Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie
Raspunsuri - Pagina 15
spic de grau spune:
Si mi se pare atat de aiurea replica :" crestinii si otodocsii".. Cnd oare vom intelege ca toti slujim aceluiasi Dumnezeu, si avem acelasi tel?
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
denizel spune:
quote:
Originally posted by spic de grau
Apropo de Legile date de Dumnezeu - (alea 10 date pe munte lui Moise), ele erau ptr evrei.
Iisus si zice ca el vine sa "rescrie" legea. Si cine zice ca tine Legea, va fi judecat de Lege, si va cadea sub blestemul Legii. Ptr ca daca incalcai o singura lege din cele 10, te faceai vinovat de toate 10. Toate astea sunt in Noul Testament.
Apoi - tot Iisus spune, cand este intrebat daca e bine sa manance la masa unui necredincios, (stiindu-se ca evreii au un rit de purificare a mancarii), el spune ca este voie. Deci - daca ceri binecuvantarea ptr bucatele care ti se dau poti manca fara griji - caci mai grav este sa smintesti pe cel de langa tine.
Legea lui Iisus - e Iubirea si Iertarea. Atat de simplu si atat de complicat. Caci - el spune (nu am citatul exact): "daca spui ca iubesti pe Tatal, insa urasti pe aproapele tau, esti un mincinos; caci daca nu il poti iubi pe aproapele tau pe care il vezi, cum il poti iubi pe Tatal?".
Iar Iisus a venit ptr neamuri, si jertfa lui este pretul pacatelor noastre. Evreii sunt poporul lui Dumnezeu. Si intotdeauna poporul evreu va fi special in ochii Lui.
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
Pai cum mai Spiculet, numai evreii nu trebuie sa ucida, nu trebuie sa fure, trebuie sa-si cinsteasca parintii si sa nu ravneasca la bunul altuia? :-)
Este o mare diferenta intre legea ceremoniala, care continea reguli de conduita in cele mai diverse situatii, modul cum trebuia jertfita carnea, cum sa procedezi la Templu, ce trebuie sa faca preotii, etc. si Legea Celor 10 Porunci, care reprezinta codul etern al lui Dumnezeu.
Cea dintai era scrisa pe niste suluri care erau pastrate intr-un loc special langa chivot in Templu, a fost scrisa de catre Moise (sub inspiratia lui Dumnezeu, desigur) si reprezenta codul de legi al evreilor, scris chiar inaintea vestitului cod al lui Hammurabi si care a facut din evrei cel mai avansat popor al antichitatii.
In schimb, Cele 10 Porunci sunt singura marturie directa a lui Dumnezeu, scrisa direct cu degetul Sau pe table de piatra, ca marturie a faptului ca Legea Sa este eterna si erau pastrate chiar in chivot - locul cel mai sfant din Templu, plin de prezenta lui Dumnezeu si construit special pentru pastrarea tablelor Legii.
Ele reprezinta Legea Dragostei universal valabila, ceea ce sustine Universul Sau, legea eterna care nu poate fi desfiintata pentru ca totul ar deveni un haos, o anarhie.
Ceea ce a desfiintat Hristos la cruce este legea ceremoniala, care nu era altceva decat o preinchipuire a jertfei Sale - modul cum sa jerfesti mieii, cum sa-i mananci, ce sa faca preotii cu sangele - tot atatea lucruri care aratau spre jertfa Sa.
Cat despre Legea eterna a lui Dumnezeu, Cele 10 Porunci, aceasta este in continuare valabila si va fi si pe Noul Pamant - lucru propovaduit de apostoli( ce zice Pavel in Romani 3:31).
Cum ar fi sa desfiintam Cele 10 Porunci? Pai hai atunci sa ucidem oameni, sa ne inselam sotul/sotia, sa ravnim avutul altuia, sa depunem marturie mincinoasa, sa ne batem parintii - cum ti se pare ca suna? De ce sa desfiintam doar porunca a 4-a?
Sau hai chiar sa avem mai multi dumnezei!
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ladyJ spune:
denizel,am citit la topicul unde ai dat tu linkul.
Si m-am lamurit.Fratilor,parerea mea e ca ziua de odihna e sambata!Sabatul dat de Dumnezeu si respectata de IIsus!
Ok,deci pentru mine e clar.
Acum in alta ordine de idei,vezi denizel,contraziceri in Biblie,mai exact in Noul Testament?
Tu ai dat exemple(la celalalt topic) cu versete din Romani 3:31.
A mai dat cineva exemple din Geneza 2:2-3, Exodul 20:10, 20:11, Numeri 23:19-20, Luca 23:52-56, Iacov 1:17.
Toate erau exemple,cum ca Sabatul e ziua de odihna,prin voia Domnului.
Dar...au aparut versete cum ca IIsus ar fi schimbat ziua odihnei.Cineva scria de Epistola,cap.4(o noua zi) precum si Matei 5(zicea ca a fost sabatul desfintat de IIsus)
Ei bine,vezi unde sunt contradictiile?Deci ele exista....din pacate.Drept dovada multi care citesc Biblia cred ca duminica e ziua noua de odihna.
Cum au aparut aceste contradictii si de ce? ce crezi tu?E o intelegere gresita? Eu asa cred...s-a inteles gresit.
Si nici nu intra in discutie faptul ca cele 10 porunci sunt doar pentru evrei!Cum Doamne iarta-ma?Pai n-avem noi vechiul testament?Nu-l avem pe IIsus,care a fost evreu.Eiiii....Suntem egali in fata Domnului.
Ma bucur ca am adus asta in discutie,m-am mai luminat si eu:-)
(aia cu faptele apostololor am ghicit-o doar...intuitie sa zic.)Ma gandeam eu ca pe-acolo pe undeva ar fi vreo neintelegere:-))
Daca Dumnezeu a dat Sabatul,daca Iisus a tinut Sabatul,atunci trebuie tinut Sabatul,ziua de odihna.(parerea mea)Eu asa voi face.
Merci denizel,m-ai mai lamurit odata:)
ladyJ
hannen spune:
quote:
Originally posted by lilandaquote:
Originally posted by hannen
ladyj,sa nu faci greseala sa crezi prostiile conchitei!
hannen, ai o bila neagra (si asta pentru ca nu dadui nici un cartonas pina acum!!) :-((
Mai, io nu-nteleg...chiar nimeni nu se poate abtine de la jigniri??
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
Lilanda,am primit-o,o pun la colectie
Scuze,serios, dar sa stii ca a doua zi ma minunez si eu de halul in care te pot aduce niste persoane.
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
denizel spune:
quote:
Originally posted by ladyJ
Dar...au aparut versete cum ca IIsus ar fi schimbat ziua odihnei.Cineva scria de Epistola,cap.4(o noua zi) precum si Matei 5(zicea ca a fost sabatul desfintat de IIsus)
LadyJ, nu apare nicaieri in Biblie informatia conform careia Isus ar fi schimbat Legea, inclusiv deci si ziua de odihna.
Apare insa informatia ca El a dezlegat Sabatul.
Da, este adevarata aceasta afirnatie, in cel mai propriu sens. Hristos a dezlegat Sabatul de toate prevederile rabinice, cu care sabatul era inlantuit pur si simplu la vremea aceea.
Rabinii incorsetasera sabatul cu peste 2000 de reguli, de-a dreptul absurde, care nu aveau nici cea mai mica legatura cu Scriptura.
Ex: In Sabat ai voie sa calaresti un magar, dar n-ai voie sa porti nuiaua in mana, caci faci animalul sa poarte povara
Sau: daca te dureau dintii, n-aveai voie sa ii clatesti cu otet, caci e lucrare, deci e pacat. Dar...aveai voie sa iei paine, sa o inmoi in otet si sa te faci ca mananci otetul, punandu-l la dintele respectiv .
Pentru ca iudeii au extins aiurea obligatiile Sabatului, ajungand sa-l pazeasca in mod superstitios, Isus a folosit orice ocazie pentru a-i convinge de greseala lor. Despre asta este vorba in 'dezlegarea Sabatului'.
Iar in Matei 5 despre care ai pomenit, nu se vorbeste despre schimabrea zilei de odihna, ci tocmai ca Isus declara ca nu a venit sa modifice nimic din Lege:
"Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.
Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o frantura de slova din Lege, inainte ca se se fi intamplat toate lucrurile."
ladyJ, cam asta cred ca am avut de spus in legatura cu Sabatul.
Nu stiu daca peste o luna sau peste un an vei mai crede ca Sabatul e ziua de odihna, neschimbata de la Creatiune, dar faptul ca acum crezi asta, pe mine ma face fericita :-)
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
conchita spune:
quote:
Originally posted by denizel
Cat despre icoane, tv, poze de familie? Pai cine mey se inchina la teveu si la poza cu mam' mare? :-))
Serios acuma, fiecare se inchina la ce vrea, n-am io nimica impotriva.
pai nu scrie "nu te inchina la chip cioplit", ci "nu iti face chip cioplit" din cele vazute si nevazute. nici desene pe asfalt n-am avea voie, la o adica :-))
Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
denizel spune:
Conchita, textul biblic suna asa:
"Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai jos decat pamantul.
Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti" (Exod 20: 4, 5, pagina 81).
Mie imi plac icoanele si mi se pare normal ca oamenii, atat de legati de partea materiala a vietii, sa vrea sa-si faca cc cumva o reprezentare a unor 'personaje' pe care le iubesc. De asta vrem doar sa avem si poze ale copiilor, ale parintilor si ale celor pe care ii iubim.
Deci, problema nu ar fi ca oamenii incearca sa Il reprezinte pe Isus, pe care Il iubesc atat.
Problema este ca orice reprezentare este aproape de zero absolut :-) Cum ai putea sa-L pictezi pe Isus? Este imposibil sa redai macar o miliardime din ceea ce El este cu adevarat. Cum ar putea un om sa picteze Dragostea, Bunatatea, Daruirea absolute? :-)
La fel si sfintii. Pai sfintii, sfintii adevarati, au fost cu mult, mult mai presus decat oricare dintre noi. Ce pacat ca duhul unui sfant, ca partea aceea invizibila (si singura care conteaza de fapt) sa fie 'strans' in ceva eminamente material, parte materiala pe care ei nu au dat niciodata doi bani :-).
Ca sa nu mai spun ca El nu e material si nu stiu cati oameni pot trece cu adevarat prin icoana, Dincolo.
Ne adresam Cuiva care este imaterial, printr-o bucata de materie :-)
Proababil ca de aia Dumnezeu ne indeamna sa nu ne inchinam asemuirilor Celor din ceruri, pentru ca s-ar putea sa fim inselati de imaginea respectiva si sa pierdem din vedere esenta. Zic si io...
reiki spune:
denizel,
acelasi lucru cred si eu ca trebuie extras din textul biblic.
Ca nu trebuie sa te inchini materiri ci spiritului pe care il reprezinta acea icoana, nu textului biblic ci esentei, mesajului de dincolo de material.
Ne inchistam atata in materie cand de fapt noi trebuie sa vedem partea spirituala. Vrem sa vedem, sa intelegem partea logica, istorica, unde se contrazice versetul x cu cel y si ne pierdem pe drum. Ajungem sa vedem doar materia si uitam de spirit.
Rugaciunile le spunem ca pe o poezie, uitand de fapt pentru ce le spunem si asteptam raspuns. Biserica este locul unde ne ducem sa ne aprindem lumanarea de Paste dar uitam sa luam lumina, Craciunul ajunge sa fie doar perioada cadourilor si uitam de esenta Craciunului.
conchita spune:
quote:
Originally posted by denizel
Conchita, textul biblic suna asa:
"Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai jos decat pamantul.
Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti" (Exod 20: 4, 5, pagina 81).
asa scrie, da. dar "sa nu te inchini" vine dupa si in completare la "sa nu iti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor...". eu inteleg ca nu ar trebui sa re-producem nimic, in nici un fel. nu numai icoanele sunt vizate de porunca asta, mi se pare evident. interpretez eu gresit, oare? tu cum intelegi asta?
Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Originally posted by ladyJ
LadyJ, nu apare nicaieri in Biblie informatia conform careia Isus ar fi schimbat Legea, inclusiv deci si ziua de odihna.
Apare insa informatia ca El a dezlegat Sabatul.
Da, este adevarata aceasta afirnatie, in cel mai propriu sens. Hristos a dezlegat Sabatul de toate prevederile rabinice, cu care sabatul era inlantuit pur si simplu la vremea aceea.
Rabinii incorsetasera sabatul cu peste 2000 de reguli, de-a dreptul absurde, care nu aveau nici cea mai mica legatura cu Scriptura.
Ex: In Sabat ai voie sa calaresti un magar, dar n-ai voie sa porti nuiaua in mana, caci faci animalul sa poarte povara
Sau: daca te dureau dintii, n-aveai voie sa ii clatesti cu otet, caci e lucrare, deci e pacat. Dar...aveai voie sa iei paine, sa o inmoi in otet si sa te faci ca mananci otetul, punandu-l la dintele respectiv .
Pentru ca iudeii au extins aiurea obligatiile Sabatului, ajungand sa-l pazeasca in mod superstitios, Isus a folosit orice ocazie pentru a-i convinge de greseala lor. Despre asta este vorba in 'dezlegarea Sabatului'.
Iar in Matei 5 despre care ai pomenit, nu se vorbeste despre schimabrea zilei de odihna, ci tocmai ca Isus declara ca nu a venit sa modifice nimic din Lege:
"Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.
Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o frantura de slova din Lege, inainte ca se se fi intamplat toate lucrurile."
ladyJ, cam asta cred ca am avut de spus in legatura cu Sabatul.
Nu stiu daca peste o luna sau peste un an vei mai crede ca Sabatul e ziua de odihna, neschimbata de la Creatiune, dar faptul ca acum crezi asta, pe mine ma face fericita :-)
am inteles denizel!
nu scrie in Biblie ca Iisus a schimbat ziua de odihna,dar vezi tu ca multi consudera asa.Nu o sa mai zic contradictie (ca nu am dovezi clare:-) ) o sa zic intelegere gresita.-nu m-am putut abtine;)
Am inteles explicatia ta,cum ca Iisus defapt a schimbat alte legi referitoare la Sabat.Pentru nime e logic.Da pt biserica nu...
Da sa stii ca eu ma gandeam demuuuult la chestia asta ci Sabatul,de ajunsesem sa nu mai fac nimic nici sambata nici duminica
Si ma bucur ca mi-ai explicat clar ce si cum,si da,ziua de odihna eu consider ca e sambata.(sa inteleg ca prin asta ma indepartez si mai mult de ortodoxism??)
Iti dai seama ca fiind obisnuita de mica cu duminica,nu o sa-mi fie tocmai usor sa o consider defapt o zi ´´de lucru´´.Insa uitandu-ma in urma,la istorie,la ce a facut IIsus,la ce a zis Dumnezeu,o sa ma motiveze sa-mi schimb ´´ziua de odihna´´ .Mai ales acum ca am primit confirmare la cea ce credeam eu.
Intreaba si ti se va raspunde.....asta am facut si io-te ca am primit un raspuns clar!!!
O sa fac o lista cu intrebarile care ma macina.....si cu siguranta ma voi lamuri,din carti sau de la voi,fetele care binevoiesc sa raspunda calm si fara acuze de ´´paganism´´.
ladyJ