Pledoarie pentru calea de mijloc
Raspunsuri - Pagina 2
dianocica spune:
quote:o observatie. nu e vorba de ultimii ani, e vorba de cateva sute cel putin. cu o mica sapatura pe un google pot gasi aceleasi dezbateri acum 200, 300, 500 de ani.
Initial creeata de simali
Bantuie de cativa ani buni prin lumea parintilor si nu numai (acum si prin Romania) un "curent" de educatie care are la baza "sa nu faci nimic".
diana si david 03.12.06
columbiana spune:
Cred ca se interpreteaza diferit curentul asta in Romania, sau nu se intelege ce inseamna sa respecti de fapt copilul:
afara este interzis prin lege sa-l bati sau sa-l lasi singur pe strada sau acasa pina la 12 ani, dar
afara copilul este invatat ca:
in parc, la tobogan, etc- isi asteapta frumos rindul, nu da coate ,nu se impinge, nu distruge jocuri si partajeaza
deja de la maternelle (prescolara 5 ani) copii trebuie sa stie sa se imbrace/dezbrace singuri- aici iarna e 5-6 luni, si cine poate sa traga pe ei si de pe ei zilnic de 2-3 ori caciula/fular/salopeta/haina, daca nu ei singuri;
la masa (tot de la 5 ani) isi duc singuri farfuria la bucatarie/chiuveta, la sfirsitul clasei isi aduna singuri creioane/caiete, etc si pun scaunelele pe mese (sa-i fie mai usor persoanei ce curata ulterior)
http://www.floriinro.ro/
credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul
Lemoni spune:
Nici eu nu i-am atins pe ai mei la timp dar daca as da timpul inapoi probabil ca as proceda diferit.Acum la 18 ani ma gasesc in situatia cand mi se reproseaza e vina ta mom tu mai rasfatat asa ! Atunci ce mai faci?Iti doresti sa da-i timpul inapoi si sa fi dat o palma la fund , da poate putin dresaj nu strica.
simali spune:
quote:
in parc, la tobogan, etc- isi asteapta frumos rindul, nu da coate ,nu se impinge, nu distruge jocuri si partajeaza
deja de la maternelle (prescolara 5 ani) copii trebuie sa stie sa se imbrace/dezbrace singuri- aici iarna e 5-6 luni, si cine poate sa traga pe ei si de pe ei zilnic de 2-3 ori caciula/fular/salopeta/haina, daca nu ei singuri;
la masa (tot de la 5 ani) isi duc singuri farfuria la bucatarie/chiuveta, la sfirsitul clasei isi aduna singuri creioane/caiete, etc si pun scaunelele pe mese (sa-i fie mai usor persoanei ce curata ulterior)
quote:
Nu stiu cum se face ca in Romania mai ales fetitele sunt invatate sa faca toate cele de mai sus. Rar vezi mama care sa-si invete baiatul sa-si duca farfuria la chiuveta, sa stranga dupa ce a mancat, etc. Exemplul tatalui nu este nici el de lepadat. Femeia la noi, in mod traditional strange dupa toata lumea. Daca-l pui pe baiat trebuie sa-l pui si pe tata iar tatal a fost crescut sa nu stranga dupa el. Este foarte greu sa rupi cercul vicios...
alice
alra spune:
si mie imi place foarte mult acest subiect! simali
Si eu pledez pentru calea de mijloc si mi se pare total aberant sa afirmi ca faci un adult frustrat daca lasi un copil de 2 ani sa planga ca nu ii dai cookie sau apa sau banana sau carne sau stiu eu ce-i mai trece fi-mii prin cap in masina sau in supermarket sau in orice loc unde ti-e imposibil sa produci oricare din lucrurile mentionate mai sus!
parerea mea este ca nu trebuie sub nici o forma exagerat cu regulile insa anumite limite trebuie stabilite si tinute tot timpul clare: "nu e voie la priza", "nu e voie sa alergi pe strada langa masini", "nu e voie sa sari de pe canapele", "nu e voie sa tragi de televizor".
mai cred insa ca e mai simplu sa micsoram lista de limite protejandu-ne casa si renuntand la lucrurile inutile (eu personal urasc tot ce e decoratie nefunctionala)
mai scriu maine, acum pic de somn.
Vacanta cu Laura in Romania
columbiana spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
quote:
Nu stiu cum se face ca in Romania mai ales fetitele sunt invatate sa faca toate cele de mai sus. Rar vezi mama care sa-si invete baiatul sa-si duca farfuria la chiuveta, sa stranga dupa ce a mancat, etc. Exemplul tatalui nu este nici el de lepadat. Femeia la noi, in mod traditional strange dupa toata lumea. Daca-l pui pe baiat trebuie sa-l pui si pe tata iar tatal a fost crescut sa nu stranga dupa el. Este foarte greu sa rupi cercul vicios...
alice
de multe ori descopar surprinsa aliati in filmele cu desene sau in jocurile lui: a inceput sa ma ajute la spalat vase si sa taie legumele dupa ce a vizionat Ratatouille, iar eu ii ofer sa faca astea sa ma ajute ca fiind un privilegiu pentru el ;
sta linga mine in magazin de cind a vazut cum l-au rapit pe Pinochio, care umbla singur si a plecat cu strainii;
altfel, incercam orice; orice abatere de la vocabularul standard (te rog frumos, multumesc, etc) o sancionez cu ignore si trebuie sa-si reformuleze cererea;
are o foaie de ruta, in fiecare zi are cam 10-12 etape: prima parte o completeaza la scoala (pina la prinz/in timpul mesei/dupa masa/in pauze afara/plecarea de la serviciu de garda de dupa scoala/ siesta acasa/temele, etc, etc) verde, galben sau rosu; cind acumuleaza verde toata saptamina are un privilegiu: mergem impreuna si isi alege un joc la magazin, mergem la biblioteca la o activitate (li se citesc povesti sau mici piese de teatru), sau isi alege jocuri pe calculator; azi s-a obraznicit in masina in drum spre casa, si nu s-a atins de PSP;
ii fac surprize: ii cumpar o carte ce stiu ca si-o doreste(are doua pasiuni: strumpfii si sistemul solar, si ii cumpar carti in domeniu, jucarii tematice); ma intreaba daca am fost la lucru si am cistigat destui bani ca sa-i cumpar, ii explic ca din cauza asta el trebuie sa stea la serviciul de garda dupa scoala, pina la 17H cind ajung sa-l iau;
este pasionat de computer, inca de pe la doi ani: are voie doar in weekend pentru ca peste saptamina avem teme, si trag cu ochiul la ce face (i-am banat youtube pentru niste clipuri mai violente);
intre a-l tempera, a ii impune limitele, a-i arata ca e iubit, ascultat si inteles e intotdeauna un echilibru si mergem pe fringhie; uneori cad eu: ridic vocea, cind am repetat de 2-3-5 ori aceeasi cerinta si el tot cufundat in joc sau carte e pe pilot automat, sau il santajez (si regret- i-am spus ca-l las la scoala sa doarma singur acolo daca-l mai gasesc cu pantalonii praf in genunchi- si copilul chiar a panicat si a inceput sa plinga pentru ca am intirziat citeva minute- mi-a trebuit ceva vreme sa-i explic ca niciodata nu-l voi abandona); uneori el, cind se simte foarte frustrat (luni, aflind ca nu au teme a decis ca el se va juca pe computer, si a inceput inca in scoala sa negocieze si la sfirsit sa ma zmuceasca de mineca)
azi stia ca intra in vacanta, a aruncat rucsacul direct in basement si s-a instalat la computer cu caciula si salopeta pe el (a renuntat doar la manusi si cizme), si l-am lasat acolo vreo ora, pina cind a venit singur cerind mincarea, si plingindu-se ce cald ii este; a rupt in genunchi doua salopete de iarna, e la a treia, de cind a inceput zapada....
http://www.floriinro.ro/
credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul
alra spune:
quote:
aici la noi toti copiii sunt invatati sa ajute in casa. stiu o mama care prefera sa puna masina de vase la spalat mai goala ca sa lase copiii sa spele oalele caci "ce altceva ar mai face si ei in casa?"
toti copiii sunt educati sa stranga dupa ei, sa nu ocupe mai mult spatiu decat au nevoie, sa isi curete propria camera si vezi asta si la adulti - curata masa la bucatarie in firma, pun sa faca cafea in cafetiera comuna, etc.
eu vad ideea de a invata copilul sa te ajute geniala din mai multe puncte de vedere:
- il faci sa se simta util
- nu il arunci la tv sau il lasi sa se joace singur cat faci treaba
- spirit de echipa
- ii creezi un template de comportament care il va ajuta pe viitor.
fata mea de 2 ani adora sa puna rufele ude in uscator, mori de ras sa o vezi cum se chinuie cu o pereche grea de blugi uzi si sa scoata vasele din masina de vase.
relativ la tatal care nu face nimic - am citit undeva ca pustii tind sa copieze comportamentul persoanei dominante din familie. asta e pentru ei normalitatea.
Vacanta cu Laura in Romania
simali spune:
quote:
eu vad ideea de a invata copilul sa te ajute geniala din mai multe puncte de vedere:
- il faci sa se simta util
- nu il arunci la tv sau il lasi sa se joace singur cat faci treaba
- spirit de echipa
- ii creezi un template de comportament care il va ajuta pe viitor.
quote:
Adaug la avantaje si formarea unor legaturi in creier care, in timp ajuta la dezvoltarea inteligentei. Maria Montessori a demonstrat ca exista o stransa legatura intre indemanarea in legarea sireturilor, imbracat-dezbracat, pusul obiectelor exact de unde le-ai luat, etc. si inteligenta copiilor. Teoria ei a fost intarita de studiile recente pe loturi de copii din diferite centre day-care si gradinita.
alice
Lemoni spune:
Eu i-am rasfatat la alte lucruri la treaba i-am pus mai mereu, desi unul este foarte ordonat iar altul mai delasator.Astazi insa am avut surpiza ,cel mare 18ani a vrut sa abia o petrecere si l-a convins si pe cel mic14 ani sa isi cheme si el prieteni si ce credeti voi cand am venit de la servici unul baga aspiratorul altul spala pe jos am ramas masca! Vorba la nepoata mea le-ai facut poza?
Nu l-eam facut dar le-am spus ca putem sa avem petrecere la fiecare sfarsit de saptamina.Nepoata s-a oferit sa le inchirieze si casa ei.
monica70 spune:
quote:
Originally posted by simali
Adaug la avantaje si formarea unor legaturi in creier care, in timp ajuta la dezvoltarea inteligentei. Maria Montessori a demonstrat ca exista o stransa legatura intre indemanarea in legarea sireturilor, imbracat-dezbracat, pusul obiectelor exact de unde le-ai luat, etc. si inteligenta copiilor. Teoria ei a fost intarita de studiile recente pe loturi de copii din diferite centre day-care si gradinita.
alice
Ce veste buna pentru mine.Diana mea (2 ani si 2 luni) e fan "PUNE LA LOC" ,pot zice chiar cam obsedata Si tot pune la loc din proprie initiativa nu doar jucariile, hainele,lucrurile ei ci si pe ale noastre.Iar de imbracat/dezbracat si incaltat/descaltat singura e priceputa - la incaltaminte doar sireturile nu le stie lega,iar la imbrcaminte doar de imbracat bluzele / pulovarele nu stie inca bine.Si nu am pus-o noi,a inceput ea singura sa exerseze pe la un an jumatate ,se chinuia singura si tot striga NU POOOOT! NU POOT! dar nu se lasa! Asa a facut si cu mancatul a vrut s-o faca singura.
Imi place subiectul ,eu din instinct folosesc "calea de mijloc" pe cat pot evident,probabil pentru ca asa a fost si in familia mea.In schimb sotul vrea sa fie mai cu disciplina ,de multe ori exagerata .El se enerveaza si daca vede ca ea arunca apa pe jos , nu mai zic cand nu vrea sa manance, sau alte alea.Mai greu e sa il educ pe el de fapt,sa fie mai tolerant.
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIA MEA
CUI II PASA DE LUPUL CEL RAU? (: