Pledoarie pentru calea de mijloc
Raspunsuri - Pagina 3
alra spune:
quote:
Originally posted by Elise
simali, pai nici sa-i inchei pantofii eu zic ca n-ar necesita mari cunostinte - dar ma mira altceva, copilul ala n-a fost si el curios niciodata cum or functiona aricii aia de-i poarta la picioare?
Ca banuiesc ca orice copil are o perioada in care incearca sa manince singur, sa se incalte singur, samd - pentru ca pur si simplu i se pare ceva nou si interesant. ATUNCI de ce nu l-a lasat?
De dragul si spre binele copilului?
Hmmmm...
Sau pentru ca se lalaie si nu reuseste mai repede/face mizerie/n-am timp sa stau dupa el?
Educatia asta nemaipomenit de permisiva n-o fi de fapt nemaipomenit de comoda exact pentru "victimele" de parinti? Sa-l educi pina la urma cere timp... efort... implicare... sa-l lasi in legea lui sa faca ce vrea si tu sa zimbesti condescent e muuult mai simplu.
Elise & BBLisa
Elise, cam la fel cred si eu.
Multi din pitici nu sunt lasati sa faca ceea ce au chef la anumita varsta pentru ca sunt considerati prea mici sau pentru ca fac mizerie/se descurca mai prost. Eu am citit undeva ca daca nu il lasi sa faca actiunea X de unul singur atunci cand incearca el dupa aceea ii trece cheful si nu mai vede deloc sensul schimbarii - de exemplu mancatul de unul singur. Laura mananca singura de la 18 luni, dar de mult imi smulgea lingura din mana - ajunsesem sa ii dau de mancare cu 2 linguri!
Relativ educatie permisiva si comoditate am cateva exemple - eu ma gandesc ca la momentul t0 cand juniorul tipa e cel mai usor sa cedezi si sa faci ceea ce vrea (aici ma refer la copii mai mari caci mie mi se pare total aberant sa zici ca un bb de cateva luni se razgaie!). Laura noastra a ajuns sa tipe daca nu facem ceea ce vrea ea in 10 secunde. Mai ales seara cand suntem obositi ii cam dam orice vrea, numai sa taca. Problema este ca situatia se repeta si cerintele sunt din ce in ce mai aberante.
Parerea mea este ca daca reactionezi de fiecare data dai mesajul ca orice dorinta se indeplineste daca urla suficient de tare/mult si nu faci un copil mai fericit, ci unul mai nefericit caci o sa planga din ce in ce mai mult si mai tare.
Un alt exemplu este adormitul pe picioare - la momentul respectiv este cel mai usor mod sa il adormi ca sa poti sa te culci si tu. Pe termen lung insa te costa scump caci copiii au ritualuri si leganatul devine parte din ritual. Pe noi aici ne invata sa ii invatam sa adoarma singuri si sa ii punem in patut treji pentru ca orice om (si mare si copil) se trezeste noaptea cateodata iar copiii nu mai pot adormi daca nu li se respecta ritualul.
Noi am facut asa si nu avem nici un fel de problema cu somnul Laurei. Vorbeste bucuroasa cu animalele din patut si apoi adoarme singura.
Vacanta cu Laura in Romania
simali spune:
quote:
Parerea mea este ca daca reactionezi de fiecare data dai mesajul ca orice dorinta se indeplineste daca urla suficient de tare/mult si nu faci un copil mai fericit, ci unul mai nefericit caci o sa planga din ce in ce mai mult si mai tare
quote:
Foarte bine spus.
alice
simali spune:
quote:
In schimb sotul vrea sa fie mai cu disciplina ,de multe ori exagerata .El se enerveaza si daca vede ca ea arunca apa pe jos , nu mai zic cand nu vrea sa manance, sau alte alea.Mai greu e sa il educ pe el de fapt,sa fie mai tolerant.
quote:
Exact la fel e si sotul meu. Tatal lui a fost capitan si l-a instruit acasa de i-au iesit fulgii. Iti imaginezi ca-i inspecta patul in fiecare dmineata sa vada daca este cearsaful perfect intins?
alice
alra spune:
la noi e exact pe dos. eu sunt mai tare cu regulile, tati face orice numai sa taca. ne cam certam pe tema asta, el zice ca il zgarie plansul pe creier.
noi insa in caz de accidente (apa, mizerie) nu consideram ca e vina Laurei (2ani) ci vina celui care a lasat cafeaua pe marginea mesei, usa de la garaj deschisa, nu i-a scos ghetele, etc.
Cu mancare nu ne stresam niciodata - am impus aceasta regula. Laura are perioade in care mananca mai bine si altele in care mananca mai prost insa global privind nu are nici o problema cu mancare. daca nu termina ce are in farfurie e treaba ei, mananca la masa urmatoare.
monica70 spune:
SIMALI ce chestie ,la noi e mai complicat.
Al meu are parintii despartiti de cand avea cateva luni si a ramas (prin interventii,asa am inteles),la tata (tatal fiind gen "unde-l pui acolo sta") si cu bunica lui paterna - asta fiind cea care l-a crescut. Practic,ea a indepartat-o pe maica-sa si nici nu a lasat-o sa se apropie de el!!! Venea ani de zile din alt oras cu cadouri si nu o lasa sa intre sa il vada,plangea prin vecini - asa mi-au povestit vecinele mai in varsta.Taica-su s-a recasatorit rapid,dar tot bunica s-a impus in educatia lui. Bunica a murit cand avea el 20 de ani.Am inteles ca ea l-a invatat sa fie asa ordonat,dar era cam permisiva.El a inceput sa isi viziteze mama abia dupa varsta asta,dar a tinut mai mult la mama vitrega,cu care a locuit,desi numai familie normala nu mi s-a parut.El a mancat ce i s-a pus pe masa,a fost prima oara la mare pe primul lui salariu ,in timp ce mama vitrega a comentat ca strica banii ... Nebunie.Din fericire n-a avut alti frati,de nici un fel ... De la asa mediu familial cred ca provine neechilibrul lui interior - e super sociabil,are o multime de cunostinte si amici,dar in schimb nu are practic nici un prieten adevarat cu care sa se viziteze,sa zicem.Ca nu avea voie sa aduca acasa copii E si subiectiv si cam egoist (doar a fost singur la parinti). Si acum il vad parca invidios ca ai mei ne-au facut intotdeauna cam toate voile mie si fratelui meu,dar macar stiu de unde i se trage ... Noroc ca are si multe parti bune
Conteaza enorm sa cresti intr-o familie echilibrata,asta e parerea mea ...
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIA MEA
CUI II PASA DE LUPUL CEL RAU? (:
monica70 spune:
quote:
Originally posted by alra
la noi e exact pe dos. eu sunt mai tare cu regulile, tati face orice numai sa taca. ne cam certam pe tema asta, el zice ca il zgarie plansul pe creier.
noi insa in caz de accidente (apa, mizerie) nu consideram ca e vina Laurei (2ani) ci vina celui care a lasat cafeaua pe marginea mesei, usa de la garaj deschisa, nu i-a scos ghetele, etc.
Cu mancare nu ne stresam niciodata - am impus aceasta regula. Laura are perioade in care mananca mai bine si altele in care mananca mai prost insa global privind nu are nici o problema cu mancare. daca nu termina ce are in farfurie e treaba ei, mananca la masa urmatoare.
Si noi ne tot ciondanim,eu ii zic ca nu conteaza apa sau altele aruncate pe jos,jucariile stricate, sau sa nu se mai enerveze ca nu mananca.Iar el intelege, dar ... cand se intampla, iar isi iese din pepeni mereu.Coleric de nevindecat.Iar fiica-mea e la fel de colerica si capoasa,asa ca de cele mai multe ori as lasa-o sa faca ce vrea numai sa fie LINISTEEEEE
alra spune:
Monica, Laura mea este numai cu o luna mai mica decat Diana ta. Am vazut pozele, e superba. Si Laura e creata . Eu am poze cu ea in album.
De ce va stresati daca nu mananca? Are probleme de greutate? Laura are 88cm si 12.5kg si pare mai degraba grasuna caci are falcute. Are insa perioade in care mananca de sparge si perioade in care nu mananca mai nimic. Eu chiar nu imi fac nici un fel de problema. Acum o saptamana m-am si mirat cand am lasat-o la o prietena si femeia a tinut sa imi zica sa stiu ca Laura a mancat tot iaurtul (ii zisesem sa ii dea un iaurt dupa ce se trezeste) Pai si daca nu il manca pe tot era treaba ei, daca ii e foame cere. Odata am lasat-o cu o babysittera care nu intelegea ce zice si a luat-o de mana si a tras de usa frigiderului si apoi a aratat iaurtul
In rest pentru mine situatia sta in felul urmator: jucarii stricate = jucarii de proasta calitate sau prost alese, lucruri aruncate pe jos = asta-i viata, asa e cu copii, cafea varsata = cine a fost desteptu care a lasat-o la indemana, pus mana la priza = urlat ca nebuna, etc
Eu am invatat ca temperamentul coleric se trateaza cu aceeasi moneda, daca cineva urla la mine nu fac liniste, urlu inapoi. Stiu ca nu e tot timpul cel mai usor caci asa cum zicea si Elise, cel mai usor e sa cedezi, dar parerea mea este ca pe termen lung as avea de suportat consecinte. Si nu ma refer numai la copii aici.
Nu sunt insa asa zmeu cum ma declar de fiecare data
Alina
monica70 spune:
ALRA mersi,m-am uitat si eu la pozele cu Laura .E tare dulce cretzulina ta, dar ea e mai grasutza decat Diana.A mea are doar 11 kg cu chiu cu vai.La un an avea doar 8 kg.Si s-a nascut ok la 3,200 kg,dar asta ne e soiul ca si eu sunt slaba.De mancat si ea are perioade si perioade,dar eu ma bucur ca mananca orice,adica incepand cu mancare gatita,lactate,fructe,legume,oua,carne,sucuri naturale si evident dulciuri Chestia e ca papa putin,cat o pisicutza.Cand nu vrea altceva,ii dau nuci,stafide,seminte ... numai sa rontzaie ceva.
Asa zic si eu cu astea: "In rest pentru mine situatia sta in felul urmator: jucarii stricate = jucarii de proasta calitate sau prost alese, lucruri aruncate pe jos = asta-i viata, asa e cu copii, cafea varsata = cine a fost desteptu care a lasat-o la indemana, pus mana la priza = urlat ca nebuna, etc"
Cat despre temperamentul coleric, iti dai seama ce-i la noi, ca si eu mai am unele procente de temperament coleric in mine
Acum vreau sa o culc dar a inceput show-ul. Dupa ce a mancat mancare,i-am dat bomboane (asa i-am promis),dar nu e multumita cu cele 3-4 bucatele.Striga intruna : ADA BOMBOANEEEEE!!! Acum a inceput si sa se smiorcaie Na' ce sa fac,merg sa ii mai doua vreo doua bucatele ... iar a castigat ea