Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie
Raspunsuri - Pagina 17
conchita spune:
Denizel, n-ai vorbit mult, ai vorbit cu folos :-))
totusi, nu ai explicat de ce trebuie sa interpretam noi cum ne convine porunca respectiva care zice foarte clar sa nu facem chip cioplit niciunui lucru, deci nu e vorba numai de idoli si Dumnezeu aici. scrie clar: lucruri din cer si de pe pamant si de sub pamant. io insist, ca poate am inteles eu gresit si ma dumiresc cu voi aici.
altceva: dupa porunca de mai sus, suna ca ne inchinam la idoli si cand platim biletul la muzeu.
daca am avea de ales intre Dumnezeu si arta, ce-am alege? intrebare retorica, pentru ca deja am ales.
Lady, Denizel te lauda mah. :-))
Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
conchita spune:
quote:
Originally posted by ladyJ
Uneori cred ca e un fel de dragoste pentru Dumnezeu icoanele astea,(cand sunt ingaduitoare) alte ori mi se pare clar o grava incalcare a poruncii.Mai ales ca Iisus nu ne-a mentionat nimic de icoane.Cum zice denizel,nici nu existau la primii crestini.Da cand ma hotarasc,va spun:-)
Lady, intrebarea e ce simti tu cand privesti o icoana? nu altii si nici ce ar trebui sa simti. adori obiectul in sine sau Persoana reprezentata? sai dragostea pentru Dumnezeu a celui ce a pictat-o?
Ajutati-o pe Diana
Alaptatul Help-Line
ilse spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Uneori cred ca e un fel de dragoste pentru Dumnezeu icoanele astea,(cand sunt ingaduitoare) alte ori mi se pare clar o grava incalcare a poruncii.Mai ales ca Iisus nu ne-a mentionat nimic de icoane.Cum zice denizel,nici nu existau la primii crestini.Da cand ma hotarasc,va spun:-)
Lady, intrebarea e ce simti tu cand privesti o icoana? nu altii si nici ce ar trebui sa simti. adori obiectul in sine sau Persoana reprezentata? sai dragostea pentru Dumnezeu a celui ce a pictat-o?
Ajutati-o pe Diana
Alaptatul Help-Line
Eu recunosc, sunt agnostica, insa eu admir ca pe ceva dumnezeiesc si o cladire superba futurista, si "La sagrada familia", si opera din Sydney si o casa traditionala romaneasca cu cerdac si coloane brancovenesti, si o icoana bizantina si Pieta a lui Michelangelo, si un Budha cambodgian daca exista spirit, eu acolo il vad ca de altfel si intr-o picatura de apa, un fulg de zapada, un crin primavaratec sau o frunza.
Iar Isus daca este cel prezentat in Evanghelii, cred ca era un fel de Dalai Lama al acelor timpuri, zvarcolite...el vine si aduce pace cand acest cuvant era de neconceput, in vremea zelotilor rasculati impotriva romanilor...asta da curaj de admirat!
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Ajutati-o pe Diana
Alaptatul Help-Line
pai conchita,aici apare defapt si nedumerirea mea.Io cand ma uit la o icoana,in prima faza il vad pe Iisus sa zicem.Ca el e pictat.
Ma uit si admir....ce fumos a pictat pictorul,imi amintesc de cum a suferit Iisus,ma uit drept in ochii lui si zic:Doamne,ajuta-ma!
Apoi pup icoana.Si CLIC! apare in mintea mea porunca Domnului.Si ma gandesc..´´mai doamne,eu totusi ma inchin la un chip cioplit!(pictat in cazul asta:) ) Pai nu fac eu rau asa?Doar pot vorbi cu Dumnezeu si cu Isus si fara icoana!
Sau si mai si,cand vad icoane cu Dumnezeu.Pai eu de unde sa stiu ca asa arata Dumnezeu?Asa il vede pictorul care si-a manifestat iubirea prin arta.Ok,de acord.Da de ce trebuie sa ma inchin eu la arta pictorului???
toate astea sunt in capul meu,cre ma doare ,azi mai ales
Eu stiu ce sa zic....e frumos ca artistii isi manifesta iubirea fata de Divinitate,e chiar remarcabil.Da noi,astialalti,chiar trebuie sa ne inchinam la arta asta,crezand ca-i poza lui cu autograf?
Deci eu am o mare dilema.
Ca daca Dumnezeu e pretutindeni,in toate cele,eu de ce ma rog in fata unei opere de arta?E ca si cum m-as ruga la un copac,ca doar Dumnezeu e si natura.
De aceia zic si io ca tine,poate inteleg eu gresit anumite aspecte,si poate cineva ma lamureste si pe mine.
Si tind sa-i dau dreptate lui Denizel.E pacat,dom´le,adica incalcam porunca.
Tu ce zici conchita?
ladyJ
ps.Ia uite ce tare sunt azi,nici macar lauda lui denizel nu o mai inteleg si nu o primesc cum se cuvine
merci denizel
denizel spune:
Hi-hiiii, uite de aia duceam lipsa discutiilor cu tine, Conchita! Pentru ca provoci omul intr-un mod extrem de placut si creativ .
Pai, nu cred ca-ti spun io acuma ceva nou: cele 10 porunci au doua parti: prima, care se refera la relatia Dumnezeu-om si a doua, care se refera la relatia om-om.
Este cat de poate de clar pentru mine ca porunca referitoare la chip cioplit, chip pictat are in vedere obiecte de cult si se refera la cum doreste, mai precis cum nu doreste Dumnezeu sa Ii fie adusa inchinarea.
Pentru vremurile stravechi, a fost necesara si precizarea pesti, maimute si papagali fiindca se stie in ce idolatrie se scaldau popoarele cu care evreii veneau in contact si se stie ca cc chestiile nasoale sunt cele mai molipsitoare :-))
Pentru vremurile noastre, vremuri in care poruncile au ramas valabile ("nici o iota din Lege nu va trece" :-), infatisarile se refera doar la ceea ce au devenit obiecte de cult in biserici.
Acuma raspunde-mi si tu de ce crezi totusi ca icoanele au aparut abia in secolul 4? De ce nu erau si pe vremea Domnului Isus (icoana cu Moise de pilda) si de ce nu au aparut imediat unele dupa moartea Sa, facute de chiar mainile celui mai iubit ucenic? :-)
sa nu-mi spui ca poate nu avea talent la pictura, ca mor :-))).
La cat de mult Il iubea el pe Domnul sau, ar fi pictat o icoana pe secunda daca ar fi vrut .
Si mai e ceva: este o deosebire intre Revelatie (cea care ne-a fost lasata in Biblie), care se produce in imprejurari precise de loc si timp, prin persoane identificabile, si traditie, care are loc la un moment dat, nu se stie exact cand, dar te pomenesti deoadata ca exista.
De exemplu, stim sigur ca cele 10 porunci au fost datae in anul 1445 i.Hr., in pustia Sinai, prin Moise.
sau, botezul crestin prin scufundare a fost instituit de Isus Hristos, la porunca Sa expresa, in ultima Sa intrevedere cu ucenicii, inainte de Inaltare, in anul 31 d.Hr.
Poate spune cineva cand si cui a dat Dumnezeu indicatia ca oamenii sa picteze icoane si sa le considere obiecte de cult? :-)
Inca odata, eu nu am nimic impotriva icoanelor, am si eu una vechhe si superba cu Sfantul Nicolae chiar in dormitor, dar o privesc doar ca pe o opera de arta si ma gandesc cu drag la faptul ca a apartinut unui membru iubit al familiei mele :-)
Ce ma intristeaza oarecum este ca, prin acceptarea infatisarilor pictate ale celor de Sus, exista o mare parte din crestini care au fost nedreptatiti.
Crestinii practicanti si cei care se dedica studiului stiu ca nu materiei aleia trebuie sa i se inchine si probabil ca reusesc sa treaca dincolo de chipul pictat.
dar ce ce faci cu credinciosii mai putin studiosi, care umbla in portmoneu cu iconite despre care cred sincer ca le poarta noroc? :-(
Cum oare mai poate avea loc "inchinarea in Duh si Adevar?"
LadyJ, scuza-ma daca nu m-am facut inteleasa.
vazand multe din chestiile pe care le scrii, am senzatia aceea pe care o poti avea intr-o buna zi, cand, mergand gura-casca pe strada, dai nas in nas cu sora geamana de a carei existenta nu ai stiut vreodata .
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ladyJ spune:
si apropo de ce scria denizel,poate ar fi cazul sa gandim ca icoanele sunt o arta,o arta minunata,pe care noi o admiram sincer,dar nu ne inchinam!!!!
Ca la muzeu:admiram,dar nu ne inchinam.
Da,si cand mai aud si de icoane facatoare de minuni,de se inghesuie credinciosii sa puna mana pe ea,isi dau coate si se tavalesc pe jos de atata credinta.
Stiti ce consider eu o minune?Uite de exemplu,ce mi s-a intamplat aseara.Am cumparat ciabatta,necoapta,sa o fac eu la cuptor.
O iau,o bag la cuptor,se face,opresc cuptorul,astept vreo 15 minute,si vreau sa o scot.Cand colo,era tare ca piatra.Dar tare,dom´le,ca eu asa ceva nu am mai pomenit.Cea ce e ciudat,ca eu am mai facut dar nu se intareste in halul asta.
Nedumerita,o arunc.
Azi dimineata,iar vreau sa fac.O scot din punga,si cand vreau sa o pun la cuptor o scap....o ridic,vreau sa o arunc si sa iau alta.Atunci am observat ca era plina de mucegai din ala alb,care arata ca faina,e insesizabil!Era pliiiina de mucegai.
Si ma gandeam,uite cuma intarit Dumnezeu painea,sa nu o mancam asa plina de mucegai.
Pentru mine,a fost ca o minune.Si nu faptul ca s-a intarit a fost minunea,poate e normal cu painea mucegaita,eu stiu...
Minunea a fost ca nu am scos-a din cuptor imediat ce era fierbinte,cum fac de obicei.M-a tinut Dumnezeu departe de bucatarie,vreo 15 minute.
Sper ca nu v-am plictisit,am vrut doar sa va zic si voua,ca tot s-a pomenit de minuni.Ca eu doar lucrurile pe care nu mi le explic le consider minuni.daca gasesc explicatie,atunci ies din sfera minunii.
ladyJ
denizel spune:
Lady, ce iaste aceea ciabatta? De unde o iei, de ce o preferi, ce gust are, se mananca impreuna cu...
Pliiiz, toate detaliile!
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
xenocid spune:
quote:
Si ma gandeam,uite cuma intarit Dumnezeu painea,sa nu o mancam asa plina de mucegai.
A...si eu am trait o minune din asta. Am cumparat odata brânzä dar cand sa o mänânc mirosea infiorätor. Cand ma uit mai atent era plina plina de mucegai peste tot: verde, albastru, verde, albastru. Intr'un cuvant oribil! Uite cum a imputit dumnezeu branza ca sa n'o mancam noi asa plina de mucegai.
Mare e lucrarea lui!
Alin
reiki spune:
pana la urma este alegere chiar si asta, ce vrei sa vezi cand te uiti la o icoana, daca este o icoana :-)
de fapt este alegere ce este acea bucata de sticla colorata, pictura sau icoana
dar cum spuneai, copacul e uneori mai bun decat o pictura
daca pentru tine icoana este materie atunci e clar ca nu ai ce cauta spiritual la ea si incalci porunca.
imaginatia, care este parte din spirit, gaseste daca-ti doresti, o cale ca sa te treaca de materie.
chiar si cautarea asta face parte din spirit si inseamna evolutie :-)
ladyJ spune:
LadyJ, scuza-ma daca nu m-am facut inteleasa.
vazand multe din chestiile pe care le scrii, am senzatia aceea pe care o poti avea intr-o buna zi, cand, mergand gura-casca pe strada, dai nas in nas cu sora geamana de a carei existenta nu ai stiut vreodata .
................................................................................
denizel draga,dar de ai stii ce ma bucur eu ca exista cineva care si-a pus intrebarile astea inaintea mea,( in afara de istorici )si nu-s eu singura...nelamurita.
Imi place mult comparatia facuta de tine.Tu esti un om foarte bun si ma bucur ca ma apropii de acest tipar.
Iti multumesc.
ladyJ