Cu ce este mai bun crestinismul decat alta religie
Raspunsuri - Pagina 14
casandra spune:
Nu se poate raspunde la intrebarea "Cu ce e mai bun crestinismul?"
Mai bun din ce punct de vedere?
Mi-e greu sa inteleg intrebarea.
Vrei sa spui cu ce e mai atractiv? Cum te poate face crestinismul mai bun? Ce avantaje ai daca esti crestin?
Religia nu e ca o haina pe care o alegi dintre multe altele in functie de cum ti se potriveste, de culoare.
In primul rand, nu e obligatoriu sa fii religios. Daca nu esti, nu esti si gata. Nu trebuie sa alegi o religie, doar de dragul de a avea una.
Daca simti nevoia de a te defini religios, daca ai un astfel de imbold, cred ca cel mai bine e sa incepi cu o rugaciune. Roaga-te la Dumnezeu sa iti dea un semn ca exista si sa te indrume catre religia adevarata. Roaga-te staruitor, cu sinceritate, asa cum poti tu, si vei primi raspunsul.
Daca nu asta a fost intentia ta, de a te defini religios, ci vrei doar sa te informezi despre istoria comparata a religiilor, cred ca cel mai bine ar fi sa il citesti pe Eliade.
Nu cred ca te poate ajuta prea mult o dezbatere pe forum, daca nu esti cat de cat informata.
Dumnezeu sa iti calauzeasca pasii, asa cum stie El mai bine.
denizel spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by ladyJ
denizel,ai vazut ce a scris irina din faptele apostolilor?
Deci IIsus n-a mancat porc,dar Petru a facut-o pentru ca a fost ´´curatat´´ de Dumnezeu.
Asta e ,de exemplu,un motiv pentru mine sa gandesc ca au fost adaugiri si mici contradictii(noul testament)
E clar ca nu apare in biblie´´mananca linistit porc´´
tocmai ti-am dat citatul din Biblie si scrie acolo toate animalele,deci inclusiv porcul.
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
blogul meu
M-am gandit la pasajul din Faptele Apostolilor.
Cred ca aceasta dezlegare care i-a fost data lui Petru a avut un sens si un rost.
Probabil ca Petru era invitat sa predice neamurilor si probabil ca de multe ori era gazduit de acestia si manca impreuna cu ei.
Pentru el saracu', care traise dupa anumite reguli si avea notiunile de animale curate/necurate, cred ca era un mare chin sa manance mancarurile lor, cu toate ca stia de la Domnul Isus ca "nu ce intra in gura spurca pe om" etc.
Ma gandesc la faptul ca nu degeaba Dumnezeu i-a acordat o dezlegare pentru a manca si carnea animalellor considerate necurate. Probabil ca el chiar avea o problema atunci cand trebuia sa stea la masa cu neamurile care nu respectau aceste reguli si probabil ca aceasta se vedea si cine stie cum puteau ei interpreta retinerile lui.
Si acuma, sa fim seriosi, odata cu aceasta dezlegare data lui Petru, nu a devenit carnea de porc o carne curata.
Orice om cat de cat informat stie ce pacoste e carnea de porc si evita cat se poate consumul acesteia.
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ladyJ spune:
denizel,este interesant punctul tau de vedere.
Se prea poate sa fi fost asa,cine poate sti?
Si da,carnea de porc este toxica.Eu personal de cate ori mananc porc,fac intoxicatie alimentara.
Bine,chestia asta cu porcul e doar un exemplu care mi-a trecut prin cap.
Uite,mai am o nedumerire,poate ma poti tu ajuta.
Se stie ca IIsus sarbatorea Sabatul,adica ziua de odihna,care era sambata nu duminica.
Cum au ajuns crestinii sa sarbatoreasca ziua de odihna duminica?Din cauza calendarului?Daca da,de ce au schimbat calendarul?De ce nu au pastrat pur si simplu Sabatul Mantuitorului?
Musumlanii au ziua de odihna vinerea,daca nu ma insel.
O sa le intreb si pe fete la subiectul lor,de unde vine schimbarea.
LadyJ
denizel spune:
Of, LadyJ, ce-mi faci...:-)
Sabatul este convingerea ferma despre care iti povesteam ca o aveam inainte de a participa la discutiile religioase de pe forum si...Sabatul este ziua mea de odihna acum :-)
Cu cativa ani in urma (nu multi, doar vreo 8) cand mi-a venit si mie in minte ca poate n-ar fi tocmai rau sa citesc Biblia, problema Sabatului a fost cea care pur si simplu mi-a sarit in ochi si nu mi-a mai dat pace.
Majoritatea crestinilor spun ca odata cu Invierea, care s-a produs intr-o duminica, ziua de odihna a devenit duminica.
De asemenea, spun ca ziua in care s-a pogorat Duhul Sfant (ziua cinzecimii) a fost intr-o duminica, deci inca o dovada pentru ca ziua de odihna sa fie duminica :-)
Insa...Domnul Isus nu a dat vreo indicatie in acest sens si eu Il cred pe El si sunt convinsa ca daca El ar fi vrut sa schimbe Legea data de El Insusi, cu siguranta ca ar fi facut-o cat a fost pe pamant :-)
In acelasi timp, nu vad de ce toate din cele 10 porunci au ramas valabile pna in ziua de azi si numai una, porunca a patra, nu a fost buna si a trebuit sa fie modificata.
Cat despre Ziua Cinzecimii, pai asta a insemnat inceputul 'lucrului', deci nu vad de ce startul trebuia dat tocmai duminica, in ziua de odihna.
Proabil ca fetele din celelalte biserici iti vor da mai multe amanunte despre schimbarea zilei de odihna. Eu ti-am zis care sunt convingerile mele :-)
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ladyJ spune:
vaai denizel iar ma lasi masca!:-)
adica protestantii au ziua de odihna sambata?
Doamne,chiar nu am stiut!Eu am crezut ca toti crestinii o au duminica...
Pai,se schimba datele problemei. :-)
Citisem undeva(nu mai stiu in ce carte) ca protestantii ar avea azi,dogma religioasa cea mai apropiata de crstinismul timpuriu.Dar nu dadea exemple.Adica nu au suferit modificari majore in credinta lor.Si uite ca chestia spusa de tine,mi-a confirmata asta.
Eu tare as fi curioasa sa aud mai multe despre protestanti.Ca daca e asa cum cred eu acum,inseamna ca, cartile laice pe care le-am citit eu nu sunt asa de mincinoase.
ladyJ
ladyJ spune:
In acelasi timp, nu vad de ce toate din cele 10 porunci au ramas valabile pna in ziua de azi si numai una, porunca a patra, nu a fost buna si a trebuit sa fie modificata.
....................................................................................................
vezi ca sunt modificari?Mai mult sau ma putin evidente,dar exista!
Sau cum sa zic...adaugiri,contradictii?
E tot una.
Dar din cate inteleg eu,aceasta modificare nu exista la reformati,cea ce este foarteeee bineee!
Sa ma ierte Dumnezeu,nu denigrez nimic,dar zic ca nu religia a facut istoria,(adica sa dainuie peste veacuri neschimbata,)ci istoria a facut religia!
uite,promit sa citesc ceva despre protestanti.Imi recomanzi o carte?
ladyJ
denizel spune:
LadyJ, dintre toate bisericile protestante doar biserica adventista e cea care a pastrat neschimbata porunca a patra. Eu fac parte din biserica adventista.
quote:
E tot una.
Pai LadyJ, nu sunt modificari facute in Biblie. Adica nu scrie undeva in Biblie ca porunca a patra (cea cu ziua de odihna) nu mai e valabila.
Schimabrea zilei de odihna e doar o modificare pe care oamenii, de la ei putere au facut-o, ca urmare a faptului ca Invierea a avut loc intr-o duminica si ca pogorarea Duhului Sfant a avut loc tot intr-o duminica.
Comvingerea mea ferma este ca Dumnezeu nu se joaca de-a poruncile si odata ce a dat o porunca, porunca aia are un sens (poate mai mult chiar decat noi putem intelege) si porunca aceea ramane valabila in veci :-)
Eu ti-as recomanda o carte, dar as vrea sa o fac pe email sau PM. De ce nu iti activezi PM-ul? :-)
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by denizel
LadyJ, dintre toate bisericile protestante doar biserica adventista e cea care a pastrat neschimbata porunca a patra. Eu fac parte din biserica adventista.
quote:
E tot una.
Pai LadyJ, nu sunt modificari facute in Biblie. Adica nu scrie undeva in Biblie ca porunca a patra (cea cu ziua de odihna) nu mai e valabila.
Schimabrea zilei de odihna e doar o modificare pe care oamenii, de la ei putere au facut-o, ca urmare a faptului ca Invierea a avut loc intr-o duminica si ca pogorarea Duhului Sfant a avut loc tot intr-o duminica.
Comvingerea mea ferma este ca Dumnezeu nu se joaca de-a poruncile si odata ce a dat o porunca, porunca aia are un sens (poate mai mult chiar decat noi putem intelege) si porunca aceea ramane valabila in veci :-)
Eu ti-as recomanda o carte, dar as vrea sa o fac pe email sau PM. De ce nu iti activezi PM-ul? :-)
ok,am inteles,deci biserica adventista.
Pai da,nu scrie in Biblie ca nu mai e valabila parunca a patra,dar ea e totusi schimbata printre crestini.Zi si tu,vine acum cineva,un evreu de exemplu,citeste Biblia ,i se pare aproape de sufletul lui si trece la crestinism.(ortodox,catolic)
Cand colo,supriza! nu mai ai sabat ,ai duminica ca zi de odihna.
Nu scrie in Biblie(sincer nu stiu daca scrie asta) dar asa e regula!
Adica cum vine asta? pai nu e corect.
Undeva trebuie sa scrie,nu?Poate in Apostoli?(nu stiu,intreb doar)
Ca doar nu s-o fi trannsmis din generatie in generatie:))
Si eu cred ca Dumnezeu nu se joaca de-a legile.A dat-o,e data,si cu asta basta!
ladyJ
p.s. denizel, ti-am dat un pm.....
denizel spune:
LadyJ, da, mai este un indiciu pe care il omisesem si care ar indica faptul ca duminica este ziua de odihna si, da, este in Faptele Apostolilor (cum de ai stiut? :-)
Se gaseste in Fapte, cap. 20, versetul 7:
"In ziua dintai a saptamanii (adica duminica), eram adunati laolalta ca sa frangem painea. Pavel, care trebuia sa plece a doua zi, vorbea ucenicilor si si-a lungit vorbirea pana la mizeul noptii".
Eu nu iau acest pasaj ca pe o incurajare ca da, uite ca se imparatseau duminica si deci duminica e ziua de odihna.
Eu cred ca se impartaseau deoarece Pavel treebuia sa plece intr-o calatorie, din care putea foarte bine sa nu se nai intoarca si a tinut sa franga painea impreuna cu ceilalti ucenici inainte de aceasta plecare.
Frangerea painii nu era ceva ce trebuia savarsit doar in ziua de odihna si nici acum nu se aplica aceasta regula.
De altfel, Domnul Isus, la Cina cea de taina, nu a frant painea in Sabat (si nici duminica :-)
Daca vrei sa mai citesti, a mai existat o discutie despre acest subiect:
http://forum.desprecopii.com//forum/topic.asp?TOPIC_ID=77893
spic de grau spune:
Apropo de Legile date de Dumnezeu - (alea 10 date pe munte lui Moise), ele erau ptr evrei.
Iisus si zice ca el vine sa "rescrie" legea. Si cine zice ca tine Legea, va fi judecat de Lege, si va cadea sub blestemul Legii. Ptr ca daca incalcai o singura lege din cele 10, te faceai vinovat de toate 10. Toate astea sunt in Noul Testament.
Apoi - tot Iisus spune, cand este intrebat daca e bine sa manance la masa unui necredincios, (stiindu-se ca evreii au un rit de purificare a mancarii), el spune ca este voie. Deci - daca ceri binecuvantarea ptr bucatele care ti se dau poti manca fara griji - caci mai grav este sa smintesti pe cel de langa tine.
Legea lui Iisus - e Iubirea si Iertarea. Atat de simplu si atat de complicat. Caci - el spune (nu am citatul exact): "daca spui ca iubesti pe Tatal, insa urasti pe aproapele tau, esti un mincinos; caci daca nu il poti iubi pe aproapele tau pe care il vezi, cum il poti iubi pe Tatal?".
Iar Iisus a venit ptr neamuri, si jertfa lui este pretul pacatelor noastre. Evreii sunt poporul lui Dumnezeu. Si intotdeauna poporul evreu va fi special in ochii Lui.
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)