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor"
1. Prima manifestare a limbilor
In Faptele Apostolilor 2:1 vedem ca sosise Ziua Cinzecimii, o sarbatoare importanta care urma dupa PAste, cand orasul Ierusalim era plin de oameni veniti in pelerinaj la festivitati. Ucenicii erau impreuna in acelasi loc, si asteptau sa vina Duhul Sfant promis. "...si toti s-au umplut de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le da Duhul sa vorbeasca".
Cuvantul grec tradus "limbi" este "glossa"-cuvantul grec normal pentru limba sau limbajul vorbit. Deci, vorbeau ei intr-o limba inteleasa sau intr-un limbaj extatic "al rugaciunii"?
Raspunsul in gasim in Faptele Apostolilor, 2:5 "Si se aflau atunci in Ierusalim iudei, oameni cucernici din toate neamurile care sunt sub cer. Cand s-a auzit sunetul acela, multimea s-a adunat si a ramas incremenita; pentru ca fiecare ii auzea vorbind in limba lui". MAi mult, limbile pe care le vorbeau ei sunt insirate in versetele urmatoare, si potrivit sfarsitului versetului 11, acesti oameni veniti din toate partile, au auzit, in limbile pe care le vorbeau "lucrurile minunate ale lui Dumnezeu".
Faptul ca ei au inteles ce spuneau apostolii si faptul ca si-au recunoscut propriile limbi, dovedeste ca discipolii vorbeau in limbi cunoscute, NU bolboroseala sau limba extatica.
2. Cuvantul grec "glossa" inseamna intotdeauna in Noul Testament "limbaj uman", limba vorbita. Din cele vre-o 30 de aparitii in Septuaginta (traducerea greaca a Vechiului Testament), intelesul cuvantului "glossa" este de limba vorbita de un popor in toate cazurile, cu exceptia a doua: Isaia 29:24 si Isaia 32:4. In aceste versete, cuvantul nu se refera la o vorbire extaticasau bolboroseala pagana, ci pur si simplu la o "gangavire" sau "balbaire". Prin urmare, uzajul normal al glossei in Biblie se refera la o limba omeneasca normala, limba in care se exprima un popor.
Mai mult, in toata cartea Faptele Apostolilor, "glossa" se refera in permanenta la o limba omeneasca normala.
3. Cuvantul "talmacire" (interpretare) provine din grecescul hermeneia- iar acesta nu se poate referi la interpretarea bolboroselii (cum afirma unii ca interpreteaza bolboroseala cuiva). Cuvantul grec se refera la a lua un lucru dintr-o limba cunoscuta (existenta) si a-l exprima in alta limba cunoscuta.
4.Asa ca vorbirea in limbi este semn nu pentru cei credinciosi ci pentru cei necredinciosi; iar proorocia nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei ce cred." pai daca nu inteleg nici fenomenul nici ce se vorbeste ce semn e?
Corintenii permisesera sa intre in biserica lor bolboroseala si vorbiri extatice ciudate- o falsificare a adevaratului dar al limbilor. De fapt, extazul lor le transforma serviciul de inchinare intr-o orgie. Iata:
"Deci, daca s-ar aduna Biserica toata laolalta si toti ar vorbi in limbi si ar intra nestiutori sau necredinciosi, nu vor zice, oare, ca sunteti nebuni?" Cu alte cuvinte, apostolul Pavel spune: " Daca veti continua cu toata isteria asta salbatica, veti avea probleme, pentru ca necredinciosii vor crede ca ati innebunit si nu veti avea nici un efect asupra lor". De ce? Tocmai pentru ca elementul miraculos pentru evreii necrestini care participau la serviciile lor religioase, depindea de faptul ca niste limbi reale (existente) erau vorbite si apoi traduse. Lucrul acesta era vazut ca un semn din partea lui Dumnezeu.
Eficacitatea si credibilitatea semnului vorbirii in limbi depindea tocmai de deosebirea dintre el si bolboroseala extatica cu care erau ei obisnuiti in inchinarea pagana din Corint.
Prin urmare, darul autentic al limbilor era: o limba adevarata cu o traducere intr-o limba existenta (lucrul acesta era un miracol, mai ales pentru ca apostolii nu erau carturari de seama...). Daca tot ce auzea necredinciosul era doar o bolboroseala, n-ar fi putut spune decat "a, asta e tot ca vechea isterie pagana. nimic nou sub soare"
5. Limbile ingeresti nu sunt mentionate decat intr-un singur verset in Biblie, cel din 1 epistola catre Corinteni, 13:1. Interesant este ca de fiecare data cand un inger a comunicat cu un om, a facut-o intr-un limbaj normal, omenesc.
Este important sa observam in acest verset folosirea hiperbolei (o exagerare, pentru a explica ceva) de catre apostolul Pavel. Acesta este un procedeu de argumentare: crearea unei situatii ipotetice, exagerarea, pentru a sublinia o idee.
De ex: in versetul 2 spune: "Si chiar daca...as cunoaste toate tainele si toata stiinta, chiar daca as avea toata credinta incat sa mut si muntii..." Ei, sunt posibile toate acestea???Este posibil ca cineva sa stie despre orice lucru care exista in Univers? Pavel exagereaza intentionat si creeaza situatii ipotetice: asa cum nu putem cunoaste toate tainele sau toate lucrurile, asa cum nu putem avea toata credinta, asa nu putem vorbi limbile ingerilor. El vrea sa spuna: oricat de destept as fi, oricat de credincios, orice limbi as sti sa vorbesc, daca nu am dragoste nu sunt nimic, fara dragoste, totul e numai zgomot.
Ar fi multe de spus numai despre aceasta kestiune, dar ma opresc aici, pentru ca nu vreau sa monopolizez subiectul. Sper ca nu am adus si mai mare ceatza decat lumina asupra intrebarii.