Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by denizel

Conchita, textul biblic suna asa:

"Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai jos decat pamantul.
Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti" (Exod 20: 4, 5, pagina 81).

asa scrie, da. dar "sa nu te inchini" vine dupa si in completare la "sa nu iti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor...". eu inteleg ca nu ar trebui sa re-producem nimic, in nici un fel. nu numai icoanele sunt vizate de porunca asta, mi se pare evident. interpretez eu gresit, oare? tu cum intelegi asta?

Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

conchita,pot sa zic io?

Eu personal,cred ca porunca se refera atat la icoane cat si la statui,sculpturi,la tot ce este material si la tot ce noi ne inchinam azi.
Statui cu Maria,statui cu sfinti(la catolici) icoane cu SF treime(la ortodicsi) etc.

Ca eu asa vad lucrurile: Dumezeu e invizibil,e TOT ce ne inconjoara.Pai noi de ce-l desenam ca pe un mos cu barba alba,si ne inchinam lui?Doar el e peste tot....si pe camp....si-n biserici,si in supermarket,na!

Acum eu nu stiu exact in ce masura se-ncalca porunca de catre ortodocsi si catolici,ca si chestia asta e interpretabila.Noi zicem: da nu ne inchinam la icoana propriuzisa,ci la Dumnezeu...noi doar redam pe panza anumite scene din viata lui IIsus,dar nu inseamna ca ne inchinam la magarusul care apare in poza,ci la Iisus....icoanele sunt doar pentru a ne aduce aminte....

Asa gandesc eu cand sunt intelegatoare

Cand sunt transanta,zic: dom´le,nu e bine,se-ncalca porunca!!!ne mai inchinam si la sfinti,cand Doamne Doamne a zis sa ne inchinam numai lui....

So....o sa-mi mai ia ceva timp pana ma hotarasc...sau va astept pe voi cu o explicatie mai...stiintifico-religioasa-laico-credincioasa :-)))

merci

ladyJ

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by reiki

denizel,
acelasi lucru cred si eu ca trebuie extras din textul biblic.
Ca nu trebuie sa te inchini materiri ci spiritului pe care il reprezinta acea icoana, nu textului biblic ci esentei, mesajului de dincolo de material.
Ne inchistam atata in materie cand de fapt noi trebuie sa vedem partea spirituala. Vrem sa vedem, sa intelegem partea logica, istorica, unde se contrazice versetul x cu cel y si ne pierdem pe drum. Ajungem sa vedem doar materia si uitam de spirit.
Rugaciunile le spunem ca pe o poezie, uitand de fapt pentru ce le spunem si asteptam raspuns. Biserica este locul unde ne ducem sa ne aprindem lumanarea de Paste dar uitam sa luam lumina, Craciunul ajunge sa fie doar perioada cadourilor si uitam de esenta Craciunului.

"lasa-ti inima sa zburde, lasa-ti mintea sa viseze" Nichita

reiki,daca-mi permiti o gluma:

Pana ajungem la Dumnezeu,ne mananca sfintii

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns reiki spune:

ladyJ
Dumnezeu este TOT.
Este si materie si spirit.
Materia este teporala, spritul este vesnic.
Sufletul nu trebuie sa se piarda in materie ci trebuie sa tinda spre Dumnezeu.
Daca spritul se inchina materiei (icoane, statui, bani...) se pierde pe drum si nu evolueaza, sau chiar se departeaza de EL.
Legatura cu el nu este prin materie.
Sfinti sunt cei care au evoluat deja, cei care te ajuta, te coordoneaza spre el, nu sunt scopul.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ladyJ

quote:

denizel,
acelasi lucru cred si eu ca trebuie extras din textul biblic.
Ca nu trebuie sa te inchini materiri ci spiritului pe care il reprezinta acea icoana, nu textului biblic ci esentei, mesajului de dincolo de material.
Ne inchistam atata in materie cand de fapt noi trebuie sa vedem partea spirituala. Vrem sa vedem, sa intelegem partea logica, istorica, unde se contrazice versetul x cu cel y si ne pierdem pe drum. Ajungem sa vedem doar materia si uitam de spirit.
Rugaciunile le spunem ca pe o poezie, uitand de fapt pentru ce le spunem si asteptam raspuns. Biserica este locul unde ne ducem sa ne aprindem lumanarea de Paste dar uitam sa luam lumina, Craciunul ajunge sa fie doar perioada cadourilor si uitam de esenta Craciunului.

reiki,daca-mi permiti o gluma:

Pana ajungem la Dumnezeu,ne mananca sfintii

ladyJ

Pai da mai ladyJ,
mai filtreaza si ei, nu lasa chiar pe oricine.
Dar partea nostima este ca in fapt filtul il aplicam chiar noi.

Mergi la inceput

quote:

ladyJ
Dumnezeu este TOT.
Este si materie si spirit.
Materia este teporala, spritul este vesnic.
Sufletul nu trebuie sa se piarda in materie ci trebuie sa tinda spre Dumnezeu.
Daca spritul se inchina materiei (icoane, statui, bani...) se pierde pe drum si nu evolueaza, sau chiar se departeaza de EL.
Legatura cu el nu este prin materie.
Sfinti sunt cei care au evoluat deja, cei care te ajuta, te coordoneaza spre el, nu sunt scopul.

asa e reiki,asa e.Da lamureste-ma si pe mine de o treaba.Tu personal vezi un lucru gresit cu inchinatul la icoane,sau nu?
Ca din ce am citit eu,mie mi se pare ca n-ai fi de acord cu ´´puntea´´ asta mareriala a icoanelor,in drum spre divinitate.

merci

ladyJ

Mergi la inceput

Cum spuneam, depinde de ce "vezi" cand te uiti la o icoana.
Tu ce vezi cand te uiti la o icoana? Vezi panza, forma si culoare sau sprit si tot ce reprezinta el?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:

Conchita, textul biblic suna asa:

"Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai jos decat pamantul.
Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti" (Exod 20: 4, 5, pagina 81).

asa scrie, da. dar "sa nu te inchini" vine dupa si in completare la "sa nu iti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor...". eu inteleg ca nu ar trebui sa re-producem nimic, in nici un fel. nu numai icoanele sunt vizate de porunca asta, mi se pare evident. interpretez eu gresit, oare? tu cum intelegi asta?

Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Conchita, stii cum cred eu? Cred ca Dumnezeu (pe care stiu ca amandoua Il caracterizam prin (si) cuvantele Intelepciune, Maretie) nu a vrut ca prin aceasta porunca sa ingradeasca sau sa puna o piedica dezvolatrii artelor sau dezvoltarii stiintei.
Poruncile au fost date sa vina in ajutorul omului, iar respectarea acestora sa duca la o 'crestere' a omului, crestere urmata in cazurile fericite :-) de apropiere de El.
Unora dintre porunci le intelegem perfect sensul si suntem de acord ca, da, Dumnezeu are dreptate, nu e bine sa fim invidiosi (un exemplu).
Altor porunci le intelegem doar partial sensul. De ex., eu inteleg doar partial de ce e musai si obligatoriu sa consider Sabatul ziua de odihna. Dar daca asta mi se cere, chiar daca nu inteleg suta la suta sensul, asa fac, pentru ca stiu ca e spre binele meu, in nici un caz spre raul meu.

Probabil ca asa e si cu reprezentarile astea ale celor de Sus, din Cer.
Noi, ca parinti de ex., am izbucni in lacrimi de fericire daca am vedea ca, in lipsa noastra, copilul saruta o poza cu noi :-)
Dar uite ca Dumnezeu se pare ca nu asta asteapta de la noi si, mai mult, zice ca e mai bine sa nu facem aceste infatisari si sa nu ne inchima lor.
De ce e mai bine asa, iarasi nu stim suta la suta si iarasi trebuie sa mergem pe mana Domnului :-)

Ce vreau sa spun este ca noi trebuie sa ne abtinem de a asculta de intelepciunea si indreptatirile noastre omenesti si sa nu consideram intelepciunea noastra mai presus de cea a lui Dumnezeu.

Chiar daca din dragoste mare pentru Dumnezeu si pentru sfinti au fost si sunt pictate icoanele, au fost si sunt obiecte de cult, trebuie totusi sa intelegem ca ceea ce am facut si facem nu este totusi voia lui Dumnezeu :-).

Singurele acte sacre pe care ni le-a 'predat' Domnul Isus sunt botezul, Sfanta Cina si binecuvantarea nuntii. Atata tot! :-)

A, uitam sa spun ca la primii crestini nu au existat icoane.
Abia in secolul 4, calugarii din Egipt, Sinai si nu mai stiu de unde au inceput sa picteze pe lemn imagini sacre in credinta ca aceste icoane pot servi drept intermediari.
Cu timpul a inceput sa se creada ca unele icoane sunt inzestrate cu puteri miraculoase, iar prin sec. 7 devenisera deja obiecte de adoratie fanatica, asemanatoare cu practici pagane.

Si uite deci alta explicatie pentru care Domnul ne sfatuieste sa nu ne facem 'infatisari': unii oameni nu au masura, nu stiu unde sa se opreasca si ajung sa se inchine unui lucru facut de mana omeneasca in loc sa se inchine Creatorului.

valeleu, mult am mai vorbit...

-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Da sa stii ca eu ma gandeam demuuuult la chestia asta ci Sabatul,de ajunsesem sa nu mai fac nimic nici sambata nici duminica

LadyJ, in viata mea nu am intalnit o persoana care sa sustina mai mult de o singura data, exact ceea ce am sustinut eu candva...
Ma cam descumpanesti, sa stii :-)

Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:

quote:
Da sa stii ca eu ma gandeam demuuuult la chestia asta ci Sabatul,de ajunsesem sa nu mai fac nimic nici sambata nici duminica

LadyJ, in viata mea nu am intalnit o persoana care sa sustina mai mult de o singura data, exact ceea ce am sustinut eu candva...
Ma cam descumpanesti, sa stii :-)

denizel,pe mine ma doare capu azi si nu prea pricep....mai zi odata ce-ai vrut sa zici,cu alte cuvinte te rooog

ladyJ..azi

Mergi la inceput

quote:

Cum spuneam, depinde de ce "vezi" cand te uiti la o icoana.
Tu ce vezi cand te uiti la o icoana? Vezi panza, forma si culoare sau sprit si tot ce reprezinta el?

pai vezi ca am scris undeva in urma...spiritul nu pot sa-l vad,mi-l inchipui doar.
Uneori cred ca e un fel de dragoste pentru Dumnezeu icoanele astea,(cand sunt ingaduitoare) alte ori mi se pare clar o grava incalcare a poruncii.Mai ales ca Iisus nu ne-a mentionat nimic de icoane.Cum zice denizel,nici nu existau la primii crestini.Da cand ma hotarasc,va spun:-)

ladyJ

ps asta e,ce sa fac,caut raspunsuri.

Mergi la inceput