Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie
Raspunsuri - Pagina 23
BOCANILA spune:
Psalmii, 115
1 Nu noua, Doamne, nu noua, ci Numelui Tau da; slava pentru bunatatea Ta, pentru credinciosia Ta!
2 Pentru ce ca zica neamurile: "Unde este Dumnezeul lor?"
3 Dumnezeul nostru este în cer, El face tot ce vrea.
4 Idolii lor sunt argint si aur, fscuti de mâini omenesti.
5 Au gurs, dar nu vorbesc, au ochi, dar nu vad,
6 au urechi, dar n-aud, au nas, dar nu miroase,
7 au mâini, dar nu pipaie, picioare, dar nu merg; nu scot nici un sunet din gâtlejul lor.
8 Ca ei sunt cei ce-i fac; toti cei ce se încred în ei.
9 Israele, încrede-te în Domnul! El este ajutorul si scutul lor.
10 Casa lui Aaron, încrede-te în Domnul! El este ajutorul si scutul lor.
11 Cei ce va temeti de Domnul, încredeti-va în Domnul! El este ajutorul si scutul lor.
12 Domnul si-aduce aminte de noi: El va binecuvânta, va binecuvânta casa lui Israel, va binecuvânta casa lui Aaron,
13 va binecuvânta pe cei ce se tem de Domnul, pe cei mici si pe cei mari.
14 Domnul sa va înmulteasca tot mai mult, pe voi si pe copiii vostri!
15 Fiti binecuvântati de Domnul, care a facut cerurile si pamântul!
16 Cerurile sunt ale Domnului, dar pamântul l-a dat fiilor oamenilor.
17 Nu mortii lauda pe Domnul, si nici vreunul din cei ce se pogoara în locul tacerii,
18 ci noi, noi vom binecuvânta pe Domnul, de acum si pâna în veac. Laudati pe Domnul!
Isaia, 42:8 Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; Si slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea idolilor."
Concluzia mea: Fara Biblie mi-as forma o intelegere deformata despre Dumnezeu.
Icoanele nu-mi sunt de folos, adica nu ma ajuta in nici un fel sa-L cunosc pe Dumnezeu. Cum nu mi-au fost nici pana acum.
MULTA PACE!
In vremuri ale minciunii universale,a spune adevarul este un act revolutionar.....
Marilena12 spune:
Lili, tu citezi din psalmi? Pai ziceai odata ca nu se pune Vechiul Testament...
In psalmul pe care l-ai citat nu se pomeneste icoana, psalmistul David vorbeste despre idolii, statuile, pe care oamenii de atunci le cinsteau ca dumnezei, le jertfeau proprii fii intaii nascuti, le aduceau jertfe din recolte si animale (si mai erau si siguri ca acestia mananca cele primite), idoli care repet, nu reprezentau nici scene biblice, nici pe Hristos sau Sfanta Treime, nici sfintii Vechiului Testament, ci personaje gen Baal, Astera, vitelul de aur, etc, pura materie, care desi se darama la orice furtuna si se facea tandari de destule ori, totusi omul ii atribuia insusiri de dumnezeu, din nevoia inascuta de divinitate, de apartenenta, de protectie, insa fara cunoasterea, simtirea unui Dumnezeu atotputernic care S-a descoperit destul de mult si la acele vremuri.
Acestui Dumnezeu nevazut si atotputernic, omniprezent, atotstiutor, atotintelept, spiritual, imuabil, nemarginit, existent de la Sine, absolut independent fata de orice, statornic, sfant, drept, iubitor, i se adreseaza David in psalmul 115.
Este o diferenta atat de mare intre icoana ortodoxa ca sens si alcatuire si orice alta reprezentare idolatra incat...practic nu incape comparatie. Nu vreau sa intru in discutii prea profunde...
Avem la noi in tara, la Manastirea Namaiesti (pe Rucar-Bran), o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care a fost pictata de catre Evanghelistul Luca, dupa insusi curatul chip al Nascatoarei de Dumnezeu. Prezenta Duhului Sfant in icoana o dovedeste si harul vindecarii pe care Dumnezeu l-a daruit chipului Maicii Sale reprezentat in pictura si care se revarsa asupra celui care cu credinta o cinsteste pe aceasta prin rugaciune, atingere pioasa sau cum se pricepe el. In cazul icoanei sau crucilor, materia se sfinteste prin harul Duhului Sfant, nefiind sfanta prin sine, ca atare nu este cinstita doar pentru sine ci pentru har.
Nimeni nu se roaga inaintea icoanei la modul: Icoana, lemn, aur, argint, sau ce-oi fi tu, ajuta-ma! Ci, Tatal nostru Care esti in ceruri..., sau Doamne Iisuse Hristoase ajuta-ma, sau Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu ajuta-ma, sau Sfinte cutare, roaga-te lui Dumnezeu pentru mine, etc.
Pe mine icoana ma ajuta, imi deschide sufletul si imi inalta duhul catre Dumnezeu, imi imblanzeste inima si imi intareste vointa, cand ma aflu in fata ei, chiar si daca o privesc doar, mi se umple sufletul de bucurie si de dragoste catre Cel Care ma vegheaza continuu, Care este totdeauna alaturi de mine, si mi se umple destul de des ochii de lacrimi...
Mari
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by blackpanterro
S-a aflat cu ce este mai bun crestinismul decat celelalte religii?Nu vreau sa citesc 14 pagini degeaba.
Las' ca se anunta public cand s-o stabili, afli tu precis, nu-ti face griji !!!
Oricum, numai cine a mancat din mai multe prajituri, poate face o comparatie si determina care-i mai gustoasa, respectiv care parlamentar a colindat prin toate partidele, stie verificat ce-i cu fiecare... ori asa poate c-ar fi si cu religiile, ca cine numai de una stie, oricare ar fi aia, de altele n-are nevoie sa le mai socoteasca, decat intr-un singur mod...si se cam stie care mod anume =
blackpanterro spune:
quote:
Originally posted by ManyHopequote:
S-a aflat cu ce este mai bun crestinismul decat celelalte religii?Nu vreau sa citesc 14 pagini degeaba.
Las' ca se anunta public cand s-o stabili, afli tu precis, nu-ti face griji !!!
Oricum, numai cine a mancat din mai multe prajituri, poate face o comparatie si determina care-i mai gustoasa, respectiv care parlamentar a colindat prin toate partidele, stie verificat ce-i cu fiecare... ori asa poate c-ar fi si cu religiile, ca cine numai de una stie, oricare ar fi aia, de altele n-are nevoie sa le mai socoteasca, decat intr-un singur mod...si se cam stie care mod anume =
--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"
Pai si atunci care e rostul topicului? Nu cred ca e cineva aici care le stie pe toate, asa ca fiecare da cu presupusul....Crestinii dau cu presupusul in cazul musulmanilor si invers, nu am citit de vreun budist pe aici deci nici macar nu s-a ramificat subiectul pe sutele(poate) de religii din lumea asta si a ramas sec la crestini vs musulmani :(
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
BOCANILA spune:
Marinelaiubita,eu nu am zis niciodata ca vechiul testament nu se pune.
Cum sa nu citesc din psalmi?
Biblia este formata din 66 de carti.Vechiul Testament si Noul Testament.Este Cuvantul Lui Dumnezeu.
Este pe intelesul oricui, care vrea sa priceapa,ca ati face icoane si a te inchina lor,nu este placut lui D-zeu.
Asa cum fiecare in tara in care locuim,ne subordonam legilor tarii respective,incercand sa o respectam,pentru a nu calca legea si a suporta consecintele acestui fapt,tot asa si Legea data de D-ZEU trebuie respectata in adevaratul sens al Ei,pentru ca El este creatorul nostru.
Diferenta intre legea facuta si aprobata de om si Legea lasata de D-zeu,este tocmai prin consecintele nerespectarii acesteia.
Noul Testament (Fapte cap 24 versetul 11)cu referire la inchinare,nu scrie la ce sau cum,ci doar ca se duce sa se inchine la Ierusalim,ceea ce nu arata ca se inchina la heruvimi sau la Templu sau la icoane,pe vremea Domnului incepusera grupurile de rugaciune in casa si de asemenea trebuie sa va atrag atentia ca inchinarea simplu zis nu inseamna a te inchina la icoane sau idoli,Biblia spune ca inchinatori adevarati se inchina Tatalui in Duh si in adevar,ori eu asta consider ca s-a intamplat si in acest verset
Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
Porunca a doua este clara si exclude fara drept de apel orice confectionare a unor imagini de orice forma sau a unor chipuri in scopul de a fi sanctificate,folosite ca obiecte sacre in actul inchinarii,etc.
Multa pace!
In vremuri ale minciunii universale,a spune adevarul este un act revolutionar.....
ManyHope spune:
quote:
... deci nici macar nu s-a ramificat subiectul pe sutele(poate) de religii din lumea asta si a ramas sec la crestini vs musulmani :(
Ce trist nu ??? din atatea posibilitati cate exista pe lumea asta...doar ataaat?
...presupun ca asta e ghinionul nostru si-al tarisoarei romanesti, sa fi fost un popor increstinat de muuult de la un cap la altul, un teritoriu unde ar mai fi calcat mai apasat turcii si tatarii o vreme, de unii "s-a impiedicat" si au ramas pe loc, contribund putin la diversificare, mai a venit o ceata de huni, deveniti "minoritate", care au facut si ei ce-au putut pentru "ramificarea" sus-mentionata, mai ar fi tranzitat totusi si cativa nemti, putini muscali,(grecii si armenii nu se pun, ca nici ei n-au prea "ramificat" problema); acu ar fi ceva chinezi&chinezoaice in "complexul Europa", da probabil nu e nimeni membru cu drepturi de pline pe DC inca, ca sa contribuie; asta e, asta e ghinionul nostru de oameni sarmani si "neramificati" modern... ghinion ca Romania nu e ca America unde-s de toate din belsug
... insa cine stie ? poate in urmatoarea mie de ani, vor apare unele schimbari "in bine"! Ai rabdare, nu dispera, stai sa vedem, mai sunt sanse inca !
blackpanterro spune:
Manyhope, nu era nevoie de sarcasm, sincer, chiar mi-as fi dorit sa stiu cu ce este mai bun crestinismul decat alte religii si s-a oprit aici la "noi" vs musulmani ......
Mereu esti plina de sarcasm, cred ca asta e trasatura unui bun crestin
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
Adela99 spune:
no, pana vin budistii (cu cele patru adevaruri si 5+3 porunci)- io is nitel atrasa de budism nu in intregime, dar pe ici pe colo - sau hindusii (cu cele patru caste ) ...
ce parere aveti despre darul vorbirii in felurite limbi? ca io n-am inteles niciodata. am o colega deosebita, "painea lui dumnezeu" cum se zice, care a incercat sa-mi explice fenomenul vorbirii in limbi si al talmacirii, am atins si fenomenul caderii in transa ... dar io tot nu pot cuprinde ... si nu m-am lamurit nici citind Corintenii unde scrie
"Pentru ca cel ce vorbeste intr-o limba straina nu vorbeste oamenilor, ci lui Dumnezeu; si nimeni nu-l intelege, fiindca el, in duh, graieste taine." pai daca nu vorbeste oamenilor, de ce n-o face in tacere?
"Caci, daca ma rog intr-o limba straina, duhul meu se roaga, dar mintea mea este neroditoare." aici o alta chestiune care n-o pot cuprinde ... chiar as fi recunoscatoare daca cineva ar incerca sa explice si nu neaparat legat de vorbirea in limbi
"Asa ca vorbirea in limbi este semn nu pentru cei credinciosi ci pentru cei necredinciosi; iar proorocia nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei ce cred." pai daca nu inteleg nici fenomenul nici ce se vorbeste ce semn e?
"Deci, daca s-ar aduna Biserica toata laolalta si toti ar vorbi in limbi si ar intra nestiutori sau necredinciosi, nu vor zice, oare, ca sunteti nebuni?" asta sa fie semnul? :-) scuze iaca si budistul ;-)
"Daca graieste cineva intr-o limba straina, sa fie cate doi, sau cel mult trei si pe rand sa graiasca si unul sa talmaceasca." pai cum sa talmaceasca daca cel ce vorbeste "nu vorbeste oamenilor, ci lui Dumnezeu"?
fdoina spune:
Adela, uite o carte in care se vorbeste intre altele despre yoga crestina, zen crestin ,fenomene harismatice, "vorbitul in limbi" samd
http://www.sfaturiortodoxe.ro/religiaviitorului.htm
edit: e scrisa de un mare admirator al budismului, care in tinerete a invatat chineza veche ca sa studieze scrierile budiste in original
xenocid spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Adela, uite o carte in care se vorbeste intre altele despre yoga crestina, zen crestin ,fenomene harismatice, "vorbitul in limbi" samd
http://www.sfaturiortodoxe.ro/religiaviitorului.htm
edit: e scrisa de un mare admirator al budismului, care in tinerete a invatat chineza veche ca sa studieze scrierile budiste in original
Ahhaha ce päcälici! Imi aduce aminte de Profesorul Jacques Eliacin Francois Marie Paganel care a invatat portugheza inainte sa se duca in Patagonia acolo unde toata lumea vorbea spaniola.
Limba textelor budiste este sanscrita. Bine ca n'a'nvatat algebra!